Mazsolabor készítése házilag – házi mazsolabor recept

Az elmúlt évek során már igen sokféle házi bort készítettem gyümölcsökből és bogyókból éppen úgy, mint virágokból. Most azonban egy olyan bor elkészítésének módját fogom leírni, amivel már igen régóta szemezek. Ez pedig nem más, mint a házi mazsolabor, ami higgyétek el, nagyon megéri a munka minden percét, mert egy igazán finom, édes nedű a végeredmény... Nekem legalábbis nagyon ízlett a maga muskotályos, de ugyanakkor selymes ízével. Színe pedig gyönyörűen aranyló. Ha szereted a finom borokat, akkor ezt mindenképpen próbáld ki! Hozzávalók a házi mazsolaborhoz: - 1 kg mazsola (tartósítószer mentes) - 1 kg kristálycukor - 5 liter csapvíz - 5 g szárított sütőélesztő - 3 teáskanál citromsav - 1.5 g borkén Házi mazsolabor elkészítése: Az egész azzal kezdődik, hogy a mazsolát beáztatjuk. Több helyen is azt olvastam, hogy főzzük ki a mazsolát, de nekem az annyira idegen. A szőlőt - és végső soron a mazsola mi, ha nem szőlő - nem szokás főzni borkészítéskor. :) Ezért én úgy
Az elmúlt évek során már igen sokféle házi bort készítettem gyümölcsökből és bogyókból éppen úgy, mint virágokból. Most azonban egy olyan bor elkészítésének módját fogom leírni, amivel már igen régóta szemezek. Ez pedig nem más, mint a házi mazsolabor, ami higgyétek el, nagyon megéri a munka minden percét, mert egy igazán finom, édes nedű a végeredmény...



Nekem legalábbis nagyon ízlett a maga muskotályos, de ugyanakkor selymes ízével. Színe pedig gyönyörűen aranyló. Ha szereted a finom borokat, akkor ezt mindenképpen próbáld ki!

Hozzávalók a házi mazsolaborhoz:
- 1 kg mazsola (tartósítószer mentes)
- 1 kg kristálycukor
- 5 liter csapvíz
- 5 g szárított sütőélesztő
- 3 teáskanál citromsav
- 1.5 g borkén

Házi mazsolabor elkészítése:
Az egész azzal kezdődik, hogy a mazsolát beáztatjuk. Több helyen is azt olvastam, hogy főzzük ki a mazsolát, de nekem az annyira idegen. A szőlőt - és végső soron a mazsola mi, ha nem szőlő - nem szokás főzni borkészítéskor. :) Ezért én úgy döntöttem, nem fogom főzni, csak hideg vízben áztatni két-három napig. Egy nap alatt szépen megszívja magát vízzel, majd elkezd beerjedni. Nos, amikor két-három nap után belekukkantunk a vödörbe, olyan látvány fogad, hogy legszívesebben azonnal kiöntenénk az egészet a lefolyóba.



De ne tegyük! Szóval, a harmadik napra már gyűlnek a konyharuhával lefedett edény körül a muslicán. Ez azt jelenti, hogy jó úton halad a borunk és elkezdett beerjedni. Ezt követően jöhet a trutyis munka: ki kell préselni a mazsolát. Akinek van gyümölcsprése (arra most nagyon irigy vagyok), annak szerencséje van. Akinek nincs, a most belemászik könyékig a vödörbe, és elkezdi a dolgos kezeivel addig nyomkodni a víz alatt a mazsolát, míg teljesen szét nem megy. Ezt követően le kell szűrni, és a mazsola maradványokat jól kinyomkodni. A lé, amit kapunk eredményül, minden lesz, csak éppen bizalomgerjesztő nem. :)

De ne adjuk fel!

Ha sikerült kinyomkodni, akkor oldjuk fel benne a cukrot, majd mehet az erjesztő edénybe a must nagyobbik része. Egy liternyit tartsunk meg belőle, és ebben szaporítsuk fel az élesztőt. Ehhez nem kell mást tenni, mint az egy liter mustot meglangyosítani (30 foknál ne legyen melegebb), és hozzáadni egy mokkáskanál cukrot és az élesztőt. Fél óra alatt szépen felhabzik, ami azt jelenti, hogy az élesztő szépen elszaporodott benne. Öntsük bele az erjesztő edénybe (ez nekünk egy hatalmas üvegballon volt), adjuk hozzá a citromsavat, zárjuk le borászati kotyogóval, vagy annak megfelelő házi eszközökkel, és hagyjuk hogy kierjedjen. A zajos erjedés alatt, ami 5-10 nap között mozog, igen intenzíven habzik majd, aztán csendesedni fog.



A bor erjedési folyamatairól már nagyon sok boromnál írtam részletesen, ezúttal időhiány miatt szófukarabb leszek. Minden bor erjedésének ugyanaz a biokémiája, ezért akit a végletekig érdekelnek a részletek, keresgéljenek régebbi házi boraim receptjei, leírásai között. ;)

Szóval, a zajos erjedés fő ismérve az erős habzás, és az intenzív "kotyogás". Az alkoholos erjedés folyamán a cukorból alkohol és széndioxid lesz. Ez a széndioxid távozik a kotyogón keresztül, aminek jellegzetes hangja van. Mikor a zajos erjedésnek vége, a kotyogó szép lassan elhallgat, és a borunk az intenzív forrás helyett már csak lassan pezseg. Ez a lassú erjedési folyamat, ami akár 2-3 hétig is eltarthat.

Amikor már úgy látjuk, hogy alig jönnek a felszínre buborékok, és szép vastag üledék (seprő) keletkezett a bor alján, ideje van az első kóstolónak. :-) Vegyük le a kotyogót az edényről, és lopjunk ki egy keveset a borból. Kóstoljuk meg, és ha ízlésünknek megfelelő, akkor adjuk hozzá a borként, alaposan keverjük el, majd fedjük le egy textil darabbal, hogy szellőzni tudjon, de semmi se kerülhessen bele, és hagyjuk legalább egy hónapig ülepedni. Ha türelmesen kivárjuk az egy hónapot (vagy akár többet is), akkor a nem túl bizalomgerjesztő trutyiból egy gyönyörű, arany színű folyadék lesz, amit én csak nemes egyszerűséggel mazsolabornak hívok. :-)

Ha megvolt az ülepedés, akkor palackozhatjuk boros üvegekbe, vagy demizsonba is. Évekig eláll hűvös helyen, ha kibírjuk addig, hogy ne igyuk meg. :-)

UPDATE 2018.07.: Idén vettünk egy hagyományos szőlőprést, és azzal préseltem le a mazsolát. Hát egészen más az érzés, minta a kézzel nyomkodásnak. A szőlőprés belső falára egyszerű szúnyogháló anyagot terítettünk, így sikerült minimalizálni a lébe kerülő növényi részeket. Egyszerűen festhető a különbség. :)





Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Finom, de 5 kg mazsolát megvenni? Hát... Ér annyit a -bizonyára kitűnő- bor??? Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Persze, hogy megéri. Először is, nem 5 kg mazsola kell hozzá, hanem csak 1 kg, ahogy az a receptben is van írva, és ebből lesz 5 liter mazsolabor. A 250g mazsola ára a legrosszabb körülmények között sem drágább általában 300 Ft-nál, de ez már drága mazsola. Az 1 kg ára ez esetben 1200 Ft, ehhez jön hozzá 1 kg cukor, ami legyen 300 Ft. A többi hozzávaló ára elhanyagolható. Akkor mondhatjuk, hogy 1500 Ft-ból van 5 liter finom, zamatos házi mazsolaborunk. A boltban nagyjából a 0.75 literes palackos kiszerelés kerül ennek a másfélszeresébe. :-) Szóval, igen, azt hiszem megéri! :-)

      Törlés
  2. Már régóta kacérkodok házi bor készítéssel, mivel a gyümölcsborokat igencsak kedvelem.:) Oldaladon többféle receptet átböngésztem már, és talán idén bele is vágok. Remélem még nem késő így szeptemberben... :-? Borászati kellékeket is keresgettem már, és találtam olyat, hogy úszó kotyogó. Viszont nem értem hogyan működik. Azt írja a dugóba kell belefúrni, majd megtölteni vízzel. Nade akkor nem folyik bele a víz a lyukon át? Vagy nem kell teljesen átfúrni? De akkor meg hogyan távozik a gáz? (Ez most olyan Besenyő Pista bácsis kérdéssor lett. :-)) Ja, és még azt akartam kérdezni, hogy homoktövis bort nem akarsz majd készíteni? Egy kipróbált, jó receptet szívesen olvasnék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna! Sosem késő bort készíteni! :-) De bevallom, megfogtál: nem tudom, milyen az az úszó kotyogó. A legegyszerűbb kotyogót úgy készítheted el, hogy az erjesztő edény fedelébe/dugójába fúrsz egy lyukat, abba beledugsz egy gumi csövet, ami nem ér bele a borba. Veszel egy műanyag vödröt (nagy tejfölös vödör is megteszi) vagy egy befőttes üveget, azt 3/4 részig töltöd vízzel, a fedelére pedig fúrsz egy akkor lyukat, amibe pont passzol a gumicső, és köré több kisebbet, hogy tudjon majd távozni a felesleges gáz. A gumicső másik végét ebbe az üvegbe kell beledugni, de itt már úgy, hogy a gumicső a vízbe belelógjon nagyjából 1-2 centire. Láthatsz erről fotót a meggyborunknál. Az erjesztő edényből a gáz a csövön keresztül a vízbe jut, onnan buborékok formájában távozik. A levegő viszont nem jut be, mert annak útját ugye elzárja a víz... :-)

      Ami pedig a homoktövisbort illeti, szívesen készítenék, de nem tudok hozzá 4-5kg friss homoktövis bogyót beszerezni. De szívesen kipróbálnám...

      Törlés
  3. Segítséget szeretnék kérni. Elkészítettem a mazsolabort,most már leszállt, vastagon van az alján a seprü,a színe is szép átlátszó,de az ízével van bajom, azaz savanyú lett. Elvileg most kellene beletenni a borként,de mit tegyek, hogy iható kellemesen édes legyen.Segítségét előre is köszömön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi! Azért lett savanyú, mert kierjed belőle az összes cukor. Fejtsd le, és keverj hozzá cukrot még. De még kénezés előtt. Nagyon savanyú bornál nagyjából 30-40 dkg cukor kell 5 liter borhoz. Ezután ne kénezd le rögtön, keverd el benne oldódásig, majd hagy, hátha újra beindul az erjedés. Ez azért lenne jó, mert a cukor amit beleteszel sosem lesz steril és csíramentes, ezért ha a bor újra beindulna, az segítene tartósabbá tenni a bort. Ha beindul ismét az erjedés (az is elég, ha csak pezseg), hagyd dolgozni 1-2 napot, majd utána borkénnel állítsd le a folyamatot. Aztán ülepítsd, majd fejtsd le, palackozzad. :) Sok sikert hozzá! :)

      Törlés
  4. Érdeklődni szeretnék, hogy a nyomkodás és gyümölcsprés helyett a turmixolás is jó? Mégis csak egyszerűbb lenne.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor! Semmiképpen sem ajánlom a turmixolást. Lehet, hogy egyszerűbb lenne, de ha ez kivitelezhető és célszerű lenne, akkor minden borászatban ipai méretű turmixgépek lennének a présgépek helyett. Nem cél apró kis mócsingokra szaggatni a gyümölcshéjat és a magvakat, hogy aztán ott lebegjenek a mustban. A cél, az íz- és aromaanyagok kinyerése a gyümölcsből, ez esetben a mazsolaszemekből. A héjat ki fogjuk dobni, mint a receptben is írtam, mert arra nincs szükség, ráadásul a szőlő héja (így a mazsoláé is) tele van keserű ízanyagokkal, amelyeket nem kellene beledarálni a készülendő borba, mert kellemetlen ízt kölcsönözhet annak. :)

      Törlés
    2. Kedves Zsolt! Köszönöm szépen gyors és szakszerű válaszát.Marad a nyomkodás :D

      Törlés
  5. Ezt ki fogom próbálni Jónak tünik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet! Majd meséld el a tapasztalataidat, kérlek! :-)

      Törlés
  6. Én már 3x készítettem mazsolabort,,sőt most meggyborral próbálkoztam, mind a kettő jól sikerült, jók a receptek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi! Igazán örülök, hogy receptjeinken sikere van! :)

      Törlés
  7. Kedves Zsolt! Le a kalappal a receptjeid előtt :) Nagyon finom borok lettek. A mazsolabor a "gyárival" megegyező íz, a meggyboromnak csodájára járnak (nekem lassan nem is marad), a barackbor még forr, későn kaptam észbe, de még sikerült barackot szereznem. Ma indult forrásnak a mézbor. Lassan itt a szilva szezon... :D Olyan receptet nem láttam. Nem is lehet belőle finom desszertbort csinálni? Vagy csak nem próbáltad eddig? A recept (mennyiség, adalékanyagok) melyik gyümölcsborhoz álljon a legközelebb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor! Nagy örömmel hallom, hogy a receptjeinknek mekkora sikere van. Szilvabort még nem készítettem, de terveim között szerepel. Talán idén elkészítem. Lehet csinálok fűszeres változatot is, de egyelőre nincs ilyen receptünk. Nézz vissza a szezon végén, és ha készítek szilvabort idén, addigra biztosan fent lesz a recept is! :)

      Törlés
  8. Kedves Zsolt!
    Tegnap helyeztem be a mazsolalevet a demizsonba, szépen kotyog. Más receptedet is ki fogom próbálni. Azt szeretném kérdezni, hogy a kénezést el lehet-e kerülni, ha derítem (Tükrös) a bort, és 1-2 héten belül megisszuk. Csináltam már meggybort, de azt sem kéneztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes! A kénezés lényege, hogy leállítja a forrási folyamatot, valamint tartósítja a bort azáltal, hogy meggátolja, hogy bármilyen más mikroorganizmus elszaporodjon a borban. Amennyiben el szeretnéd hagyni a kénezést, megteheted, de ezzel mindenképpen kockázatot vállalsz. :)

      Törlés
    2. Kedves Zsolt! Nagyon köszönöm a válaszodat. Sajnos egy kis bibi támadt. A zajos erjedés egyáltalán nem volt olyan zajos, mint megszoktam a meggybornál, két napja pedig semmit nem csinál, egy kicsi kottyanást sem. Ez a 8. nap. Mit csináljak vele?

      Törlés
    3. Semmi baj nincsen. Kóstold meg, és ízlés alapján döntsd el, hogy mit érzel; elég alkoholos-e, elég cukros-e. Ha megfelel az ízlésednek, kénezd le. Ha azonban az alkoholszintje szerinted nem megfelelő, akkor az erjedés valami miatt valóban leállt. Ha túl savanyú, lehet, elfogyott a cukor. Ez esetben egy kis cukor hozzáadásával (esetleg újabb adag élesztővel) megpróbálhatod újra beindítani a folyamatot. Az erjedési folyamatok sok mindentől függnek, nem mindig ugyanúgy zajlik minden esetben. Remélem, nem jött még későn a válaszom...

      Törlés
    4. Kedves Zsolt! Nagyon köszönöm, hogy segítesz. Megmértem a fokát, 18 fokos lett, de nem elég édes, ezért beleteszek még cukrot, és újraindítom. Kérdésem, hogy így is ugyanaz a kénmennyiség kell, mint az eredeti receptben, hiszen 30 dkg cukor, az 3 decivel több folyadék, vagy ez nem számít?

      Törlés
  9. Szia! Én is csináltam de én megfőztem beletettem cukrot es üvegbe tettem sajat gyártású kotyogóval. Az élesztőt beletettem amikor kihült. A mazsola a tetején van nem habzik semmit nem csinál de erjed az ízén érezni. Nem tudom jó-e hogy szobahőmérsékleten tartom. Nem akar a mazsola lemenni az aljára. Kb két hete csináltam
    Meg tudom gyorsítani az erjedest vagy várjak es hagyjam így? Köszi szépen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Semmi baj nincs azzal, ha lassan erjed. Nem kell gyorsítani semmivel. A szobahőmérséklet jó lesz neki, csak ki kell várni türelemmel a folyamat végét. :-) A mazsola azért nem megy le az aljára, mert a belsejében is zajlik erjedés, a kemény héja miatt lassan távozik csak belőle a széndioxid. Emiatt úszik a tetején. Semmi baj nincs ezzel sem. De ennek elkerülése miatt kellett volna összezúzni mielőtt odatesszük erjedni. Akkor az ízek és aromák is jobban kiáznak belőle.

      Törlés
  10. Nagyon köszönöm.Legközelebb kinyomkodom :)

    VálaszTörlés
  11. Hát nekem ilyen lett ! A teteje vilagos az alja zavaros most mit csinaljak hova tegyem? Leszűrtem mert mintha peneszedni kezdene de annyira csendesen erjedt h szinte alig de van benne alkohol erzem es nem is rossz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha levegőtől elzártan erjeszted, akkor nem szabadna penészednie. Tudni kellene, hogy erjed-e még. Attól függ, hogyan tovább. De ha penészedni kezdett valójában, akkor azt egy leszűrés nem állítja meg...

      Törlés
  12. Képet akartam feltölteni de nem tudom hogy kell

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ide nem lehet képeket feltölteni. Facebook oldalunkon üzenetben tudsz képet küldeni.

      Törlés
  13. Sziasztok . Remélem egy kis segítséggel szolgálhatok mindenkinek. Az idén készítettem először mazsolabort gyönyörűen forr remélem finom kesz . Ez a kézi szétnyomkodás nekem nehézkesnek tünt és mindig keresgéltem az ujabb és ujabb egész szemeket és mivel a másik fő hobbim a gépek javitása szerelése átalakítása igy bevonultam a műhelybe agyalni kicsit . Ekkor jött az ötlet mivel a magokat és a gyümölcs héját a kesernyés íz végett nem szerettem volna roncsolni hogy a darálo nem jöhet csoba és akkor beugrott . A mákdaráló nem darál csak összepréseli a mákszemeket igy szétszedtem . Nem áll másbol mint egy csiga és egy kúp a végén . Egy két alátét behejezésével sikerült elérnem hogy akkora hézag legyen a kettő közt amin kényelmesen átfér a mag és a gyümölcs héja . Az eredmény tökéletes lett hála égnek a magok egészbe maradtak a gyümőlcs héja is de tökéletesen pépesitette az egészet . Az egy kg áztatott magyolát igy kevesebb mint egy perc alatt átpaszíroztam ugy hogy egy szem mazsola sem maradt érintetlen . Ha kedvet kaptatok irány a piac vagy a kinai bolt fillérekért beszerezhető egy kis barkácsolás aztán öröm a mazsolabor készítés . Igy már kedvet kaptam én is egy kb 50-60 liter elkészítéséhez még . Remélem hasznos lesz sokaknak és segiteni tudtam kicsit az ötlettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet ez is. Mi már egy ideje szőlőpréssel csináljuk. vettünk egy kicsike, 25 literes szőlőprést, és amit csak lehet, azzal préselünk. De nagyon leleményes az ötleted. :)

      Törlés
  14. Azt szeretném kèrdezni,hogy kèsz borba ha màr levan kènezve szabad e utòlag mazsolàt vagy aszaltfügèt tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kész borba már nem teszünk semmit. Csak zavaros lesz, és az eltarthatóságát kockáztatjuk. :)

      Törlés
  15. Én 10 kgazsolából készítek bort, már folyamatban van. Két 50 literes balonba tettem a kipréselt mazsolát, meg ami még kellett hozzá. Az egyik bálon dugója szabályszerű, a másikba egy vastagabb petrezselyemből készítettem (mert már zárva minden szaküzlet a koronavírus miatt), s bár jól leszigeteltem s a vékony gumicső szabad végét egy kis pohár vízbe engedem,égi a bor NEM DOLGOZIK, NEM ERJED EGYÁLTALÁN, a másik balonban viszont kotyog folyamatosan. Kérem szépen tanácsolni, hogy mit tegyek??? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyen lehet, hogy a dugó nem zár rendesen. Ha a bor látszólag pezseg, de a kotyogó nem kotyog, akkor nem zár rendesen a rögtönzött dugód. Ha be sem indult a bor, akkor lehet érdemes újra élesztőzni. Mivel régi a komment, gondolom vagy ez, vagy az, vagy akármi történt vele. Megosztod velünk?

      Törlés
  16. Szia Zsolt!

    Először is nagyon szépen köszönöm, hogy a tapasztalataidat egy helyre gyűjtötted és megosztottad a "nagyközönséggel".
    Szemezgettem én is, így készítettem tavaly nagyon finom meggybort, illetve mazsolabort. Még a feleségemnek is ízlett. Még egyszer köszi a pontos leírásokat.
    Kísérletező ember lévén szemezek most két kiló aszalt cseresznyével, hogy a mazsolabor mintáját követve készítek belőle cseresznyebort.
    Kíváncsi lennék a véleményedre, tapasztalatodra, hogy változtatnál-e valamit a mazsolabor készítéshez képest? Valamint úgy néztem, hogy nem tartósítószer mentes az aszalvány, ekkor is beindul a folyamat és az ízét befolyásolja, vagy ilyen "anyaggal" ne kísérletezzek?
    Minden jót!

    Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az aszalványokkal pont a tartósítószer szokott a baj lenni. De én úgy állnék neki, mint a mazyolabornak. Jól beáztatnám. Amikor felengeded vízzel, valószínűleg abban már (pont, mint a mazsolyabornál) már a tartósítószer koncentrációja a hatásos szintje alá csökken, és simán be fog erjedni. Szóval próbáld ki nyugodtan. Szerintem a cukorból sem kell több, mint a mazsolabornál. Ha kipróbáltad, kérlek gyere vissza, és írd meg a receptet pontontos arányokkal, mennyiségekkel itt kommentben. Nagyon kíváncsi lennék. :)

      Törlés
  17. Elkészült a cseresznyebor!
    Az arányokon semmit nem változtattam a mazsolaborhoz képest. 2 kg aszalt cseresznyét beáztattam 10 liter vízbe. 3 nap múlva a megduzzadt cseresznyéket kipréseltem. A kipréselt anyagban feloldottam 2 kg cukrot, ezután beleöntöttem az erjesztő edénybe a cukrozott levet és a 10 liter vizet, amelyben ázott az aszalvány. 10 g sütőélesztőt feloldottam egy kis felmelegített cukrozott mustban, felfutás után ez is ment az erjesztő edénybe, valamint 6 teáskanál citromsav is. Ezután a házilag készített kotyogóval lezártam az edényt. 4 hét után láttam, hogy a folyamatok nagyjából leálltak, ezután kóstolás. Zsűrizés után pedig megkapott 3 g borként, melyet előtte egy kevés leszívott borban feloldottam. Textillel takart erjesztőedényben 4 hétig pihent, azután pedig lefejtettem.
    Az erjedési folyamatnál megijedtem, mert volt kb. 12 liter anyagom és egy 25 literes erjesztő edényem (demizson). Gyakorlatilag nem volt zajos erjedés, mert túl nagy volt az edényem. Vagyis erre következtetek, mert végül is sikerült a mutatvány, csak zavart, hogy nem kotyog. Legközelebb vagy több bort készítek, vagy keresek egy kisebb edényt az erjesztéshez.
    A fügebor receptre nem tudok rákattintani, pedig nagyon kiváncsi vagyok, főleg, hogy szezon van.
    Köszi a recepteket.
    BL

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Köszönöm, hogy leírtad a cseresznyebort. Megindult a fantáziám, így lehet, hogy jövőre kipróbálom én is. Valamilyen jó festő levű cseresznye kell hozzá, hogy szép színe legyen. A kiindulópont a te leírásod lesz, amelyet személyes igényeim, tapasztalataim szerint, illetve a rendelkezésre álló nyersanyagoktól függően talán itt-ott módosítok.

      Ami pedig a fügebort illeti: kis türelmet kérek. Most állt le a zajos erjedés éppen, tehát félidőnél járok vele. Én csak akkor teszek közzé receptet, ha már elkészítettem, kipróbáltam, és elégedett is vagyok vele. Ezért ezt még nem tudom közzétenni, de már nem sok idő. Mire a füge második terméshulláma elkezd érni, addigra kint lesz a blogban a recept. Addig csak kedvcsinálónak van kiírva a receptek lapra ugyanúgy, mint a most ülepítési fázisban lévő fűszeres fügelikőr. Az is hamarosan fent lesz recept formájában. Addig kérek még egy kis türelmet. :)

      Törlés
  18. Létezik hogy kénezés után még forr a
    Bor? 10 nap után is habtik a teteje.

    VálaszTörlés
  19. Meggyborokkal még ilyen problémám nem volt.
    Mazsolabornál 2 hét után megszünt a pezsgés.Nagyon finom édes ize lett.Beletettem az elöirt kén menyiséget és letettem a pincébe tisztulni.10 nap után még elég zavaros és egy vékony habos réteg lett a tetején.Kóstolás után mintha picit savanykásabb is lenne.El szúrtam valamit?

    VálaszTörlés
  20. Kedves Zsolt!
    Bevallom nagyon megtetszett a mazsolabor ötlete. Mielőtt elkészíteném lenne egy-két kérdésem. Az első az lenne, hogy lehet-e ezt a bort víz nélkül készíteni?
    Ha nem akkor lehet-e az arányokon emelni? Pl:ehhez a víz mennyiséghez 2 kiló mazsolát rakni?
    Válaszodat előre is köszönöm szépen!
    Üdv: Ferenc

    VálaszTörlés
  21. Szia! Kénezés után pár nappal deritollal lerövidíthető a tisztulási folyamat?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu