2013. november 16., szombat

Kókuszos kocka

A most következő édes élmény nem más, mint az én egyik nagy kedvencem, a kókuszos kocka. Soha nem ettem még ilyet azelőtt, hogy az én drága feleségem elkészítette volna nekem nagyjából hat évvel ezelőtt. Azóta azonban folyamatosan az van, hogy ő megkérdezi, milyen süti legyen, akkor első, amit kinyögök, az a kókuszos kocka.



Persze ez nem jelenti azt, hogy ő minden alkalommal ezt készíti el, amikor kérem, mert akkor soha nem ennénk más süteményt, mint ezt, pedig az én egyetlenem minden mást is remekül készít el. Egy ideje már szerettem volna ezt a sütit megint, de hát nem volt itthon méz, ehhez pedig - ha nem is sok - az kell. A napokban azonban rendeltünk magyar termelői mézet (közvetlenül a termelőtől), így most alkalom nyílt ennek az édes csodának ez elkészítésére. A recept forrása a "Csábító házi sütemények" című könyv, amelynek szerzői: Pasch Julianna és Jámbor Mariann.

A sütemény hozzávalóin egy icipicit módosítottunk, mert eredetileg a tésztához és az öntethez összesen 30 dkg margarin kellett, holott egy kocka mindössze 25 dkg. Kinek van kedve feleslegesen 5 dkg miatt megkezdeni egy újabb kockát? Teljesen gazdaságtalan... a mázhoz pedig 3 kanál tej és kanál víz kellett volna, de mi nemes egyszerűséggel csak simán 5 kanál tejet adunk hozzá, és így is nagyon-nagyon finom a végeredmény, és eddig akárhányszor ettem, valahogy nem uralkodott el rajtam az az érzés, hogy ebből iszonyúan hiányzik még 5 dkg margarin meg két evőkanál víz... :-D

A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől rendeltük, mert kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)

Hozzávalók a kókuszos kockához:
- 25 dkg kristálycukor
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 3 dkg margarin
- 1 teáskanál szalalkáli
- 2 dl tej

Hozzávalók a mázhoz:
- 22 dkg margarin
- 25 dkg kristálycukor
- 4 dkg kakaópor
- 5 evőkanál tej
- kókuszreszelék

Kókuszos kocka elkészítése:
A langyos tejben olvasszuk fel a margarint, majd a többi alapanyaggal alaposan keverjük össze. Az elkészült tésztát öntsük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. Ez nekünk nagyjából 25 perc volt. Ha készen van, tegyük szellős helyre, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor ez megtörtént, vágjuk kockákra. A máz hozzávalóit forraljuk össze egy főzőedényben, majd a tészta kockákat egyenként mártogassuk bele, forgassuk meg benne úgy, hogy mindenhol jól bevonja a máz. Ezt követően azonnal forgassuk kókuszreszelékbe, aztán tegyük egy tálcára.



Hagyjuk megdermedni a kókuszos kockákon a csokis mázat, s ezt követően tálalhatjuk... kellemes nassolgatást kívánunk mindenkinek. :-)

4 megjegyzés :

  1. Kedves Zsolt! Olvasgatom a bejegyzéseiket, és azt tapasztaltam, hogy arra törekednek,hogy jó alapanyagokból készítsenek házi finomságokat. Ennél a receptnél meglepett, hogy margarint használnak a süteményhez. Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak a margarinokkal,minősége, íze és állaga tekintetében, így már jó ideje csak vajat használok. Ez a finom sütemény megérdemelné, hogy vajjal készítsék. Összehasonlíthatatlanul finomabb ízeket eredményeznek a vajjal készült sütemények. Nekem is a kedvencem,a kókuszos kocka tervezem a sütését karácsonyra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén! Valóban törekszünk a jó alapanyagok kiválasztására, de néha másképpen alakul. Biztosan finom vajjal készítve, de én nem szeretem a vajat, ezért készülnek a süteményeink margarinnal. Remélem, készül már nálad is a kókuszos kocka. :) Jó készülődést, sütést-főzést, és kellemes ünnepet kívánunk! :)

      Törlés
  2. Sajnos valaki nem ehet állati eredetű tejterméket, így marad a margarin. Én is azzal fogom kipróbálni, illetve kókusztejjel. Imádom ezt a süteményt és nem szeretnék lemondani róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó sütögetést, jó étvágyat, és kellemes ünnepeket kívánunk! :)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...