tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post6748850363084284418..comments2024-03-23T19:55:12.054+01:00Comments on Ezt fald fel!: Mézbor készítése házilag akácmézből – házi borMedve Zsolthttp://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comBlogger61125tag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-89043400246375357962023-10-30T20:02:00.386+01:002023-10-30T20:02:00.386+01:00Sziasztok, nagyon szépen köszönöm a csodás recepte...Sziasztok, nagyon szépen köszönöm a csodás receptet! 😊 Lenne egy kérdésem. Miután hagytam teljesen kiforrni a bort és beletettem a borként, akkor visszacsukom a kotyogóval? Ez az első próbálkozásom, és kicsit elvesztem benne. Előre is köszönöm! ☺️Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-81688319262265460062023-07-28T12:43:01.852+02:002023-07-28T12:43:01.852+02:00Kedves Zsolt !
Èn ès nèhány barátom julius 10.-èn ...Kedves Zsolt !<br />Èn ès nèhány barátom julius 10.-èn elkezdtük a mèzbor kèszítèsèt a recept alapján (csak kevesebb fahèjal) 25 literes demizsont használtunk. Jelenleg is nagyon szèpen forr, de már egy kicsit csendesedett. Az lenne az első kèrdèsem hogy mi nem gumikesztyűt használtunk hanem egy csövet aminek az egyikvègèt lègmentesen letömítettünk a demizsonhoz a másikvègèt egy vízzel teli pohárba tettük (ügyelve arra hogy a cső a víz alatt legyen) ebből lehet e gond ?<br />A másik kèrdèsem hogy nem e kell felkeveri a demizsondab álló mèzbor kezdemènyt ?<br />Ès ha szerencsèsen kiforrt ès hozzáadtuk a borkènt (mert nem szeretnènk nagyon szárazra) utánna mi a teendő ? Ilyenkor is keletkezik sepő ? Ès ha igen azt hogyan tudnánk lefektetni rólla ?<br />Elnèzèst látszik hogy nem rendelkezem tapasztalattal a borkèszítèsben, de remèlem mindent jól csináltam<br />Válaszát köszönöm !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-38990390733998964772022-11-25T18:15:26.715+01:002022-11-25T18:15:26.715+01:00Azért szokták felforralni erjesztés előtt a mézet,...Azért szokták felforralni erjesztés előtt a mézet, hogy a tartósítószert inaktiváljuk (a méz nem romlik meg, évszázadok alatt sem, ha a levegőtől el van zárva). Az "ecetesség", "acetonos illat" erjesztési hiba, amit elkerülhetünk úgy, hogy oxigéntől (és ezáltal minden idegen anyagtól) elzárjuk az erjesztési folyamat alatt, nem nyitogatjuk, nem kavarhatjuk, nem kóstolgatjuk. A "normál" élesztők kb. 20 % cukortartalmat képesek kierjeszteni, és mivel a méznek kb. 80 % cukortartalma van, max. 2.5 kg. mézet teszünk 7.5 kg (L) vízhez, viszont így az eredmény -ha minden sikerül- egy nagyon erős és SZÁRAZ bor lesz. Én kb. 1.5-1.7 kg mézet tennék 8 L vízhez, felforralnám a a teljes erjedést elősegítendő, és a kész bort édesíteném tiszta, zamatos mézzel.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-38577102440240640242022-10-12T16:51:31.881+02:002022-10-12T16:51:31.881+02:00Üdvözletem!
Én még csak tervezem egy kisebb adag k...Üdvözletem!<br />Én még csak tervezem egy kisebb adag készítését, de én szeretném a vizet, almalével helyetesíteni. azt olvastam az almaboros bejegyzésednél, hogy ahhoz kellene cukor, én ezt szeretném kiváltani a mézzel, illetve tartani a mézboros arányokat. <br />Ez így mennyire müködöképes? vagy kellene bármi mást is változtatni, hogy jól müködjenek együtt? <br />egy édesebb bor lenne a végcél...<br />A választ előre is köszönöm!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-45159287251973351702022-06-22T00:18:09.019+02:002022-06-22T00:18:09.019+02:00pH (kémhatás): az élesztők nem érzékenyek a közeg ...pH (kémhatás): az élesztők nem érzékenyek a közeg pH-jára, savas közegben is jól<br />működnek (pH=3-7). Gyümölcsök erjesztésénél a pH-t hivatalosan 2,8-3,2 közé állítják sav<br />adagolásával, ezt nevezik "savvédelemnek", mert ennél a pH értéknél a káros<br />mikroorganizmusok kevésbé tudnak működni, így a cefre (cefrének nevezzük azt az<br />anyagot, amit erjeszteni fogunk, pl. felaprított gyümölcs) fertőződését megakadályozzák.Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-37987758980838583322022-06-11T12:23:30.404+02:002022-06-11T12:23:30.404+02:00Kísérletezem egy ideje mézborral,mostanra egész jó...Kísérletezem egy ideje mézborral,mostanra egész jó eredményekkel. Többnyire ráhagyom az Istenekre a munkát, ha már az ő italuk, a viking mitológia szerint🤣 Hanem, kérdés: a savtartalom. Érdekelne a véleményed, hogy miért szükséges az? Az én élesztőim (UVAFERM 228) meg mézem (teszkós lófütty, és/vagy minőségi gesztenyeméz) úgy erjednek, mintha pisztollyal fenyegetném őket, mindenféle sav nélkül. Vélemény? Üdvözlettel.Thoriumhttps://www.blogger.com/profile/17104242868627954314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-22386433867751959682019-04-17T07:06:28.958+02:002019-04-17T07:06:28.958+02:00Tengermély tiszteletem. :) Először is, köszi a bej...Tengermély tiszteletem. :) Először is, köszi a bejegyzést, másfelől, tanácsért jövök. Több receptet is megnéztem, több verziót kipróbáltam, különféle mézekkel, élesztőkkel, satöbbi. A végén ennél kötöttem ki, egy apró változtatással, én nem teszek bele citromsavat, egyfelől igyekszem minél kevesebb kémiával dolgozni, másfelől az élesztőim olyan vadállatok, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel, szaporodnak ahogy kell sav nélkül is és pukizzák a széndioxidot. Eddig ez oké is, CSAKHOGY. Minden verziónál, ahol már lecsengőben volt az erjedés, kóstolót tratottam. És szinte mindegyiknek van egy ótvaros, kesernyés-acetonos mellékíze. Az ülepedéssel, illetve szűréssel ez aztán javul, de nem szűnik meg teljesen. Alkoholt pedig gyakorlatilag nem tudok mérni benne. Ötlet? Köszönöm előre is! :)Thoriumhttps://www.blogger.com/profile/17104242868627954314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-43277520615219607932018-10-28T19:25:57.916+01:002018-10-28T19:25:57.916+01:00Sziasztok!
Talán segít valakinek:
“Az előállítás...Sziasztok! <br />Talán segít valakinek: <br />“Az előállításához a legjobb alapanyag a napraforgó-, a hárs- és a vegyes méz, ezek különleges ízt kölcsönöznek az italnak.<br />Az akácméz nem igazán alkalmas, mert nehezen erjed, s az íz aromája is kevesebb, mint az előbb említetteké. A repceméz sem javasolt hozzá, ugyanis az a „romlott káposzta”-jellegű végeredmény miatt kellemetlen ízű lesz. A mézbor mintegy 2-3 hónap alatt lesz készen – közben mindennap kóstolni kell, foglalkozni vele. Amikor az ital elkészül, azonnal palackozzuk, különben veszít az illatából és zamatából. <br />Üdv: <br />RobiR o b ihttps://www.blogger.com/profile/01827329303842755685noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-50271899073498142212018-07-06T21:34:17.957+02:002018-07-06T21:34:17.957+02:00Köszönjük szépen! ;)Köszönjük szépen! ;)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-44949462373631819602018-07-06T21:24:58.233+02:002018-07-06T21:24:58.233+02:00Én a teljes erjedési időre benne hagytam, és csak ...Én a teljes erjedési időre benne hagytam, és csak a kénezés előtt vettem ki. :) De igaza van az előttem szólónak. Egyéni ízlés dolga! ;)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-22240630373413507392018-07-03T09:14:25.352+02:002018-07-03T09:14:25.352+02:00Hat ha odavagy a fahejizert, hagyd benne allandora...Hat ha odavagy a fahejizert, hagyd benne allandora, de ha csak picit, akkor par orat(max.napot), ha nem szereted a fahelyat, bele se tedd...🤣Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09272649045593357444noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-21734550616422936592018-07-03T09:11:08.718+02:002018-07-03T09:11:08.718+02:00Wao...God bless you sir...good work...😁Wao...God bless you sir...good work...😁Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09272649045593357444noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-47464207317347579622018-06-30T15:47:40.909+02:002018-06-30T15:47:40.909+02:00Szia! Elkezdtem én is készíteni saját gyümölcsboro...Szia! Elkezdtem én is készíteni saját gyümölcsborokat és a mézbort is. Az lenne a kérdésem, hogy a fahéjat mikor kell kivenni, vagy egyáltalán ki kell e venni amíg forr a bor? <br />Köszönöm a segítséget előre is!!<br />NikolettUnknownhttps://www.blogger.com/profile/08377227646120987524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-37464967318049121772018-05-13T21:20:04.160+02:002018-05-13T21:20:04.160+02:00Kedves Ottó! Igazán örülök a sikerednek! :-)Kedves Ottó! Igazán örülök a sikerednek! :-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-9237950143903796062018-04-11T09:17:29.977+02:002018-04-11T09:17:29.977+02:00Kedves Zsolt!
2018.03.02-n fogtam neki,első mézbo...Kedves Zsolt! <br />2018.03.02-n fogtam neki,első mézborom készítésének.10 liter alapanyaggal: 3 kg.méz,élesztő,citromsav.Két db.ötliteres befőttesüvegben erjesztettem.A leírásod alapján készítettem.Nekem az élesztő hozzáadása után azonnal beindult az erjedés, azonban sokkal "csendesebben forr", mint a szőlőmust.Talán sokan ezért ijednek meg, hogy nem túl látványos az erjedés folyamata, biztos nem is indult meg.2018.04.09-n Deriton borászati derítőszerrel kezeltem, most várom a tisztulást. Természetesen megkóstoltam, száraz bor lesz a végeredmény, mi azt szeretjük.Köszönöm a leírást. Ottónoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-81727322260898274972018-04-05T22:38:51.351+02:002018-04-05T22:38:51.351+02:00Kedves Tibi! A lekénezés után a bort fedetlenül ha...Kedves Tibi! A lekénezés után a bort fedetlenül hagyni kell szellőzni jó sokáig. Az erjedés során sok széndioxid fejlődik, és a kénezés után is benne marad, ha nem szellőztetjük ki (mint a szódában). Csak egy kis szellőztetés kell neki! :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-31520675730127018182018-04-01T10:04:15.900+02:002018-04-01T10:04:15.900+02:00Szép, összeszedett poszt. Igaz, hogy még nem készí...Szép, összeszedett poszt. Igaz, hogy még nem készítettem mézbort, viszont egy dolog nem kerülte el a figyelmem az írásodban. Ez pedig az, hogy az alkoholos erjedés során kerülendő a citromsav használata a pH beállítására. Ennek egyrészt az az oka, hogy az erjdedés során citromsav elbomlik, tehát nem fogja betölteni az eredetileg tervezett funkcióját. Azonban még ennél is " nagyobb probléma " az, hogy ezen folyamat során keletkezik egy diacetil nevű anyag, ami nem arról híres, hogy nagyon egészséges lenne. :( Szóval ha valaki pH-t szeretne beállítani, akkor a legjobb megoldás az élelmiszeripari foszforsav. ( E338 és bár ismert mellékhatása nincs,az erős kalcium-megkötő képessége miatt a szabályzó a napi maximum beviteli mennyiséget 70 mg/testsúly kg-ban korlátozza, mert a szervezetből kalciumot von el.)rokasjanihttps://www.blogger.com/profile/05317479208881707930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-9629745301648060522018-03-21T18:06:55.600+01:002018-03-21T18:06:55.600+01:00Szia ! Az miért van ,hogy le lett fojtva borkénnel...Szia ! Az miért van ,hogy le lett fojtva borkénnel 2 hónapja ,de még mindig olyan "pezsgős" íze van mintha forrna.tibihttps://www.blogger.com/profile/10448080677786186953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-34244816497027836452018-03-11T10:47:56.233+01:002018-03-11T10:47:56.233+01:00Kedves Zsolt!
A borom nagyon sokára forrt ki, szi...Kedves Zsolt!<br /><br />A borom nagyon sokára forrt ki, szinte teljesen hagytam kiforrni. Körülbelül 2 hete adtam hozzá az első adag ként. Nagyon nagyon lassan tisztul, az általad felrakott képen lévő tisztaságot nemtudom mikor érem el. Szerintem egyszer átfejtem és elkezdem utólag ízesíteni, majd végül újra kénezem <br />Bízom benne, hogy minden sikerül.<br />Mivel az édesebbet szeretem, ezért akkor gazdagon kell ízesíteni úgy látom. <br /><br />KöszönömAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-45834768334971985102018-03-04T10:18:31.054+01:002018-03-04T10:18:31.054+01:00Kedves Attila!
Nagyon valószínű, hogy mire ez a v...Kedves Attila!<br /><br />Nagyon valószínű, hogy mire ez a válasz megérkezik, már valahogyan megoldottad. Elnézést a kései válasz miatt. Hogy mennyi mézet adhatsz hozzá, több dologtól is függ: mennyire forrt ki a borod, milyen minőségű a méz, mennyire édesen szereted. A lényeg, hogy igazából bármennyit adhatsz hozzá, csak az a fontos, hogy azt még a végső kénezés előtt tedd. Ha nem vagy biztos a mennyiségben, akkor apránként keverjél hozzá mindig egy kicsit, közben pedig kóstolgassad. ;-)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-79713501031106789072018-01-30T11:14:08.587+01:002018-01-30T11:14:08.587+01:00Kedves Zsolt!
A mézborom szépen forr már több min...Kedves Zsolt!<br /><br />A mézborom szépen forr már több mint 3 hete az 5 literes üvegben. <br /><br />Mi az édesebb borokat szeretjük, ezért én utólag szeretnék ízesíteni. Az lenne a kérdésem, hogy kb. mennyi mézet kell hozzá kevernem majd, hogy picit édesebb legyen? <br /><br />Köszönöm<br />AttilaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-33966595014776865112018-01-08T19:49:07.052+01:002018-01-08T19:49:07.052+01:00Kedves Zsolt!
Az erjedés szépen beindult, a keszt...Kedves Zsolt!<br /><br />Az erjedés szépen beindult, a kesztyű felfújódott. Igaz nem erős és intenzív a forrás, de szépen pezseg. Gondolom ez nem probléma.<br />Ebben az állapotban kb. 2 hétig kell tartani?<br /><br />Mi az édesebb borokat szeretjük, ezért én utólag szeretnék ízesíteni. Az lenne a kérdésem, hogy kb. mennyi mézet kell hozzá kevernem majd, hogy picit édesebb legyen? <br /><br />Köszönöm a választ<br />Attila Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-24267557535608043452018-01-07T20:54:13.541+01:002018-01-07T20:54:13.541+01:00Kedves Attila!
Amennyiben mindent betartottál, és...Kedves Attila!<br /><br />Amennyiben mindent betartottál, és megbízható forrásból van a méz, úgy nem nagyon értem, miért nem indult be. Az egyetlen tippem, hogy az élesztő "döglött" volt. Máskülönben be kellett volna indulnia. Ha van még abból az élesztőből, próbáld ki egy pohár langyos kristálycukros (2 dl-hez 1 teáskanál cukor) vízben. Ha abban sem fut fel, az élesztővel van a baj. Ha abban felfut, öntsd hozzá azt a mézes léhez, hátha az segít. Tudósíts kérlek, hogy mi történik...Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-61292173190815308632018-01-06T10:17:46.292+01:002018-01-06T10:17:46.292+01:00Sziasztok!
Tegnap este elkezdtem megcsinálni a sa...Sziasztok!<br /><br />Tegnap este elkezdtem megcsinálni a saját mézboromat. Az arányokat és a hőmérsékleteket szépen betartottam. A szárított élesztő fél liter elegy hozzáadásakor, sajnos nem tapasztaltam a felhabzást még 20 perc után sem. A fél liter visszaöntése után a dunctos üvegbe se történt a mai napig semmi.<br />Esetleg tudnátok segíteni mi tévő legyek???<br /><br />Előre is köszönöm<br />Attila Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-556755882440193543.post-32705283646952213402017-08-20T16:40:55.382+02:002017-08-20T16:40:55.382+02:00Szervusz! Semmi baj azzal, ha lassan forr. A lénye...Szervusz! Semmi baj azzal, ha lassan forr. A lényeg, hogy forr, és az erjedési folyamat halad. Tehát véleményem szerint minden rendben van a készülő gyümölcsboraiddal! :)Medve Zsolthttps://www.blogger.com/profile/12151188677605687932noreply@blogger.com