2014. június 10., kedd

Joghurtos uborkaleves házi joghurttal – főzés nélkül

A lakásban megközelíti a harminc fokot a hőmérséklet. Ilyen időben egyrészt nincs is kedve az embernek a konyhában ácsorogni órákat, másrészt ki kíván ilyenkor meleg, zsíros, nehéz ételeket? Azonban a napokban jó áron találtunk kígyóuborkát, aminek köszönhetően jól bevásároltunk belőle. Többet vettünk, mint amennyit meg tudnánk enni szendvicsekhez. A hűtőben pedig ott pihent a két napja elkészített istenien finom házi joghurtunk, amihez kellett valami recept. Tehát azt már tudtuk, hogy a mai menü két legfontosabb alkotóeleme az uborka és a finom házi joghurt lesz, de arról még fogalmunk sem volt, hogy ez pontosan milyen formát is fog önteni...


Az én egyetlenem addig keresgélt az interneten, míg az egyik fórumon nem talált egy névtelen felhasználó általi bejegyzést a joghurtos uborkalevesről. Megkérdezte, mit szólnék hozzá, és én rögvest rácsaptam a lehetőségre, ugyanis pont annyi joghurt kellett hozzá, amennyi a hűtőben pihent két napja...

Nekiállt tehát elkészíteni, és nem bántuk meg. Mindennel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész volt. Se főzni, se sütni nem kellett, így megmaradt a finom (házi) joghurtban az élőflóra, míg az uborka és a fokhagyma sem veszített természetes ásványi anyag- és vitamintartalmából. Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy az ízvilága igen csak hajaz a tzatziki salátára, szóval akinek az a fajta íz nem jön be, ennek neki se kezdjen. Nekem az is bejön, és ez a laza kis leves is fantasztikusan jól esett ebben a nagy melegben...

A finom házi joghurtot mi magunk készítettük a Spoonz Team Hungary webshopjából rendelt joghurtkészítő szettel a szintén tőlük rendelt Spoonz bio-joghurtkultúra segítségével. Ha téged is érdekel cikk által bemutatott Spoonz bio-joghurtkultúra, és szeretnéd kipróbálni, regisztrálj a webáruházban, és rendeld meg. Garantáltan nem fogsz csalódni. A rendelésnél meg kell adni egy meghívó kódot is (Szponzor ID), ami nem más, mint: 1406-0001

Hozzávalók a joghurtos uborkaleveshez:
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 0.5 liter (házi) joghurt
- 3 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- konyhasó
- kapor (apróra vágva)
- őrölt bors

Joghurtos uborkaleves elkészítése:
Első lépésként a kígyóuborka 3/4 részét reszeljük le káposztareszelőn, az 1/4 részét pedig vágjuk 0.5 cm-es kockákra. A lereszelt uborkát sózzuk meg kicsit, és tegyük félre állni, míg levet ereszt. Ha megvagyunk vele, akkor nyomkodjuk ki a levet belőle, tegyük egy lábasba. Dobjuk mellé az uborkakockákat is, sózzuk, fűszerezzük, majd öntsük fel a tejjel és a (házi) joghurttal. Fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymát is, és keverjük össze jó alaposan. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

Ezt követően hidegen tálaljuk. Ebben a nagy kánikulában kitűnő frissítő ez a hideg (házi) joghurtos uborkaleves, ami rögtön segít helyreállítani a nagy melegben kissé felboruló ionháztartásunkat, és rögtön feltölt vitaminokkal is annak köszönhetően, hogy friss és nyers zöldségeket eszünk, hiszen nem volt főzve.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a hideg uborkaleveshez... :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...