Savanyú uborka télire - csemege uborka helyett

Tegnap a piacon láttam meg azokat a gyönyörű kovászolni való uborkákat. Kicsit nagyok voltak, de nem zavart, mert nem kovászos uborkát készültem elrakni (azon idén már többszörösen túl vagyok) , hanem savanyúságot. Voltaképpen csemege uborkát akartam eltenni, de hát olyan apró uborkát, ami annak megfelelne, és szép is lenne, meg friss lenne, nem találtam sehol. Gondoltam, akkor majd nagyobb uborkákból rakom el felkarikázva. Ezt is tettem. Vettünk három kiló uborkát. Szép nagyok voltak, az átmérőjük nagyjából négy-öt centi volt. Viszont szépek, frissek, kemények voltak, és ami nem elhanyagolható, olcsó is volt a többi csúfságos uborkához viszonyítva. Egy éjszakát pihentek a harminc fokos konyhában, de ettől sem puhultak meg. :-) ma nekiálltam, hogy elkészítsem a savanyú uborkát a csemege uborka helyett. :-) Hozzávalók a savanyú uborkához: - 3 kg kovászolni való uborka - 3,5 l víz - 3 dl 20%-os ételecet - 7 evőkanál kristálycukor - 4,5 evőkanál konyhasó - 2 teáskanál mo
Tegnap a piacon láttam meg azokat a gyönyörű kovászolni való uborkákat. Kicsit nagyok voltak, de nem zavart, mert nem kovászos uborkát készültem elrakni (azon idén már többszörösen túl vagyok), hanem savanyúságot. Voltaképpen csemege uborkát akartam eltenni, de hát olyan apró uborkát, ami annak megfelelne, és szép is lenne, meg friss lenne, nem találtam sehol. Gondoltam, akkor majd nagyobb uborkákból rakom el felkarikázva.



Ezt is tettem. Vettünk három kiló uborkát. Szép nagyok voltak, az átmérőjük nagyjából négy-öt centi volt. Viszont szépek, frissek, kemények voltak, és ami nem elhanyagolható, olcsó is volt a többi csúfságos uborkához viszonyítva. Egy éjszakát pihentek a harminc fokos konyhában, de ettől sem puhultak meg. :-) ma nekiálltam, hogy elkészítsem a savanyú uborkát a csemege uborka helyett. :-)

Hozzávalók a savanyú uborkához:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 3,5 l víz
- 3 dl 20%-os ételecet
- 7 evőkanál kristálycukor
- 4,5 evőkanál konyhasó
- 2 teáskanál morzsolt kapor, vagy annak megfelelő frissen vagdalt kapor
- 3-6 db babérlevél mérettől függően
- 10 szem színes bors üvegenként
- 15 szem mustármag üvegenként
- 6 szem koriandermag üvegenként
- szárított chili paprika ízlés szerint (elhagyható)

Előkészületek:
Az üvegeket és hozzájuk tartozó lapkákat alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd forró vízzel többször is öblítsük át őket. Ezt követően tegyük tiszta konyharuhára, és hagyjuk megszáradni maguktól őket. Nem törölgetjük el! Fontos az alapos tisztaság, mert nem fogunk tartósítószert használni. Aki ebben az eljárásban nem bízik, az az üvegekbe töltés során hozzáadhat minden üveghez egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Ez esetben sem árt a tiszta munka. ;-) Az uborkákat egy csak erre a célra használt körömkefével vízsugár alatt tisztítsuk meg, majd a végeiket vágjuk le, és tegyük őket tiszta konyharuhára száradni. Ezeket sem törölgetjük! Ha friss kaprot használunk, akkor azt is öblítsük át többször vízsugár alatt, majd vágjuk apróra és tegyük egy tálkába.

Savanyú uborka elkészítése:
A vizet tegyük a tűzre, és gyújtsunk alá. Amíg melegszik, keverjük el benne a sót, cukrot, és az ecetet. Adjuk hozzá a babérleveleket, valamint, ha szárított, morzsolt kaporral dolgozunk, akkor azt is most adjuk hozzá. Ha friss kaprot használunk, akkor is hozzáadhatjuk most is, vagy töltéskor az üvegek aljára tehetjük. Én itt adtam hozzá a léhez, mert így könnyebb elkerülni a vékony kaporszálak közé akadó kis buborékokat. :-) Amíg a felöntőlé felforr, gyaluljuk le az uborkát nagyjából 3-4 mm vastagságú karikákra.

Ha ez megvan, akkor vegyük magunk elé a tiszta üvegeket. Nem baj, ha még belülről vizesek kicsit, hiszen amúgy is víz alapú felöntőlével dolgozunk. Minden üveg aljára tegyünk a 10 szem színes borsot, 15 szem mustármagot és 6 szem koriandermagot. Aki szereti a chilis ízt, az rakhat egy-két chili paprikát is az üvegekbe. Ha ez megvan, akkor elkezdhetjük az üvegekbe tölteni az uborka karikákat. Próbáljuk meg minél jobban tömöríteni az üveget, hogy legyen benne tartalom bőven. Nekem 6 db 720 ml-es üveg telt meg, és maradt ki egy kevés uborka, aminek felhasználásáról lentebb írok majd.

Amint a felöntőlé felforrt, szedjük az üvegekbe a lét úgy, hogy majdnem színültig legyenek. Közben néha finoman rázogassuk meg, hogy a bent ragadt levegőbuborékokat kiszabadítsuk. Ezt követően vegyünk elő egy akkora lábast, amibe elfér 3-4 befőttes üveg. A lábas aljára tegyünk egy konyharuhát, hogy az üvegek alja ne érintkezzen közvetlenül a lábas aljával. tegyünk bele annyi üveget, amennyi belefér, majd körülötte öntsük fel annyi csapforró vízzel, hogy az üvegek teteje két-három centire kilógjon a vízből. Forraljuk fel a vizet, és hagyjuk addig forrni, amíg az üvegeken belül is már legalább négy-öt perce gyöngyözik. Ekkor öntsünk még rájuk annyi felöntőlét, hogy színültig legyenek, majd zárjuk le a lapkákkal őket, vegyük ki a vízből, konyharuhával törölgessük át, és tegyük olyan helyre, ahol nyugodtan ki tud hűlni. Nem kell dunsztba tenni, mert ha sokáig forró benne a lé, akkor megfő és nagyon felpuhul benne az uborka. Én a konyhapulton a nyitott ablak mellett hagytam őket. A jelenlegi több, mint harminc fokban így is sokáig hűltek.

Ha kihűltek, ellenőrizzük a lapkákat, hogy mindegyik homorú-e. ha nem, akkor az azt jelenti, hogy nem zár rendesen, és nem tudott benne a tartóssághoz elengedhetetlen vákuum kialakulni. Az ilyen üvegeket nyissuk fel, és egy újabb lapkával végezzük el újra a műveletet. Ha minden rendben van, akkor az üvegek mehetnek a kamrába. :-)

Ha maradt meg uborka:
Nekem maradt meg uborka, és a 720 ml-es üvegek meg pont elfogytak. Nem találtam ehhez közelebbit, mint a mellékelt fotón látható 1 l-es üveget. Ennek az aljára tettem 15 szem színes borsot, 18 szem mustármagot, és 10 szem koriandermagot. Az uborkákhoz felvágtam még két darab TV paprikát is, majd összekeverve beletöltöttem az üvegbe. Mivel az én drága feleségem nem szereti a nagyon csípős dolgokat, így a fenti adag savanyúságba nem tettem chili paprikát. Ebbe az üvegbe viszont tettem három darabot, így ezzel az adaggal most magamnak kedveztem. :-) Az üveget felöntöttem az fenti adaghoz is használt lével, majd a fent leírt módon kiforraltam és lezártam ezt is. Így a maradékot is felhasználtam...

A felöntőlé nagyjából megfelel annak, amit a csemege uborkához is szoktak használni. A különbség csupán az, hogy nem apró uborkákat tettem bele egészben, hanem nagyokat gyalulva. Valamint ebben nincs borkén, amit azért adnak hozzá, hogy roppanós maradjon. Mi nem bánjuk, ha kicsit megpuhul, ha nincs benne hozzáadott vegyi anyag. Ezen a télen csemege uborka helyett ezt fogjuk enni.

Mindenkinek jó időtöltést, és kitartást kívánok az uborka eltevéséhez. :-)

UPDATE 2015.07.02. - Mivel családból kaptunk nagyobb mennyiségű apró csemege uborkát (4-7 cm), elkészítettük a saját csemege uborka savanyúságunkat, ami már sokkal közelebb ál ahhoz, amit ez alatt a név alatt ismerünk, megszoktunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Egyszer én is tettem így el ubit télire, és sajnos teljesen meglágyult, ehetetlen volt :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán sajnálom, ha neked megpuhult. Én mielőtt lezártam az utolsó üveget, kivettem belőle (műanyag csipesszel) egy kis adag uborkát, és az nem volt puha...

      Törlés
    2. Ma paprikás krumplit főztünk, és a feleségem kérésére felbontottunk egy üveggel. Nagyon-nagyon finom lett, és egyáltalán nem puhult meg, roppanós maradt még így szeletelve is. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu