Befőzés, tartósítás biztonságosan

Mit is keres a forró üveg a pokróc alatt? Miért olyan nagy baj, ha van egy icipici lyuk az üveg tetején? Hogyan tartósítsam a töltött paprikát vagy a spagetti szószt? Tippek és trükkök a nagyi fortélyain innen és túl. Fotó forrása: washington.uwex.edu Biztonság  mindenek előtt! A befőzés látszólag nem különösebben bonyolult mutatvány, azonban ha nem vesszük komolyan az egyes részműveleteket, akkor akár súlyos ételmérgezéssel is végződhet egy-egy barackbefőttel feldobott téli este. A legfontosabb ugyanis az, hogy úgy rakjuk el az ételeket, hogy azokat kellőképpen megszabadítunk minden olyan mikroorganizmustól, amely a későbbiekben a szervezetre káros anyagokat termelhet az üvegbe zárva. Ehhez mindössze az alábbi tanácsokat kell megfogadni: Ne sajnáljuk az időt a forralásra! Mindig tartsuk be az előírt forralási időt, és figyeljünk arra, hogy a víz vagy a szirup valóban elérje a megfelelő hőmérsékletet! Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a veszélyes baktériumok vagy gombák el
Mit is keres a forró üveg a pokróc alatt? Miért olyan nagy baj, ha van egy icipici lyuk az üveg tetején? Hogyan tartósítsam a töltött paprikát vagy a spagetti szószt? Tippek és trükkök a nagyi fortélyain innen és túl.


Fotó forrása: washington.uwex.edu
Biztonság  mindenek előtt!
A befőzés látszólag nem különösebben bonyolult mutatvány, azonban ha nem vesszük komolyan az egyes részműveleteket, akkor akár súlyos ételmérgezéssel is végződhet egy-egy barackbefőttel feldobott téli este. A legfontosabb ugyanis az, hogy úgy rakjuk el az ételeket, hogy azokat kellőképpen megszabadítunk minden olyan mikroorganizmustól, amely a későbbiekben a szervezetre káros anyagokat termelhet az üvegbe zárva. Ehhez mindössze az alábbi tanácsokat kell megfogadni:
  • Ne sajnáljuk az időt a forralásra! Mindig tartsuk be az előírt forralási időt, és figyeljünk arra, hogy a víz vagy a szirup valóban elérje a megfelelő hőmérsékletet! Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a veszélyes baktériumok vagy gombák elpusztuljanak, és sokáig fogyasztható maradjon a befőttünk.
  • Ha száraz dunsztot használunk, ne sajnáljuk a fáradságot, és alaposan csomagoljuk be minden oldalról az üvegeket, hogy azok minél tovább forrók maradhassanak! A forralás mellett ugyanis ez is szükséges ahhoz, hogy megfelelően csírátlanítsuk az ételt.
  • Ne használjuk sérült tetőt! Ha lyuk található rajta, vagy valamiért nem tudjuk szorosan az üvegre tekerni, akkor egyrészt levegő, másrészt baktériumok kerülhetnek a befőttbe, így az biztos, hogy rövid időn belül megromlik.

Kezdő szint: gyümölcsök és lekvárok
A viszonylag savas ételek tartósítása a legkönnyebben kivitelezhető és ezáltal legelterjedtebb hazánkban. Ide tartoznak a gyümölcsfélék, a gyümölcslekvárok és a paradicsom. Ezeknek a pH értéke eleve megnehezíti a káros baktériumok elszaporodását, azonban a megfelelő hőkezelés itt is elengedhetetlen. Kétféle módszerrel érhetünk el sikert:

Száraz dunsztolással: Főzzük meg a gyümölcsöket (lekvárt, paradicsomlevet) a receptben előírt módon és hőfokon, majd a még forró ételt rakjuk üvegekbe, csavarjuk rá a tetőt, és jól bugyoláljuk be őket rongyokba, pokrócokban, régi dunyhákba! Hagyjuk addig itt őket, amíg teljesen ki nem hűlnek, és csak ezután kerüljenek a spájz polcára!

Nedves dunsztolással: A gyümölcsöket még nyersen rakjuk üvegekbe, öntsük rá a levet, jól zárjuk le, és üvegestől főzzük, forraljuk őket! Ehhez lehet kapni speciális gőzölő fazekakat, azonban ha ilyesmire nem szeretnénk költeni, akkor kis átalakítással (az edény aljára helyezett ráccsal, vagy a rácsot helyettesítő anyagokkal) otthon is barkácsolhatunk ilyet.


Haladóknak: készételek tartósítása
A gyümölcsök befőzésénél egy fokkal nagyobb kihívást jelent a készételek tartósítása, ugyanis ebben az esetben nincs meg az az előnyünk, amit a gyümölcsök savas kémhatása biztosít számunkra a baktériumokkal szemben. A húsok, tengeri herkentyűk, levesek és szószok a lehető legideálisabb környezetet jelentik a mikroorganizmusok számára, azonban így sem lehetetlen, hogy üvegekbe zárva eltegyük őket egy későbbi alkalomra, mikor épp se időnk, se energiánk vacsorát főzni. Természetesen kézenfekvő megoldás lenne a fagyasztás, azonban aki ezt nem szereti, az választhatja a hőkezelést is, hogy kvázi konzervet készítsen otthon.

A készételek tartósításához azonban mindenképp speciális edényre van szükség, amely magas nyomáson, egyenletesen magas hőmérsékleten hőkezeli az ételt. Bár egy ilyen eszköz nem olcsó mulatság, de ma már elérhető, akár úgy, hogy két-három család vesz egyet közösen.

Innentől pedig összesen annyi a teendő, hogy a háziasszony megfőzi a család kedvencét (a halászlétől a tökfőzeléken át a csirkepörköltig), üvegekbe zárva berakja a befőző edénybe, és az útmutató szerint javasolt ideig gőzöli. Így mindig lesz otthon tartósítószer-mentes, egészséges házi koszt, és nem kell ráfanyalodni a gyorséttermekre akkor sem, ha nincs idő főzni.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu