Azonban ha tehetjük, a szilvát vagy mi magunk szedjük, vagy vegyük egyenesen termelőktől, vagy akárhonnan, csak ne a multiktól, mert azoknál vagy rohadtat kapunk, vagy olyat, amelyik még teljesen éretlen. A befőtthöz pedig ezek egyike sem jó. Ahhoz szép érett, egészséges szilvák kellenek, hiszen a végeredmény minőségét erősen befolyásolja az alapanyag minősége.
Hozzávalók a szilvabefőtthöz:
- 2 kg szilva
- 40 dkg kristálycukor
- 1 liter csapvíz
- fahéj (opcionális)
- nátrium-benzoát (opcionális)
Szilvabefőtt elkészítése:
Ha felforrt, akkor szedjük a szilvákra úgy, hogy a szirup színültig töltse az üvegeket, majd azonnal zárjuk le egy lapkával, tekerjük újságpapapírba, és máris mehet a száraz dunsztba a takarók közé, ahol legalább 24 óráig hagyjuk pihenni. Ezt mindaddig csináljuk, amíg el nem fogy a szilva. Ha készen van, akkor várhatunk a száraz dunsztolás eredményére.
24 óra elteltével szedjük ki az üvegeket a száraz dunsztból. Ha mindent jól csináltunk, akkor szépen be vannak horpadva a lapkák, amik azt jelzik, hogy kialakult az üvegben a vákuum. Egy kis külső tisztítás után mehetnek is a kamrába, hogy ott várják be a telet. Ha véletlenül olyan üveget találtunk, amelyik nincsen behorpadva, azt nyissuk fel, tegyünk rá másik lapkát, forraljuk fel, majd zárjuk le, és mehet újabb egy napra a száraz dunsztba.
Megjegyzés az opcionális tartósítószerhez: Akinek nincs ideje/kedve/lehetősége a száraz dunszttal járó macerákhoz, az használhat tartósítószert is. Ebben az esetben tegyünk minden üvegbe még a felöntőlé hozzáadása előtt egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd úgy folytassuk. Miután az üveget lezártuk, hagyjuk kihűlni és mehet a kamrába. Bár ez a megoldás gyorsabb és egyszerűbb, mi mégis a másikat (tartósítószermentes) javasoljuk, mert az jár kevesebb mesterséges anyag felhasználásával...
Mindenkinek kellemes szilvabefőzést kívánunk. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
én ezt tartom a legjobb receptnek az ismertetettek közül...igy fogom most eltenni....köszi
VálaszTörléseltettem....most kiváncsi vagyok, megmarad e..........
VálaszTörlésHa mindent jól csináltál, megmarad! :)
TörlésEz miért tartósítüszer nélküli? A címe az sugalja,hogy nincs benne tartósítószer! A nátrium benzonát akkor micsoda?
VálaszTörlésSajnálom, hogy problémát okoz az "opcionális" szó értelmezése. Mi nem tettünk bele tartósítószert, de ugyanazon receptben belül megemlítettük azt is, mint lehetőséget. Ettől opcionális és ettől tartósítószermentes. Remélem, sikerült eloszlatnunk a homályt, mely emiatt körülvett... ;)
TörlésMi az a lapka????????
VálaszTörlésA befőttes üveg tetejét hívják így. Fura, de ez a neve.
TörlésMegcsináltam. Én most a régi retró hűtőtáskát használom dunsztolásra kb 12 üveg belefér. Gondoltam ha nem engedi be a meleget akkor kifelé se...:)+ nem kell dunna párna stb. Remélem jó lesz. Várom az eredményt. tartósítószer nélkül készítettem. Kösz az útmutatást. Egy szatyornyi szilvához 4 l vízből csináltam a levet az arányt betartva és csak egy kicsi mardt ki. KÖSZI
VálaszTörlésÉn a lekvároknál fejtetőre állítom az üveget egy időre és utána egyenként újságba csomagolva megy a hűtőtáskába.
VálaszTörlésÁllítólag a megfordítástól vákuum keletkezik.
Ne horpadtak a lapkák, vagyis a tetők, de évek múlva is jó a lekvár. Felnyitáskor késsel alá kell segíteni és cuppanó hangot ad😊.
Nem kell az üveget feje tetejére állítani. A vákuum nem a megfordítástól keletkezik, hanem attól, hogy a forró dolgok térfogata nagyobb, mint a hidegé. Amikor elkezd hűlni, csökkenni kezd a térfogata, és az emiatt felszabaduló helyre szeretne levegőt beszívni, de nem tud, mert a lapka belseje gumírozott. Ezért elkezdi beszívni a lapka tetejét. Sok-sok éve főzünk be, és még egyetlen üveget sem állítottunk a feje tetejére. Mégis úgy kell lefeszegetni a lapkákat az üvegekről. :)
TörlésMost fogom.kiprobalni....köszönöm...
VálaszTörlésMajd mesélj, hogy sikerült :)
TörlésKipróbáltam mai nap, tartósítószer nélkül, várom az eredményt, ha valami nem ok, hamarosan ki fog derülni. Remélem minden rendben lesz��
VálaszTörlésA szilva nagyon szeret felforrni, de nekünk van négy éve eltett szilvabefőtt is a spájzban, amiben nincs semmilyen tartósítószer. A lényeg tényleg a befőzés szabályainak figyelmes és pontos betartása. És akkor nem lesz baj. :)
TörlésKöszönöm szépen a receptet! Van 10 Kg berakni való szilvám. Holnap így készítem! 🥰
VálaszTörlésElkészítve ! 🫙🫙Bízom benne mindent jól csináltam 🤞és sikerül ! 😃
VálaszTörlés