Bejegyzések

Puffancs házilag – az igazi magyar hamburgerzsemle

A feleségemmel már évek óta csak házilag elkészített hamburger t eszünk, ami eddig abban nyilvánult meg, hogy magunk készítettük el a hamburger hez a húspogácsát, magunk aprítottuk a zöldségeket, és magunk pakoltuk bele az eddig boltban vett puffancsokba a cuccot. Azonban a puffancs ára egyre magasabbra kúszik, és egyre levegősebb, egyre kevesebb benne a tartalom. Ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk a puffancsot is mi magunk elkészíteni. A feleségem talált is egy jó receptet a neten, amit a napokban ki is próbáltunk... Az eredmény pedig felülmúlt minden várakozást, mert boltból, vagy pékségből még ilyen finom puffancsot nem ettünk. El is határoztuk, hogy ezentúl ezt is magunk készítjük, mert azon felül, hogy többször át kell gyúrni és pihentetni, nem egy nagy ördöngösség. Rögvest készítettünk is frissen hamburger be való húspogácsát, és aznap friss hamburger volt a menü... Hozzávalók a puffancshoz: - 68 dkg liszt - 68 g porcukor - 68 g vaj - 68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyo

Marcipános bonbon

Már egy ideje gondolkodik rajta az én egyetlenem, hogy belefogjon a bonbon készítésébe, de valahogy eddig nem kezdett hozzá. Tervbe van véve több fajta bonbon elkészítése is, de először valami egyszerűbbel akart megpróbálkozni. Jelen esetben Karácsonyról megmaradt bolti marcipánnal dolgozott, de ami késik nem múlik, ki fogjuk próbálni a házi marcipán készítését is. Természetesen arról is be fogunk számolni a blogunkban. De addig is... Ezt ki ne hagyjátok! Hozzávalók a marcipános bonbonhoz: - marcipán - 65% étcsokoládé Marcipános bonbon elkészítése: Jó minőségű étcsokit (nálunk 65%-os) felolvasztunk gőz fölött, majd egy szilikon bonbon formát kikenünk a csokival. A felesleget lecsepegtetjük (pár percig tartsuk fejjel lefelé egy sütőpapírra - később ezt a csokit, ha megdermedt, fel tudjuk szedni, és elrakni a következő felhasználáshoz). Aztán hűtőbe tesszük kb. fél órára, hogy megdermedjen. Mikor kész a csokihüvely, ízlés szerint töltjük (jelen esetben marcipánnal készült). A

Mézes körtebefőtt rozsérő körtéből tartósítószer nélkül

Tavaly találtam egy körtefát, amire elsőre azt hittem, hogy vadkörte, aztán kiderült, hogy az nem lehet, hiszen az júliusban még nem érik. Kicsit utána nézve kiderült, hogy ezeket az apró, sárga, néhol pirosas foltos körtéket úgy hívják, hogy rozzsal érő körte, vagy rozsérő körte, vagy nem utolsó sorban árpával érő körte . Akkor egy kicsivel több, mint két kilónyit sikerült belőle szedni, és gondoltam, kipróbálom belőle a körtebefőttet , mert méreténél fogva elég csak félbe vágni, és már mehet is az üvegbe. Sajnos csak két üveggel lett. Azért sajnos, mert utólag kiderült, hogy nagyon, de nagyon finom körtebefőtt lett belőle. El is döntöttem még a télen, hogy idén is szedni fogok. Amikor azonban ezen a nyáron meglátogattam a fát, szomorúan konstatáltam, hogy bár idén nagyobbacskák a körték, de sokkal kevesebb van belőle. Szerencsére azonban még tavasszal találtam egy ugyanolyan fát a kerület egy másik részén. Ez a fa sokkal nagyobb, és ezen is szép nagy körték voltak, így nem is

599-es vonalkód – nem minden magyar, ami annak látszik

Mivel a téveszme, amely az 599-el kezdődő vonalkódokat érinti nem nagyon akar már hosszú évek óta gyógyulni, úgy döntöttünk, mi is leközöljük a veddamagyart.info  és a www.fogyasztok.hu ködoszlató cikkeit (illetve azok részleteit) , hogy ne csak a butaság terjedjen ennyire gyorsan és makacsul az interneten. "Szeretném, ha az éter hangjain is eljuthatna minél több emberhez, amiben arra kérjük Magyarország minden polgárát, hogyha vásárolni megy a boltba, és több termék közül választhat, akkor azt a terméket vegye le, amelynek a kódszáma a vonalkód alatt 599-cel kezdődik, mert ezek azok a termékek, amelyeket Magyarországon állítottak elő, vagyis magyar munka van benne" - nyilatkozta a magyarországi gyárbezárások kapcsán Orbán Viktor korábbi (szerk.: majd most ismét) miniszterelnök a Kossuth rádió hétfő reggeli (2003.02.10.) műsorában. Mint látható, a fenti beszéd 11 éve hangzott el, de azóta is tartja magát ez a homályos, teljességgel pontatlan állítás. Minden esetre azt h

Vérszilvabefőtt – nemesített cseresznyeszilva befőzve

A vérszilva nem más, mint a cseresznyeszilva egy nemesített változata. Első sorban díszfának, vagy díszcserjének nemesítették ki, és létezik termő, és nem termő változata is. Levelei szép pirosak, vagy bordó színűek. Lehetnek fényes levelűek és matt színűek is attól függően, hogy milyen alfajba tartoznak. Egyetlen dolog közös bennük, hogy a gyümölcsük - már ha van - ehető. Nem csak, hogy ehető, de még finom is. Méretében a termés valamivel nagyobb, mint a vad testvéréé, és saját tapasztalatom szerint ízesebb, lédúsabb is. Egyszerre édes, és savanyú. A savanyú részei a héja, és a mag körüli rész, de a többi az tényleg nagyon finom édes. Nem az a szánkat összetapasztóan édes, de édes. Évek óta nézegetek a környéken pár fát, és csak úgy magában néha le is szakítok róla egy-két szemet, de most eldöntöttem, hogy idén ennél tovább megyek, és befőzök belőle. Még pedig befőttet... A cseresznyeszilva vagy mirabolán (Prunus cerasifera) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Ros

Vegyes „dobálós” savanyúság tartósítószer nélkül

Szeretjük a vegyes savanyúságot, vagy ahogy mondani szokták, a dobálós savanyúságot, méghozzá nagyon. De előre leszögezem, hogy ez nem a klasszikus értelembe vett "dobálós" savanyúság lesz, ezért is a címben az idézőjel. Azt a fajta savanyúságot ugyanis egy teljes szezon alatt készítik el. Már nyár elején elkezdik bele dobálni a hozzávalókat, és egész szezon alatt töltik az éppen aktuális zöldségfélékkel (uborka, sárgarépa, karfiol, káposzta, zöld paradicsom, kicsi zöld dinnye, paprika, stb.) . Ez a savanyúság viszont kicsit másabb lesz, mert bár mindenfélét dobálunk bele, de eltevése mégis más egy kicsit, hiszen minden, ami éppen elérhető, egyszerre kerül bele, majd lezárjuk, és kamrába tesszük. Tavaly sajnos ezt a fajta savanyúságot nem volt lehetőségünk eltenni, pedig nagyon szeretjük mindketten a feleségemmel. Idén kárpótoltuk magunkat ezért... Az a jó ebben a savanyúságban, hogy ahányszor elkészítjük, annyiszor mindig más les egy kicsit, hiszen a hozzávalók százalé

Rácos cukkini tejfölös-gombás lecsóval

Az eredeti neve "Rácos padlizsán" volt, de mi nem szeretjük a padlizsánt semmilyen formában. A cukkinit azonban imádjuk, ezért az én egyetlenemnek a fejében megfogant az a gondolat, hogy mi lenne, ha padlizsán helyett cukkinit tenne bele. Nekem azonnal megtetszett az ötlet, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt fogja elkészíteni, aztán majd meglátjuk, hogy milyen lesz... Elkészült, és finom lett. Nekem nagyon-nagyon ízlett, ezért megmondtam a feleségemnek, hogy ilyet nem most ettünk utoljára. Rábólintott, mert neki is ízlett. Reméljük, hogy nektek is ízleni fog... Hozzávalók a Rácos cukkinihez: - 60 dkg cukkini - 60 dkg burgonya - 4 evőkanál olaj - 2 vöröshagyma - 4 paprika - 4 paradicsom - 30 dkg csiperke gomba - 1 csapott evőkanál fűszerpaprika vagy (házi)  édes paprikakrém - 1 mokkáskanál fűszerpaprika vagy (házi)  csípős paprikakrém - 2 dl tejföl - 1 evőkanál liszt - oregánó - bazsalikom - konyhasó - őrölt bors Rácos cukkini elkészítése:

Sárgabarackos pite friss sárgabarackból

A tavalyi év mintájára idén is elmentünk Törökbálintra, hogy szedd magad sárgabarack akció keretében jussunk hozzá az idei sárgabarack adagunkhoz. Ez meg is történt, 25 kg gyümölcsöt szedtünk, amelynek egy részéből sárgabaracklekvár , egy részéből sárgabarackbefőtt , egy részéből pedig sárgabarackbor lett (ez utóbbi még folyamatban van). Volt azonban pár szem félérett barack, amivel nem lehetett akkor még semmit sem kezdeni, ezért kitettük az ablakpárkányba, ahol három nap alatt puhára és édesre érett. Ekkor jött az én drágámnak az ötlete, hogy készítsünk belőle valami finom sütit. Mondtam, rendben, de milyet? És nem is gondoltuk, hogy a kérdésre mennyire nem egyszerű választ találni. Beírtuk a keresőbe, hogy sárgabarackos süti, és alig van egy-két találat rá, azok is mind ugyanazon recept klónjai leginkább. De sebaj, gondoltuk, mi is kipróbáljuk az egyiket, amit  itt  találtunk. Az én egyetlenem neki is állt, hogy elkészítse, mert én éppen az idei vegyes savanyúságunkat raktam el...

Vadcseresznye-sajmeggy házi bor – csemegebor recept

Még tavasz vége felé találtam rá véletlenül egy igen különleges fára, ami első ránézésre - főképp kérge, levelei alapján - cseresznyefának tűnt, de valahogy az akkor még zöld bogyói sokkal apróbbak voltak. Elhatároztam, hogy figyelemmel fogom kísérni a fa sorsát, és meglátom majd, hogy miféle termése lesz, ha beérik. Ez június közepére meg is történt. Bogyó alig voltak nagyobbak fél centiméternél, teljesen beérve igen feketék voltak. A gyümölcsöt megkóstolva ízvilága igen érdekesnek tűnt, mert egyszerre volt édes, savanyú és keserű. A fát több szögből is lefotózva megmutattam kertészeknek, valamint több növényhatározós facebook csoportban is kértem segítséget. Ennek egyhangú eredménye az lett, hogy maga a fa - jellegzetességei alapján - leginkább vadcseresznyére , népiesebb nevén madárcseresznyére hasonlít, a gyümölcs viszont méretében, ízében, illatában, és abban, hogy leve erősen festő a sajmeggyre , vagy más néven a törökmeggyre hajaz. Ebből lett, hogy nagy valószínűséggel a ké

Sajtgolyócskák, avagy rántott sajt új köntösben

Az én drága feleségem már régóta szemezget a sajtgolyókkal, mert mostanság ez kacsintgat mindenhonnan az interneten. Nagy divat lett, és mindenki oda van tőle, hogy milyen finom. Ránézésre nekünk is nagyon tetszett, ezért elhatároztuk, hogy végre ki is próbáljuk... Megtettük, és lehet, hogy velünk van a baj, vagy csak többet vártunk tőle, mint amennyit nyújtani tud, de akárhogy is van, nekünk nem nyújtott egy mindent felülmúló kulináris élményt. Finom volt, igen. Nem rossz, de ahhoz képest, amennyi sajt kell hozzá, nem nevezném egy gasztroforradalomnak. :-) Ettől függően közzé tesszük mi is, hátha valakinek pont nálunk tetszik meg. Mi szalmakrumplival és párolt zöldségekkel ettük. A receptet pedig Anita konyhájában  találtuk. Hozzávalók a sajtgolyócskákhoz: - 30-35 dkg kemény sajt   (pl. Trappsita) - 2-3 tojás (tojás méretétől függően) - 1-2 evőkanál liszt - zsemlemorzsa Sajtgolyócskák elkészítése: A tojásokat üssük fel egy tálba, majd kavarjuk össze villával, mintha é

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu