tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post3832736922370372292..comments2024-02-25T06:06:34.784+01:00Comments on Ezt fald fel!: Savanyú káposzta készítése házilag – hordós káposztaMedve Zsolthttp://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comBlogger71125tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-57994243642063612452022-01-17T22:15:41.522+01:002022-01-17T22:15:41.522+01:00Talán senki nem hiszi el. Fiam 8 éve németországba...Talán senki nem hiszi el. Fiam 8 éve németországban dolgozik és honol.Imádja a "hordós" káposztát. 12-15 Kg-ot szoktam neki csinálni. Mindig sikeresen.<br />Nem ez a lényeg.<br />Vásárláskor ránéztem a lila káposztára. Remek árban volt.Eltökéltem abból is csinálok - legfeljebb kuka. <br />5kiló műanyag edényben. inden úgy,mint a másiknál. Torma a lényeg és a kis hegyes paprika. Gondozommindkettőt ahogy kell Ki a hideg kamrába 2 hét múlva.<br />Megjön a fiam -kóstolás: A liléból,legalább 1 kilót bezabált. A "fehér sem lett rosszabb,de a lila a csúcs. Visszament kínálja a kollegáit,főnökét(tulaj) - elképednek és kérik a receptet. Nekem jó érzés,hogy a kisérletem remekül bevállt.<br />Érdekes,hogy senki ilyet még nem próbált.Igazat írok - nem hülyítésnek szántam.<br />Aki úgy gondolja,próbálja ki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-5153177637535184262021-11-01T13:01:46.728+01:002021-11-01T13:01:46.728+01:00A babér levél 1dkg elírtamA babér levél 1dkg elírtamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15456098701447737014noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-4808801557488013142021-11-01T13:00:15.151+01:002021-11-01T13:00:15.151+01:0010kg ként van receptem évek óta így készítjük.
25...10kg ként van receptem évek óta így készítjük. <br />25 dkg só<br />20 dkg vörös hagyma szálakra vágva<br />5 dkg foghagyma apróra vágva<br />1 Kk szemesbors<br />1 ek. Köménymag<br />10 dkg babér levél<br />Ízlés szerint erős paprika és bírsalma <br />A többi ua.<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15456098701447737014noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-6667115140966215672021-02-20T20:01:46.616+01:002021-02-20T20:01:46.616+01:00Ha a lé nyúlós, akkor sajnos nem a jó irányba indu...Ha a lé nyúlós, akkor sajnos nem a jó irányba indult el a folyamat. Nem kellene, hogy nyúlós legyen. De ha nincs leve, akkor nem volt rendesen kipréselve, pedig az egy fontos része a készítésének. Abból már nem igazán lesz savanyított káposzta sajnos. :(Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-3515802880696637852021-02-20T19:59:21.562+01:002021-02-20T19:59:21.562+01:00Én hetente egyszer mostam le, amíg erjedt. Amikor ...Én hetente egyszer mostam le, amíg erjedt. Amikor már csak tároltuk a hidegben, nem nagyon kellett már mosni.Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-59718571515368333142020-11-30T20:28:03.335+01:002020-11-30T20:28:03.335+01:00Sziasztok!
Segítségét szeretnék kérni ,kerámia hor...Sziasztok!<br />Segítségét szeretnék kérni ,kerámia hordóban készítettem a savanyú káposztámat. Három hét után az állapota a következő: minimális lé ( szinte semmi), és a lé állaga nyúlós,olajszerű.<br />Íze sós, szerkezete ropogós.<br />Szeretném ha segítenétek, hogy mi a baj.<br />Előre is köszönöm!Lászóhttps://www.blogger.com/profile/08645776812539217685noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-30519685053935214782020-11-11T08:09:47.220+01:002020-11-11T08:09:47.220+01:00Jó napot kívánok,érdeklődni szeretnék hogy a nehez...Jó napot kívánok,érdeklődni szeretnék hogy a nehezéknek használt követ milyen időközönként kell lemosni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07378144044462665214noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-44892086961309477362020-10-01T18:25:49.313+02:002020-10-01T18:25:49.313+02:00Szervusz. A barnulással semmi baj, ha az illat és ...Szervusz. A barnulással semmi baj, ha az illat és az íz rendben van. Az az élesztő miatt van. Akkor szokott előfordulni, ha túl melegben vagy túl gyorsan erjed a káposzta. De ez csak esztétikai hiba. Ehetitek nyugodtan. :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-39100449911406521972020-10-01T18:24:18.760+02:002020-10-01T18:24:18.760+02:00Egyéb elfoglaltságok okán régen jártam erre, így e...Egyéb elfoglaltságok okán régen jártam erre, így egészen biztosan későn érkezik a válaszom. De elvileg úgy is beerjedhet. Mi lett vele végül? Sikerült? Megpróbáltad?Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-9151899923306613312020-02-03T20:57:55.767+01:002020-02-03T20:57:55.767+01:00Halihó Képosztásokk! Nagy az én gondom! Ma nyitott...Halihó Képosztásokk! Nagy az én gondom! Ma nyitottam a kerámia hordót. Ízre, illatra tükéletes,csak a szine! Enyhén bebarnult! Vaon mit toltunk el a folyamatban? Köszi előre a tippeket. Üdv!Zotyam01https://www.blogger.com/profile/00456284413492363739noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-53801164764485828532019-11-05T09:17:50.717+01:002019-11-05T09:17:50.717+01:00Sajnos véletlenül jodozott sot használtam. Segitse...Sajnos véletlenül jodozott sot használtam. Segitsetek, mit tudok tenni, hogy azért jo legyen a káposztám? KösziAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08850086853263511090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-78989802918815628582019-09-17T12:44:41.430+02:002019-09-17T12:44:41.430+02:00Üdvözletem! Én ma raktam életem első káposztáját s...Üdvözletem! Én ma raktam életem első káposztáját savanyítani az itt leírtak alapján, mert kutakokdván a neten, ez volt számomra a legmeggyőzőbb, legrészletesebb leírás, amihez gratulálok. Én csak kis mennyiségben készítettem. Már lé alatt van. Kíváncsian várom mennyire voltam ügyes:)) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18253303427059317741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-81785761476003491802018-12-25T11:21:14.725+01:002018-12-25T11:21:14.725+01:00Nagyon hasznos valoba nálunk ano50-60-nas évbe láb...Nagyon hasznos valoba nálunk ano50-60-nas évbe lábal tapostuk a hordos káposztát és hagynát ,almát és egyben kápostát is tetűnk a torzsátol megfoszttot kápostát soronkint hejeztűk el .Mivel nagy család voltunk 250kg tetűnk el igy elegendö völt egész télérea levét viszont a gyerekek gyogyulásra ituk. .Emlékszem sok dolgot raktunk bele sárga répát almát és BIRZS ama is kerűlt bele ami fokozta az izét.MIKULAS.https://www.blogger.com/profile/06811868944239414887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-11189981898356976302018-11-26T16:16:34.426+01:002018-11-26T16:16:34.426+01:00En, Marica, Erdelyböl szarmazom, gyermekkorom emle...En, Marica, Erdelyböl szarmazom, gyermekkorom emlekei koze tarozik , ugy a döngölt kaposzta, mint a fejes savanyu kaposzta. En is mint sokan masok reg elkerültem otthonrol es miutan rendezödött az eletem az ünnepeket is annak rendje-modja szerint kellene megtartani, többek között Szilveszterkor korhely leves, igen, ha lehetett volna kaposzta levet kapni, de amit kaptam az minden volt ,csak kapsztale nem, ugy hogy en is mint ti mindannyian arra az elhatarozasra jutottam, hogy sajnos muszaly lessz magam kaposztat savanyitsak.Mindenfele-fajta izesitesü lehetseges, ahogy az ember annak idejen otthon megszokta. Csak annyi hozzafüzni valom lenne, hogy amikor a döngölt kaposztat csinaltam en is atgondoltam, hogy a so kristalyok felsertik a kezemet, ezerta kaposztareteget mindig akkor soztam meg, miutan lenyomkodtam. Tehat , so,kaposzta, nyomkod, so,kaposztanyomkod,so... .Sok sikert!maricahttps://www.blogger.com/profile/09195347219185215359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-83672629257023846562018-11-19T08:40:45.683+01:002018-11-19T08:40:45.683+01:00Sziasztok!
Segítsetek,mi lehet az oka,hogy puha le...Sziasztok!<br />Segítsetek,mi lehet az oka,hogy puha lett a káposztám.A leírtak szerint készítettem 30l-es műanyag hordóba,el lepte a lé mire jól ledöngöltük.Lezártam fa deszkával,rátettem a nagy megtöltött üveget.Nem tudtam rárakni a hordó tetejét,csak letakartam.Meg is indult szépen az erjedés,csak kóstolásnál látom,hogy puha.<br />Mit tudnék csinálni vele?<br />Köszi a segítséget.Icushttps://www.blogger.com/profile/08876120049147831995noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-59424966213631447942018-01-07T20:47:45.032+01:002018-01-07T20:47:45.032+01:00Szervusz! Elnézést a kései válasz miatt, nyilván m...Szervusz! Elnézést a kései válasz miatt, nyilván már késve érkeztem. :( De ha esetleg máskor is nekikezdenél, és szembesülnél hasonló gonddal, akkor igen, kevéske vizet lehet hozzáadni, de ebben az esetben a hígítás miatti csökkenő csíraszámot kompenzáld azzal, hogy legalább egy kisebb pohár élőflórás natúr joghurtot öntesz hozzá. Segít beerjeszteni a hígítás után. És még egyszer elnézést a kései válasz miatt...Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-17222407578077459332017-11-27T19:31:37.759+01:002017-11-27T19:31:37.759+01:00Kedves Zsolt,
Hiába döngöltem erőteljesen bele a ...Kedves Zsolt,<br /><br />Hiába döngöltem erőteljesen bele a káposztát, sajnos nem engedett annyi levet hogy ellepje? 2 napja várom.. Felönthetem annyi vízzel, hogy ellepje? Vagy mit csináljak? Úgy elszomorodtam...<br />MariannaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-18223966769030918812017-11-19T21:29:55.166+01:002017-11-19T21:29:55.166+01:00Kedves István! Én arra tippelnék, hogy túl korán v...Kedves István! Én arra tippelnék, hogy túl korán vitted hűvösebb helyre, és nagyon lelassult a folyamat, így lassabban savanyodik. Nem tudom, mennyire hűvös az a helyiség, de azt tartsd szem előtt, hogy 12-15 fok alatt akár le is állhat az erjedési folyamat...Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-81407228356514670422017-11-10T10:22:32.496+01:002017-11-10T10:22:32.496+01:00Sziasztok.
30 l-es cseréphordóba került bele 28k...Sziasztok. <br /><br />30 l-es cseréphordóba került bele 28kg káposzta, viszont több só, mint kellett volna. <br /><br />Először nagyon erőteljes erjedés indult meg, ami miatt a lavórba nagyobb mennyiségű lé került. Csak 1 hét után került hűvösebb helyre és itt tettem a cseréptetőre súlyt, hogy a levet ne taszítsa ki ilyen mennyiségben. A lé kilökődése meg is állt, csak a peremnél sosem kell pótolni a párolgó vizet...mert a hordóból kerül oda. A hordón belül nincs súly. Most kb. 3 hetes, de nem tartom elég savanyúnak és enyhe keserű íz is érződik. <br /><br />A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatta ezt a folymatot. Miért nem azt kaptam, amit szerettem volna. <br /><br />Üdv. István Istvánhttps://www.blogger.com/profile/12477903226523764058noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-39628489686123481512016-11-28T22:45:39.694+01:002016-11-28T22:45:39.694+01:00Igen, a leírtak alapján úgy tűnik, minden a lehető...Igen, a leírtak alapján úgy tűnik, minden a lehető legjobb úton halad. Meg kell kóstolni lassan. :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-62715970862151411462016-11-21T18:07:15.448+01:002016-11-21T18:07:15.448+01:00Üdv Mindenkinek!Én is most próbálom először a kápo...Üdv Mindenkinek!Én is most próbálom először a káposztasavanyítást.1hete tettem le.3naponta mostam le a nyomókövet.Enyhén barna a lé színe.Vajon ezután mi következik?Nagyon lelkes vagyok és nagyon izgulok hogy sikerül-e.Jó uton haladok?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08233878538446834658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-66642863253982071532016-11-04T17:40:47.987+01:002016-11-04T17:40:47.987+01:00Kedves Erzsébet! A só mennyiségét egyszerűen kiszá...Kedves Erzsébet! A só mennyiségét egyszerűen kiszámolható a fenti receptből. Kilónként kb. 2,5 dkg só kell, ami 4,5 kg káposztához 10-11 dkg só kb. Azt, hogy az említett erősebb sóból mennyi kell, nem tudom. Nem használunk olyan sót, nekünk megfelel a bolti. :) Remélem, nem késtem még el a válasszal. :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-56259236209826557842016-10-31T20:59:55.588+01:002016-10-31T20:59:55.588+01:00Üdvözlök Mindenkit!
Látom él még az oldal, vannak ...Üdvözlök Mindenkit!<br />Látom él még az oldal, vannak kérdések, és válasz is!<br /><br />4.5 kg káposztához mennyi sót tehetek? Jelzem a só patika tisztaságú, tehát sósabb mint a boltiak! Végig olvasva a hozzászólásokat, ilyen kicsi mennyiséget nem olvastam. Panelban készűl, műanyag vödőrben!<br />2015-ben készítettem, akkor finom lett de fele ennyi mennyiségben, próbára, amikor megkostóltam akkor sajnáltam, nem többet csináltam belőle. Várom a kedves, megtiszelő válaszát!<br /><br />A napokban préselem döngölöm le, várom a válaszát, köszönettel!ihttps://www.blogger.com/profile/14016730239761391565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-33786843365503244102016-10-23T18:11:33.419+02:002016-10-23T18:11:33.419+02:00Szervusz! Biztosan nagyon finom lesz! :-)Szervusz! Biztosan nagyon finom lesz! :-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-15174545985724209752016-10-05T10:27:18.193+02:002016-10-05T10:27:18.193+02:00Üdvözlök mindenkit! Én október 4.-én tettem a hord...Üdvözlök mindenkit! Én október 4.-én tettem a hordóba a káposztát, s már beindult az erjedés. A fentiek szerint csináltam annyi különbséggel, hogy a hordó aljára száritott kaprot - amit a teljes virágzása előtt, szellős helyen, felfüggesztve megszáritunk - teszünk. <br />Anonymousnoreply@blogger.com