Savanyú retek, avagy hónapos retek ecetes lében I.

A savanyú retek, vagy más néven az ecetes hónapos retek annyiszor jött velem szembe az elmúlt években az interneten, hogy gondoltam, én is kipróbálom. A recepteknek se szeri, se száma, mindenféle-fajta kering az interneten. Van édes savanyú retek, van csípős savanyú retek, van mézes savanyú retek, és van egyszerű savanyú retek. Gondoltam - mivel új dologról van szó -, hogy elsőként egy alaprecepttel kísérletezem, és ha az bejön, akkor majd lesz többféle fajta nálam is. Szóval, akkor jöjjön az ecetes hónapos retek, vagy más néven a savanyú retek receptje... Nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk, mert egy igazán nagyon finom savanyúság lett belőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását, mert tényleg nagyon finom. Az pedig már csak hab a tortán, hogy igazán költséghatékonyan lehet vele egy nagyon jó kis savanyúságot varázsolni az asztalra, ami egyaránt kívánatos a szemnek, és a szájnak is. A tapasztalatok, és a kellemes íz arra sarkallt, hogy kipróbáljuk majd több változatát is
A savanyú retek, vagy más néven az ecetes hónapos retek annyiszor jött velem szembe az elmúlt években az interneten, hogy gondoltam, én is kipróbálom. A recepteknek se szeri, se száma, mindenféle-fajta kering az interneten. Van édes savanyú retek, van csípős savanyú retek, van mézes savanyú retek, és van egyszerű savanyú retek. Gondoltam - mivel új dologról van szó -, hogy elsőként egy alaprecepttel kísérletezem, és ha az bejön, akkor majd lesz többféle fajta nálam is. Szóval, akkor jöjjön az ecetes hónapos retek, vagy más néven a savanyú retek receptje...



Nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk, mert egy igazán nagyon finom savanyúság lett belőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását, mert tényleg nagyon finom. Az pedig már csak hab a tortán, hogy igazán költséghatékonyan lehet vele egy nagyon jó kis savanyúságot varázsolni az asztalra, ami egyaránt kívánatos a szemnek, és a szájnak is. A tapasztalatok, és a kellemes íz arra sarkallt, hogy kipróbáljuk majd több változatát is. Természetesen, majd azokról is beszámolunk...

Hozzávalók a savanyú retekhez:
- 12-15 db hónapos retek
- 1 dl 20% ételecet (vagy ízlés szerint esetleg borecet)
- 6 dl csapvíz
- 4 evőkanál kristálycukor
- 3 kávéskanál konyhasó
- 20 szem színes bors
- 15 szem koriandermag
- 30-35 szem mustármag (hozzávetőleg, mert nem számoltam meg)

Ecetes hónapos retek elkészítése:
A frissen beszerzett hónapos retkeket tisztítsuk meg alaposan, majd vágjuk a kisebbeket negyedekre, a nagyobbakat esetleg több darabra. Ha ez megvan, készítsük el a felöntőlét: a sót, a cukrot, az ecetet keverjük el a vízben teljes oldódásig. Ha ezzel megvagyunk, keressünk egy megfelelő üveget. Nekem ehhez a menyiséghez pont elegendő lett egy egyliteres befőttes üveg. A szemes fűszereket dobáljuk az üveg aljára, majd pakoljuk jól tele az üveget a feldarabolt hónapos retekkel. Ha ez is megvan, öntsük az üveget tele a felöntőlével, és tegyük egy napra a hűtőbe, mert ennyi idő kell neki, hogy összeérjen. Mindenkinek nagyon kellemes reteksavanyítást kívánunk... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia!

    Szeretnek kerdezni! :) Nalunk most van itt a retek szuret ideje, viszont azt vettem eszre, hogy mar a kicsi fejek kozt is akad "fas". Erdemes szerinted probalkozni vele?
    A masik kerdesem, hogy, ha telire szeretnem eltenni, szukseges e az eceten kivul mas tartositas? Koszonom a segitseget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!

      Nem tudom, milyen lehet, ha kicsit fás a közepe, de akár ki is vághatod a fás részeket belőle. Legfeljebb kicsit több retek kell majd hozzá. Én nem tenném bele a fásat, csak a jó roppanósat. :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt

      Törlés
  2. Hello! Hosszabb időre is el lehet tenni? Télire...tartósítószerrel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Elvileg el lehet tenni tartósítószerrel szinte mindent, de pont ezt még nem próbáltuk. Így sajnos nincsenek tapasztalataink a retek télire való eltevésével kapcsolatban.

      Törlés
  3. Fekete retekkel fogjuk tesztelni nemsokára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikerült? Remélem, azzal is jó lett! :)

      Törlés
    2. Kedves Dóra, igen! Tartósítószert nem tettem bele, de eleve "azonnali" fogyasztásra csináltuk, ami 1-2 hetet jelent, addig eláll hűtő nélkül is nekünk.

      Törlés
  4. Sziasztok! Mivel főleg csak kérdések szerepelnek, gondoltam hozok egy kis tapasztalatot.
    Tavasszal vettünk kertes házat, és mivel falun nőttem fel, de eddig egy kis lakásban laktunk, úgy vetettem rá magam a kertre mint akinek elmentek otthonról...Ez a teszt-év, és hogy retekből fele ennyi is elég lesz jövőre azt már tudom..:D A fenti receptet kipróbáltam, és került bele kissé fás retek is, savanyítás után abszolút észre sem venni melyik volt fásabb a többinél, mindegyik finom, roppanós. Annyit hazardíroztam, hogy egy nagyobb, 3 literes üvegbe tettem, és hűtőben van, szerintem jó lesz bedobálós lének, ahogy érik a retek, és már nem lesz kire rásózni..:D Nekem újdonság ez a savanyúság, nem megy tönkre a rengeteg termény, és jövőre már okosabb leszek...Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Köszönjük szépen a tapasztalatokat és a véleményt. Jó tudni, hogy a fásabb retek is remekül hasznosítható így. :)

      Törlés
  5. Helló! Mostanában kezdtem csinálni belőle. Vettem a vaj retket meg a pirosat. Csak só, ecet, kapor került bele. Botrányosan finom már 2-3 nap után is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu