Szilvabefőtt tartósítószer nélkül

Most biztosan sokan megcsóválják majd a fejüket, de az az igazság, hogy mi az én drága feleségemmel nem szeretjük a szilvát. Vagyis, hogy pontosak legyünk, szeretjük, de csak nyersen, vagy szilvás gombóc formájában. De nem szeretjük befőttnek, és végképp nem szeretjük lekvárnak. Ezért mi ezekből nem is nagyon készítünk. Azonban, mint említettem az előbb, a szilvás gombócot bizony szeretjük. nem is kicsit, ezért aztán csak eltettünk néhány üveg szilvabefőttet az idén, hogy biztosítsuk majd a tölteléket a téli gombócokhoz... Azonban ha tehetjük, a szilvát vagy mi magunk szedjük, vagy vegyük egyenesen termelőktől, vagy akárhonnan, csak ne a multiktól, mert azoknál vagy rohadtat kapunk, vagy olyat, amelyik még teljesen éretlen. A befőtthöz pedig ezek egyike sem jó. Ahhoz szép érett, egészséges szilvák kellenek, hiszen a végeredmény minőségét erősen befolyásolja az alapanyag minősége. Hozzávalók a szilvabefőtthöz: - 2 kg szilva - 40 dkg kristálycukor - 1 liter csapvíz - fahéj (o
Most biztosan sokan megcsóválják majd a fejüket, de az az igazság, hogy mi az én drága feleségemmel nem szeretjük a szilvát. Vagyis, hogy pontosak legyünk, szeretjük, de csak nyersen, vagy szilvás gombóc formájában. De nem szeretjük befőttnek, és végképp nem szeretjük lekvárnak. Ezért mi ezekből nem is nagyon készítünk. Azonban, mint említettem az előbb, a szilvás gombócot bizony szeretjük. nem is kicsit, ezért aztán csak eltettünk néhány üveg szilvabefőttet az idén, hogy biztosítsuk majd a tölteléket a téli gombócokhoz...Azonban ha tehetjük, a szilvát vagy mi magunk szedjük, vagy vegyük egyenesen termelőktől, vagy akárhonnan, csak ne a multiktól, mert azoknál vagy rohadtat kapunk, vagy olyat, amelyik még teljesen éretlen. A befőtthöz pedig ezek egyike sem jó. Ahhoz szép érett, egészséges szilvák kellenek, hiszen a végeredmény minőségét erősen befolyásolja az alapanyag minősége.

Hozzávalók a szilvabefőtthöz:
- 2 kg szilva
- 40 dkg kristálycukor
- 1 liter csapvíz
- fahéj (opcionális)
- nátrium-benzoát (opcionális)

Szilvabefőtt elkészítése:
Befőzésről lévén szó, az egész a felhasználni kívánt üvegek és lapkák mosószerrel történő alapos elmosásával kezdődik. Az üvegeket elmosás után alaposan öblítsük ki, majd egy tiszta konyharuhára téve várjuk meg, amíg magától megszárad (nem törölgetünk!). Amíg az üvegek száradnak, lássunk hozzá a szilva megtisztításához. Mi kimagoztuk a szilvát, így felezett szilvából lett az idei befőtt. Nem lett volna muszáj kimagozni, eltehettük volna egészben is, de nekünk így jobban tetszett, és így egy üvegbe is több fért.

Amint megvagyunk a szilva kimagozásával, és persze az összes szárdarabkát is eltávolítottuk, odatehetjük a szirupot forrni. Ehhez az 1 liter víz / 40 dkg kristálycukor pont megfelelő arány. Tegyük oda forrni. Ha fűszerezni szeretnénk, akkor adhatunk a léhez 2-3 darabka fahéjat is. Mi ezúttal nem fűszereztük. Amíg a lé felforr, kezdjük el az üvegeket jó szorosan megtölteni szilvával. Mire ezzel végzünk, fel fog forrni a szirup is.

Ha felforrt, akkor szedjük a szilvákra úgy, hogy a szirup színültig töltse az üvegeket, majd azonnal zárjuk le egy lapkával, tekerjük újságpapapírba, és máris mehet a száraz dunsztba a takarók közé, ahol legalább 24 óráig hagyjuk pihenni. Ezt mindaddig csináljuk, amíg el nem fogy a szilva. Ha készen van, akkor várhatunk a száraz dunsztolás eredményére.

24 óra elteltével szedjük ki az üvegeket a száraz dunsztból. Ha mindent jól csináltunk, akkor szépen be vannak horpadva a lapkák, amik azt jelzik, hogy kialakult az üvegben a vákuum. Egy kis külső tisztítás után mehetnek is a kamrába, hogy ott várják be a telet. Ha véletlenül olyan üveget találtunk, amelyik nincsen behorpadva, azt nyissuk fel, tegyünk rá másik lapkát, forraljuk fel, majd zárjuk le, és mehet újabb egy napra a száraz dunsztba.

Megjegyzés az opcionális tartósítószerhez: Akinek nincs ideje/kedve/lehetősége a száraz dunszttal járó macerákhoz, az használhat tartósítószert is. Ebben az esetben tegyünk minden üvegbe még a felöntőlé hozzáadása előtt egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd úgy folytassuk. Miután az üveget lezártuk, hagyjuk kihűlni és mehet a kamrába. Bár ez a megoldás gyorsabb és egyszerűbb, mi mégis a másikat (tartósítószermentes) javasoljuk, mert az jár kevesebb mesterséges anyag felhasználásával...

Mindenkinek kellemes szilvabefőzést kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

 1. én ezt tartom a legjobb receptnek az ismertetettek közül...igy fogom most eltenni....köszi

  VálaszTörlés
 2. eltettem....most kiváncsi vagyok, megmarad e..........

  VálaszTörlés
 3. Ez miért tartósítüszer nélküli? A címe az sugalja,hogy nincs benne tartósítószer! A nátrium benzonát akkor micsoda?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnálom, hogy problémát okoz az "opcionális" szó értelmezése. Mi nem tettünk bele tartósítószert, de ugyanazon receptben belül megemlítettük azt is, mint lehetőséget. Ettől opcionális és ettől tartósítószermentes. Remélem, sikerült eloszlatnunk a homályt, mely emiatt körülvett... ;)

   Törlés
 4. Mi az a lapka????????

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A befőttes üveg tetejét hívják így. Fura, de ez a neve.

   Törlés
 5. Megcsináltam. Én most a régi retró hűtőtáskát használom dunsztolásra kb 12 üveg belefér. Gondoltam ha nem engedi be a meleget akkor kifelé se...:)+ nem kell dunna párna stb. Remélem jó lesz. Várom az eredményt. tartósítószer nélkül készítettem. Kösz az útmutatást. Egy szatyornyi szilvához 4 l vízből csináltam a levet az arányt betartva és csak egy kicsi mardt ki. KÖSZI

  VálaszTörlés
 6. Én a lekvároknál fejtetőre állítom az üveget egy időre és utána egyenként újságba csomagolva megy a hűtőtáskába.
  Állítólag a megfordítástól vákuum keletkezik.
  Ne horpadtak a lapkák, vagyis a tetők, de évek múlva is jó a lekvár. Felnyitáskor késsel alá kell segíteni és cuppanó hangot ad😊.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem kell az üveget feje tetejére állítani. A vákuum nem a megfordítástól keletkezik, hanem attól, hogy a forró dolgok térfogata nagyobb, mint a hidegé. Amikor elkezd hűlni, csökkenni kezd a térfogata, és az emiatt felszabaduló helyre szeretne levegőt beszívni, de nem tud, mert a lapka belseje gumírozott. Ezért elkezdi beszívni a lapka tetejét. Sok-sok éve főzünk be, és még egyetlen üveget sem állítottunk a feje tetejére. Mégis úgy kell lefeszegetni a lapkákat az üvegekről. :)

   Törlés
 7. Most fogom.kiprobalni....köszönöm...

  VálaszTörlés
 8. Kipróbáltam mai nap, tartósítószer nélkül, várom az eredményt, ha valami nem ok, hamarosan ki fog derülni. Remélem minden rendben lesz��

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A szilva nagyon szeret felforrni, de nekünk van négy éve eltett szilvabefőtt is a spájzban, amiben nincs semmilyen tartósítószer. A lényeg tényleg a befőzés szabályainak figyelmes és pontos betartása. És akkor nem lesz baj. :)

   Törlés
 9. Köszönöm szépen a receptet! Van 10 Kg berakni való szilvám. Holnap így készítem! 🥰

  VálaszTörlés
 10. Elkészítve ! 🫙🫙Bízom benne mindent jól csináltam 🤞és sikerül ! 😃

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu