tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post1999780248569446576..comments2024-02-25T06:06:34.784+01:00Comments on Ezt fald fel!: Mézsör készítése házilag – házi méhsör, avagy a márcMedve Zsolthttp://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comBlogger89125tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-20808340270093449932024-02-25T06:06:34.784+01:002024-02-25T06:06:34.784+01:00Szia!
Én most fogom elkezdeni!
Van amit máshogy c...Szia!<br /><br />Én most fogom elkezdeni!<br />Van amit máshogy csináltál, ha esetleg csináltál még ilyet?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-5254787336699947212024-02-25T06:05:52.780+01:002024-02-25T06:05:52.780+01:00Felrobbant?Felrobbant?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-38018152101635264622022-10-18T20:33:01.002+02:002022-10-18T20:33:01.002+02:00Üdv mindenki!
Jelenleg a 3. napnál tartok, eddig t...Üdv mindenki!<br />Jelenleg a 3. napnál tartok, eddig tökéletes minden, a kenyeret már kivettem és kezd erősen alkohol és méz illata lenni, viszont a tetején sötétbarna hab van ez mit jelent? A másik dolog, amikor átöntöm a lezárt üvegbe akkor az alján lévő lerakódással együtt tegyem vagy az ne kerüljön bele? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-10020716328742287692022-06-25T15:49:29.227+02:002022-06-25T15:49:29.227+02:00Szervusz Zsolt!
Én jelenleg házikenyér sütésben va...Szervusz Zsolt!<br />Én jelenleg házikenyér sütésben vagyok benne már jó ideje, ezért érdekelne, hogy kovásszal készülhet-e a mézsör? Folyamatosan van friss kovászom ebből mennyit tegyek bele? Vagy esetleg ha megszárítom akkor abból mennyi kell? Így nem tennék bele kenyeret sem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-24745799594385190842022-06-21T22:27:37.375+02:002022-06-21T22:27:37.375+02:00Ez egy nagyon jó kérdés, de nem tudom. Pár hétig b...Ez egy nagyon jó kérdés, de nem tudom. Pár hétig biztosan, de nálam addig sem tartott, előbb elfogyott. :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-25101534887186851982021-10-21T13:08:32.030+02:002021-10-21T13:08:32.030+02:00Hello, azta szeretném megkérdezni hogy meddig táro...Hello, azta szeretném megkérdezni hogy meddig tárolhato kotonazaras utan huvos helyen az mézsör?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12638008449321101901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-83405381431197095632019-09-13T16:58:24.613+02:002019-09-13T16:58:24.613+02:00Üdv, elkezdtem elkészíteni, de lenne egy kérdésem....Üdv, elkezdtem elkészíteni, de lenne egy kérdésem. Ma került az 5 literes Szentkirályisba, istenesen pezseg, rendesen hallani, plusz lehetett hallani ahogy pattangat a flakon. A kupak kissé púpos. Ez mennyire oké, ill. mennyire kell attól tartanom, hogy felrobban? Jarlaxlehttps://www.blogger.com/profile/14333675313279617715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-30525043847770546122018-10-23T11:59:33.919+02:002018-10-23T11:59:33.919+02:00Szervusz! 1.) Igen, elég a 2-3 kenyér. 2.) Nem, ne...Szervusz! 1.) Igen, elég a 2-3 kenyér. 2.) Nem, nem okoz problémát. 3.) Erjesztheted műanyag hordóban, de ha kész, palackozni kell, különben szökni fog a széndioxid belőle. 4.) Bármilyen mézzel keverheted. 5.) Pont érezni lehetett a mézet rajta. Csinálhatod 6 kg mézzel. Remélem, nem késtem el nagyon a válaszokkal. :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-30493907447508052772018-09-09T13:51:13.452+02:002018-09-09T13:51:13.452+02:00Tisztelt Zsolt!
Már régóta szemezgetek a receptedd...Tisztelt Zsolt!<br />Már régóta szemezgetek a recepteddel és most végre eldöntöttem hogy megcsinálom. Viszont felmerült néhány kérdés amire örülnék ha választ kapnék ( a probléma a nagy menyiséggel van itt most 25 literről beszélünk).<br />1.Ekkora menyiségnél is elég lehet ha 2-3 kenyeret teszek a tetejére és a rákent élesztőmenyiséget növelem?<br />2. Az problémát okozhat ha 10 literesével főzöm le és a végén összeöntöm?<br />3. 30Literes műanyag hordóba légmentesen lezárva erjeszthetem a teljes folyamat ideje alatt? (a hordóból kupákkal merve tervezzük meginni) <br />4. Csak akácmézzel működik a folyamat vagy keverhetem esetleg répce mézzel, virágmézzel?<br />5. Valahol olvastam hogy a nagyobb mennyiségű méz erősebbé (alkoholosabbá) teszi, a tied ezekkel az arányokkal mennyire volt erős? Esetleg ha erősebbet akarok a 25 literhez 6 kiló méz megfelelő lehet?<br /><br />Tudom hogy ez így egyszerre sok kérdés de előre is köszönöm a válaszokat!<br />Köszönettel: Richárd<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-91198282401982759752018-06-21T21:21:06.276+02:002018-06-21T21:21:06.276+02:00Szervusz! Nekem a kellő mennyiségű komlótól sör íz...Szervusz! Nekem a kellő mennyiségű komlótól sör íze lett. Nem hagytam túl édesre, mert a sört sör ízűen (enyhén kesernyés) szeretem. Ezekkel az arányokkal ilyen lesz.Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-6451898564041533972018-06-03T17:40:02.785+02:002018-06-03T17:40:02.785+02:00Szia Zsolt!
Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyire...Szia Zsolt!<br /><br />Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyire lesz édes zamata a sörnek?<br /><br />Válaszodat előre köszönöm!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-80351097649829131832018-05-13T21:16:53.915+02:002018-05-13T21:16:53.915+02:00Szervusz! Ha már elkészült, akkor sajnos nem.Szervusz! Ha már elkészült, akkor sajnos nem.Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-45429540376290136892018-04-20T05:56:56.337+02:002018-04-20T05:56:56.337+02:00Üdv!
Ha nem lett elég keserű lehet rajta valahogy...Üdv! <br />Ha nem lett elég keserű lehet rajta valahogy javítani?<br />Válaszod előre is köszönöm. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-71368996194926631782018-03-04T10:53:58.956+01:002018-03-04T10:53:58.956+01:00Szervusz! Köszönöm a hasznos tippeket. Az erjeszté...Szervusz! Köszönöm a hasznos tippeket. Az erjesztési hőmérséklettartományt valóban elfelejtettem leírni, ezért elnézést kérek. Sörből ez az első,amit otthon próbáltam készíteni, így sok tapasztalat még nem volt hozzá. De majd belejövök (mint a házi gyümölcsborokba) idővel. :-) A sörélesztők éppen úgy, mint a borélesztők is, nem egyformák. Többféle kapható. Ezek felhasználásával kapcsolatban azt szoktam javasolni, hogy kövesse mindenki az élesztő csomagolásán feltüntetett útmutatót mind a felhasználandó mennyiség, mind pedig az erjesztési hőmérséklettartomány tekintetében. :-) Majd írd meg, milyen lett a söröd. Nagyon kíváncsi lennék a tapasztalataidra. ;-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-14141729722420419532018-03-04T10:48:39.160+01:002018-03-04T10:48:39.160+01:00Hát, a komló nélkül sosem lesz igazán "sör&qu...Hát, a komló nélkül sosem lesz igazán "sör" íze. Búza meg nem kell bele, mert mézből erjesztjük. A sörök általában vagy maláta + komló, vagy búza + komló kombinációból készülnek. A komló, illetve a búza az erjedési alapanyagot, tápanyagot szolgáltatja az erjedést véghez vivő bombák számára, míg a komló leginkább a sörök kesernyés, jellegzetes ízét adja. A mézsörben se búza, se maláta nincsen, ahelyett van a méz. A komló itt is leginkább a "sör" íz miatt van benne, így én semmiképp sem próbálnám búzával helyettesíteni. :-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-36972589237671832762018-02-25T18:13:25.815+01:002018-02-25T18:13:25.815+01:00Üdv! Két egyszerű kérdésem lenne. Komló helyett le...Üdv! Két egyszerű kérdésem lenne. Komló helyett lehet búzát használni? Ha nem, akkor miért?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-39130432172679561592018-02-05T12:38:57.148+01:002018-02-05T12:38:57.148+01:00én is elkezdtem, most pihen a szentkirályis 5L-esb...én is elkezdtem, most pihen a szentkirályis 5L-esben. eddig minden a terv szerint halad. viszont! 1-2 dolgot én még beleírtam volna a cikkbe, elkerülendő a gyakran feltett kérdéseket. az egyik a 27 fokos maximum erjesztési hőmérséklet, a másik, hogy az erjedés során leülepedett élesztőt szerintem nem érdemes beleönteni a palackokba, anno készitettem kvászt, ahol belekerült az élesztőből is elég sok, és az az egészet el tudja rontani. szerintem inkább sör, mint élesztő íze legyen. külföldön, ahol ezt a cuccot meadnek hívják, csővel töltik palackokba, és akkor a mozdulatlan palack alján marad minden felesleges "cucc", aminek nem kell a palackokba kerülnie.magyarul átszivatjuk a tiszta folyadékot a palackokba az erjesztő közegből. az utólagos kockacukor/méz trükk is működik, ha alacsony a szénsavtartalom. valamint még egy jó tippet olvastam én is, célszerü a sört ezúttal pezsgősüvegekbe palackozni, mert azok jobban beerják (hehe) a nyomást, és nem robbannak fel, ha egymáshoz koccintjuk őket(vagy akár az asztalhoz).a recept egyébként nagyon jó, imádom az ilyen kézműves, otthon elkészíthető dolgokat. nagyon kiváncsi vagyok az enyém milyen lesz, ánizsmaggal csináltam.<br />a végére két kérdés: ha az ember sörélesztővel csinálja, abból mennyi kell az 5 literhez? és ha komlópellet is van hozzá, abból kb mennyi kell az 5 literes főzetbe, hogy ne legyen keserű? köszi előre isAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17860061860128002897noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-10262801606101026412016-07-22T19:18:35.188+02:002016-07-22T19:18:35.188+02:00Köszönöm a választ, amint kész jelentkezem :DKöszönöm a választ, amint kész jelentkezem :DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10348158319548126104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-85759151196364372942016-07-06T19:30:16.859+02:002016-07-06T19:30:16.859+02:00Kedves Erik! Én nem hallottam még róla, hogy sörké...Kedves Erik! Én nem hallottam még róla, hogy sörkészítéskor valakinek is metil alkohol termelődött volna. Szerintem egyáltalán nem veszélyes. :-) Ízesíteni bármivel lehet, amit te szeretnél. A CO2 dúsító pedig kimondottan hasznos lehet, mert azzal be tudod állítani a CO2 szintet egy valódi söréhez hasonló szintre. :-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-72310079727316508542016-07-03T23:13:56.362+02:002016-07-03T23:13:56.362+02:00Szia Zsolt!
Nagyon érdekesnek tűnik a recept, kisz...Szia Zsolt!<br />Nagyon érdekesnek tűnik a recept, kiszeretném próbálni. Mennyire veszélyes?<br />Pl, Metil alkohol is termelődhet benne vagy más méreg? Illetve gyömbérrel és fahéjjal ízesíthető?<br />Van CO2 dúsító gépünk, az nagyon elrontaná az egészet?<br />A válaszaidat előre is nagyon köszönöm! :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10348158319548126104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-70968759141263664482016-06-28T10:29:26.761+02:002016-06-28T10:29:26.761+02:00Köszi a választ. Igen, közelebb van a borhoz, s...Köszi a választ. Igen, közelebb van a borhoz, sajna folyamatosan hiánycikk a komló, Magyarországról kell beszereznem a következőhöz. A baj az, hogy nem édes egyáltalán, az orosz kvászhoz hasonló. Annyit csináltam, hogy adtam hozzá friss akácmézet, hagytam 2 napot dolgozni. Lekénezve nincs, pár fokkal jobb lett, de nem az igazi. Nincs csüggedés, indítom a következő adagot. Tudsz ajánlani jó mézbor receptet? Megpróbálom mindkettőt. Köszi Gergő <br />Ps a helyiek (észak-Finnország) viszont nagyon beindultak tőle, náluk nagy sikert aratott ptxhttps://www.blogger.com/profile/12758828055446678624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-28418566550984237072016-06-25T17:24:29.798+02:002016-06-25T17:24:29.798+02:00Szia! Igazából akkor mondhatjuk azt, hogy kb. mind...Szia! Igazából akkor mondhatjuk azt, hogy kb. mindent másképp csináltál, mert amit itt leírsz, annak már semmi köze az én mézsör receptemhez. :-) Az élesztőíz két esetben fordulhat elő: 1.) túl lett élesztőzve, 2.) nem forrt ki rendesen, valamiért a folyamat idő előtt leállt. A túl meleg a 27 fok feletti hőmérsékletet jelenti. Ha ennél melegebb lett az üvegben a folyadék, akkor igen, tönkremehetett. Meg kell kóstolni, ha az akármilyen íz mellett még nagyon édes is, akkor tuti nem forrt ki rendesen. Ez esetben (ha még nem lett lekénezve) le lehet szűrni, és újra beélesztőzni, és hagyni kiforrni. Ha már le lett kénezve, akkor ez bizony már így maradt. Azonban azt jó tudni, hogy a sörös ízt a komló adja. Komló nélkül ez már inkább hajaz a mézborra, de az is másképp készül kicsit (van mézbor receptünk is)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-11392740388210228972016-06-24T14:39:24.970+02:002016-06-24T14:39:24.970+02:00Szia! Megcsináltam nagyjából a te kottád alapján ...Szia! Megcsináltam nagyjából a te kottád alapján (kicsit combosabb a keverék, 1 kg méz, és mivel nem volt a boltban, kihagytam a komlót). Ma lett 50 napos. Forrott rendesen, most szép tiszta. És ihatatlan, nagyon rossz, élesztő ízű lett. Differenciáldiagnosztikám eddig; a fürdőszoba padlózata fűtött, ott volt a folyamat elején. Túl meleg volt neki? Viszkózusabb, sűrűbb az oldat, nem forrt meg rendesen? Utálnak az istenek? <br />Te mit mondasz, hol rontottam el, és főleg ; menthető-e még a projekt? Köszönettel Gergő ptxhttps://www.blogger.com/profile/12758828055446678624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-22353071071642772282016-06-12T10:21:57.753+02:002016-06-12T10:21:57.753+02:00Akkor lehet, hogy emiatt van. Nem tudom, én is aká...Akkor lehet, hogy emiatt van. Nem tudom, én is akácmézből csináltam, és nekem sem volt olyan hú de nagy habzása. majd kipróbálom, virágmézzel is. :-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-41658792895872656762016-06-11T20:12:00.032+02:002016-06-11T20:12:00.032+02:00Annyi hogy az elsö fözetben erdei viragos mez volt...Annyi hogy az elsö fözetben erdei viragos mez volt ebben pedig akac :D<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08702437555284711197noreply@blogger.com