A kálium-ferrocianid a ferrocianidok káliummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a kálium-ferrocianid használata megegyezik a nátrium-ferrocianiddal (E 535) . Ezenkívül bizonyos feltételek mellett borok derítésére használható. E felhasználás esetén technológiai segédanyagnak számít, mert a fogyasztásra kerülő végtermékeben már nincs jelen. A ferrocianidok a nehézfémekkel oldhatatlan kötéseket létesítenek, ezért lesüllyednek a tárolóedény aljára, így könnyen eltávolíthatóvá válnak. Ezen a módon el lehet távolítani a borból a vas- és kálciumnyomokat, amelyek különben elszíneződést és ízhibákat okozak. Egyéb elnevezések: sárgavérlúgsó Előállítás: A ferrocianidokat kémiai úton szintetizálják. Használat-. A kálium-ferrocianid kizárólag a konyhasóban és a konyhasót helyettesítő termékekben
A kálium-ferrocianid a ferrocianidok káliummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk.
Adalékanyagként a kálium-ferrocianid használata megegyezik a nátrium-ferrocianiddal (E 535). Ezenkívül bizonyos feltételek mellett borok derítésére használható. E felhasználás esetén technológiai segédanyagnak számít, mert a fogyasztásra kerülő végtermékeben már nincs jelen.
A ferrocianidok a nehézfémekkel oldhatatlan kötéseket létesítenek, ezért lesüllyednek a tárolóedény aljára, így könnyen eltávolíthatóvá válnak. Ezen a módon el lehet távolítani a borból a vas- és kálciumnyomokat, amelyek különben elszíneződést és ízhibákat okozak.
Egyéb elnevezések:
sárgavérlúgsó
Előállítás:
A ferrocianidokat kémiai úton szintetizálják.
Használat-.
A kálium-ferrocianid kizárólag a konyhasóban és a konyhasót helyettesítő termékekben engedélyezett. Az adagolás megengedett legmagasabb mennyisége 20 mg/kg.
Biztonság:
Az élelmiszerekben használt szokásos mennyiségben a ferrocianidok veszélyteleneknek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):
0.025 mg/kg a ferrocianidok együttes mennyiségére
Ezekbe a típusokba tartozik
Csomósodást gátló és lesülést gátló anyagok
Adalékanyagként a kálium-ferrocianid használata megegyezik a nátrium-ferrocianiddal (E 535). Ezenkívül bizonyos feltételek mellett borok derítésére használható. E felhasználás esetén technológiai segédanyagnak számít, mert a fogyasztásra kerülő végtermékeben már nincs jelen.
A ferrocianidok a nehézfémekkel oldhatatlan kötéseket létesítenek, ezért lesüllyednek a tárolóedény aljára, így könnyen eltávolíthatóvá válnak. Ezen a módon el lehet távolítani a borból a vas- és kálciumnyomokat, amelyek különben elszíneződést és ízhibákat okozak.
Egyéb elnevezések:
sárgavérlúgsó
A ferrocianidokat kémiai úton szintetizálják.
Használat-.
A kálium-ferrocianid kizárólag a konyhasóban és a konyhasót helyettesítő termékekben engedélyezett. Az adagolás megengedett legmagasabb mennyisége 20 mg/kg.
Biztonság:
Az élelmiszerekben használt szokásos mennyiségben a ferrocianidok veszélyteleneknek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):
0.025 mg/kg a ferrocianidok együttes mennyiségére
Ezekbe a típusokba tartozik
Csomósodást gátló és lesülést gátló anyagok
Forrás: tudatosvasarlo.hu
Megjegyzések
Megjegyzés küldése