Leírások

Amióta a blogot elkezdtük, rá kellett jönnünk, hogy egy kicsit megpróbálunk a teljességre törekedni - ami nyilván sosem sikerülhet teljesen -, akkor néha szükségünk lehet arra, hogy ne csak recepteket közöljünk virtuális hasábjainkon, hanem az azokban szereplő növényekről, gyümölcsökről, eljárásokról, illetve az azokban felhasznált vegyi anyagokról is közzétegyünk egy-egy hosszabb-rövidebb leírást. De néha még cikkeket is írunk, vagy átveszünk másoktól a gasztronómia világából, ha éppen úgy tartjuk jónak. Ezen posztjaink címjegyzéke található ezen a lapon, hiszen ezek nem kaphattak helyet a receptjeink között...

Növények leírásai:
- Árpával érő körte, vagy rozzsal érő körte
- Csipkebogyó (hecsedli) - a varázslatos gyógynövény
- Erdei fenyő és társai, a csodálatos gyógynövény...
- Fekete bodza - a misztikus gyógynövény
- Galagonya, a szíverősítő csodabogyó
- Gledícsia, lepényfa - az ehető, vadon termő hüvelyes
- Húsos som - egy majdnem elfeledett vadgyümölcs
- Kókuszdió - a kókuszpálma magja
- Medvehagyma - a természetes csodaszer
- Naspolya - az elfeledett finomság
- Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz
- Parasztbarack - nem túl édes, nem túl nagy, de finom
- Sajmeggy, törökmeggy
- Sárgabarack, avagy az egészséges kajszibarack
- Simontornyai véralma, a piros húsú díszalma hibrid
- Vadcseresznye, madárcseresznye
- Viricseltünk, azaz nyírfanedvet (nyírvizet) gyűjtöttünk

Eljárások leírásai:
- A citrusfélék héjáról - a reszelt citromhéj és társai
- Befőzés, tartósítás biztonságosan
- Befőzés tartósítószer nélkül
- Fermentáció - alkoholos, tejsavas, ecetsavas erjedés...
- Szárítással tartósítás - zöldségfélék szárítása
- Tények és tévhitek a szörpkészítéssel kapcsolatban...
Egyéb hasznosságok:
- Szezonális zöldség-gyümölcs naptár

Cikkek, véleménynyilvánítások:
- Almamentés: vásároljunk minél több magyar almát
- 599-es vonalkód - nem minden magyar, ami annak látszik
- Erdőtörvény: az erdei „betakarítás” szabályai...
- „Igénytelenül és olcsón eszik a magyar” - tényleg?
- Magyar gasztronómia a honfoglalástól napjainkig
- Miért van csomósodást gátló adalékanyag a sóban?
- Romlott élelmiszert kaptál? Hívd a NÉbIH zöld számát!

Szedd magad akciók:
- Szedd magad cseresznye akciók - 2016
- Szedd magad eper akciók - 2016
- Szedd magad levendula 2016. június 20 – június 26.
- Szedd magad sárgabarack akciók - 2016

- Szedd magad szilva akciók - 2015
- Szedd magad cseresznye akciók - 2015
- Szedd magad eper akciók - 2015
- Szedd magad levendula 2015. június 13 – július 5.
- Szedd magad sárgabarack akciók - 2015

- Szedd magad alma akciók - 2014
- Szedd magad eper akciók - 2014
- Szedd magad meggy akciók - 2014
- Szedd magad sárgabarack akciók - 2014
Google+