A sör azonban, bár hasonló, mégis más dolog. A sör főzéssel indul, majd egy nyílt előerjesztést követően teljesen légmentesen zárt tartályban (ez lehet bármilyen erjesztőedény), nyomás alatti utóerjesztéssel készül. Ezen felül a sörfőzés egyik alapvető kelléke a komló, ami a sörök megszokott ízvilágát adja.
Arra azonban számítsunk, hogy a házilag erjesztett mézsör íze egészen más lesz, mint amiket a boltokban lehet kapni. Azok nem is mézsörök, hanem mézzel ízesített almasörök, vagy éppen natúr sörök. A legjobbak a mézzel ízesített gyümölcssörök, amelyek gyümölcslé koncentrátumból készülnek természetes mézaroma (ez már önmagában vicc) hozzáadásával. Alkoholtartalmuk alig 2%, agyon vannak cukrozva, és még a széndioxidot is utólag adják hozzá a legtöbb esetben. Így aki azt a műanyag ízt szereti, semmiképpen se álljon neki a ház mézsörnek, mert csalódni fognak. :-)
Akik azonban frászt kapnak azoktól a műanyag italoktól, és vágynak a természetes ízekre és aromákra, bátran fogjanak neki, mert nem fognak csalódni. :-)
A középkori Magyarországon a búcsúk kedvelt üdítőitala volt: egy sajtár mézet két sajtár vízben felforraltak, csillagánizst adtak hozzá, majd erjesztették. Mind a mézsör, mind a márc előállítása az Árpád-kori Magyarországon fontos tevékenység, a szolgálónépek által űzött foglalkozások egyike volt, ami az udvar, a királyi udvarházak italellátásában játszott szerepet. A mézsör készítése végigkísérhető a középkor évszázadaiban, mint a sörfőzés egyik ága. A mézsör fogyasztása Magyarországon mára feledésbe ment, az 1800-as évek végének adatai is már csak Angliában, Skandináviában és a keleti szláv országokban említik meg.
Az Árpád-korból fennmaradt oklevelek említették a márcadót. 1138-ban II. Béla király is felsorolta adománylevelében a dömösi prépostsághoz tartozó 59 község adókötelezettségeit, mely "tartozmányok" között többek között évenként 175 akó mézsör is fel volt sorolva.
A hozzávaló akácmézet pár napja rendeltük Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől, mert már korábban is rendeltünk tőle, és termékeivel elégedettek vagyunk, hiszen kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon. Ami pedig ráadás, hogy még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)
Hozzávalók a házi mézsörhöz:
- 75 dkg akácméz (50 dkg + 25 dkg két részletben)
- 3-5 púpozott evőkanál szárított komló
- 1.5 dkg élesztő
- 2-3 db csillagánizs
- 1 szelet hagyományos kenyér (vagy két szelet toast kenyér)
- 5 liter víz
Házi méhsör elkészítése:
A komló mennyiségéhez annyit fűznék hozzá, hogy nem szentírás. Ha többet adunk hozzá, akkor keserűbb sört fog eredményezni, ha kevesebbet, akkor édesebbet. A méz mennyisége pedig - annak cukortartalma okán - a végeredmény alkoholtartalmát fogja szabályozni. Több mézzel erősebb lesz, de ennél kevesebbet semmiképpen se adjunk hozzá, mert akkor már nagyon gyenge lenne. Miután kellő ideig főztük, vegyük le a tűzről, öntsük át az erjesztő edénybe (nekünk ez egy műanyag vödör lett), majd hagyjuk lehűlni legalább 30-35 fokig. Ez azért fontos, mert az élesztőgombák e fölött a hőmérséklet felett már nem érzik jól magukat. Ennél az átöntésnél érdemes megmérni, hogy megvan-e még az öt liter, mert ha elfőtt egy része, akkor azt most lehet pótolni forró vízzel. Mi 5.5 literre öntöttük fel, mert a kenyér (amit mindjárt hozzáadunk az élesztővel) is fog felszívni lét, és az alkoholos erjedés során is lesz minimális térfogatveszteség.
És akkor most jön az a rész, ahol igazándiból elkezdődik a házi mézsör erjesztési szakasza. A kenyeret enyhén pirítsuk meg, majd az élesztővel kenjük meg az egyik oldalát. A kenyereket tegyük a söralaplé tetejére élesztős felével felfelé. Hogy miért pont élesztős felével felfelé? Igazából fogalmam sincsen, így olvastam egy leírásban, de igazából szerintem ennek nincs jelentősége. Hogy miért kell bele a kenyér? Nem kötelező beletenni, lehet csak élesztőt hozzáadni, de a kenyérben lévő gabonák és a kovász kellemes felhangot kölcsönöznek a készülő házi mézsörünknek.
Miután az élesztős kenyeret beletettük, fedjük le egy konyharuhával, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre, hogy szépen beinduljon az erjedés, majd hagyjuk így két napig. Mire eltelik ez a két nap, beindulnak az erjedési folyamatok a lében, aminek köszönhetően zavaros lesz az egész. Ekkor még sem színre, sem szagra, sem pedig ízre nem hasonlít a sörre. A két nap elteltével azonban épp itt az ideje, hogy az addigra eléggé szétázott kenyeret kivegyük a söralapléből. Ha megtörtént (ezt mi 2014.06.10-én végeztük el), akkor takarjuk le ismét, majd hagyjuk még 2-3 napig így erjedni. Van ahol azt írják, hetekig kell nyíltan erjedni, de szerintem ez csak az elromlás esélyét növeli.
Pár nap múlva viszont - addigra már az illata kezd sör jelleget ölteni - áttölthetjük egy jól záró, nyomást jól tűrő edénybe, ahol zártan fogjuk tovább erjeszteni (ezt mi 2014.06.13-án tettük meg). Mi erre a célra egy ötliteres PET palackot választottunk (többféle ásványvíz is kapható ilyen kiszerelésben), mert ezek a flakonok akár 8-10 bar nyomást is kibírnak, nyugodtan fejlődhet odabent a széndioxid. Mielőtt áttöltjük ebbe a flakonba, vegyünk ki egy liternyit, és abban oldjuk fel a második adag (25 dkg) mézet, és így folytassuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy amikor az odabent fejlődő széndioxid gáznak köszönhetően megnő odabent a nyomás, és kinyitjuk az üveget, intenzív habképződés veszi kezdetét. Így ha teletöltjük az üveget, akkor minden felnyitásnál a kifutást kockáztatjuk. Ezért mi nem töltöttük teljesen tele az üveget - ez a képen is jól látható.
Amikor megtelt az üveg, zárjuk le alaposan, és hagyjuk így. Az üvegben végbemenő erjedési folyamatnak köszönhetően a méz cukortartalma szép lassan alkohollá alakul. Ez a folyamat széndioxidot termel, ami ahogy nő a nyomás, úgy oldódik bele egyre jobban a sörbe. Mivel azonban az élesztőgombák bizonyos nyomás felett leállnak, és nem dolgoznak tovább, naponta egyszer engedjük ki a felesleges gázokat az üvegből, majd zárjuk vissza. Ezt egy-két hétig tegyük meg minden nap, miközben néha egy szívószállal kóstoljunk bele. Amikor úgy érezzük, jó, akkor lepalackozhatjuk kisebb üvegekbe. A legjobb, ha üres sörösüvegekbe palackozunk, de ha nincs koronazárónk, akkor nem fogjuk tudni lezárni. Ez esetben használjunk fél literes PET palackokat (mi 2014.06.20-án palackoztuk).
Palackozás után 13-16 fokos helyiségben pihentessük még legalább 2-3 hétig. Ezt követően jól behűtve fogyasszuk. A széndioxid tartalma valamelyest elmarad majd a boltban kapható sörökétől. Ez azért van, mert azok más eljárással készülnek. Azokban már nincsen élő élesztőgomba, le vannak szűrve többszörösen. Ezen folyamat közben veszít a saját széndioxid tartalmától, amit utólagos hozzáadással pótolnak palackozáskor. Így a bolti söröknek jóval magasabb a széndioxid tartalma. A korsóról készült kép közvetlenül a palackozáskor készült, azért zavaros még. A poszt legelső fotója a palackozást követő második napon készült, addigra úgy letisztult a sör. :-)
A mi házi sörünk azonban kissé opálosabb lesz, ha csak nem állunk neki mi is többszörösen szűrögetni. Mi nem tettük, minket nem zavar, ha kicsit zavaros. Cserébe azonban tele van élő élesztőgombákkal, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, így akár még azt is mondhatnánk, hogy amellett, hogy házi sörünk közelebb áll a természetes dolgokhoz, még egészségesebb is bolti társainál... :-)
Mindenkinek kellemes házi sörfőzést kívánunk... :-)
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának II. évfolyam, 2. (6.) számában.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Ez nagyon hasznos bejegyzés, köszönöm, hogy közzétetted. Egy valamit szeretnék megkérdezni. 26-os, vagy 28-as korona kupakot használtál? Nekem is vannak ilyen jó üvegeim, én is elkészíteném.
VálaszTörlésSzia! Megmondom neked őszintén, nincs egyelőre koronazáróm, mert egy hirtelen hóbort szülte ezt az első sört, de mindenképpen be akarok majd egyet szerezni, mert már megvan a fejemben a következő sör ötlete.
TörlésEzeket az üvegeket direkt óvatosan nyitottam fel, így vissza tudtam rá zárni kis bütyköléssel a saját kupakjait, így nem néztem, milyen méret. De ettől függetlenül az elkészítést mindenképpen ajánlom. :-)
Kedves Zsolt a házilag előállított borokból van vásárlási lehetőség, amennyiben igen milyen módon? Elérhetőséget kérnék szépen ha lehet.
VálaszTörlésSzervusz! Nem készítünk semmiből sem kereskedelmi mennyiséget, és értékesítéssel sem foglalkozunk. Nekünk ez csak hobbi. Mint láthatod, a receptek ötliteres mennyiségekről szólnak. Eladni nem tudunk, nem is akarunk ilyesmivel foglalkozni. Azonban a legtöbb házi bor elkészítése roppant egyszerű, akár te magad is elkészítheted egy kis idő ráfordításával. Egészen biztosan jobban is fog ízleni, ha saját kezed munkája van benne. Minden esetre köszönjük a megkeresést. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésNagyon jó kis írás, úgy gondoltuk mi is kipróbáljuk. Kérdésem lenne, hogy a nyomást jól tűrő edény helyett lehet-e használni a vizes kotyogóval ellátott tartályt? Gondolom így nem kell naponta nyitogatni, hogy a túlnyomást elkerüljük.
Köszönettel, Laci
Kedves Laci!
TörlésElőször is elnézést a kései válasz miatt, nyaraltunk. :-) A kotyogóval az a baj, hogy túl alacsony nyomást tart csak az erjesztőedényben, és így nagyon csekély lesz a késztermék széndioxid tartalma. Ha van mód arra, hogy utólag dúsítsd széndioxiddal, akkor jó a kotyogó is, de ha ha erre nincs lehetőség, akkor érdemesebb valamilyen nyomást jól bíró edényben erjeszteni.
Üdvözlettel,
Zsolt!
Kotyogóval is erjeszthetitek, nem probléma ha erjedés végére kevés CO2 marad benne. Palackozáskor a fél literes üvegekbe 3-4 g cukor kell (vagy azzal egyenértékű méz) és akkor a zárt palackban alakul ki a megfelelő CO2 tartalom, így készülnek a házi sörök is. :)
VálaszTörlésSzervusz! Köszönjük a tippet, legközelebb ki fogjuk próbálni ezt a megoldást is, mert bizony kevés lett a CO2... :)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésKöszönöm a cikket, ez alapján elkészítettem az első mézsöröm :) Nagyon ízlett, illetve a kóstoló közösség is jókat mondott róla. Amit tapasztaltam, hogy bár elég szénsavas, a palackozást követően egyáltalán nem volt habja, ez jellemző, vagy én szúrtam el valamit?
Üdv:
Dávid
Igazán örülök a Te és a mézsöröd sikerének is, mert ez az én és a receptem sikere is egyben. :-) Gratulálok. :-) Amúgy habja nekem sem volt túl sok...
TörlésAzt ertem, h a komlo aramainak kinyeresehez forraljuk a levet. De azt nem ertem, h miert forraljuk a mezzel egyutt. Vagyis a mezet miert nem a komlo-forralas utan, a lehutott lehez adjuk hozza? Azt gondolnam, h a forralassal a mezben talalhato ertekes, de erzekeny osszetevok tobbseget tonkreteszem. Vagy ellenkezoleg, a mezben vannak olyan (egyebkent hore-bomlo) osszetevok, amik gatolnak az elesztok szaporodasat, s ezert forraljuk?
VálaszTörlésA dolog lényege, hogy a méz antibakteriális hatású, aminek köszönhetően igen jó baktérium és gombaölő hatással bír. Nem tudom, hogy ha forralással ezt a hatását nem vesszük el, képes lesz-e beerjedni, vagy kiöli az élesztőgombákat is. Egy biztos, minden mézsör receptben, amiket eddig olvastam, a mézet is forralták/főzték. Feltételezem, ezen tulajdonsága miatt. :-)
Törlésszia :) elkezdtük ocsémmel, és sajnos főzés során elfelejtettük félre rakni az egynegyedét, elhasználtuk az összes mézet. ez nagy katasztrófa? vagy van bármilyen hatása a sör minőségére, ízére, alkoholtartalmára stb?
VálaszTörlésKedves Gyula! Azért kell a végén plusz egy kis mézet hozzáadni, hogy a utolsó, zártan történő erjesztés során biztosan legyen benne egy kis cukor, hogy felszaporodjon a szén dioxid. Ezt pótolhatjátok kristálycukorral is majd... :-) Szóval semmi baj nem történt! :-)
TörlésÜdvözletem!
VálaszTörlésMeg van mindenem e recept kipróbálásához a bátorságot és a kedvet is beleértve. Egy valami azonban kicsit visszatart. Panellakó vagyok. A végerjesztés hőfoktartományával hadilábon állok így nyáron... "Palackozás után 13-16 fokos helyiségben pihentessük még legalább 2-3 hétig." plusz hűtő nem fér a lakásba, a jelenlegibe meg nem garantált 2-3 hétre a sör helye...
Mit tegyek? Mondjak le róla, vagy neki vághatok-e így is? A hőmérsékletet 20-25 fok között tudom tartani a lakásban klímával...
Köszönöm előre is a segítőkész válaszokat!
Mire beírtam a kérdést végül is megkaptam a választ is, de be írom ide is, hátha másnak is hasznos lehet.
VálaszTörlésA hőmérsékletek az élesztőtől függenek, mivel nekem felső erjesztésű (Top) élesztőim vannak, ezek a 20-25 fokot kedvelik...
Igazán örülök, hogy megtaláltad a választ, mert én még csak most jutottam el odáig, hogy válaszoljak. De a válasz, amit találtál, helyes... :-)
TörlésHelló!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy a normál sütőélesztő is jó hozzá, vagy vásároljak hozzá speciális sörélesztőt?
A választ (és a receptet is) köszönöm!
Üdv.: Higyed Zoltán
Kedves Zoltán!
TörlésAz én véleménye az, hogy jó a sütőélesztő is (én is azzal készítettem), de a hivatásosok szerint az nem jó. Szerintem ez nagyrészt csak szakmai büszkeség részükről, de ez is megérthető végül is. Én rád bízom a döntést, de szerintem mindkettő jó. :-)
Én megérdeklődtem, volt osztálytársaimtól (akik sör és erjedés szakon végeztek), hogy mi a különbség, mert a neten nem tudtam kiigazodni...
TörlésNos egyedül a "tisztaság", tehát az aktív gombaszámban van, állítólag a sütőélesztő a legalja... :)
Te se érts félre:) Én is kezdő igen csak amatőr léhűtő vagyok... Én lecsós vagyok, vagy ha úgy jobban tetszik, akkor lekvárzsibbasztó :)
VálaszTörlésÉn csak kiegészítettem, itt a segítő készségedet a nép felé, azzal a kevés tudáskával, amit itt-ott felcsipegettem... Na de most megyek és neki állok a recepted kipróbálásának élőben
Semmi baj. :-) Nagyon kíváncsi leszek, hogy fog tetszeni a végeredmény. Azért majd gyere, és számolj be a fejleményekről... :-)
TörlésÜdv. Most palackoztuk ki, cukor helyett ugyan úgy mézzel, próbálok neki bubikat adni. A két próba pohár bár szénsavmentes volt, de egész sör jellege lett, de a méz is átjön rajta...
VálaszTörlésTöbbit majd bővebben, de ha tudnánk valami privát elérhetőséget cserélni, szívesen tapasztalat cserélnék veled :)
Helló!
VálaszTörlésBepalackoztam az első adag mézsörömet! Az íze egész jó! Az a bajom, hogy van egy hűtőm, ami 7-8 fok körül tud hűteni (ez a legkisebb fokozat), vagy van egy kb 20 fokos helyiség: Így egyik sem felel meg a leírásnak. Van valami javaslatod?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Higyed Zoltán
a hőfokot aZ ÉLESZTŐ HATÁROZZA MEG (1-2...5 CELSIUS fok eltérést még tolerálnak a gombácskáink...)
TörlésBudafoki sütőélesztőt használtam, de akárhogy is kerestem, nem találtam meg, hogy milyen hőfokot szeret!
TörlésAz sajna, ami a receptben írva vagyon...
TörlésSajnos nincs rá lehetőségem jelenleg, de ezt rövid időn belül orvosolni fogom, viszont ez már be lett palackozva, és félek, hogy megromlik!
TörlésHa így, egy hét elteltével tudom megfelelő hőmérsékletű helyiségbe tenni, az már késő, esetleg megromolhatott?
TörlésPróba szerencse. Először mindenképp kóstold meg. Ha ízre nem romlott, akkor tedd megfelelő hőmérsékletű helyre. Ha nem indul be, akkor elpusztult benne az élesztő, ekkor esetleg adhatsz még hozzá.
TörlésKöszi! Majd leírom, mi lett az eredmény!
TörlésHa beindul, mennyire lesz látható? Bocsi a sok kérdés miatt, de nem csináltam még ezelőtt hasonlót!
Törléselső 10 liter mérlege: 9 liter finom, gyenge, mézsör és egy liter finom édes Törley jellegű mézpezsgő :)
VálaszTörlésGratulálok! :-)
TörlésKöszönöm. Tudom, hogy a pezsgő borászati eljárással készül, de volt két flakonom aminek az aljára ujjnyi vastagon lekerült a kiülepedett élesztő. Ez teljesen gömbölyűre fújta a flakon alját és a kupakot is. De az anyag teljesen pezsgőszerű lett állagra, pezsgésre és ízre is...
TörlésJa palackozásnál 5 gramm környéki mézet adtam még hozzá félliterenként
Hello!
VálaszTörlésMég mielőtt elkezdeném a mézsör készítést,azt szeretném megkérdezni,hogy ha én esetleg a komlót ki szeretném hagyni, akkor kell-e valamit máshogy csinálnom a sör készítése során?
A választ előre is köszönöm!
Kedves Tibor!
TörlésNyugodtan kihagyhatod a komlót. Semmit sem kell emiatt másképp csinálni. Annyi csupán, hogy a komló nélkül inkább fog ízében a borokra, pezsgőkre hasonlítani, mint a sörre, hiszen annak ízében igen meghatározó szerepe van a komlónak. De kihagyhatod nyugodtan... :-)
Hey Hey a Kérdésem a következö lenne ugyan ezt el e lehet 3 liter vizböl késziteni? és ha igen mik az arányok mivel elsöre csak probaként lenne üdv Norbert
VálaszTörlésKedves Norbert!
TörlésTermészetesen elkészíthető 3 liter vízzel is. Ez esetben a többi hozzávaló mennyiségét is arányosan csökkenteni kell. Ez egy egyszerű osztással kiszámolható. :) Kellemes kísérletezést kívánok! :)
szeve
VálaszTörlésez a reszt valahogy nem vágom
Mielőtt áttöltjük ebbe a flakonba, vegyünk ki egy liternyit, és abban oldjuk fel a második adag (25 dkg) mézet, és így folytassuk.
szobal az 5 l böl kiveszünk 1 l hozza adjuk a 25 dkg mezet es összekeverjuk a többi 4 literrel ?
en mar az elejen hozza adtam a 75 dkg mezet az baj?
Üdv Norbert
Szia! Ne haragudj, ez a komment valahogy elkerülte a figyelmemet. Azért kell több részletben hozzáadni a mézet, mert ha túl tömény az oldat, nem, vagy csak nagyon nehezen erjed be. De ha neked sikerült beerjeszteni úgy is, hogy egyszerre hozzáadtad a teljes mennyiséget, akkor természetesen nem baj. Úgy is jó lesz. Ha pedig nem erjedt be, akkor könnyen lehet, hogy ez volt a baj.
TörlésHelló! Én nem akarok italt készíteni, sem ezt, sem mézbort, mert azt is elolvastam, egyszerűen csak szeretnék egy szakértőt megkérdezni egy bizonyos dologról, amit nem értek. Arról van szó, hogy régi korok epikus irodalmának vagyok nagy olvasója, és a sumérektől kezdve az ókori görögökön át az ógermánokig rengeteg sok mitikus irodalmi műben főszerepben vannak különböző mézsörök meg mézborok. Na de itt van a Kalevala, amiben viszont sima sört készítenek. (Komló + árpa.) Idézem: "Felforralja kotyvalékját,
VálaszTörlésFõzi árpás söritalát,
Nyári szorgos nagy napon át,
Ködös félszigetnek orrán,
Enyhe földszeletnek ormán,
Új vödörnek válújába,
Nyírfa kádnak nyílásába.
Fõzni már a sört kifõzte,
Megkeletni mégse gyõzte,
Tanakodik, tépelõdik:
"Ember ehhez míg emeljen,
Még mi a nyilát szemeljen
Élesztõjéül a sernek,
Karcosba kelesztõszernek?" Rájönnek, hogy mézet kell beletenni, és hoz is nekik egy méhecske mézet. Ezután van az, hogy "Oszmotár meg a sör közé,
Kapó karcosba keveré,
A sör attól kezd, ím, kelni,
Az ifjú ital tüzelni
Új vödörnek válújában,
Nyírfa kádnak nyílásában,
Kádak színéig kavargott,
Szélükön kibuggyant, csorgott,
Földre futni volna kedve,
Pallón áradni szeretne."
Engem az érdekelne, hogy ha a méznek eleve olyan hatása van, hogy ezzel erjesztették a sima sört, akkor hogyan lehet, hogy a mézborba, mézsörbe külön kell élesztőt tenni.
Nos, az általad említett idézetben sehol sem szerepel, hogy a mézet, mint erjesztő anyagot használták. Azonban egyszerű logikával rá lehet jönni, hogy a méz a cukortartalom miatt kellett. Az élesztőgombák ott vannak a levegőben is, csak tápanyag kell nekik, az pedig a cukor. Az ősök arra jöttek rá, hogy a méz hozzáadása után beerjedt az ital. Ők akkor még - lévén nem volt egyáltalán biokémia - nem tudhatták, hogy a méz nem azért segített az erjedésben, mert erjesztő anyag, hanem azért, mert sok, és megfelelő tápanyag van benne az eredéshez. Tehát a méz nem erjesztő anyag, hanem erjeszthető anyag. De csak hígítva. Szóval, ez lehet a nagy hókuszpókusz titka ;-)
TörlésÉrtem. Nagyon köszönöm!
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésKedves Norbert! Tudom, nagyon kezdő hibának tűnhet, de véletlenül a válasz helyett az adminisztrációs felületen a törlésre kattintottam. :( Így sajnos nem tudok válaszolni, mert nem emlékszem, mi volt a pontos kérdés. Ha esetleg újra leírnád, nagyon szívesen válaszolnék... a kellemetlenségért elnézésedet kérem!
TörlésSemmi baj meg esik :)
Törlésna szoval nem is volt annyira lenyeges hanem most eppen mas gondom lenne vagyis baris azt hiszem h gond :D
10 l sort keszitettem kedden vettem ki a szet azott kenyeret az oldatbol ma is ugy mond keves erjedesi habja van az gond lenne ? vagy mikor vagy mirol lathhato hogy sikerul vagy esetleg valamit el b****tam?
az oldat kesernyes mivel a 10 l oldathoz 28g komlot vettem!
üdv es kossz elore is
Nem feltétlenül hiba, ha az erjedés lassan történik. Ha pezseg, akkor oké. Majd, ha zubogni szeretne, zubogni fog. :-) Nem rontottál el semmit, van mikor lassabban indul be az erjedés. :)
TörlésSzeva hat azert meg ijedtem mivel csak 1.5 kg finom házi akac mezrol van szo :D :D :D :D
VálaszTörlésma fogom at rakni muanyag uvegbe es kezdodik a nyitogatasi folyamat :) majd meg lessuk hogy mit mond :D :D :D par nap mulva hogy ihato avagy nem :D majd jelentem koszonom a gyors valaszt udv
Kíváncsian várom a fejleményeket. De amíg teljesen ki nem forr, lehet egy kis élesztős mellékíz, de a folyamat végére annak el kell tűnnie. :-)
TörlésBaj van :D mivel nem megfelelo nyomas nem biro 8 l flakonba raktam (az lett mondva birja a nyomast hat kiderult h nem) meg e lehet oldani kotyogoval h ne nyomja szet a flakont?!
VálaszTörlésA boltokban lehet kapni 5 literes Szentkirályi ásványvizet (ez nem a reklám helye) buborékmentes kivitelben. Több tudományos kísérlet is igazolta már, hogy ezek a pille palackok nagyon jól bírják a nyomást. Én ilyen flakonba készítettem, és nem nyomta szét a palackot. Ha te többet készítesz, mint 5 liter, akkor készítsd kettőben, vagy háromban is akár. Én ezt javasolnám.
TörlésNa de annyi a gond hogy felem nincs olyan 5 l äsvänyvizes flakon!
TörlésNa de en most meg oldottam kotyogoval!igy a nyomas levezetödik szoval most nem kell nyitogatni mivel a csövön keresztül a kisuvegbe amibe viz van abba távozik a felesleg nyomas! az is jo megoldas vagy kötelezö a nyitogatos folyamat
üdv köszi elöre is
A kotyogóval annyi a gond, hogy kisebb nyomást tart a flakonban, ezért előfordulhat, hogy a buborék mennyisége, ami benne marad nem lesz elegendő a sör jelleghez. De ettől még biztosan finom lesz. Úgy tudod nyomást növelni a tartályban kotyogóval, hogy nagyobb edénybe, mondjuk vödörbe teszel vizet, és a gumicsövet lenyomod egész az aljáig. Ekkor ugyanis a távozni szándékozó gázoknak nagyobb mennyiségű víz ellenállását kell legyőznie. :-)
TörlésNagyon jo :) Thx na majd jelentem ;) mi a szitu :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon hasznos cikk sokat segített!
Olyan kérdésem lenne, hogy az mennyire normális, hogy a koronazárra lezárt üvegben, a palackozás után még javában folyik a széndioxid termelődés. Hagytam állni két hétig, és miután kibontottam az üveget gejzírként tört elő a hab, sőt olyan is történt, hogy véletlen felborítottam a földön álló lezárt üveget, és a nyomás hatására rendesen szétdurrant.
Túl korán palackoztam, vagy valahol máshol rontottam el?
Illetve, még olyan kérdésem lenne, hogy lehet megállapítani az elkészült ital alkoholfokát? Szerinted ehhez a sörhöz is használható a Ballin-fokoló?
Szia! A lezárt üvegben is tovább erjed, ha marad benne kierjesztetlen cukor. Elvileg azt szokás csinálni, hogy kivárod, míg teljesen kierjed, és palackozáskor dobsz minden üvegbe egy kockacukrot, és úgy zárod le. Ekkor újra beindul az erjedés, ez előidéz széndioxid szint emelkedést, de a csekély mennyiségű cukor miatt hamar le is áll az erjedés. A tiédben palackozáskor sok volt még a kierjesztetlen cukor. Ha van még ilyen üveged, akkor tedd őket 12 fok alatti hőmérsékletre, mert ott már nagyon lelassul az erjedés. Ha beteszed hűtőbe, ott pedig le is áll, és nem nő tovább a nyomás a palackokba. :-) Az alkoholfok megállapításhoz nem értek. Engem nem is szokott érdekelni, hogy őszinte legyek. Úgysem adom el. :-) Megkóstolom, és érzem, hogy jó, vagy nem jó... nem számolgatom a százalékokat. :-) Ezért nem is tudom megmondani, hogy széndioxid tartalmú lének hogyan lehet megmérni a fokát... :-)
TörlésKöszi!
TörlésKrisztián en is jartam hasonlo keppen mind te en csak ossze koccintottam a 2 uveget es mind a 2 a kezembe szet robbant :D csak alltam ott mind akit betonba ontottek!!!!!en 2.5 hétutan palackoztam es megis szet nyomta!
VálaszTörlésa mostani fözetbe 3 napja nyitogatom baar furcsallom az izet valamiert :S (az elozo fozet ize jobban hasonlitott a sörere ez meg meg valamiert nem vagy csak lehet bemagyarazom magamnak :D)
El lehet rontani a sör izet ? valami uton modon ? vagy meg tul hamar kostolgatom :D ?! :D
Ha túl hamar kóstolgatod, akkor lehet még élesztőíze van... :-)
Törlés:D Lehet sose tudni ,
VálaszTörlésDe ami aggaszt hogy keves a hab kébzödes :S az elsö fözetnek annak olyan szep habja volt mikor kinyitottam ennek meg ha van 1 cm akkor nagyon jo :S a hab kepzödes mitöl függ ??
A benne lévő széndioxidtól. A frissen kinyitott kóla is úgy habzik, mint az ultra, de ahogy fogy ki az üveg, és csökken a CO2 szint, úgy csökken a habzása is. A habzást a felszálló buborékok idézik elő ugyanis. :-)
TörlésSzeva
VálaszTörlésen azzal nagyon is tisztaba vagyok amit le irtal,
az elso fozetem es a masodik is ugyan olyan co2 tartalmu de a hab kepzodes mas az elsobe nagyon nagy volt a 2. ba alig most meg mar nagyon semmi szoval lehet nemsokara palackozom is ....
es 1 kis üvegbe meg probaltam meg raztam es na kakor volt neki szep hab termelodese :D :D
ahogy par kommentnel olvastam irtad hogy kis cukrot bele palackozas elott üvegenkent 1 teaskanallal az sok lenne vagy inkabb fellel?! tegyek bele
Szerintem elég a fél mokkáskanál cukor is, nehogy szétpukkanjon a palack. :-) Amúgy, ha minden olyan, mint az első főzetnél, akkor nem tudom, miért más a habzása...
TörlésAnnyi hogy az elsö fözetben erdei viragos mez volt ebben pedig akac :D
VálaszTörlésAkkor lehet, hogy emiatt van. Nem tudom, én is akácmézből csináltam, és nekem sem volt olyan hú de nagy habzása. majd kipróbálom, virágmézzel is. :-)
TörlésSzia! Megcsináltam nagyjából a te kottád alapján (kicsit combosabb a keverék, 1 kg méz, és mivel nem volt a boltban, kihagytam a komlót). Ma lett 50 napos. Forrott rendesen, most szép tiszta. És ihatatlan, nagyon rossz, élesztő ízű lett. Differenciáldiagnosztikám eddig; a fürdőszoba padlózata fűtött, ott volt a folyamat elején. Túl meleg volt neki? Viszkózusabb, sűrűbb az oldat, nem forrt meg rendesen? Utálnak az istenek?
VálaszTörlésTe mit mondasz, hol rontottam el, és főleg ; menthető-e még a projekt? Köszönettel Gergő
Szia! Igazából akkor mondhatjuk azt, hogy kb. mindent másképp csináltál, mert amit itt leírsz, annak már semmi köze az én mézsör receptemhez. :-) Az élesztőíz két esetben fordulhat elő: 1.) túl lett élesztőzve, 2.) nem forrt ki rendesen, valamiért a folyamat idő előtt leállt. A túl meleg a 27 fok feletti hőmérsékletet jelenti. Ha ennél melegebb lett az üvegben a folyadék, akkor igen, tönkremehetett. Meg kell kóstolni, ha az akármilyen íz mellett még nagyon édes is, akkor tuti nem forrt ki rendesen. Ez esetben (ha még nem lett lekénezve) le lehet szűrni, és újra beélesztőzni, és hagyni kiforrni. Ha már le lett kénezve, akkor ez bizony már így maradt. Azonban azt jó tudni, hogy a sörös ízt a komló adja. Komló nélkül ez már inkább hajaz a mézborra, de az is másképp készül kicsit (van mézbor receptünk is)
TörlésKöszi a választ. Igen, közelebb van a borhoz, sajna folyamatosan hiánycikk a komló, Magyarországról kell beszereznem a következőhöz. A baj az, hogy nem édes egyáltalán, az orosz kvászhoz hasonló. Annyit csináltam, hogy adtam hozzá friss akácmézet, hagytam 2 napot dolgozni. Lekénezve nincs, pár fokkal jobb lett, de nem az igazi. Nincs csüggedés, indítom a következő adagot. Tudsz ajánlani jó mézbor receptet? Megpróbálom mindkettőt. Köszi Gergő
VálaszTörlésPs a helyiek (észak-Finnország) viszont nagyon beindultak tőle, náluk nagy sikert aratott
Szia Zsolt!
VálaszTörlésNagyon érdekesnek tűnik a recept, kiszeretném próbálni. Mennyire veszélyes?
Pl, Metil alkohol is termelődhet benne vagy más méreg? Illetve gyömbérrel és fahéjjal ízesíthető?
Van CO2 dúsító gépünk, az nagyon elrontaná az egészet?
A válaszaidat előre is nagyon köszönöm! :)
Kedves Erik! Én nem hallottam még róla, hogy sörkészítéskor valakinek is metil alkohol termelődött volna. Szerintem egyáltalán nem veszélyes. :-) Ízesíteni bármivel lehet, amit te szeretnél. A CO2 dúsító pedig kimondottan hasznos lehet, mert azzal be tudod állítani a CO2 szintet egy valódi söréhez hasonló szintre. :-)
TörlésKöszönöm a választ, amint kész jelentkezem :D
Törlésén is elkezdtem, most pihen a szentkirályis 5L-esben. eddig minden a terv szerint halad. viszont! 1-2 dolgot én még beleírtam volna a cikkbe, elkerülendő a gyakran feltett kérdéseket. az egyik a 27 fokos maximum erjesztési hőmérséklet, a másik, hogy az erjedés során leülepedett élesztőt szerintem nem érdemes beleönteni a palackokba, anno készitettem kvászt, ahol belekerült az élesztőből is elég sok, és az az egészet el tudja rontani. szerintem inkább sör, mint élesztő íze legyen. külföldön, ahol ezt a cuccot meadnek hívják, csővel töltik palackokba, és akkor a mozdulatlan palack alján marad minden felesleges "cucc", aminek nem kell a palackokba kerülnie.magyarul átszivatjuk a tiszta folyadékot a palackokba az erjesztő közegből. az utólagos kockacukor/méz trükk is működik, ha alacsony a szénsavtartalom. valamint még egy jó tippet olvastam én is, célszerü a sört ezúttal pezsgősüvegekbe palackozni, mert azok jobban beerják (hehe) a nyomást, és nem robbannak fel, ha egymáshoz koccintjuk őket(vagy akár az asztalhoz).a recept egyébként nagyon jó, imádom az ilyen kézműves, otthon elkészíthető dolgokat. nagyon kiváncsi vagyok az enyém milyen lesz, ánizsmaggal csináltam.
VálaszTörlésa végére két kérdés: ha az ember sörélesztővel csinálja, abból mennyi kell az 5 literhez? és ha komlópellet is van hozzá, abból kb mennyi kell az 5 literes főzetbe, hogy ne legyen keserű? köszi előre is
Szervusz! Köszönöm a hasznos tippeket. Az erjesztési hőmérséklettartományt valóban elfelejtettem leírni, ezért elnézést kérek. Sörből ez az első,amit otthon próbáltam készíteni, így sok tapasztalat még nem volt hozzá. De majd belejövök (mint a házi gyümölcsborokba) idővel. :-) A sörélesztők éppen úgy, mint a borélesztők is, nem egyformák. Többféle kapható. Ezek felhasználásával kapcsolatban azt szoktam javasolni, hogy kövesse mindenki az élesztő csomagolásán feltüntetett útmutatót mind a felhasználandó mennyiség, mind pedig az erjesztési hőmérséklettartomány tekintetében. :-) Majd írd meg, milyen lett a söröd. Nagyon kíváncsi lennék a tapasztalataidra. ;-)
TörlésÜdv! Két egyszerű kérdésem lenne. Komló helyett lehet búzát használni? Ha nem, akkor miért?
VálaszTörlésHát, a komló nélkül sosem lesz igazán "sör" íze. Búza meg nem kell bele, mert mézből erjesztjük. A sörök általában vagy maláta + komló, vagy búza + komló kombinációból készülnek. A komló, illetve a búza az erjedési alapanyagot, tápanyagot szolgáltatja az erjedést véghez vivő bombák számára, míg a komló leginkább a sörök kesernyés, jellegzetes ízét adja. A mézsörben se búza, se maláta nincsen, ahelyett van a méz. A komló itt is leginkább a "sör" íz miatt van benne, így én semmiképp sem próbálnám búzával helyettesíteni. :-)
TörlésÜdv!
VálaszTörlésHa nem lett elég keserű lehet rajta valahogy javítani?
Válaszod előre is köszönöm.
Szervusz! Ha már elkészült, akkor sajnos nem.
TörlésSzia Zsolt!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni ,hogy mennyire lesz édes zamata a sörnek?
Válaszodat előre köszönöm!
Szervusz! Nekem a kellő mennyiségű komlótól sör íze lett. Nem hagytam túl édesre, mert a sört sör ízűen (enyhén kesernyés) szeretem. Ezekkel az arányokkal ilyen lesz.
TörlésTisztelt Zsolt!
VálaszTörlésMár régóta szemezgetek a recepteddel és most végre eldöntöttem hogy megcsinálom. Viszont felmerült néhány kérdés amire örülnék ha választ kapnék ( a probléma a nagy menyiséggel van itt most 25 literről beszélünk).
1.Ekkora menyiségnél is elég lehet ha 2-3 kenyeret teszek a tetejére és a rákent élesztőmenyiséget növelem?
2. Az problémát okozhat ha 10 literesével főzöm le és a végén összeöntöm?
3. 30Literes műanyag hordóba légmentesen lezárva erjeszthetem a teljes folyamat ideje alatt? (a hordóból kupákkal merve tervezzük meginni)
4. Csak akácmézzel működik a folyamat vagy keverhetem esetleg répce mézzel, virágmézzel?
5. Valahol olvastam hogy a nagyobb mennyiségű méz erősebbé (alkoholosabbá) teszi, a tied ezekkel az arányokkal mennyire volt erős? Esetleg ha erősebbet akarok a 25 literhez 6 kiló méz megfelelő lehet?
Tudom hogy ez így egyszerre sok kérdés de előre is köszönöm a válaszokat!
Köszönettel: Richárd
Szervusz! 1.) Igen, elég a 2-3 kenyér. 2.) Nem, nem okoz problémát. 3.) Erjesztheted műanyag hordóban, de ha kész, palackozni kell, különben szökni fog a széndioxid belőle. 4.) Bármilyen mézzel keverheted. 5.) Pont érezni lehetett a mézet rajta. Csinálhatod 6 kg mézzel. Remélem, nem késtem el nagyon a válaszokkal. :)
TörlésÜdv, elkezdtem elkészíteni, de lenne egy kérdésem. Ma került az 5 literes Szentkirályisba, istenesen pezseg, rendesen hallani, plusz lehetett hallani ahogy pattangat a flakon. A kupak kissé púpos. Ez mennyire oké, ill. mennyire kell attól tartanom, hogy felrobban?
VálaszTörlésFelrobbant?
TörlésHello, azta szeretném megkérdezni hogy meddig tárolhato kotonazaras utan huvos helyen az mézsör?
VálaszTörlésEz egy nagyon jó kérdés, de nem tudom. Pár hétig biztosan, de nálam addig sem tartott, előbb elfogyott. :)
TörlésSzervusz Zsolt!
VálaszTörlésÉn jelenleg házikenyér sütésben vagyok benne már jó ideje, ezért érdekelne, hogy kovásszal készülhet-e a mézsör? Folyamatosan van friss kovászom ebből mennyit tegyek bele? Vagy esetleg ha megszárítom akkor abból mennyi kell? Így nem tennék bele kenyeret sem.
Üdv mindenki!
VálaszTörlésJelenleg a 3. napnál tartok, eddig tökéletes minden, a kenyeret már kivettem és kezd erősen alkohol és méz illata lenni, viszont a tetején sötétbarna hab van ez mit jelent? A másik dolog, amikor átöntöm a lezárt üvegbe akkor az alján lévő lerakódással együtt tegyem vagy az ne kerüljön bele?
Szia!
VálaszTörlésÉn most fogom elkezdeni!
Van amit máshogy csináltál, ha esetleg csináltál még ilyet?
Sziasztok!
VálaszTörlésKipróbáltam a mézsör receptet. Ma fogom kiönteni az egészet. :)
Minden a receptben leírtat betartottam, és nem akar be indulni az erjedés. Az élesztős kenyeret hozzá adtam. Be is indult egy gyenge habzás. A második napon le szedtem a kenyereket, és meg is szűnt az erjedés. vártam még 2 napot de semmi. Ekkor újra fel forraltam, hátha maradt benne méz ami gátolja az élesztő beindulását. Bár az első forralás 1.5 órán át tartott, ez nem lehetett gond, de biztos ami biztos. Újra megkapta az élesztős kenyeret. Most 3 napig volt benne a kenyér, és újabb 2 napig hagytam kenyér nélkül letakarva. Ez alkalommal sem történt semmi. Ekkor borélesztőt és élesztő tápsóval próbálkosztam. Továbbra sem indult el. Azt hiszem épp itt az ideje, hogy kiöntsem az egészet :( 2009-től 2015 ig borászkodtam hobbi szinten. Azóta Hobbi szinten sört főzök. Én még ilyet nem láttam, hogy ha meg van a cukor tartalom, az élesztő, és a megfelelő hőfok akkor ne induljon be az erjedés. El kell ismernem, hogy tanácstalan vagyok! :) Amiben eltértem a recepttől, hogy 2 kiló mézet forraltam, az sem lehet gond, több cukor több alkohol... A másik, hogy lágy vizet használtam, mert a söröknél kifejezetten a lágyított vizeket használjuk, hogy lágyabb finomabb söröket kapjunk. De ugye azok malátából vannak nem mézből, nem tudom befolyásol e bármit.
Maradok a hagyományos sörök főzésénél! :)