2013. július 16., kedd

Sárgabarackbefőtt tartósítószer nélkül

Imádjuk a sárgabarackot a feleségemmel. Finom, zamatos, édes és nem utolsó sorban rendkívül egészséges is ez a mennyei finomság. A minap Törökbálinton voltunk szedd magad sárgabarack akcióban, és mindössze kétszáznyolcvan forintos kilós áron jutottunk hozzá ehhez a mennyei csemegéhez. Ennek okán rögtön tizennyolc kilót szedtünk. :-) Főztünk belőle natúr sárgabaracklekvárt, levendulás sárgabaracklekvárt és természetesen a jelen posztunk alanyát: a sárgabarackbefőttet. Így több formájában is élvezhetjük majd télen ezt a finomságot...Az ilyen puha gyümölcsöket nem muszáj főzni a szirupos lében, elég csak leönteni vele, a kamra polcán majd összeérik. Mi is így tettünk.

Hozzávalók 5 üveg (800 ml) sárgabarackbefőtthöz:
- 2,2 kg sárgabarack (nettó súly, magok nélkül)
- 45-60 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 liter víz
- 3 db szegfűszeg
- 1-2 kicsi fahéj darab

Sárgabarackbefőtt elkészítése:
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki. A befőtthöz nem jó a nagyon puha barack, azt hagyjuk meg a lekvárhoz. Sárgabarackbefőttnek azokat válogassuk ki, amelyek már szép érettek, de még nem annyira puhák, hogy ne tudjuk a leve kicsorgatása nélkül kettészedni. A megmosott, kimagozott felezett sárgabarackokat töltsük úgy az üvegekbe, hogy a barackoktól az üveg szájáig még legyen legalább egy-két centiméternyi üres rész.

Egy lábasban az egy liter vízből, a kristálycukorból, és a fűszerekből főzzünk szirupot. Amikor már kellően összeforrt, és érezhető halványan a fahéj és a szegfűszeg illata is, akkor készen van. merőkanállal szedjük az üvegekbe a lét úgy, hogy azok színültig legyenek. Ez fontos, mert nem használunk tartósítószert, így az a jó, ha minél kevesebb levegő marad az üvegekben. Az üvegeket azonnal zárjuk le, csomagoljuk újságpapírba, és mehet legalább egy napra - de akár többre is lehet - száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki teljesen.

Ha kihűltek, akkor tisztítsuk meg az üvegeket - óhatatlan, hogy összekenjük a sziruppal töltés közben -, majd mehetnek a spájzba, hogy ott érlelődjenek tovább. Mindenkinek kellemes befőzést kívánunk... :-)

11 megjegyzés :

 1. Meddig áll el? Köszönöm, Rita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha odafigyelt az ember a tisztaságra, és a kupak is kellőképpen homorú, azaz megvan a kellő vákuum az üvegben, akkor bontatlanul akár több évig is, de egy évig biztosan, mert nem olyan régen ettük meg a tavalyi adagból az utolsót. :-)

   Törlés
  2. A homoró tető és levegőmentes beszívódás miatt kell fejre fordítani a lezárt üvegeket rögtön forrón. Látni, amint a tetején lévő levegő felszáll az üveg aljára, és a tető légmentesen lezár. Én van, hogy fél ótát is hagyom. Azóta nem volt romlott befőttem :)

   Törlés
  3. Kedves Éva! Ez egy tévhit! Nem kell az üvegeket fejre állítani, mert a vákuum nem azért alakul ki. A fém kupakok belseje vékony gumi réteggel van bevonva, ezért akkor is légmentesen zárnak, ha nincsenek fejre fordítva. Nem fognak levegőt beszívni! A nagymamám élete során sok lekvárt, befőttet rakott el, de soha nem forgatta fejre az üvegeket. Mégis mindegyikben olyan erős vákuum volt, hogy alig bírtuk felbontani az üvegeket. Így ennek ahhoz sincsen semmi köze, hogy megromlik-e a befőtt, vagy sem. :-)

   Törlés
 2. én meg csináltam, de nem sikerült!
  fel forrt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Őszintén sajnálom, hogy nem sikerült... valami nem volt oké a befőzésnél... nekünk ég sosem ment tönkre, pedig minden évben teszünk el. :-)

   Törlés
 3. Sziasztok! Nekem is felforrt az összes!!!!!! Kárba ment vagy 10 üveg befőtt. Szerintem ennek nem elég, ha csak a forró folyadékot öntjük rá. mert ez nem sterilizálja a befőttet. Hiányzik a receptből a dunsztolás. Jó befőzögetést!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves József, nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült...
   De a receptben szerepel, hogy dunsztolni kell.
   Idézem: "Az üvegeket azonnal zárjuk le, csomagoljuk újságpapírba, és mehet legalább egy napra - de akár többre is lehet - száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki teljesen.

   Ha kihűltek, akkor tisztítsuk meg az üvegeket - óhatatlan, hogy összekenjük a sziruppal töltés közben -, majd mehetnek a spájzba, hogy ott érlelődjenek tovább."

   Mi 3 éve így rakjuk el, és sosem forrt fel.

   Törlés
  2. Mondjuk ez így azért furcsa. Hiányzik a hőkezelése az egésznek. Nyers gyümölcsre csak tisztán ráönteni a szirupot és úgy eltenni, az nagy bátorság, de a példák mutatják is, hogy meglehetősen bizonytalan. A felöntés után le kell zárni és dunsztolni kell. Azaz lábasba kell állítani az üvegeket, kb. 3/4-ig vízbe kell állítani, majd el kell kezdeni melegíteni, forralni. A forrás elkezdése után kb. fél órát forralni kell. Majd ezután hagyni kell kihűlni az egészet egyben. Így lehet csírátlanítani az egészet. Ezzel a módszerrel nincsen gond. Persze itt is figyelni kell arra, hogy mind az üveg, mind a tető előzetesen ki legyen főzve. Szerintem.

   Törlés
  3. Semmi furcsa nincsen benne, nem hiányzik a hőkezelés. A barackokra ráöntjük a forró felöntőlét, majd száraz dunsztba tesszük. Amiről te beszélsz, az a nedves dunszt, de akkor túlzottan felpuhul a sárgabarack. Mi száraz dunsztba tettük. A száraz dunszt is igen hosszú múltra tekint vissza, már dédanyáink is alkalmazták, mint hőkezeléses tartósítási eljárást. Ha befőtt felforr, akkor az esetek legnagyobb részében nem ügyeltek kellő tisztaságra, és azért történt a baj. A tetőt pedig tilos kifőzni, mert nem tesz jót a belső gumiborításnak sem meg a külső, vékony festékrétegnek sem. A befőttes üvegek teteje egyszer használatos. Minden évben újat kell venni, mert az újra felhasznált tetők sok kellemetlenséget okozhatnak. A te dunsztolási módszeres is jó, de azt keményebb gyümölcsöknél érdemes alkalmazni (körte, őszibarack, stb), mert azoknak jót tesz, hogy így még fő egy kicsit. A sárgabarack mállós lesz tőle, mert hamar szétfő. A puhább gyümölcsöknél ezért (is) alkalmazzuk a száraz dunsztot.

   Törlés
 4. Hát 15 üveg felforrt , úgyhogy kuka,és sajna a recept is.

  VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...