Barátaink


„Minden egy habaneroval kezdődött... A történet nagyon egyszerű. Gyerek korom óta nagyon kedvelem a különösen csípős, erős dolgokat. Legénykoromban már a barátaimat is azzal hecceltem, hogy nem tudnak olyan erős paprikát hozni, amit én meg nem ennék. Úgy öt évvel ezelőtt az egyik barátom járt Amerikában és hozott Habanerot. Természetesen – férfiasan bevallom, jó erős volt, de – megettem. A paprika után visszamaradt néhány mag, és ez adta az ötletet, hogy próbáljuk meg elültetni. Nagyon szépen fejlődtek a növények, így kézenfekvő volt, hogy a fóliasátrainkban többfajta chili termesztésével is megpróbálkozzunk. Szétnéztünk az interneten, hogy az általunk ismert chili fajtákon túl, milyen növények léteznek még, amikkel érdemes lenne itthon foglalkozni. Így bővült ki a fajtaválasztékunk 28-30 típusra, amikkel azóta is foglalkozunk. Ekkortól vált a hobbim, szenvedélyem igazi hivatássá...

Hogy mit is csinálunk? Hát, chilit magyarul! Ezt a fűszert jellemzően Mexikóhoz, a Karib-térséghez, Indiához vagy Thaiföldhöz társítjuk. De tény, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában és hazánkban is! A klasszikus magyar konyha receptjeiben nem találjuk meg, hiszen van nekünk egy méltán világhírű erős paprikánk, gondolok itt Kalocsára, Szegedre…! A célunk persze nem is versenyre kelni az „Erős Pistával”! Szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel ezeket az új ízeket, akár nyersen, akár feldolgozva az egészen apró Madár chilitől a világ egyik legerősebbjéig, a Szellem chiliig. Jelen pillanatban közel 18 ezer tővel gazdálkodunk négy kertben. Eloroztam az apósomét, bérelem a szomszédét, mindenhol chilit termesztünk. Termesztünk még különleges /Naná!/ színű és formájú paradicsomokat melyek ízükkel is lenyűgözik a kíváncsi kóstolókat! Eddig rendre többes számban írtam – készítünk, csinálunk, termesztünk – hiszen családi vállalkozásként működve próbáljuk megismertetni magunkat és még inkább termékeinket.”


"Az ezennel útjára bocsátott Boszorkánykonyha életmód- és gasztronómiai magazin nemcsak nőknek szól, hiszen bőven élnek köztünk olyan férfiak, akik a hölgyekre szégyent hozhatnak boszorkányos háztartás-vezetési tudásukkal. Ez így volt, mióta világ a világ, a magyar néphitben sem alaptalanul használták a vasorrú bába és szépasszony megnevezés mellett a férfiakra utaló kifejezéseket, a lidércet, bűbájost, táltost, garabonciást. Gondoljunk bele, mivé lettünk mesés hiedelmeinktől megfosztott világunkban, amikor már nem repül be ablakunkon a szomszédasszony lidérc formájában, nem kísérti s kínozza a vágyaktól szenvedő férfiembert a szépasszony szelleme, nem veszi el tehenünk tejét a házsártos komámasszony képében besomfordáló csalafintaság, s így a sok évszázad alatt kikísérletezett, hasznosnak bizonyult ráolvasok, ördögűző praktikák mind kárba mentek. Semmi hasznát nem vesszük a gatyamadzagon ejtett, varázslástól óvó bogvetésnek, lesajnált guruzsmának, kikacagott kuruzslásnak, miközben ott állunk porén s védtelenül a racionalizált, elanyagiasodó vágyakkal gúzsba kötő világgal szemben..." (Jancsó Katalin)

Sok gasztrobloggert kértek fel az újságban való publikálásra, köztük minket is, amit igen nagy megtiszteltetésnek érzünk, és reméljük, még sokáig gazdagíthatjuk a lapot receptjeinkkel...


"Létezik jó joghurt? Számtalan cikk, írás jelent meg a joghurtfogyasztás előnyeiről. Napjainkra a natúr joghurt mindennapi fogyasztási cikké vált, szinte nincs olyan család, ahol ne szerepelne az étrendben joghurt.

Mi egy olyan megoldást kínálunk, mellyel bárki pillanatok alatt olyan élő probiotikus joghurtot készíthet, melyben magas csíraszámban találhatók meg a "jó baktériumok", sőt prebiotikus inulint is tartalmaz. A Magyar Tejipari Kutatóintézet - mely Magyarország legrégebbi tejipari kutató-fejlesztő intézete - fejlesztette ki számunkra azt a készítményt, mellyel elhoztuk a tudatos táplálkozás egy új dimenzióját a családok számára.

Kizárólag bio és organikus alapanyagok felhasználásával készítettük el joghurtkészítő porkultúránkat. Sem tartósítószert, sem adalékanyagot nem tartalmaz. Használatával naponta több millió hasznos baktériumot juttathatunk szervezetünkbe. Az inulin, mint prebiotikum segít benne, hogy ezek a jótékony baktériumok minél nagyobb számban juthassanak el a vastagbélbe, ahol kifejthetik áldásos hatásukat."

Tibi-méz - Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta
Lendvai Tibor méhész vagyok. Méhészkedést 2000-ben kezdtem egy raj befogásának segédkezésében. Ez a pillanat szerelem volt az első látásra, s teljesen rabul ejtett a méhek misztikus világa. Elkötelezett méhészként nagy energiát fordítok arra, hogy megismertessem a magyar emberekkel a méz egészségre gyakorolt fantasztikus hatásait. A Pilisi Parkerdő mellett lévő, idilli helyen elhelyezkedő méhészetemben készítem a mézeimet. Ezen kívül méhészeti szezonban megfordulok Bugac mellett a Kiskunsági nemzeti park területén, valamint Nógrádban is. A vándorlások alatt a méheimmel Akác- Vegyes Virág- Selyemfű- Hárs mézeket tudunk begyűjteni. Évek során különleges növényi ágyon érlelt méz különlegességekkel bővítettem a termék körömet. - Így mutatkozik be nekünk Tibor. Mi közvetlenül tőle rendeljük a méhészeti termékeket, kihagyva a láncból a multikat. Ez meglátszik mind a minőségen, mind pedig a minőségért kifizetett pénzen, ugyanis a Tibi-méz kiváló minőséget képviselő magyar termelői mézet "állít elő" a multikénál sokkal kedvezőbb áron, a mennyiségi kedvezményekről már nem is beszélve. Mi teljesen elégedettek vagyunk a Tibi-mézzel...

Termelőtől - találd meg kedvenc termelődet!

"A termelotol.hu egy kereshető termelői adatbázis. Célunk a lehető legtöbb hazai termelő elérhetőségeit összegyűjteni és kereshetővé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idéző régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévő termelőt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen. Az oldal használata, a regisztráció, mind a termelők, mind a látogatók részére ingyenes. (Sokan kérdezték, ezért aki nem hiszi el, hogy ingyenes, az fizethet is! Ha neki így könnyebb. :-)

Remélem, hogy hosszú távon kezdeményezésünk eredményeképpen, minél jobb ízű, minél jobb minőségű és minél kedvezőbb árú termékekhez juthatunk hozzá, mindezt úgy, hogy a hazai termelést, hazai munkahelyeket is támogatjuk.

Nem utolsó sorban célunk, hogy a finom ételekhez szükséges alapanyagok vásárlását ne „beszerzés”-ként, hanem felfedezésként és élményként éljük meg, elbeszélgetve, barátságot kötve a gazdákkal.

A termelotol.hu oldal sikeréhez Te is hozzá tudsz járulni termelők ajánlásával, az általad megismert termelők értékelésével, a termelotol.hu oldal népszerűsítésével. Sőt nem is titkolom, ezt el is várom Tőled, hiszen az mindannyiunk, így a Te érdeked is, hogy minél több információval rendelkezzünk gazdákról, termékekről."


Farkas Judit és Szabó Áron manufaktúrája

Tőlük vásároljuk a konyhánkban felhasznált kiváló minőségű cserép sütő- és főzőedényeket, amelyek egyaránt megállják a helyüket kemencében, sütőben, parázs, valamint gázláng fölött is. Szabó Áronnal való személyes találkozásunk kedvező benyomással indult és zárult. A legbutább laikus kérdéseinket is nagy türelemmel és odafigyeléssel válaszolta meg. Ahogyan pedig a korongozásról és úgy általában a szakmáról beszélt, mindenképp arról tett tanúbizonyságot, hogy szerelmeseik a munkájuknak, a cserépedények készítésének. Elmondta nekünk, hogy minden egyes darabot kézzel készítenek, majd szintén késszel díszítenek. Mindezek ellenére áraikat egyáltalán nem lehet szemérmetlennek, vagy bicskanyitogatónak nevezni. Edényeik közül pedig többet is kipróbáltunk a konyhánkban, és azt kell mondjuk, mindenben igazat mondtak. Termékeik magas színvonalat képviselnek, és remekül teljesítenek a konyhában. :-)

DMKert Kft. - a sokszínű kertészet!

"Tudta-e Ön, hogy hazánk adottságai a jelenlegi szegényes növényválaszték sokszorosának telepítését is lehetővé tennék? A több ezernyi méltatlanul mellőzött növény között a megszokottnál sokkal szebb, különlegesebb, egzotikusabb fajok, változatok sokasága kínálja magát kertjeink, parkjaink és tájaink díszítésére! Eddig ismeretlen gyümölcstermő növények százai kínálnak új lehetőségeket a család ellátására, de akár komolyabb jövedelemtermelő tevékenység beindítására is! E ritkaságok sok esetben tűrőképesebbek közismert dísznövényeinkhez képest!

Cégünk e számos különlegesség (bambusz, díszfű, pálma, évelő, pozsgás, fenyő, díszfa, díszcserje, gyümölcs) folyamatosan bővülő választékával áll a Kedves Vásárlók rendelkezésére. Honlapunkon teljes körűen tájékozódhatnak egerági kertészetünk kínálatáról. Oldalunkon átfogó képet kívánunk nyújtani a mintegy 12 hektáros területünkön folyó, számos izgalmas területet érintő, immár két évtizedes múltra visszatekintő, elhivatott szakmai munkáról.
 
Ezúton kívánunk oldalunkon kellemes kalandozást, reméljük, hogy választékunk böngészése közben ideje hasznosan, kellemesen telik, és megtalálja az Önnek legjobban tetsző "kertékszereket"! A tőlünk kapott növények nevelésében pedig leljen nagyon sok örömöt!

Növénybaráti üdvözlettel: Dlusztus Miklós okl. kertészmérnök"

Ízekre-Szedrek mobil receptek androidra

Az ingyenes Ízekre-Szedrek receptgyűjtemény alkalmazás segítségével népszerű gasztrobloggerek által közzétett recepteket követheted nyomon a bejegyzések közzétételének időrendi sorrendjében. Olvasd kedvenc gasztrobloggereid - köztük természetesen a mieinket is - naprakész receptjeit közvetlenül a mobilodon! Telepítsd még ma az alkalmazást, hogy bárhol is légy, mindig veled lehessünk a zsebedben. Az alkalmazás tökéletes működéséhez mindig a legfrissebb verzió használata ajánlott! Mivel az alkalmazás közvetlenül a gasztrobloggerek weboldaláról frissíti önmagát, ha az egyes oldalakon technikai probléma áll fenn (nem elérhető URL, hibás html kód stb.), az az alkalmazás működésére is kihatással van. Ezeket a problémákat csak a bloggerek szerzői tudják orvosolni.
Google+