Kaukázusi kefir házilag - kaukázusi kefirgomba

Nagyon szeretem a kaukázusi kefirt, akár több litert is képes vagyok meginni belőle. Azonban észrevettem, hogy ahány gyártó termékét veszem, mindig más az íze. pedig mindegyik dobozon ugyanazt olvasom folyton: "kaukázusi kefir, élőflórát tartalmaz". Nem igazán értem, hogy akkor miért nem lehet az ízük is ugyanaz. Némelyikben több a széndioxid, így csípősebb, némelyikben alig van. Némelyiknek karakteres íze van, némelyiknek íze sincsen szinte. Meguntam. És mivel mostanában amúgy is a csináld magad mozgalom jegyében telnek a napok a konyhánkban, elkezdtem utána nézni, hogyan is lehetne kaukázusi kefirt készíteni a saját konyhámban. Az interneten keresgélve első körben csak a bolti élőflórás kefirből tej hígításával készíthető változattal találkoztam, ami biztosan nagyon jó, de én nem arra voltam kíváncsi, de majd azért írok arról is egy posztot (ha kipróbáltam), mert az jóval egyszerűbb a jelenleg leírtnál. Második lehetőségként olvastam a kaukázusi kefirgombáról. Úgy t
Nagyon szeretem a kaukázusi kefirt, akár több litert is képes vagyok meginni belőle. Azonban észrevettem, hogy ahány gyártó termékét veszem, mindig más az íze. pedig mindegyik dobozon ugyanazt olvasom folyton: "kaukázusi kefir, élőflórát tartalmaz". Nem igazán értem, hogy akkor miért nem lehet az ízük is ugyanaz. Némelyikben több a széndioxid, így csípősebb, némelyikben alig van. Némelyiknek karakteres íze van, némelyiknek íze sincsen szinte. Meguntam. És mivel mostanában amúgy is a csináld magad mozgalom jegyében telnek a napok a konyhánkban, elkezdtem utána nézni, hogyan is lehetne kaukázusi kefirt készíteni a saját konyhámban.

Az interneten keresgélve első körben csak a bolti élőflórás kefirből tej hígításával készíthető változattal találkoztam, ami biztosan nagyon jó, de én nem arra voltam kíváncsi, de majd azért írok arról is egy posztot (ha kipróbáltam), mert az jóval egyszerűbb a jelenleg leírtnál. Második lehetőségként olvastam a kaukázusi kefirgombáról. Úgy tűnt, ez lesz a nekem kellő dolog. Természetes, mesterséges anyagoktól mentes, ősi megoldás...

Néhány szó a kaukázusi kefirről: A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefirszemcsékből készítik. A kefirszemcsék szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, fehér biomassza-képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból állnak. A kefirkultúrában (kefirgomba) a lactococcus és lactobacillus fajok mellett van egy torula kefir (Candida pseudotropicalis) [1] nevű élesztő és még más cukorbontó élesztőfaj is, amelyek 18-22 °C körüli hőmérsékleten szaporodnak.

A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.
Forrás: Wikipedia

És akkor most folytatnám ott, ahol fentebb abbahagytam. Szóval, eldöntöttem, hogy ez kell nekem. Már csak az volt a kérdés, honnan tudnék kaukázusi kefirgombát beszerezni. Az interneten több forrás is akadt. Van külön erre specializálódott oldal, de ott egy adag gombát (az 2,5 dl tejhez elég) kétezer forint körüli összegért ajánlgattak, ami nem lenne olyan drága, de nekem sok volt ahhoz, hogy csak úgy próbálkozzak. Ezen felül a különböző aukciós oldalakon is be lehet szerezni. Ott pár száz forintokért megy, de ki tudja, mennyire megbízható? Azt meg nem mertem megkockáztatni...

Ekkor ötlött eszembe, hogy nemrégiben csatlakoztam egy fészbúkos oldalhoz (Elemorzsia), amely egy olyan kezdeményezés, ami külföldön már befutott dolog: élelmiszer csere oldal. Az ember elmondja mire lenne szüksége, mit tud érte ajánlani, és várja a csodát. :-) na ezt tettem én is. Kiírtam, hogy kefirgombát szeretnék, és adnék érte cserébe egy üveg levendulás sárgabaracklekvárt. Olyan hamar jött jelentkező, hogy nem is gondoltam volna. Két nappal később végbement a csere. Nem is egy adagot kaptam, hanem több, mint tízet. Azt a megjegyzést fűzték hozzá, hogy ez két liter tejhez elég.  Másnap munkából hazafelé vettem a piacon két liter termelői tejet. Bár az interneten mindenhol azt írják, hogy a bolti zacskós (nem tartós, nem dobozos) tejek jók hozzá, akitől kaptam azt mondta, nem tudja miért, de néha megromlik mielőtt még kész lenne. Szerintem ez a bolti tej hibája. Én inkább maradok a termelői tejnél. Főképp mert a boltokban a zacskós tejek mind kétszáz forint felett vannak, míg a termelői tej litere - ahol én veszem - pontosan kétszáz forint, és így azért az jobban megéri.

Szóval, tegnap útjára indítottam az első adag házi kefiremet, ami mára lett kész. Ugyan ez még nem nevezhető hosszú távú tapasztalatnak, de úgy éreztem, annyira örültem, hogy erről mindenképp írnom kell. :-) 

Hozzávalók egy adag kaukázusi kefirhez:
- 2,5 dl tej
- egy teáskanálnyi kaukázusi kefirgomba

Kaukázusi kefir elkészítése házilag kefirgomba segítségével:
A tejet először forraljuk fel, így biztosan elpusztítunk benne mindent, ami idegen, és mindent ami idő előtt megromolhatna a tej. Ezt követően hűtsük vissza szobahőmérsékletre. Ha lehűlt, szedjük le a fölét. Aki nem szereti, az ki is dobhatja, én megeszem mindig, hiszen az is a tej része. :-) A tejet öntsük át egy zárható üvegbe, vagy műanyag flakonba, és tegyük bele az egy adag kaukázusi kefirgombát, majd - mivel a kefirgomba által létrejött erjesztési folyamatokhoz nem kell oxigén - zárjuk le légmentesen, hogy nehogy káros baktériumok kerüljenek a tejbe. Tegyük 18-22 fokos, sötét helyre az üveget. A gombáknak a napfény szintén nem tesz jót, ezért kell a sötét. Ha ez nem megoldható, tekerjük be valamivel az üveget. Hagyjuk pihenni 16-36 óráig. Tovább semmiképp, mert 48 óra múlva a gomba elbomlik. Az ideális a 24 óra, az egy átlagos kefirt eredményez, utána már annyira megerjed, hogy túlságosan erős lesz.

Figyelem! Fém edény használata tilos. A kefirgomba fémmel érintkezve tönkremegy! A napfény sem tesz jót neki!

Van olyan leírás, amely arról tesz említést, miszerint jót tesz a készülő kefirnek, ha néha megmozgatjuk a folyadékot. Nem kell felrázni, csak kicsit meglötyögtetni. Én is eljátszottam vele. :-) Onnan látni, hogy kész van, hogy egy sűrű réteg - ebben van a gomba is - válik ki, és elkülönül a megsavanyodott tejtől. Ha megfelelő idő, akkor felbonthatjuk az üveget. Nem baj, ha szisszen, ez normális, hiszen az erjedés közben szándioxid termelődött. Vegyünk elő egy műanyag tálat, és egy műanyag szűrőt. A kefirt mielőtt leszűrnénk, alaposan keverjük el, hogy ne legyen annyira darabos (így könnyebb lesz leszűrni). Amikor leszűrtük, a szűrőben a gomba maradt vissza elkeveredve némi aludt tejjel. Langyos vízzel öblítsük öblítsük le. Amikor már színtelen lé folyik csak a szűrőből, jó lesz. Ekkor tehetjük vissza az üvegbe, és önthetjük rá a következő adag tejet, vagy tehetjük vízbe, és úgy a hűtőbe. Pár napig így is eláll. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy a gomba a legjobb eredményt akkor adja, ha folyamatosan tejben van. Vízben vegetál, éhezik, és hatásfoka csökken, mígnem pár nap múlva elpusztul. Amikor új tejbe kerül, először erőre kell kapni. Így pihentetés után mindig egy kicsit lazább kefirt erjeszt...

Az elkészült kefirt pár napig tudjuk hűtőben eltartani, így csak akkora adagot érdemes készíteni, ami ez idő alatt el is fogy.

Ezek azok, amiket olvastam róla. Még én is a tapasztalatszerzés útját járom kefirgomba ügyben, de egyelőre tetszik. Terveim szerint ezentúl magam készítem a kaukázusi kefiremet.

Amit még jó tudni a kaukázusi kefirgombáról, kefirkészítésről:
- Folyamatos "használat" mellett a gomba 17 nap alatt a duplájára nő. Ekkor érdemes megfelezni, és vagy eltenni tartalékba az egyik felét, vagy odaajándékozni valakinek.
- Azokon a helyeken, ahol komolyabb pénzekért árulják, azt terjesztik, hogy a gombát nem érheti hideg. Biztos nem természetes közege a kefirgombának a fagyasztószekrény, de oda igenis el lehet tenni úgymond téli álomra. Én is úgy kaptam, egy kis műanyag flakonban vízben lefagyasztva. Fagyasztásból való felolvasztás után azonban több idő kell neki míg magára talál. De ott több hónapig is életben marad.
- A kefirnek több kedvező hatása is van az emberi szervezetre. Karbantartja az emésztőrendszert, és jótékonyan hat annak majdnem minden megbetegedésére. Antibiotikus hatása van.
- Az egészséges kefirgombának fehér színe van, állaga pedig leginkább a túróra hasonlít. A barnásra színeződött gomba már tönkrement.

Bővebb információk a kaukázusi kefirről: Kaukázusi kefír

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Korulbelul fel eve kezdtem kaukazusi kefirt kesziteni, azota szunet nelkul , minden masodik nap keszen van egy adag. Uzleti tejet hasznalok, felenk nem lehet termeloi/piaci tejet kapni, az organikus pedig nagyon draga. Minden egyszeru volt, csak a kefir leszurese volt nehezebb, igy kitalaltuk, hogy egy muanyag haloba (nalunk ilyenben aruljak a hagymat) teszem, vegeit osszekotottem, igy amikor kesz a kefir a gombat csak kiemelem, leoblitem a halon keresztul es mehet vissza a friss tejbe. Erdemes kiprobalni ezzel a modszerrel. Tisztelettel F. Magdolna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is nehéznek találtam a gombák kiszűrését, ezért én a DM-ben (biztosan máshol is) kapható filterzacskóba kötöm be.

      Törlés
  2. Sziasztok,szeretnék ilyen gombát,ha tud akkor szívesen venném,volt nekem is,csak tönkrement,sajnos,de most már rájöttem,hogy miért.
    Email címem:gabriella0110@gmail.com
    üdv.
    Szalai Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!

      Mivel nem minden nap készítjük a kefirt, így kicsit lassan növekszik a gombánk. Ezért egyelőre nem tudunk adni.

      Üdv: Zsolt

      Törlés
    2. Nekem van felesleges ingyen odaadnám, de én Gyulán lakom. Ha a közelben laksz írj a priviben és megírom hova gyere.

      Törlés
  3. Kedves Mindenki,
    Én egy bolti élőflórás kaukázusi kefirből neveltem ki bolti tej segítségével.
    4-5 nap és a szűrésnél visszamarad a gomba, az nem igaz, hogy 48 óra után megdöglik a gomba.
    Még alkoholos italt is lehet vele készíteni.....
    üdv Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az észrevételt. Ismerjük azt a módszert is, amelyben bolti élőflórás kefirt használnak. Fogalmam sincs, miért, de az egy kicsit másképp működik. A kaukázusi kefirgomba, amit rendelni is lehet a neten (is), az bizony a 48. órát követően (persze nincs a gombában időzítő, így ez az idő változhat a külső tényezőktől függően, pl: gomba mennyisége viszonyítva a tej mennyiségéhez, a felszaporodott széndioxid koncentrációja, az alkohol koncentrációja, hőmérséklet, stb.) elkezd elbomlani. Ezt nem én találtam ki, hanem nálam ehhez sokkal jobban értő emberek, akik biológiai szinten is megvizsgálták a kérdést... :-)

      Természetesen igazolni személyes tapasztalattal nem tudom ezt, mert ennyi ideig sosem hagytam benne a tejben a gombákat. De én hiszek a biológiai vizsgálatoknak... :-)

      Törlés
  4. Én 2013 júniusa óta készítem és iszom minden nap a gombából készített kefiremet. Szigorúan csak 2dl/nap. Viszont én öt igen ÖT napig hagyom a tejben. Nem egy kávéskanálnyit teszek bele hanem két tenyérnyit de már lassan abban sem fér el.Ezt egy liter tejjel öntöm fel. Nagyon erős lesz de én így szeretem. A gombáknak semmi bajuk. Nemhogy 48 órát de 120 órát is simán kibírják. Én már a 48 órást meg sem iszom mert nagyon gyenge.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mint egyik korábbi hozzászólónak is írtam, mi nem próbáltuk ilyen sokáig benne hagyni a gombákat, hagyatkoztunk a forrás szavahihetőségére, de ezek szerint, nem teljesen megbízható, vagy szuper gombáid vannak :-) Egyébiránt nagyon érdekes, amit írsz, mert egészen biztosan jó erős lehet az a kefir. Sajnos nekem idő közben elpusztultak a gombáim, így nem nagyon tudok tovább kísérletezni. De lehet, hogy teszek majd lépéseket a beszerzésre... :-) Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. :-)

      Törlés
    2. Nálam se múlnak ki még 120 óra után sem , és az már kefír a javából( a titok talán, h. legyen elég sok a tej.

      Törlés
    3. Az már tényleg jó erős lehet... :-)

      Törlés
  5. Nekem is van több éve kefirgombám. csinálom 1-2 hétig a kefirt, aztán kicsi befőttes üvegbe teszem, öntök rá vizet, és megy be pihenni a fagyasztóba. Legutóbb fél évig volt lefagyasztva. Ha megint használni akarom, kiteszem a konyhapultra, és ha felengedett, mehet a tejbe. Ugyanúgy működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, más is írta már, hogy a fagyasztást jól bírja, sőt, mi is fagyasztva kaptuk a miénket, és tökéletes kefir lett belőle. :-)

      Törlés
  6. Sziasztok!
    Ha valaki szeretne kefirtenyészetet, szívesen adok a folyton felszaporodó állományból. Amit kérek érte cserébe: egy csavaros tetejű befőttesüveg (fogyó eszköz :) ) és egy liter tej – ugyanis ebben viszem én is. Postán nem küldeném, mert romlik, törékeny stb., személyes átvétellel Újpesten tudsz hozzájutni. Esetleg máshol is, de ez alkalmi egyeztetést igényel.
    Készítettem egy kis összefoglalót, hogy nekem milyen tapasztalataim voltak a kefirkészítéssel a hosszú évek alatt, ha érdekel elküldöm a linkjét.
    naf@upcmail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönjük szépen a felajánlást, reméljük, lesz aki él vele. Lehet, én is megkereslek majd levélben egy adag gombáért, mert a mienk sajnos tönkrement... :-( Az összefoglaló linkjét szívesen vesszük, ha elküldöd, hiszen az a jó, ha minél több oldalról van egy kérdéskör körüljárva... :-)

      Törlés
    2. Szia! Én szívesen vennék át Tőled kefirtenyészetet az általad kért feltételekkel. Elmegyek érte ahová kéred. E-mail címem: tbazso50@gmail.com

      Törlés
    3. Szia. Én is nagyon szeretnék kefirtenyészetet kérlek ird meg hova mehetek érte. Én is Újpesti vagyok. Előre is köszi . E-mail. pilling.andrea@gmail.com

      Törlés
  7. Sziasztok! Nagyon szeretnék én is ilyen gombát, ha esetleg valakinek van felesleges megvenném köszönöm vate67@freemail.hu

    VálaszTörlés
  8. Nekem szükségem lenne kefír gombára. Budapesten.Köszönöm.ladizsuzsanna@citromail.hu

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Őszintén szólva kicsit meglepett, mikor viszontláttam egy teljesen más oldalról átvett bejegyzésemet, de a lényeg, hogy mindenkihez eljuthasson az információ ill. a kefirgomba. :)
    Erről a linkről le tudtok tölteni egy használati módszert, melyet én alkalmazok. Nem szentírás ugyan, de hosszú évek tapasztalata, amiket én szedtem össze.

    http://data.hu/get/7862395/Kefir_v4.pdf

    Ha szükségetek van gombára, csak írjatok bátran: naf@upcmail.hu

    Ja, talán ez sem mellékes :) : én is ingyen kaptam, így is adom tovább. Ha kérsz, majd tedd Te is ezt. Még valami: én senkit nem keresek meg, mert nincs rá módom - keresned Neked kell.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Nagyon örülök, hogy ennyi hozzáértő kefires gyűlt itt össze.
    Nekem egy hatalmas problémám van: nem szaporodik a kefírgombám. Nem tudom, mi az oka, kb 10 hete használjuk, finom kefírt készít. Egy diónyi mennyiséget teszek leöblítve 1 liter tejbe, minden nap. Házi tej, felforralva, lehűtve szobahőmérsékletűre, szobában tárolva, konyharuhával letakarva, műanyag szűrővel leszűrve.
    10 hét alatt semmit, de semmit nem hízott, pedig elvileg 2-3 hét alatt a duplájára kellett volna nőnie. Nem tudom, mi lehet a gond. A színe szép, nem teljesen fehér, hanem vajszínű. Úgy néz ki, mint a képeken. Fémmel nem érintkezik.
    Van ötletetek, mi lehet a gond?

    VálaszTörlés
  11. Én is készítettem és ittam egy darabig ezt, nagyon szerettem. Azért hagytam abba, mert megijesztett, hogy a rendes élelmet pár nap után már nem kívántam, hanem mindig csak ezt, és egyre jobban. Féltem, hogy a gombák szaporodnak tovább bennem, és ezért kívánom ennyire, így felhagytam vele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Azt, hogy miért nem kívántad a "rendes" élelmet, nem tudom. De egészen biztos lehetsz benne, hogy nem a tejsavbaktériumok miatt, mert azoknak tejcukorra és ideális környezetre van szükségük a szaporodáshoz, az emberi szervezet pedig sem a tejcukorban, sem a tejsavbaktériumok szaporodásához kedvező környezetben nem dúskál. Ezért azt bátran kijelenthetem, hogy a félelmed alaptalan. Fogyasszad bátran, mert ha igazad lenne, akkor a kaukázusi népek már kihaltak volna kiegyensúlyozatlan táplálkozás okán... :-)

      Törlés
  12. Sziasztok! Én úgy tartósítom, ha sok van belőle, hogy lefagyasztom és müködik pl mikor nyaralni megyek külföldre akkor nem viszem magammal,de mikor hazajövök előveszem a fagyasztóból és újra életképes és megy minden tovább.

    VálaszTörlés
  13. "Nekem egy hatalmas problémám van: nem szaporodik a kefírgombám. Nem tudom, mi az oka, kb 10 hete használjuk, finom kefírt készít. Egy diónyi mennyiséget teszek leöblítve 1 liter tejbe, minden nap. Házi tej, felforralva, lehűtve szobahőmérsékletűre, szobában tárolva, konyharuhával letakarva, műanyag szűrővel leszűrve.
    10 hét alatt semmit, de semmit nem hízott, pedig elvileg 2-3 hét alatt a duplájára kellett volna nőnie. Nem tudom, mi lehet a gond."

    Elvileg szaporodik, de van olyan olyan törzs, ami nagyon lassan. Nekem az a gyanúm, hogy túl hig a diónyi/liter hígitás. Azt lehetne megpróbálni, hogy 2deci forralatlan tehén tejbe teszed mondjuk amikor nem akarsz kefit csinálni és hagyod másfél napig. A kedír az fogyasztható lesz, sürübb, mint amit megszoktál. Majd ezt ismételed, ahányszor tudod, és valószínű, hogy elindul a szaporodás. Nagyon sürű rostán engedd át, mert lehet, hogy szapordnak, csak éppen lefutnak a ritkább rostán.

    A mosó viz kéz meleg legyen.

    Ha nem, akkor vagy a törzs olyan, hogy nem szaporodik olyan gyorsan, vagy valami gondjuk van. A meleget/hideget és azt, hogy levegőn vannak, azt nem szereti egyik sem.

    Bocs, ha mindent így csináltál, se ezek a leggyakoribb hibák. Én eléggé sokat kisérleteztem velük, és nem tapasztaltam, hogy ne szaporodnának :)

    VálaszTörlés
  14. Két dolog még:

    - fagyasztás: nyugodtam lehet fagyasztani, ha van felesleg, de lepje el a tej, vagy víz. Nekem volt 2007-ből való gomba törzsem, amit nemrég olvasztottam fel. Két nap múlva már simán dolgozott.
    - postai küldeményt írta valaki, hogy azt nem teszi. Nyigodtan megteheti, én mindig úgy küldöm. Egy légpárnás borítés, elsőbbségi, ajánlott feladás kell. A csomagolása is nagyon egyzserű. Le kell szürni a gombát és kinyomogatni a nedvességet belölle TELJESEN, majd vízzáróan kell csomagolni. Erre old. nagyon alkalmas a kinder tojás müa. része, és körbetekerve celluxal. Elvileg 2 nap alatt odaér. Eddig kb 100 adagból egyet sikerült a postának "feltörnie", de azon látni lehettett hogy a postáskisasszony legaláébb tízszer rávágra a bállyegzőjét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci! Szeretném kipróbálni a kefír készítést, tudna-e nekem postázni egy adagot? Szegeden lakom. Az email címem: rajtiknedit.bp@gmail.com, itt minden részletet meg tudunk beszélni. Válaszát előre is köszönöm. Edit

      Törlés
    2. Kedves ILaci, szeretnek kerni toled kaukazusi kefir gombat. Tudsz-e nekem kuldeni. Valaszod varom: dioszegimarcsi@gmail.com e-mail cimre. Elore is koszonom

      Törlés
  15. Látom, míg nem voltam a blog közelében, jó kis beszélgetősdi alakult ki. Az egyik legjobban kommentelt poszt, sok embert érdekel. Ne fogjátok vissza magatokat, osszátok meg tapasztalataitokat, mondjátok el véleményeteket. :-) Én is folyamatosan figyelek, hátha tanulok valami újat! :-)

    VálaszTörlés
  16. Ha valaki tudna nekem kuldeni kaukazusikefir gombat halas lennek erte. Hetek ota keresek megbizhato forrast, de sajnos nem talalok.E
    rtesitest kerek e-mail cimre: dioszegimarcsi@gmail.com Kuldok helyette altalam keszitett izesitett olasztesztat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megnézed a korábbi kommenteket, akkor találhatsz benne olyat, aki ajánlott fel kefirgombát. Érdemes megkeresni őket, hátha áll még az ajánlatuk. :-)

      Törlés
  17. Kedves kefirkedvelők!
    Az ajánlatom továbbra is áll. Néha némi türelmet kérek, mert oly sok kérés fut be egyszerre, hogy nem tudok mindenkinek adni azonnal. Meg kell várnom nekem is, míg megszaporodik az állomány, de ez ne szegje kedvét senkinek.
    Másik: ne haragudjon senki, ha én nem keresek meg kérése után, erre nincs módom - a címemen el lehet érni.
    naf@upcmail.hu
    Jó egészséget Mindnyájatoknak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Árpád!

      Továbbra is köszönjük a felajánlásokat, reméljük, sokan felkeresnek. :-)
      Neked is jó egészséget! :-)

      Törlés
    2. Szia Árpád : tudnál nekem is küldeni kefir gombát ?? Köszi

      Törlés
    3. Kedves Árpád! Áll még az ajánlatod? Ha igen, érdekelne. Köszönettel, Kata

      Törlés
    4. Kedves kefirkedvelők!

      Sokan kerestetek meg, hogy kértek kefirgombát – én továbbra is nagyon szívesen adok. Ismételten fel kell hívnom a figyelmeteteket arra, hogy sajnos - többnyire a tavaszi időszakban - nem tudok azonnal adni a szaporulatból, mert egyszerűen nekem sincs több. Ezért egy "várólistát" vagyok kénytelen felállítani s amint megint van annyi, hogy tudok adni, akkor a legelső jelentkezőt megkeresem.

      Egy másik fontos apróság: mint írtam, én nem fogok megkeresni senkit, mert az meghaladja a lehetőségeimet. Tehát az a módja, hogy fogod magad és írsz egy e-mailt s amint tudok, válaszolok is rá. Tehát nekem hiába írsz itt a blogon, nem fogom naponta végigbogarászni, hogy ki írt.

      S ami igazán fontos változás:
      Még régebben készítettem több letölthető kis silabuszt, összefoglalókat arról, hogy én hogyan készítem a kaukázusi kefirt házilagosan. Nyilván a régebbi változatok, ha nem is elavultak, de nem is a legfrissebbek. Ezért a régebbi változatokat töröltem, s egy újat tettem fel, 2.2 verziószámmal. Kicsit kiegészítgettem, meg egypár apróságot javítottam is. A DATÁ-ról tölthető le:

      http://data.hu/get/9701078/Kefir_v2_2_s.pdf

      Engem pedig továbbra is itt értek el:
      naf@upcmail.hu

      Többen kerestetek meg vidékről (újpesti vagyok), tudok-e küldeni valahogy. Sajnos nem. A postázás meghaladja a lehetőségeimet, úgyhogy csak személyesen megy a dolog. A másik felmerült kérdés az volt, hogy esetleg elviszem-e mondjuk Kajászóröcsögére, vagy legalábbis Csepelre? Nem. Előfordulhat ugyan, hogy épp pont útbaesik mondjuk Vác vagy Fehérvár, vagy pont a Moszkva, akarom mondani Széll Kálmán téren fogok lófrálni, de ennek kicsi az esélye. A találkozó Újpesten van, általában délután érek rá (ha ráérek), de ezt majd megbeszéljük.

      És egy kis elgondolkoztató: már nem is tudom, hányan kértek tőlem kefirgombát. A gomba szaporodik. Tehát el lehet ajándékozgatni. Ha nem is exponenciálisan lesz több az állomány, de így elosztva-szaporítva már verheti a mázsát is, ha összeadnánk. Nem tudom... mindenki megeszi a szaporulatot? Vagy mit csinál vele? Kefirben kéne már fürdeni a fél országnak, annyian készítik... Talán nem ördögtől való ötlet, ha többen, akik készítenek kefirt (vagy majd fognak), hirdetnének itt a blogon, úgy mint én. De lehet, hogy kitalálok valami még jobb módszert az osztogatásra. )

      Jó egészséget Mindnyájatoknak!

      Törlés
  18. Én is szeretnék ilyen gombát, nagyon ajánlották a diétám alatt fogyasztani a házilag készitett kefirt. Sirokban lakom, Eger mellett, ha valaki tudna eladni, szivesen vennék.Üdv.Mindenkinek ! anyakata@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beszéld meg az előtted szólóval. De azt ne várd, hogy neked kell a gomba, és majd téged keresnek meg. :-) Vedd fel a kapcsolatot Árpáddal, és egyeztessetek a részletekről... :-)

      Törlés
  19. Évek óta készítem a kefírt, ha előbb látom, h. kell Neked szívesen adtam volna, már sokat elosztogattam. Most csak túléltetem őket, mert úgy néz ki, h. tejfehérje intoleranciám van. Meg fogom próbálni növényi tejjel etetni a gombácskáimat, nem tudom mit szólnak majd hozzá :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Elmeséled majd, hogy milyen eredménye lett a növényi tejjel? Erre nagyon kíváncsi lennék... :-)

      Törlés
  20. rizstejjel kísérletezek, holnap kiderül mi lesz belőle

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelentem a kísérlet nem sikerült :(((( meg se mozdult, ugyanúgy viselkedett, mint a tiszta vízben félretett többi gombám (csakhogynepusztuljonki). marad a tejes verzió és eszi a család, mert én sajnos most nélkülözni kényszerülök (vszeg tejfehérje emésztési gondom lett, ezt még a dr megvizsgálja)

      Törlés
    2. Mi lett a vége? Nekem nem jött össze :(

      Törlés
  21. Sziasztok! Én koliban csinálom magamnak a kefírt. Az szerintetek nagy gond ha csütörtöktől vasárnapig kis tejbe berakom a gombát a hűtőbe? Nem zárnám le, csak letakarnám szalvétával. Elfedi a tej, tehát nem száradhat ki. Hétvégére hazajövök tehát nem tudom minden nap cserélni a tejet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zárd le nyugodtan, ne szalvétával takard le, mert a tej át fogja venni a hűtőből más ételek szagát, és könnyebben is romlik. Zárd le nyugodtan. :)

      Törlés
  22. szerbusztok Kefiresek.
    sok mindent olvastam már a kefir készitésével kapcsolatban.
    arrol iszont nem esett eddig itt szo, hogy valakinél bármilyen
    poziziv változás állt be valamilyen egészségűgyi gonjainál.
    ha valaki tud ilyent kérem irja meg. köszönöm elöre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kefirt nem egészségügyi gondokra kell fogyasztani, mert nem gyógyszer. A benne található baktériumok a bélflóra helyes működéséhez kellenek. Így közvetlenül csak a kefirtől senkinek sem fog beállni semmilyen változás, mert ez nem pótolja az egészségügyi gondok esetében az orvosi felügyeletet és kezelést. :)

      Törlés
    2. Én már évek óta fogysztom kisebb nagyobb megszakításokkal. Mindig van a fagyasztóba legalalább fél kilónyi.Azt azért hozzá tenném hogy nem himestojás!Tehát érintkezett fémmel is de semmi ugyan ugy megvan. Reggel este fogyasztom 2x4dl pohárban. A poharakban kb 1/3 fele a kefirgomba. Valaki komolyan egy dionyit tesz bele 1l tejbe és csodálkozik hogy nem szaporodik?!Azt is irják hogy alkoholt nem szabad fogyasztani na ezt is cáfolnám. Pá hónap elteltével garántáltan betegmentes vagyok. Ugy hogy a felségem és a gyerek kéthetente antibiotikom. Ja és probiotikum helyett is jó söt. Gyomorfekéjem van/volt de ezzel gyomorégès viszlát. Mindenkinek.ajánlom afogyasztâdsát!

      Törlés
  23. sziasztok.lehet buta kerdes de ezt csak allati tejben lehet tenyeszteni?novenyitejet nem lehet?pl aki tej allergias az hogy hasznalhatna?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klaudia! Ha növényi valamire gondolsz, és itt szándékosan nevezem valaminek, hiszen olyan, hogy növényi tej, nem létezik. A tej mindenképpen emlősöktől származik, és ha az emberi anyatejet nem számítjuk ide, akkor kizárólag állattól származhat. Aki allergiás a tejre, az általában a tejcukorra allergiás, de a kefirben pont ez a tejcukor bomlik el. Igaz, nem 100%-ban. Növényi eredetű "valamiben" nem hiszem, hogy a kefirgombák jól éreznék magukat, talán éppen ezért van, hogy a boltok polcain sem lehet látni növényi eredetű kefirt, vagy joghurtot. Ezek a termékek nem alkalmasak a fermentációra, hiszen jobbára növényi olajok hidrogénezésével és már kémiai eljárásokkal hozzák őket létre, amitől nagyjából minden természetességüket elveszítik, mint például a margarin. Nem mondom, hogy ördögtől valók ezek a termékek, de természetes táplálkozásba nehezen illeszthetőek be. Próbáld ki, ha gondolod, de kétlem hogy sikerrel járnál.

      Törlés
  24. Nekem is tenyésztődik folyamatosan. Én is tudok ajándékozni időnként.
    Szigetszentmiklósi vagyok. Írj, ha kérsz! kati.kun@invitel.hu

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok
    Szeretném megkérdezni,hogy tolna megyében van-e valakinek fölösleges adag?

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok!
    Én is szivesen kipróbálnám a kefír készítését. Pécsi vagyok. Esetleg valakinek itt a közelben akad felesleges kefírgombàja?
    Vàrom megtisztelő vàlaszaitokat.

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok. Esetleg valaki ismer kefír gombával kapcsolatos recepteket? Olvastam, hogy vannak, csak nem találtam. Ma lett kész az első adag túrógombócom kefírből, a túrót is ki szeretném próbálni belőle. Szívesen fogadok egyéb tippeket 😉

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok. Nagyon tetszik amiket itt olvastam. Szerintem, minél tovább hagyod a gombán a tejet annál "keményebb" lesz, így "játszhatsz" a csepektetés idejével is. Minél to-
    vább tart, annál "túróbb". Tul.képpen ez vonatkozik a joghurtra is.

    VálaszTörlés
  29. Én átlagban napi két litert fogyasztok belőle, napi egyszeri normál étkezés mellett csak kefir a kajám. Naponta egyszer gyümölcsturmixként, de előfordul, hogy sárgarépa, retek, sóska, káposzta megy bele.

    VálaszTörlés
  30. Szeretnék írni a problémánkról, hátha tudtok rá választ.
    Mi is fiammal jó ideje készítünk kefírt, minden rendben ment. Az igaz, hogy nem takarjuk le, és nem sötétben tartjuk, csak a konyhában, egy kis tálban az asztalon. Amikor kész, leszűrjük műanyag szűrővel, megmossuk, tejet rá.
    Ez működött hónapokig.
    Mostanában, pár hete fehér lepedék van a kefír tetején, ettől nem jó az íze.
    Ugyanazt a tejet használjuk, ugyanúgy készítjük, mint eddig, mégis most képződik a tetején ez a lepedék.
    Mi lehet ez? Valószínű ki kell dobnunk ezt a gombát?
    Köszönjük előre is!

    VálaszTörlés
  31. Jó ennyi kefírt inni? Azt olvastam napi 2 x2, 5dl kúraszerűen

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok!
    Szeretném kérdezni,van valakinek felesleges kefirgombája?Nagyon szeretnék egy adagot
    zsuzsu48@gmail.com

    VálaszTörlés
  33. Nagy öröm számunkra, hogy ezen posztunkkal ekkora figyelmet sikerült kivívnunk. Hét éves a poszt és még mindig nagyon sok komment jön hozzá. Örülünk, hogy ennyi egészségtudatos és egyben vállalkozószellemű ember van, hogy otthon készít kefirt magának. :)

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok,

    En evek ota keszitek kefirt tibeti kefirtgombabol. Van valami kulonbseg a kaukazusi es akozott ? Ha igen, nagyon szivesen kiprobalnam! Cserelnek is szivesen :)

    Valakit erdekel esetleg ? :)
    Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emese!
      Én a tibetit szeretném kipróbálni, de még senkitől sem tudtam szerezni! Nagyon örülnék egy adagnak! Marcaliban lakom! Köszönettel:Gabi

      Törlés
  35. Van-e valakinek felesleges gombája? Én csak ma hallottam erről a gombáról, rákerestem,így jutottam ide. Szeretném kipróbálni. Kecskeméten élek.

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok!

    Kedvet kaptam, hogy az életmód változásomat ilyen gombával tegyem színesebbé. Szeretnék egy adagot kérni, ahol feleslegben van! Előre is nagyon szépen köszönöm! Balatonfüred környékén élek!

    VálaszTörlés
  37. Sziasztok! Zalaegerszegen vagy a közelben akad valaki, akinek van gombája? Szeretném kipróbálni a kefír készítését. Köszönöm!
    Címem: szattila7@gmail.com
    Üdv,
    Attila

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok, szeretném kipróbálnia kefir gombát, régen csináltam, és volt vmi amihez mazsola kellet és üdítőszeru lett, már nem tudom mi volt, én a 14 ker lakom, és kombucha is érdekelne.

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!
    Az előttem szólónak az üdítőszerű a japán krisálygomba.
    A kaukázusi kefirgombát használóktól kérdezném, hogy van aki ESL tejjel tartja életben a gombákat? Működik úgy is? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  40. Valaki kisérletezett növényi tejekkel?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu