Almabor zamatos piros díszalma hibridből - házi bor

A most következő almabor recept nem újdonság. Bálint gazda írta még valamikor, és azóta futótűzként terjed az interneten eredeti és módosított formáiban egyaránt. Én szintén egy módosított receptet osztanék meg, mert bár minden tiszteletem Bálint gazda szakértelme iránt, én soknak tartottam az öt liter vizet egy kilogramm gyümölcshöz. Én zamatosabb, illatosabb borra vágytam. Alapanyagnak a természetből begyűjtött kívül-belül vörös, fajtájához képest különösen nagyméretű díszalma hibridet választottam, amelyeknek íze kellemes volt, de ugyanakkor nem volt túl jelentőségteljes. Enyhén savanykás, de kellemesen édes. Úgy két kilót áldoztam be erre a célra, mondván: próba szerencse. A hozzávalóknál én már az általam módosítottak szerint adom meg az adatokat. Ezt a cikket folyamatában írtam, ahogy a bor szépen fejlődött. Mivel ez egy egy hónapos folyamat volt a kezdetektől a palackozásig, több fázisban írtam a szöveget. átolvastam ugyan többször is, mégis: elnézést kérek, ha valahol s
A most következő almabor recept nem újdonság. Bálint gazda írta még valamikor, és azóta futótűzként terjed az interneten eredeti és módosított formáiban egyaránt. Én szintén egy módosított receptet osztanék meg, mert bár minden tiszteletem Bálint gazda szakértelme iránt, én soknak tartottam az öt liter vizet egy kilogramm gyümölcshöz. Én zamatosabb, illatosabb borra vágytam. Alapanyagnak a természetből begyűjtött kívül-belül vörös, fajtájához képest különösen nagyméretű díszalma hibridet választottam, amelyeknek íze kellemes volt, de ugyanakkor nem volt túl jelentőségteljes. Enyhén savanykás, de kellemesen édes. Úgy két kilót áldoztam be erre a célra, mondván: próba szerencse. A hozzávalóknál én már az általam módosítottak szerint adom meg az adatokat. Ezt a cikket folyamatában írtam, ahogy a bor szépen fejlődött. Mivel ez egy egy hónapos folyamat volt a kezdetektől a palackozásig, több fázisban írtam a szöveget. átolvastam ugyan többször is, mégis: elnézést kérek, ha valahol szaggatott lenne, vagy érezhető lenne, hogy nem egy lélegzetvétellel íródott. Először kicsit szkeptikus voltam, hogy ebből valóban bor lesz-e, de a végeredmény mindenért kárpótolt. Most már, hogy ittam életem első saját borából, elmondhatom, hogy megérte a sok munka, mert nagyon finom lett. A cikk hosszadalmas, és részletes, mert bennem a készítés során sok-sok kérdés merült fel, és sok-sok aggodalom fogant. Próbálom a cikket úgy megírni, hogy ezekre mind választ adjak, mert másokban felmerülhetnek. És jól tudom, lesz egy réteg aki szerint ez nem bor, mert a borhoz nem adunk vizet meg cukrot, meg hasonlók. Nekik azt üzenem, hogy nem érdekel a véleményük. Ittam sok-sok bort életemben már. Jót, rosszat és kiválót egyaránt. A jelen gyümölcsbor ugyan sosem lenne díjnyertes bor, de a többihez hasonlítva szerintem igenis fantasztikus lett, és minimum annyit megér, hogy mások is kipróbálják. Én pedig az egy hónapos folyamatos munkámért, amit ebbe belefektettem, talán megérdemlek annyit, hogy ugatnak le rögtön, és nem lőrézik le néhány másodperc alatt... ezt előre is köszönöm! ;-)

Néhány szó az almabor készítéséről: Az almabor alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Az alma átlagos lényeredéke 65 %, ami azt jelenti, hogy 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6 % alkoholtartalmat eredményez a borban. Az ilyen alacsony alkoholtartalmú italok csak rövid ideig tarthatók el, mert különösen érzékenyek a borbetegségekre. Ha a palackozás után felnyitott bort néhány órára nyitva hagyjuk, a levegővel érintkezve borvirág, vagy penészesedés lép fel. Ha nem palackozzuk az így készült almabort, azt két héten belül el kell fogyasztani.

Azok a borok, amelyek már elégséges 11 %-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Azonban az almában, mint fentebb látható, nincs ennyi cukor, ezért ennek eléréséhez cukrozni kell a bort, ugyanis a borkészítés folyamán a cukor alakul át alkohollá. Ehhez literenként 12-14 dkg cukrot kell adni a gyümölcsléhez. Ebből már látható, hogy egy 11% alkoholtartalmú borhoz literenként összesen nagyjából 24-25 dkg cukor kellene, de mivel a víznek nincs savtartalma, mint az almának, így kevesebb is elég. Én nagyjából 13,5 dkg cukorral számoltam literenként:

2 kg almából nagyjából 1,3 liter almalé nyerhető ki, de konyhai körülmények között ebből alig lesz meg az 1 liter. Ebben van ugye 12 dkg cukor, amihez kell még 12 dkg, majd lesz hozzá öt liter vizünk, amihez literenként kell 13,5 dkg cukor 12 + (4 * 13.5) = 66 dkg, kicsit csalva 65 dkg.

Hozzávalók a házi almaborhoz:
- 1.8-2 kg alma
- 4 liter víz
- 65 dkg kristálycukor
- borkén

Házi almabor elkészítése:
Az almákat válogassuk át, mert csak egészséges almából készíthető almabor. Mossuk meg, a hibás, ütődött részeket vágjuk ki. Almareszelőn reszeljük le, vagy turmixgépen (magozás után) aprítsuk fel úgy, hogy a magok és az alma alján lévő pamacs (csészelevél maradványok) ne kerüljenek bele. Én lereszeltem... amennyiben lehetséges, műanyag tálba dolgozzunk. Ellentétben a szokásos fehér húsú almákkal, ez nem színeződik el a levegőn, de azért nem árt a gyors munka. Ha lereszeltük az almákat, akkor nyomkodjuk át kézzel, hogy minél több levet engedjen ki, majd az így nyert levet az almapéppel együtt tegyük bele egy ötliteres befőttes üvegbe. Egy edénybe engedjünk 4 liter langyos (nem meleg) vizet, majd oldjunk fel benne a kristálycukrot teljesen. Ezt követően öntsük a cukros lét az üvegben lévő díszalmapépre.

A tetejét fedjük le úgy, hogy a forrás folyamán képződő széndioxid gáz tudjon távozni. Én erre a célra egy kistányért tettem az üvegek szájára. Ha minden rendben van, akkor szobahőmérsékleten (max. 24 fok) egy-két napon belül be kell, hogy induljon a forrás. Eleinte ez lassan megy, de ha már megjelennek az első buborékok az üvegben, akkor elég hamar fel fog habzani. Nem kell megijedni, a habképződés teljesen normális. A folyamat során ugyanis - mint fentebb írtuk - a cukor alakul át alkohollá. Ez az erős forrás, az úgy nevezett zajos erjedés, ami általában 3-10 nap alatt lezajlik. Hogy pontosan meddig tart, nem lehet meghatározni, mert sok mindentől függ: hőmérséklet, cukorfok, savfok, alkoholfok, egyebek.

Amíg a zajos erjedés megy, addig a készülő almabor nem tud megromlani, mert a képződő széndioxid gáz kiszorítja az üvegből az összes levegőt, ami beindíthatná az oxidációs folyamatokat, valamint többek között a levegővel kiszorulnak az ecetbaktériumok is, melyekkel tele van a körülöttünk lévő lég, és ecetet varázsolna a bornak valóból. Amikor azonban a forrás csillapszik, érdemes a kistányért lecserélni egy borászati kotyogóra, amely arra hivatott, hogy a képződő gázokat kiengedje, a levegőt pedig kívül tartsa. Ha valakinek nincs kéznél kotyogó, akkor házi módszerként megfelel egy nem púderezett, nem antibakteriális vékony gumikesztyű, egy kis üveg víz és két hajlítható szívószál is. A kesztyű egyik ujját lyukasszuk ki, tegyük bele a képen látható módon a szívószálat, tekerjük körbe tixoval. A szívószál másik végét vágjuk be, majd toljunk bele még egy szívószálat, majd itt is ragasszuk össze tixoval, hogy légmentes kapcsolódási pontot kapjunk. A második szívószál végét pedig engedjük bele az üveg vízbe. Ezzel készen is a kotyogó, a kesztyűt húzzuk az üveg szájára. Amikor a gáz felfújta a kesztyűt, és a nyomás elér egy bizonyos szintet, akkor a szívószálon kijön egy-két széndioxid buborék, ami gluggyogó hangot hallat, így mindig hallhatjuk, hogyan dolgozik a borunk. Amikor ez a hang megszűnik, akkor a zajos erjedés véget ért. Nálunk ehhez tíz nap kellett szobahőmérsékleten tartva...

Ezt követően le kell szűrni az egészet egy apró lyukú szűrőn, és jöhet az ülepítés (a szűrés közben szintén kerüljük a fém eszközöket. Az interneten több helyen is lehet erről olvasni. Sokszor a vélemények ellent mondanak egymásnak. Egyesek szerint a bor forrását okozó gombák, baktériumok fémmel való érintkezéskor károsodnak. Mások szerint az ettől való félelem, aggodalom alaptalan. Én nem tudom, kinek van igaza, hiszen nem vagyok képzett borász és biokémikus. Azt tudom csak, hogy nem nagy fáradtság részemről, hogy kerüljem a fémeket. És hát ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni. Így én kerültem a fém eszközöket). Ennél a folyamatnál az a jó, ha minél kevesebb levegő marad az üvegben a bor felett, így érdemes olyan edénybe (üvegballon) tölteni, amelyet színültig tölt, és úgy lezárni dugóval. Mivel azonban még valamelyes folytatódik az erjedés is, így a kotyogót vissza kell rá tenni. Innentől kezdve nem sok dolgunk van, csak azt kell figyelni, hogyan tisztul le szép lassan a borunk, ami általában 4-6 hét. nekem nem volt ilyen üvegem. A leszűrést követően 4.5 félig liter borom lett. Azért félig, mert ez még nem bor. Megkóstoltam, és ízén lehetett érezni, hogy van már benne alkohol, de az még nagyon kevés lehetett. Ha valamihez hasonlítanom kéne, azt mondanám: olyan, mint a Sangria. :-) Szóval csak ötliteres üvegem volt, így vállaltam azt a kockázatot, hogy marad a bor fölött fél liternyi levegő. Megtöltöttem az üveget, és lezártam egy újabb gumikesztyűvel a képen látható módon, majd vissza eszkábáltam bele a házi kotyogót. Időközben vettem borászati kotyogót, de azt a puha gumikesztyűbe nem tudtam belerögzíteni, így maradt a házi megoldás (befőttes üveg + víz + 2 db szívószál). Miután ezt így eltettem, nagyjából egy óra múlva ismét látható lett az üvegben a pezsgés, ami azt bizonyította számomra, hogy a bor forr tovább. Ez már jóval csendesebb forrás, mint az eddigi. Két nappal később már megjelent az üveg alján egy vékony lerakódás, a seprő, ami a napok teltével egyre csak vastagabb lett. Az előbbi fotón ez látható. Az elkövetkezendő hetekben ez a folyamat fog folytatódni.

Három hét eltelte után már nem láttam, hogy gyarapodna a seprő réteg az alján, így a lefejtés mellett döntöttem. Ehhez egy gumicsőre, némi borkénre és egy másik ötliteres üvegre lesz szükség. A borkénből fél liter vízhez tettem egy kávéskanálnyit, majd miután teljesen feloldódott többször átöblítettem vele az ötliteres üveget. Ezt követően lecsepegtettem, és hagytam magától megszáradni. Így már a lefejtést követően nem fogom kénezni a bort, az üveg falára száradva van annyi, amennyi elég lesz neki. A gumicsöves lefejtés titka, hogy annak az üvegnek az alja amelyikből fejteni fogunk magasabban legyen, mint annak az üvegnek a szája, amelyikbe a lefejtést végezzük majd. Ezt követően a gumicsövet dugjuk bele a borba úgy, hogy annak a vége legalább egy centiméterrel a seprő réteg felett legyen. A másik végét szívjuk meg, míg a szánkba nem jut egy kevés bor (nyeljük is le nyugodtan). Ekkor a cső végét engedjük bele az üvegbe, és kísérjük figyelemmel a folyamatot, ahogy egyik üvegből a másikba kerül a bor. A legjobb az, ha a "célállomáson" is a bor szintje alatt van a gumicső, így nem csobogva folyik, aminek két nagy előnye is van: 1.) nem fröcsköl, 2.) a lehető legkevesebbet érintkezik így a levegővel. A második ok a fontosabb, hiszen így kisebb az esélye, hogy valamilyen káros mikroorganizmust visz magával a levegőből. Az üveg alján lévő egy-két deci seprős bort akár meg is ihatjuk (nekem nem volt gusztusom hozzá, én kiöntöttem), vagy ha készülünk pálinkát főzni, akkor remek oltóanyaga lehet a cefrének. Ugyanilyen módon a soron következő bor alá is betehetjük oltóanyagnak. Nekünk nem volt épp következő borunk (vagyis volt, csipkebogyóbor, de ahhoz nem akartunk alma seprőt keverni), így kiöntöttük. :-)

Ha letisztult, akkor palackokba fejhetjük, vagy ha már az alján leülepedett a seprő, de még mindig nem tisztult le, akkor másik nagy üvegbe fejtjük, és még hagyjuk ülepedni. Ha nagyon nem akar letisztulni, akkor egy kis borkén segíthet, de vigyázni kell vele, mert attól lesz "fejfájós" a bor. Ha úgy döntünk, palackokba fejtjük, akkor érdemes pasztörizálni. Ehhez, ahogy Bálint gazda is írta, a lezárt palackokat állítsuk 20-25 percre 60-70 fokos vízbe. Így két évre eltarthatóvá tettük a bort. Mi nem pasztőröztünk, mert megmérni ugyan nem tudtuk  az alkoholtartalmát, de ízlésre nagyon erős lett a bor.

Megjegyzés: Mint ahogy ez a képeken is látható, a bor mennyisége a folyamat során folyton csökken. Ennek több oka is lehetséges:
  • Túl sűrűn, és túl nagy mennyiségben kóstolgatjuk.
  • A folyamat során az élesztőgombák a cukorból alkoholt és szándioxidot állítanak elő. A széndioxid távozik a borból, így ez térfogatcsökkenést eredményez, miközben az alkohol térfogata is jóval kisebb a cukorénál, így ugyebár ez is térfogatcsökkenést fog produkálni.
  • A forrásban lévő bor tele van még szemcsékkel, amelyek ülepedés során a seprő réteget fogják képezni. Mivel a kész borban már ez sem lesz benne, így ez újabb térfogatcsökkenéssel jár. Valamint egy-két deci bor is odavész minden átfejtésnél.
Mivel nekünk ez volt életünk első saját készítésű gyümölcsbora, így elég sokszor meg-meg kóstoltuk, hogy vajon hol tart. Most, a lefejtést követően alig van kicsit több, mint négy liter borunk a kezdeti négy és fél literből. Ez azért annyira nem rossz arány... ;-) A végére 5 db 0.75 literes üveggel sikerült palackozni, plusz maradt még nagyjából 3 decinyi az aljából. Azt megittuk ott helyben. Azaz csak én, mert a feleségem babát vár, így ő nem iszik, épp csak belenyalt. Szerinte is nagyon jó lett...

Az első lépéseket szeptember 5-én tettük meg, akkor lett az alma feldolgozva. Pár napra rá már forrt is. A mai napon (október 7) palackoztuk. A teljes folyamat így nagyjából egy hónap volt. Most hogy palackozás közben belekóstoltunk, lehet hagyhattuk volna még kicsit, mert enyhén pezsgős volt az íze, de szerintem ez idővel csillapodni fog. De ha nem, akkor sem baj, úgy is szeretni fogjuk. :-) Sajnos dugózó eszközünk nem volt. Az első üveget még megpróbáltam kézzel ledugózni, de hamar feladtam. A maradék csavaros üvegekbe került...


Mindenkinek sikerekben és zamatokban gazdag díszalmabor készítést kívánunk. :-)

UPDATE: 2014.10.08 - Idén is készítettünk, méghozzá ezúttal 10 litert. Az arányok annyiban módosultak, hogy találtam három ilyen fát is, így jó 6 kg almát sikerült szednem. Ennek köszönhetően kicsit több volt benne az alma. Az elkészítés menete is más volt kicsit idén. Az alma lereszeltük, beletettük egy nagy műanyag vödörbe, és felengedtük hat liter vízzel. Ebben jól átnyomkodtuk, és hagytuk 5 napig előerjedni (eközben természetesen a vödör le volt takarva egy konyharuhával, nehogy valami belemenjen). A muslincák mennyiségéből ítélve ez az öt nap bőven elég volt. :-) A hatodik napon leszűrtük, a gyümölcsreszeléket alaposan kinyomkodtuk, majd egy nagyobb edényben feloldottunk 1.3 kg kristálycukrot, három mokkáskanál citromsavat, és megmértük az egész hány liter lett. Felkerekítettük csapvízzel 10 literre, majd szétöntöttük két ötliteres befőttesüvegbe. Innentől ugyanaz a móka, mint fentebb egészen addig, míg le nem áll az erjedés. Ezt követően (mivel most fél édes bor lett belőle) utánacukrozás jött. Ehhez kivettünk egy liternyit az egyik üvegből, majd feloldottunk benne 20 dkg kristálycukrot. Ezt visszaöntöttük az üvegbe, visszazártuk a kotyogóval, és hagytuk, hogy újabb négy-öt napot forrjon. Ekkor lekéneztük és palackoztuk. Nagyon finom félédes bor lett belőle. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a folyamatot. Én nálam most vagyunk a leszűrés utáni második hétben. Kiváncsi vagyok milyen lesz - igaz Bálint gazda receptje után mentem.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt

    Harmadszor futok neki az almabor elkészítésének. Úgy néz ki ismét kudarcot vallottam:a lepréselt, cukros vízzel felöntött és kistányérral lefedett üvegben szerintem nem indult be a erjedés (ismét) .

    5. napja áll már az üvegben, mostanra elég ecetes szaga van. Teteje nem habzik, csak enyhe buborékok kíséretében úszik a reszelt alma a lében. Ebből már nem lesz bor ha nem tévedek...

    Nincs valami tanácsa hol hibázhatok? Rossz almával próbálkozom? Még több cukor kellett volna? Ezek után meggyborral már nem is próbálkozom :)

    Üdvözlettel:
    B. Lajos

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lajos!

    Nem tudom, hogy meghámozta-e az almát, vagy sem. Nem tudom, honnan való az alma, volt-e bármivel kezelve. A lényeg, hogy ezek az élesztőgombák az alma héján élnek, ezért meghámozni semmiképp sem szabad. Azonban ha mégsem indul be az erjedés másnapra, akkor lehet borászati szaküzletben beszerezhető fajélesztővel beindítani az erjedést. Én személy szerint szimpla sütőélesztőt használok, ha nem indul be magától.

    A boltban kapható porított (szárított) élesztő. Vegyen ki a felcukrozott mustból 3-4 decinyit, langyosítsa fel (max. 30 fok), és szórja a tetejére az élesztőt. Hagyja egy 20 percet pihenni, ha minden jól megy, addigra 1-2 cm szürkésbarna hab képződik a tetején, és erősen élesztő szaga lesz. Ezt öntse vissza a mustba, és fojtassa tovább, ahogy a posztban le van írva.

    Mindenképpen írja majd meg az eredményt, mert kíváncsi vagyok most már, hogy csak ez lett volna-e a hiba. Esetleg - mert ezt sem írtam posztban szerintem - ha túl édes az alma, lehet nincs elég savtartalma. Ha nincs elég savtartalma, akkor sosem lesz belőle bor. Szóval, ha nem elég savanyú az alma, akkor a cukorral együtt oldjon fel benne 1-1.5 gramm citromsavat is.

    Ezen felül érdemes tudni, hogy almabor készítésére csak a nem kásás almák jók. :-)

    Sok sikert kívánok, és remélem, hogy tudtam segíteni. :-)

    Üdvözlettel,
    M. Zsolt

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsolt,

    Nagyon köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt! Megvan a hiba: meghámoztam az almát....:(

    Az alma boltból származott, nem túl édes (sőt)...ezért gondoltam bornak talán még jó lehet...
    Mindenképpen nekifutok mégegyszer, de teljesen előről kezdem. Megfelelő alapanyaggal.

    Köszönöm as segítségét!

    Üdvözlettel:
    B. Lajos



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lajos!

      Majd mindenképpen mesélje el, hogy sikerült, mert nagyon kíváncsi lennék a tapasztalataira. :-) Addig is sok sikert kívánok! :-)

      Üdvözlettel,
      M. Zsolt

      Törlés
  5. Kedves Zsolt!

    A párommal olvastuk a receptet és nagyon megtetszett nekünk is. Holnap már neki is látunk. :D Remélem sikerül nekünk is, mert rajongunk a borokért :) Köszönjük, hogy megosztottad velünk a receptet! :)

    Üdvözlettel,
    Sz. Barbara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara!

      Igazán örülök, hogy megtetszett a recept. Gyere és meséld majd el a tapasztalataidat. :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt!

      Törlés
  6. Végreee! Köszönöm, hogy megcsinálta! Minden alkalommal amikor elsétálok reggel az ilyen díszalmafa alatt, összeszorul a szívem, hogy még nem jöttem rá mire használhatnám fel a gyönyörű gyümölcsét.
    Kipróbálom, ez teljesen kivitelezhető mennyiség. Az eredményeket - ha vállalható - majd közlöm.

    További sok sikert a blogjához, Ágota

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágota!

      Kíváncsian várjuk az eredményeket... :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt!

      Törlés
  7. Kedves Zsolt!

    Már 3x irom meg kérdéseim, mert az oldal vmiért mindig keresztbetesz :D mostmár ctrl+c-zek előtte az tuti...Kollégámmal kertészkedünk és idén sok az alma...(persze hogy bort kell csinálni) A kérdésem az lenne hogy jonagold almával is működik ez a recept? A megszokott hagyományos borászati eljárás és eközötti eljárásnál van számottevő ízkülönbség? A fejtésnél a bort érdemes átszűrni vmilyen anyagon?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdv,
    Richárd

    ui:remélem a tegeződésért nincs harag, a magázódás túl formális ebben az esetben szerintem.
    ui2: a mézbort a következő hét elején elkezdem, nagyon megfogott a dolog. akácmézen kívül remélem más mézzel is működik.. it gondolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Semmi baj a tegeződéssel, teljesen rendben van az. :-)

      Nem ismerem annyira az almafajtákat, de a forrásaimból kiindulva egy szabály van: olyan fajta almából, amely hajlamos a kásásodásra nem lehet jó bort készíteni. Ezt sem igazolni, sem cáfolni nem tudom, mert nem próbáltam még. :-)

      Hogy van-e különbség? A borkészítésnek van egy biokémiai folyamata, ami természetesen mindkét esetnél ugyanaz. Van a gyümölcs, abból lesz a must, abban elszaporodnak az élesztőbaktériumok, azok a gyümölcscukrot alkohollá és széndioxiddá alakítják. A bor kiforr, jön a lefejtés, kénezés...

      Az már más kérdés, hogy van aki ezt egy ötliteres befőttesüvegben végzi, és van aki egy 250 literes hordóban. :-) Az elv ugyanaz. Nyilván, ha valaki nagy hordóban végzi, akkor nem fog szívószálakkal és gumikesztyűvel vacakolni, mert akkor bemegy egy borászatba, és megveszi hozzá, ami kell. Aki nagyüzemben csinálja az tápsókat, derítőszereket meg a jó ég tudja mit használ a borhoz, amitől elvileg küllemre jobb lesz, de oda lesz a természetessége. :-)

      Ti tudjátok mekkora mennyiségben gondolkodtok, kis üvegek, vagy hordók... a biológiája ugyanaz, a fázisok is ugyanazok, az eszközbeli felszereltség azonban igen más lehet a két esetben. :-)

      Azért majd írjátok meg a tapasztalatokat nekünk. Ami pedig az akácmézet illeti, természetesen bármilyen mézzel működik a dolog.

      Törlés
  8. jah igen, még egy kérdés: nem púderezett/nem antibakteriális vékony gumikesztyűt hol lehet venni/szerezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyógyszertárban lehet kapni, nem is drága. Csak mondani kell, hogy sima, egyszerű, nem púderezett kesztyűt kérsz. :-)

      Törlés
  9. Mi másodszorra kísérletezünk idén, tavaly Bálint gazda receptjével egy megecetesedett löttyöt sikerült előállítani... Most másik recepttel, amiben a borélesztő az új elem, úgy tűnik h. végre sikeres lesz a projekt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajaj! Mitől lett ecetes? Nem indult be a forrás, vagy nem lett lezárva kotyogóval? Mesélj majd, milyen lett a mostani próba. Mi idén is készítettünk ugyanebből a piros almából 10 literrel, nekünk idén is siker lett. Épp most ülepszik... :-)

      Törlés
  10. Helló.
    Én most próbálkozok először alma borral és az lenne a kérdésem, hogy nekem 7 napja forra reszelt almával és akkor is le lekel fejteni róla párnapon belül ha még forr javában?
    Köszönöm előre is.
    István.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerbusz,
      ha nem gond Zsolt helyett válaszolnék ha ez megfelel :) szőlőből régóta készítek már családommal bort, pálinkát is igy bizton állíthatom neked hogy a legelső fejtést csak a forrás után szabad megkezdeni. amíg javában forr addig szerintem ne csinálj vele semmit. hagyd kiforrni és utána jöhet a fejtés :)

      Törlés
    2. Szervusz István!

      Úgy van, ahogy Richárd írta: nem kell lefejteni, amíg forr a bor. A receptben is azt írtuk, hogy amikor a forrás szinte teljesen leáll, akkor kell először átfejteni. Szóval légy még türelemmel. :-)

      Törlés
  11. Szervusz Zsolt !
    Nekem az a problémám a borral hogy most penész íze van mi lehet a probléma?
    Előre is köszönöm válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem adtál meg túl sok infót sajnos, így nehéz kitalálni mi lehet a baj. Például nem tudom, hogy be indult-e egyáltalán az erjedés, csak megállt, vagy be sem indult, csak bedohosodott. Ha ez utóbbi van, akkor ha nem túl gáz még, akkor élesztővel még megmenthető. Ehhez vegyél ki belőle egy fél liternyit, langyosítsd fel (max. 30 fok), majd adj hozzá élesztőt. hagy jól felhabosodni, majd öntsd vissza a borba, és zárd le légmentesen kotyogóval, vagy ahogy a posztban van írva. Lehet esetleg meghámoztad az almát feldolgozás előtt? Vagy lehet, vegyszerezett volt az almád? Nem tudom. A penészes szag nekem mindenképpen arra utal, hogy be sem indult az erjedési folyamat. Adj egy kicsit több infót. :)

      Törlés
    2. Szia, Zsolt! Az én borom már forr! Mindent a Te leírásaid alapján végeztem és elmondhatom eddig sikerrel jártam. Nem mondom voltak nehéz pillanatok mikor az alma darabkák elváltak a létől. Az első lefejtés kori kóstolás pedig még a kedvemet is majd csak hogy nem elvette az egésztől! Savanyú. Meg az íze se tetszett. Ezért tettem bele még cukrot. Majd 10 napra rá megkóstoltam. Addig szuszakoltam a szívószálat, míg bele nem ért a borba és nagyon kellemesen csalódtam. Igazán jó zamatú alma ízű nem túl savanyúvá vált az idő folyamán. Nappalimban a tiszafa alatt érik borrá az alma lé úgy, hogy volt is nevetés, ill. fotózás miután meglátták a barátok ismerősök a befőttes üvegeken a kezeket amint az ég felé nyúltak. Főként, ahogy a behajlott középső ujjból kijövő szívószálat meglátták. Nagyon remélem most már nem lesz belőle ecet, ill. nem fog megromlani és Imre napra koccinthatunk majd vele!

      Törlés
    3. Szia! Remélem én is, hogy minden rendben lesz, és egy finom bort kortyolgathatsz majd nem is olyan sokára.. remélem azt is, hogy visszajössz majd elmesélni a tapasztalataidat. :-) Addig is sok sikert. :-)

      Törlés
  12. Kedves Zsolt!

    Én majd az elkövetkezendő kész almaboromból, cider-szerűséget akarok készíteni. Hogy tudom elérni, hogy szénsavas legyen a késztermék?

    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdvözlettel Kristóf

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor elég az alkoholtartalma, akkor le kell valahogy szűrni, majd jól lezárni, hogy zártan erjedjen tovább, mint a sör. És akkor marad benne széndioxid. De amikor késznek ítéled, tedd hűtőbe, ahol a folyamatok lelassulnak. :-)

      Törlés
  13. Üdvözletem!


    Nekem a következő jelenségem van. Lereszeltem az almát több félével próbáltam. Kb. 2s fél liter almához adtam 65dkg cukrot és felöntöttem vízzel. Lassan kis élesztő segítségével megindult az erjedés, majd mikor csitult a kotyogót rátettem, de egy idő után az is elmúlt. Leszűrtem és újra rátettem a kotyogót, de nem nagyon forr csak ülepszik. Most mi tévő legyek?

    Előre is köszönöm a választ.

    Üdvözlettel: Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kéne kóstolni. ha nagyon savanyú, akkor lehet kierjedt a cukor belőle, ez esetben lehet még cukrot adni hozzá. Ha nem savanyú, hanem édes, akkor valamiért leállt az erjedés. Ez esetben újabb adag élesztővel be kell indítani megint. Esetleg egy kis citromsav jót tehet neki, mert az alkoholos erjedéshez kissé savas közeg kell... remélem, tudtam segíteni. :-)

      Törlés
    2. Sajnos megint megallt a folyamat... Ha palackozom, hogy tisztuljon akkor nem fogja kiloni az uveg tetejet?

      Törlés
    3. Nem tudom, miért állt meg. Kóstold meg. Ha nagyon savanyú, akkor kierjedt belőle a cukor. Ekkor megpróbálhatsz óvatosan egy kis cukrot adni hozzá, hátha az újra beindítja. De ha lekénezted, nem fogja kilőni a dugót, mert akkor már leállt az erjedés.

      Törlés
  14. Kedves Zsolt!
    Bőven van almám ("sajnos" nyári, de próbálkozom). Pépesítés után kicentrifugáltam, így nagyon jó hatásfokkal tudtam kinyerni a levet.
    Egyik kérdésem: Tulajdonképp miért kell vizet hozzáadni?
    Másik kérdésem: Más receptekben az összetört almát (pépet) nem hagyják a lében, ahogyan a szőlő héját sem a szőlőlében. Az alma esetében mégis ezt javaslod, bár a leírásból nem teljesen világos, mert csak 1 liter lével számolsz. Talán azért lesz egy liter, mert megtisztítottad, vagy azért, mert mégsem hagytad benne a pépet? Mi annak az oka, ha mégis benne hagyod?
    Várom tanácsaidat, üdvözlettel:
    M.A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell hozzá vizet adni. Mi azért adtunk hozzá vizet, mert egyrészt ez egy vad almafajta, ami elég savanyú, másrészt nem volt belőle több. De van nekünk is olyan almabor receptünk, amelyikben nincsen hozzáadott víz. :-) Az összetört pépet pedig azért hagytam benne, hogy a lehető legtöbb "anyag" ki tudjon oldódni belőle forrás közben, ugyanis nincsen gyümölcsprésünk. :-) Amikor a lé mennyiségét számoltam, akkor a tisztán kifacsart léről beszéltem. Nekem gyümölcsprés nélkül, pusztán a kezemmel préselve ennyi lé jött ki. Ezután tettem vissza bele a pépet is. :-) Bocsi, ha kicsit zavaros a kép, első gyümölcsbor kísérletem volt. Azóta már elég sokat készítettem. :-)

      Törlés
  15. Köszönöm a válaszokat, küzdök tovább!
    M.A.

    VálaszTörlés
  16. Zsolt! A lekénezés alatt, a borkénes üvegöblítést érted? Üdvözlettel K.G.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt értem alatta. :-) Hivatalosan magába a borba szoktak keverni egy keveset, de nekem így, csak az üvegeket átöblítve is elállt a bot több, mint egy évig... utána megittuk az utolsó üveggel is. :-)

      Törlés
  17. Kedves Zsolt.
    Nagyon megfogott a recept, gondoltam kipróbálom. Szőlőből már készítettem itthon, holnapra talán kész is lesz �� , de az alma, hmmmm...tanácstalan vagyok.
    Most próbálok utána nézni, mikor is kezdtem el?!
    Ha minden igaz, január 21.-én és 23.-án már állt a kesztyű! ����
    (Felfújta!)
    Tehát ma valahogy a 13.nap környékén járok, de..de..gázok még termelőknek, mert kinyomtam a kesztyűből és picit még újra tölti, de tanácstalan vagyok, mert a tetejéről nem ülepedett még le a hús ahogy látom..
    Nem is kell neki?
    Most megvilágítottam zseblámpa funkcióval  (tehát erős fény), mozgolódás van benne, tehát valami még zajlik, bár lassan.
    Élesztőt nem használtam, mert 1.nem tudtam milyet? Amit sütéshez? Valaki szárított Dr.V.-kert �� írt valahol, talán itt?!
    Gázt még termel.
    Meddig várják még?
    Mi történik, ha nagyobb a cukormenyiség, mint a megadott?
    Kb.1,5-2Kg álmából, boltból, vegyes és jó roppanós, talán még Zöldalma is került bele?! ..amolyan nem ettük meg az almát, hát majd megisszuk! ��
    Téli fajta is volt benne, de nem a kásás! Azt venni sem veszek, biztos nem kerülhetett bele.
    A Cukor.. lehet egy Kg..de lehet több is került bele?!
    És én felszeleteltem, magház kuka, utána pépesítettem, botmixerrel. Víz az kb.1L lehetett, felfőztem, de talán nem forrt(?!), majd a Cukrot beleöntöttem, feloldottam. Hagytam kihülni és amikor kellemes langyos volt..inkább kézmeleg..ráöntöttem.
    Most az lenne a kérdésem, hogyan tovább?
    Várjak még? OK, de meddig?
    Még renyhe feszességű, de felfújja a kesztyűt, vagyis gázképződés megy.
    Azt meg kell várni míg elmarad?
    Vagy soha nem mard el, mert ha rothad is lesz gáz?! ..vagy mivel a kesztyű + kotyogó rajta van, Oxigént nem kap, nem tud megromlani?! Mert az erjedés is rothadás?!
    Szóval jó lenne kis útmutatás és instrukció.
    Felnyitni még a gáz képződés miatt nem mertem, hogy megkóstoljam, de ha parancsba adod, azonnal tesztelem!��
    Még egy fontos momentum..
    Megfázás.. megfázhat?
    Tudom, hogy állandó hőmérséklet kéne, de a kotyogó miatt nem tudtam szeparálni és másik helységben tartani amíg szellőztetek.
    Volt, hogy éjszakára nyitva maradt az ablak bukóra 3 órán át, de nagyon nem volt hideg, csak köntös kell, ha a helységbe tartózkodsz.��

    Előre is köszönöm a segítséget és bocsánat az esetleges hibák miatt, rettenetes ez a telefon! ��

    Üdv.:
    Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!

      Amíg a forrási folyamat nem állt le, nem is fog leülepedni. Ez így normális. A cikkben leírt idők nem tekinthetők általános érvényűnek, hiszen azt sok minden befolyásolja. Amíg forr, és a gázképződés nem állt le, én nem bolygatnám. Persze ha kóstolásra már most megfelelőnek tűnik, akkor lehet kénezni, ülepíteni és palackozni. De lehet hagyni teljesen kiforrni is. :) A cukor mennyiséggel nincsen semmi baj, hiszen forr a bor. A túl sok cukor kétféleképp okozhat gondot: 1. túl sok, és be sem indul a forrás (ezt most nem érvényes ugye), 2. túl sok a cukor, de még beindul a forrás, azonban nem tud az egész kiforrni, mert előbb éri el a maximum alkohol szintet, minthogy elfogyna a folyadékból a cukor. Szóval, hagyjad nyugodtan forrni még szerintem, és majd akkor lépj a következő fázisra, amikor a kesztyű már lefittyed kicsit. :) További jó borkészítést kívánok! :)

      Törlés
    2. Szia Zsolt!
      Nagyon köszönöm a villámgyors választ! ��
      Most kinyomtam belőle a gázt és figyelem! ��
      Kénezés, ezt olvastam többször, de miként van ez?
      Hogyan csinálják?
      Mert a hordóknál kén szalagot égetnek azt hiszem, a fertőtlenítés végett, hogy a hordót fertőtlenítsék!
      De ilyen esetben?
      Gondolom a tartósítással függhet össze, de hogyan?
      És ekkora mennyiség esetén érdemes?
      Szerintem olyan 2L körül jön ki a végére.
      ...ööö...ezt még higítani szokták, ha nagyon édes?
      Egy Kneipe-ban..Pub?..színvonalas kocsma?..szóval ott próbáltam, de nem esküdnék meg rá, hogy nem volt vízel keverve, mert "csapolták" és szerintem nem volt alma íze!
      De ez véletlen eset volt, egy ismerősöm rendelte magának én csak kóstoltam, de gondoltam is, hogy remélem az enyém jobb lesz, mert 2 napja kezdtem neki, tehát már forrt!����
      Nagyon köszönöm az útmutatást, majd jön még a visszajelzés! ��
      Kellemes hétvégét kívánok!

      Törlés
    3. Kedves Zsolt,mivel írtad, hogy több félével is foglalkozol, netán Mandarin / Narancs is próbáltad már? Arra van tipped? 🤔
      Kellemes hétvégét kívánok!
      Üdv.:
      Zoltán

      Törlés
    4. Kedves Zoltán, a kénezésről az eddig közzétett összes bor receptünkben részletesen írtam, ezért, ha nem haragszol, ezt nem ismételném el megint. Ebben a receptben is benne van, hogyan kell lekénezni az elkészült bort. :) Kénezni nem csak az eltarthatóság miatt szokás, hanem azért is, hogy biztosan megálljon a borban minden erjedési folyamat. A kész bort akármilyen édes, nem hígítjuk már, mert akkor nem csak cukortartalma, de alkoholtartalma is hígul, ami rontja mind az íz- és aromavilágot, mind pedig az eltarthatóságot. :) És nem, nem próbáltam még citrusfélékből bort készíteni. :)

      Törlés
  18. Köszönöm a tippet a kesztyűvel! 🖒😉

    VálaszTörlés
  19. Üdv!
    Ha élesztőt tennék hozzá már a folyamat elején az baj lenne?
    Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az előerjedés előtt azért nem tennék hozzá élesztőt, mert akkor nagyon felhabzana már túl korán. De elméletben ettől függetlenül lehetséges, csak nehezebb lesz kezelned az előerjesztést és az azt követő kipréselést.

      Törlés
  20. Kedves Zsolt!
    Bevallom őszintén nagyon megtetszett nekem ez a recept, úgyhogy úgy döntöttem megpróbálom elkészíteni. Előtte szeretnék feltenni néhány kérdést, ami felmerült bennem. Az első az lenne, hogy miután az update-ban leírt előerjesztés után leszűrjük, akkor le kell e venni róla a reszelt almát és anélkül belerakni a befőttesüvegbe forrni a bort. A másik problémám pedig az lenne, hogy kicsit elakadtam az update résznél. Amikor azt írod hogy ("Felkerekítettük csapvízzel 10 literre, majd szétöntöttük két ötliteres befőttesüvegbe.") Ettől a résztől pontosan honnan folytatódik az update előtt leírt recept?(Illetve mi a következő lépés?)
    Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm.
    Üdv: Dávid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dávid! Igen, célszerű akkor már minden darabos részt eltávolítani. Nyilván érdemes kipréselni a darabokból a legtöbb értékes almalét. Ugyanaz a recept nagyjából, mint update előtt, csak nagyobb mennyiség lett. Le kell darálni az almát, előerjeszteni, kinyomkodni, felcukrozni. Eddig mindenképp egy edényben történjen, és ez után kell több edényben tovább erjeszteni, ha nincs egy elegendően nagy edény... innen a folytatás az update előtt az élesztő hozzáadása, majd a kotyogóval történő lezárást követő zajos erjesztés. Remélem, ha kissé megkésve is, de tudtam segíteni... :-)

      Törlés
  21. Szia! Én a mézborod készítem jelenleg. De az élesztőt elkevertem a mézes vízben, nem habzott nagyon, 2mm-es élesztős trutyi lett a tetején. Pezsegni pezseg, 10-20 másodpercenként buggyan egyet. Jó lesz szerinted, vagy kapjon újabb adag élesztőt? Köszi a választ és a receptet is!!! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila! Elnézést a kései válasz miatt. Én azt gondolom, úgy is jónak kellett lennie. Sikerült?

      Törlés
  22. Üdvözletem mindenkinek
    El olvastam az almabor készítésére ajánlott receptet és a hozzászólásokat- kérdéseket- válaszokat is.
    Mindezek után leírnám az én almaborom elkészítését.. /sajnos fotókkal nem tudom színezni írásomat.
    Rengeteg alma termett.. nem tudtunk már mit kezdeni vele.. el különítettem 30 kg ot. Meg tisztítottam a rossz részektől és a magháztól.. Negyedekbe vágtam eltartott egy egész napot.
    Második napon egy 15ös húsdarálón ledaráltam az almanegyedeket.. /kellemetlen munka/
    Harmadik napon az almadarát átpréseltem egy saját készítésű présen .. Régi , forgótárcsás Hajdú centrifuga dobja ,be szerkesztve egy 3/4 es menetes cső arra négy félkör alakú falap ami pontosan illeszkedik a dob belsejébe.. Mindezeket egy racsnis menetvágóval szorítottal lefelé.. a falap negyedeket egymáshoz képest 90' ba elfordítva tettem be és hosszabb /15centi hosszú 3-4 cm átmérőjű /fa hasábokkal segítettem .
    A megkapott 20 liternyi almaléből kivetten fél liternyit és 30 fokra felmelegítettem majd élesztőt tettem bele. Fél óra állás után vissza töltöttem az élesztős levet a többihez.. Bele öntöttem 2.5 kg cukrot - össze kevertem majd bele öntöttem egy 51 literes üvegballonba.
    Rá gumikesztyű+ gumicső egyvelegéből sufni tuning kotyogó /szépen üzemelt/és három hét forrás után át fejtés+kénezés.
    Kénezést követően légmentesen ledugaszolt demizsonban áll 20 liternyi almabor. Két hét múlva átfejtem fél literes csatos és literes dugaszolt üvegekbe.
    Nem szándékozom pasztörizálni..
    Köszönöm,hogy elolvastátok ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Árpád! Nagyon tetszik a házi présed ötlete. Nem tudnál róla facebook oldalunkon keresztül képeket küldeni? Többet is, hogy látszódjon, hogy van elkészítve. Ha nem baj, megosztanánk az olvasókkal. Tök jó ötlet. :) A borodhoz pedig gratulálok! ;)

      Törlés
  23. Bocsánat... kimaradt,hogy citromsavat is tettem bele ,még az élesztőzés előtt.
    A borom nem 20 liter mert a seprő és az átfejtések nagyjából 3 liternyit elvittek... Na jó kóstolgattam is ....:)/nekem ízlik az első lefejtés során kapott "murci"

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu