Ételízesítő házilag – házi vegeta tartósítószer nélkül

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu ) . Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is) , holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két, két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig - ha nem t

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu). Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag.

Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két, két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig - ha nem tovább - megvan az ételízesítőnk, amiben csak zöldségek és só van. Azt hiszem, ennyit megért...

Hozzávalók az ételízesítőhöz:
  • 1.3 kg sárgarépa
  • 70 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 70 dkg karalábé
  • 40 dkg zeller
  • 4 db nagyobb paradicsom
  • 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg kelbimbó
  • 30 dkg karfiol
  • 30 dkg kelkáposzta
  • 2 csokor petrezselyem zöld (vagy 3 x 8 g szárított, morzsolt)
  • 2 csokor zeller zöld
  • konyhasó
Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, turmixgéppel is ledarálhatja a zöldségeket, én a forgókéses zöldségaprítót választottam erre a célra (a legelső adagnál anno még húsdarálóval daráltam le, az is megfelel a célnak, csak kicsit erőigényesebb). Aprítsuk fel a zöldségeket, majd az darálmányt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló aprított zöldséghez 20 dkg sót. Nekem  a végére (sóval együtt) 5.5 kiló ételízesítőm lett, ami hét darab 720 ml-es üveget töltött meg. Ezzel a mennyiséggel jó ideig elleszünk. 😀

Tartósítószert felesleges hozzáadni, mert a só tartósít. csak be kell tenni a spájzba, és amikor kell, elő kell venni. Nem kell hűtőben sem tartani. Teljesen természetes, és nem csak só, ízfokozó és tartósító van benne, mint a bolti ételízesítőkben.

UPDATE 2014.10.01: A szöveget frissítettük, mert a mennyiségeket tavaly darabra adtuk meg. Rájöttünk, ez hiba volt, mert a zöldségek fajtán belül is igen nagy szórást mutatnak a méret tekintetében. Az idén elkészített mennyiségnél mindent megmértünk, és a receptet ennek megfelelően frissítettük. Tavaly (2013) 3 kg ételízesítőnk lett, idén a fenti mennyiségből 5.5 kg lett. Ami pedig az eltarthatóságot illeti, még van egy teljes üveggel a tavalyi adagból. Ez az üveg még kiváló állapotban van. Sosem volt hűtőben, kamrapolcon pihent. Nem romlott meg, nem lett penészes. Színe nem fakult ki, illata nem ment el. Íze is tökéletes. Egy évig tehát egészen biztosan eltartható a megadott sómennyiséggel. Persze, vannak, akik szerint sok ez a só (haha, bolti vegetához képest), ők próbálkozhatnak kevesebb sóval, de akkor nincs garancia a hosszú eltarthatóságra...

Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának II. évfolyam, 2. (6.) számában.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Ez egy nagyon jó és valóban évekig elálló ételízesítő. Bátran ajánlom mindenkinek! A mennyiségek és fajták változhatnak, kinek mi van otthon! (a kertjében)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Veganya!

      Köszönjük a megerősítő ajánlást. :-)

      Törlés
    2. Én kg-onként 10 dkg sót használok, nem romlik meg ! És így szendvicsre is kenhető :) nem kell vitamin tabletta. Színe változik az összetevők arányától.

      Törlés
    3. Sziasztok!Én ma készítettem el először!Lett nekem 9 720 ml üveggel.
      az lenne a kérdésem,hogy amiután a sóval összekevertem kegyetlen sós volt.
      Az ahogy beérik nem lesz túl sós?Mennyit kell belőle tenni pl. egy húslevesbe? A recept szertint tettem a sót 1ky hoz 20 dkg.Köszönöm előre is a cálaszt.Tünde

      Törlés
    4. Szervusz! Igen, ez ilyen kegyetlen sós. :) De még mindig nem annyira kegyetlen sós, mint a bolti ételízesítőnek csúfolt - némi zöldségporral kevert - tömény só. Az ételízesítő lényege, hogy az ételbe teszünk belőle 1-2 teáskanálnyit. Egy fazék ételben simán lehet azzal kompenzálni a sósságát, hogy kevesebb sót teszel bele, hiszen amúgy is lenne só az ételben. :-) Húslevesbe csak akkor tedd, ha nem nem zavar, hogy a picike zöldségdarabkáktól kissé zavarosnak fog tűnni a leves. É mindenbe ezt teszem, még amikor húst sütök, a hús fűszersóját is ezzel keverem ki. :-) Kell bele ennyi só, mert kevesebb sóval nem biztos, hogy eláll. Így viszont akár évekig is. Nekem két éve vannak a spájzban. :)

      Törlés
    5. Köszönöm a választ Zsolt!! :) Nagyon finom már 1 üveggel el is fogyott!! :)

      Törlés
    6. Én a húslevest a végén szétválasztom,zöldség,husi,lé.
      A levét mindig leszűröm.
      Külön kerül az asztalra mindenki kedvére bogarászik.és a lében nem maradnak darabkák
      Amúgy szuper recept!

      Törlés
  2. Majdnem ugyanez recept szerint csinálom én is. Nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mi már fél üveggel elhasználtunk. :-) Tényleg nagyon jó...

      Törlés
  3. Sziasztok!

    Úgy nyersen rakjátok az üvegbe?
    Nem penészesedik meg?
    Nem kell kiszárítani valahogy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, csak úgy nyersen raktuk az üvegbe. Nem, nem penészedik meg a só miatt. :-)
      Ki is lehet szárítani, de nem muszáj. Ha szárítod, akkor még tovább csökkenthető a só mennyisége, vagy akár el is hagyható. Nekünk nem volt türelmünk szárítani, talán majd jövőre olyat is készítünk. ;-)

      Törlés
    2. nem,amit üvegbe teszek sósan teszem el,az tartósítja. de ha kevés só van benne,megromlik

      Törlés
    3. A mienkben 16% sótartalom van, már lassan három hónapja áll a spájzban és még nem romlott meg. Szóval nem kell túlzásba vinni a sót sem. :-)

      Törlés
    4. SAJNA AZ ENYÉM MÁR EL FOGYOTT DE NEM ROMLOTT MEG ÉS ÉVEK ÓTA KÉSZITEM

      Törlés
    5. Igen, gyorsan fogy. Nekünk 3 kg lett, de ebből már csak 1.5 kg van meg... nagyon szeretjük. :-)

      Törlés
    6. Én apróra szelem, szárítom... Só nélkül. Aztán gézzel letakarva, hogy bogarak ne találják meg, tárolom. A teafőzőt megpakolom, így mehet a levesekbe.

      Törlés
    7. Nyersen ahogy ledarálom úgy kell eltenni? a választ megköszönöm.

      Törlés
    8. Kedves Marika! Igen, nyersen kell eltenni! Sóval. :-)

      Törlés
  4. Hogyan kell adagolni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 Névtelen vagyok (13:16). Szuper akkor én is kipróbálom hétvégén! :)))
      Köszönöm! :)

      Törlés
  5. Szia. Olyan receptetek nincs amiben sárgarépa zöldség van sós lében eltéve? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Még nincsen, de majd lesz, ha erjesztett (savanyított) sárgarépára gondolsz... :-)

      Törlés
  6. Sziasztok!
    Kezdő háziasszony vagyok, lehet buta a kérdès de a szárítást, hogy kell elképzelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egyáltalán nem buta kérdés. :-) Következő nyáron már olyat fogunk készíteni, így lesz szárított változatról is recept a blogban, de azért elmondom így előzetesen is. :-) El kell készíteni a fenti recept alapján a zöldség pépet (ebbe nem muszáj só, de ha mégis teszünk bele, az sem baj). Ezután jön a szárítás. Én a természetes szárítás híve vagyok. A neten ugyan írják, hogy hány órán keresztül kell a 30 fokos sütőben szárítani, meg, hogy aszalógépben meddig kell tartani, de ez mind energia és pénzpazarlás is egyben egyben (az energiapazarlás meg nem éppen környezetbarát megoldás). Szóval én azt mondom, hogy kell a sütőből a rács, arra egy jól szellőző vékony kendő. Erre terítsük ki a pépet maximum fél centi vastagságban. Ezt tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, de folyamatosan jár a levegő. A közvetlen napfénytől azért kell óvni, mert az UV-sugárzás hatására a zöldségek megfakulnak, és színtelen lesz az egész. Hogy mennyi idő kell hozzá, arra még most nincs tapasztalat, de addig kell szárítani, amíg "csörgős" kemény nem lesz minden darabkája. A szárítási folyamat során többször át kell majd forgatni az egészet...

      Remélem, tudtam segíteni. :-)

      Törlés
  7. Igen tudtál :) Nagyon szépen köszönöm!! B.U.É.K.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Nagyon regota nem hasznalok boltban veheto etelizesitot. Kulfoldon elek es akkoriban amikor kikoltoztem nem lehetett kapni,azota meg nagyon figyelek h mit eszek-veszek es az effeleket elkerulom. Na de,nem olyan reg volt kint a csaladom latogatoban es ok nincsenek meg nelkule,ugyhogy nem usztam meg,vettem. Miutan elmentek eldontottem h csinalok hazilag. Ratalaltam a receptetekre es nagyon szimpi volt,tegnap meg is csinaltam...csakhogy egy kicsit maskepp sikerult. Szigoruan kovettem a receptet,kivetel a paradicsomot es a kelbimbot. Ennek ellenere nekem a ledaralt zoldsegek,so nelkul 7kilot nyomott. :) Azon gondolkoztunk a parommal h a levet le kellett volna-e ontenunk es utana merni?! A masik meg a szine,a mienk nagyon sapadt lett a tietekhez kepest. Az lehet azert mert kihagytuk a paradicsomot? Mindenesetre nagyon gusztusosnak nez ki,kivancsian varjuk a mai ebedet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Biztosan finom lesz a tiétek is. Az eltérések valószínűleg annak köszönhetőek, hogy minden hozzávalót darabra adtam meg, nem súlyra. És tudjuk, hogy zellerből is van 4-5 cm átmérőjű és 10-15 centi átmérőjű is. A répával, karalábéval és az egyéb zöldségekkel is hasonló a helyzet. Ez pedig azt jelenti, hogy eltérhet kissé színben és ízben is a tiétek, még akkor is, ha pontosan követtétek a receptet. Ez részben az én hibám is, mert nem súlyra adtam meg a hozzávalókat, hanem darabra. Majd legközelebb, ha elkészítem, akkor átírom az értékeket súlyra. Én megmondom őszintén, találomra adtam hozzá a zöldségeket, és menet közben kóstolgattam az elegyet, hogy milyen. Nekem nem volt olyan sok leve sem, amit nem is igazán értek, hogy nektek mitől lett... de a lét le lehet szűrni róla, és csak a sűrűjét üvegekbe rakni. De nekünk annyi lé lett csak rajta, hogy éppen ellepte...

      Azért majd írd meg, hogy mi a tapasztalat vele. Ha az íze nem tetszik, utólag is lehet hozzá darálni még zöldségeket...

      Törlés
    2. Szia! Isteni finom lett az etel,ugyhogy mar nem is banjuk h ennyi lett belole. Azert elosztogattunk par uveggel,remelem nekik is izleni fog. Sejtettem en is hogy meretbeli problemak voltak,de nem gondoltam hogy ekkora :) Mostmar nekem is kb van hasonlitasi viszonyom hogy mibol mennyi lesz,igy legkozelebb mar nem er meglepi. A le pedig szerintem azert volt tobb,mint a tietek mert itt vizesebbek a zoldsegek,nem olyan izes,mint otthon,csak erre nem gondoltam elotte. Nagyon szepen koszonom hogy valaszoltal,igy minden kerdes megoldodott :) Minden jot Nektek es tovabbi sok sikert a konyhaban :)

      Törlés
    3. Akkor minden rendben. :-) Igazán örülök a sikereteknek... további minden jót. :-)

      Törlés
  9. Nagyon szeretem én is,az én receptemben van lestyán-zöld is ez a bolti ételízesítőkben is benne van,de nem ezért hanem fantasztikusan finom íze miatt teszem bele! Gratulálok a bloghoz,kívánok jó egészséget és örömteli,egészséges,házi sütés-főzést :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönjük szépen a jókívánságokat, igyekszünk. :-) Nekem akkor éppen nem volt elérhető közelségben lestyán, és úgy gondoltam, jó lesz anélkül is. És tulajdonképpen jó lett anélkül is... de legközelebb lehet, hogy rakok bele. :-)

      Törlés
  10. Nos minden hozzászólást elolvastam, a receptben nem szerepel a lestyán. Pedig a legtöbb ételízesítőnek ez az egyik alapja...egyébként a többi stimmel. próbáljátok ki egy nagy csokor lestyánzöldet is hozzádarálni. Nemcsak más íze lesz, de jobban is hasonlít a bolti ételízesítők ízéhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos! Valóban nem szerepel benne lestyán, de ez cseppet sem véletlen. Mi nem használunk a konyhánkban lestyánt. :-)

      A legtöbb ételízesítőnek (boltiak) pedig egyáltalán nem a lestyán az alapja, hanem a só. És ez olyannyira igaz, hogy a legnépszerűbb "V" betűs bolti ételízesítő zacskóján az összetevők között nem is szerepel. A másik nagyon népszerű "D" betűs márka összetevői között ugyan ott van, de míg az előző 15.5% zöldséget, ez már csak 8.6% zöldséget tartalmaz, a többi mind só és adalékok, ami szörnyű.

      Éppen ezért, mi a legkevésbé sem arra törekedtünk, hogy a boltira hasonlítson, hanem arra, hogy egy finom, zöldség/zöld fűszer sűrítményt kapjunk, amivel szinte bármilyen ételt ízesíthetünk. És ez sikerült is (84%-os zöldségtartalom), bátran ki merem jelenteni, hogy aki ezt a receptet kipróbálja, annak ízleni fog. :-)

      Ettől függetlenül természetesen mindenki a kedvére variálhatja az összetevőket, így aki akar, tehet bele lestyánt is. :-)

      Törlés
  11. Én is nagyon régen készitem, nem használok boltit, az 90% só, de készitek ugyanigy édes,és csípős paprika krémet, pirosarany, és gulyáskrémet, de az utóbbi kettőt főzni kell, viszont egyikben sincs tartósitószer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Paprikakrém nekünk is szerepel a terveink között... :-)

      Törlés
  12. Sziasztok!
    Valószínűleg nagy hülyeséget fogok kérdezni.
    Ledaráltam a zöldségeket, ami természetesen egy nedves kutyulmány, üvegbe bele, és most a kérdés: le is zárható azonnal, vagy a teteje ne kerüljön rá? Egyébként eléggé sósnak érzem, nem lesz vele gond?
    A válaszokat előre is köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet lezárni az üveget azonnal. Ha nagyon sok a leve, akkor esetleg lehet lecsepegtetni, leönteni róla, de amúgy ilyennek (nedvesnek) kell lennie. mehet üvegbe, és zárhatod le. Ha csak annyi sót tettél annyi mennyiséghez, amennyit írtunk, akkor mindössze 16% körüli a sótartalma. A bolti ételízesítők többségének 60-65%. Nem baj, ha sósnak érzed, csak amikor főzöl, számolj vele, hogy ennyivel kevesebb sót kell beletenni az ételbe. .-)

      Törlés
    2. Kedves Zsolt!
      Nagyon köszönöm a segítségedet! :)
      Jutka

      Törlés
  13. Szinte mi is ugyan igy keszitjuk el ,osszel amar el nem vermelheto zoldsegeket :murkot petrezselymet,zellert karalabet meg termeszetesen petrezselyem meg zeller zoldet alapos mosas utan en ledaralom a felesegem meg sozza es uvegekbe rakja majd le a pincebe a polcra . el all akar ket evig is KITUNO!!!

    VálaszTörlés
  14. A leírtakon kívül bőven tennék bele lestyán levelet !!
    A cél nem az, hogy hasonlítson a boltira, hanem a különleges ízhatás ! Igaz én a kertemből tudom leszedni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Egy fentebbi válaszban már megírtam, hogy mi nem teszünk bele lestyánt, mert egyáltalán nem használjuk azt a fűszert a konyhánkban. De elhiheted nekem, hogy anélkül is igen különleges ennek az ételízesítőnek az ízhatása. A lestáynt amúgy sem szabad "bőven" használni, mert igen erős íze van, ami hajlamos minden más ízt elnyomni, ha "bőven" van belőle. :-) Ettől függetlenül aki akar, az majd tesz még bele ezt-azt, mert tulajdonképpen akármivel ki lehet egészíteni :-)

      Törlés
  15. Az lenne a kérdésem hogy nem gáz ha botmixerrel "darabolok"? Nem lesz túl pépes? Válaszokat előre is köszönöm :) Melinda!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Melinda! Nem hiszem, hogy túl pépes lenne, de menet közben ellenőrizd többször is, és amikor az állaga pont megfelel neked, akkor ne mixeld tovább. :-) Szerintem jó lesz az botmixerrel is.

      Törlés
  16. a sónál ügyeljetek arra, hogy ne legyen káliumtartalmú, max. csomósodásgátló legyen benne, mert a sok kálium miatt nem tartósít a só. lehet kapni az Aldiban ukrán sót, vagy a Pennyben csak csomósodásgátlóval.
    Az ételízesítő elengedhetetlen része a lestyán. Ezt lehet kapni szárítva is. Ez adja meg az igazi, régi Delikát aromát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lestyán egy nagyon finom fűszer, de pótolható megfelelő mennyiségű zellerrel és petrezselyemmel. A lestyánnak az íze ugyanis e kettő fűszer ízének keverékére hasonlít a legjobban. Így mondhatjuk azt, hogy lestyán nélkül is készíthető tökéletes ételízesítő. De azt cseppet szeretnénk, hogy a delikátra hasonlítson, hiszen pont az a cél, hogy valami jót, valami értékeset alkossunk. ;-) A Deliket meg egyáltalán nem jó, nem értékes a maga 13-16% zöldség- és több, mint 62-65% sótartalmával. :-)

      Törlés
  17. Biztos finom, de én 30 éve készitek egy olyan receptet hogy 1 kg petrezselyem gyokérhez egy negyed kilo a többi zöldségbol és csak 5 nagy cik fokhagyma, hagyma nélkül, öszesen tiz féle zöldség, lemérjuk és 20% durva, nem jodos sot adunk hozza. Leveshez, pörköltekhez üzleti vegetat helyetesit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a saját recepted megosztását. Mi nem használunk durva sót, mert abban sok a piszok, néha még kavics darabkák is vannak benne. Mi finom sót használunk (ha lehet nem jódozottat), és ilyen sokféle zöldségből készítjük. Mi erre a receptre esküszünk, mert ez nagyon bejött az egész családnak. :)

      Törlés
  18. én még raktam bele gyömbérport és kurkumát is 1-1 evőkanállal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi ezt az ételízesítőt használjuk sütéshez-főzéshez. Tesszük pörköltekbe, levesekbe, sült húsokra, és valahogy nem tudom elképzelni a levesemet gyömbérrel és kurkumával. De ettől még biztosan jó lett a tied is. :)

      Törlés
  19. Nagyon jó a recept, bárki bármit ízlés szerint tehet bele.
    De ha valaki esetleg szeretne "száraz" ételízesítőt is készíteni, akkor egy aszalásos technikával is bűvészkedhet. Ha megaszalod a kívánt zöldségeket (akár villanysütőben is lehet), akkor kevesebb só is elég, és az illat aromák még intenzívebbek.

    VálaszTörlés
  20. A recept nagyon jó, ízlés dolga miből mennyit teszel bele. A sóból kell a kg/20dkg.
    Nagyon jól eltartható. Most fogyott el egy üveg négy éve készült ételízesítőm, és semmi baja nem volt.
    Arra nagyon kell figyelni, hogy légmentesen le legyen zárva. Előfordult olyan is a fedél nem zárt légmentesen, és a teteje egy idő után megbarnult. Ettől függetlenül ez csak szépséghiba volt, de nem romlott meg, íze sem lett volt rossz.

    Mamamaci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Igen, a megfelelő só aránnyal évekig eláll, még csak hűtőbe sem kell tenni. :-) Nekünk is van még pár üveggel tavalyról, tavalyelőttről is, de egyiknek sincsen semmi baja. :-) Köszönjük a visszajelzést! :-)

      Törlés
  21. Sziasztok! Az a kérdésem, hogy nekem fagyasztott karalábém van. Szerintetek kiengedés után beletehetem a többi friss zöldség közé? Nem lesz tőle baja a keveréknek? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Természetesen azt is beleteheted, nem lesz semmi baja, csak ne legyen nagyon vizes, amikor felolvad. :-)

      Törlés
  22. Ügyesek vagytok, jó kis oldal! Csak így tovább!
    Üdv, Enikő

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok,
    En szeretnem szaritani mert ha jol olvastam fentebb akkor ugy nem szukseges a so!?
    Sajnos nincs lehetosegem szabad levegon szaritani, tudnatok segiteni abban hogy hany fokon es mennyi ideig kell a sutoben lennie?
    Nagyon szepen koszonom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexandra! A szárított változathoz valóban nem szükséges a só. Száríthatod elektromos sütőben is 30-60 fok közötti hőmérsékleten, de azt gondolom, hogy így már úgymond "deficites" lesz, ha a felhasznált energia költségét is figyelembe vesszük. De a saját elkészítés öröme akár ezt is megérheti. :) Addig kell a sütőben lennie, míg keményre, pergősre nem szárad. Utána érdemes hagyni a sütőtálcán kihűlni, és ezt követően vászon tasakba tenni. Üvegbe nem ajánlatos, mert ha főzés során, amikor kinyitod, és megy bele egy kis pára, attól elkezdhet bepenészedni. Én ezért úgy használok szárítottat, hogy a sós változatot szárítom ki, és akkor tarthatom üvegben. Az ételeket úgyis sózni kell, amibe tesszük. Ennyivel kevesebb só kell majd bele...

      Törlés
  24. Kedves Zsolt! Már tavaly elkészítettem az Önök receptje szerint az ételízesítőt... és mondhatom... még a mai napig sincs semmi gond a megmaradt egy db üveggel, ami jelenleg még a polcon van ... mind az összes tökéletes volt.. felbontás után a hűtőben is sokáig elvoltak... Nagyon köszönöm Önnek/Önöknek ezt a remek receptet... Tisztelettel Bné Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Amennyiben megvan benne a 11% sótartalom, úgy 32 fokos hőségben sem romlik el. Igazán örülünk a sikernek! ;)

      Törlés
    2. Kedves Zsolt! Szeretnék még valamit megkérdezni, mivel elfelejtettem, hogy tavaly milyen káposztát tettem az ételízesítőbe. Fejes káposztát?, vagy kelkáposztát? Elnézést, hogy ezzel a kérésemmel zavarom, de most nagy szükségem lenne a válaszára.. Előre is köszönöm a válaszát.. Üdvözlettel Éva

      Törlés
    3. Kedves Éva! Akár mind a két fajtából tehetsz bele, de én csak fejes káposztát szoktam. De igazából nem is kötelező bele, de én szeretem, ha van benne. :)

      Törlés
  25. szuper! Évek óta csinálom és használom. Sosem romlott meg, gyorsan készen van. Mindenhez használom: leves, hús, főzelék..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit! Bizony, ez bármihez használható. Én még a sült húsokat is megszoktam vele szórni! ;)

      Törlés
  26. Káposzta -> fejes káposzta , vagy kelkáposzta ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos a kérdés! Kelkáposztát tettünk bele. Javítom is a leírást! ;)

      Törlés
  27. Sziasztok! Én ugyan ezt a receptet használom. Mikor a sóval összekeverem 3 tepsibe szétterítem, majd a sütőben 100 fokon legkeveréssel gyakori keverés mellett megszáritom. (több nap) �� Celofánba tasakba csomagolva még ajándéknak is jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mi is csináltunk már olyat, annak is fent van a receptje a blogban. :) Nagyon finom az is. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu