Bébiétel házilag – natúr krumplipüré adalékok nélkül

A feleségemmel már régóta beszélgetünk arról, hogy vegyünk-e bolti bébiételeket, mert egyrészt áruk miatt nem is túl gazdaságosak, másrészt pedig sajnos azok is tele vannak adalékanyagokkal. A boltok polcairól ránk kacsintgató sok-sok szép színes bébiételes üveg hátulján az apró betűs részt vizslatva bizony igen sokszor tűnnek fel a következő összetevők: só, cukor, rizskeményítő, rizsliszt, növényi olaj, stb. Persze most mondhatnátok, hogy na és akkor mi van? De ezen összetevők közül sajnos több gyártó négy hónapos kortól javasolt termékeiben is megtalálható. Amire pedig legkevésbé van szüksége egy négy hónapos korú gyermeknek az a cukor és a só. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során hány bébiételt hívott vissza a polcokról az  NÉbiH  ilyen vagy olyan hibák miatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy amennyire az csak lehetséges, a minimumra fogjuk korlátozni a boltban megvett bébiételeket. Az is érdekes, hogy a többféle gyümölcs kombinációját tartalmazó bébiételek (pl: alm
A feleségemmel már régóta beszélgetünk arról, hogy vegyünk-e bolti bébiételeket, mert egyrészt áruk miatt nem is túl gazdaságosak, másrészt pedig sajnos azok is tele vannak adalékanyagokkal. A boltok polcairól ránk kacsintgató sok-sok szép színes bébiételes üveg hátulján az apró betűs részt vizslatva bizony igen sokszor tűnnek fel a következő összetevők: só, cukor, rizskeményítő, rizsliszt, növényi olaj, stb. Persze most mondhatnátok, hogy na és akkor mi van? De ezen összetevők közül sajnos több gyártó négy hónapos kortól javasolt termékeiben is megtalálható. Amire pedig legkevésbé van szüksége egy négy hónapos korú gyermeknek az a cukor és a só. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során hány bébiételt hívott vissza a polcokról az NÉbiH ilyen vagy olyan hibák miatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy amennyire az csak lehetséges, a minimumra fogjuk korlátozni a boltban megvett bébiételeket.

Az is érdekes, hogy a többféle gyümölcs kombinációját tartalmazó bébiételek (pl: alma-barack, alma-banán) az olcsóbbik gyümölcsből állnak valójában, és csak elenyésző mennyiséget tartalmaznak a drágábbikból. Sok esetben gyümölcssűrítményből készülnek, amit több cég is készen vásárol meg. A magyar törvények szerint pedig az összetevők között csak azt kell fel feltüntetni, ami az adott gyárban került a termékbe. Tehát amikor a bébiételes üveget tanulmányozzuk jusson eszünkbe, hogy a gyümölcssűrítmény lehet más gyártótól származik, így azt nem tudhatjuk, hogy mi van a gyümölcssűrítményben. Így lehet rejtve tartani bizonyos összetevőket, amíg egy szúrópróbaszerű vizsgálaton ki nem bukik valami. Nem mondom, hogy minden gyártó minden gyümölcssűrítménye vacak, de megvan rá az esély, és én biztosan nem kívánok a pici gyerekemen kísérletezni.

Másik problémám ezekkel az előre elkészített bébikajákkal, hogy fogalmam sincs, honnan származik az alapanyag, így nem tudhatom, milyen növényvédő szerrel kezelték, milyen talajban nevelték, milyen vízzel öntözték. Inkább magam veszem meg az alapanyagot. Ha az ember körültekintően választja meg az alapanyag beszerzési forrását, és az megbízható, akkor kisebb az esélye, hogy meglepetés éri. Szerintem ilyen pici babáknak kötelező kéne, hogy legyen a csak BIO alapanyag felhasználása. De sajnos nem az...

Akkor most a hosszú bevezető után jöjjön egy nagyon rövidke leírás arról, hogyan készíthetünk natúr krumplipürét babánknak mindenféle édesítőszer és mesterséges adalékanyag nélkül.

Hozzávalók a natúr krumplipüré bébiételhez:
- 2-3 szem burgonya
- víz

Natúr krumplipüré bébiétel elkészítése:
A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk fel apró darabokra, és öntsünk rá annyi vizet, hogy legalább két centi víz fedje. Tegyük fel főni, és fedő alatt főzzük teljesen puhára. Amikor ez megvan, botmixerrel pépesítsük, vagy krumplinyomón is átpréselhetjük. Ne öntsük le róla a főzőlét, mert nem jó, ha túl szilárd a pép, mert a piciknek szüksége van a vízre is, különben nagyon kemény lesz a székletük, és megszenvednek vele. A krumplipürét töltsük csírátlanított, kisméretű befőttes üvegekbe, majd zárjuk le, és hagyjuk lassan kihűlni. Ezt követően mehetnek a hűtőbe, ahol egy hétig - de szerintem tovább is - egészen biztosan elállnak. A burgonyával sajnos az a tapasztalatunk, hogy hiába főzzük be, hiába dunsztoljuk, nem tartható el sokáig hűtőtől melegebb környezetben, így ezzel nem is érdemes vacakolni, mert meg fog romlani pár nap alatt a kamrában, ha nincs benne tartósító, de ugyebár azt bébiételbe semmiképpen sem teszünk.

Hogy akkor mi értelme ennek a vacakolásnak? Csupán annyi, hogy egységnyi idő és rezsiköltség ráfordításával nagyobb mennyiséget dolgozhatunk fel. Ezzel időt és pénzt is spórolhatunk magunknak, és bizony egy csöppség mellett mindkettőnél jól jön a takarékosság. Ha naponta adjuk a picúrnak akkor ez a mennyiség egy hét alatt biztosan elfogy. És nem kell aggódni, hogy esetleg egyoldalúan fog táplálkozni, mert mi mindenfélébe keverjük Benedeknek (répapürébe, almapürébe, tökpürébe, stb.). Kimondottan jól keverhető önmagában nem túl édes zöldségekhez, gyümölcsökhöz, mert a burgonyapép édes, így akár egyfajta természetes édesítőként is használhatjuk mondjuk savanykásabb alma pépje mellé.

A picik imádni fogják ezt a fajta ételt - feltéve ha még nem szoktattuk hozzá a bolti cukros vacakhoz -, a mi lurkónk legalábbis imádja. :-)

FONTOS: mivel ez a bébiétel semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, mindössze hűtéssel tartósítjuk, az elkészítést követő egy héten belül használjuk el. A nagyobb mennyiség elkészítésének nem az a célja, hogy hónapokig tárolhassuk, hanem hogy ne kelljen minden nap, minden egyes adaggal annyit vacakolni. Az említett ok miatt csak annyit készítsünk, amennyi egy hét alatt el is fogy!

Kapcsolódó linkek:
- Mit főzzünk a babának? – Hat alapvető konyhai eszköz
- Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben
Bébiétel-biznisz: nehéz falatok

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. És ha mégis tartósítani szeretném vészhelyzetre? Egy pár üveggel? Azt csak akkor adnám ha muszáj. Azt mivel lehet? Vajon a befőzőautómata elég erre a célra? Ahhoz nem kell tartósítószer.

    VálaszTörlés
  2. Tartósítószert nem javaslunk, hiszen akkor ugyan mindegy lenne, ha megvennénk a boltit. És azt addig tároljuk bontatlanul, ameddig a szav.ideje engedi.

    VálaszTörlés
  3. "A picik imádni fogják", vagy nem és ez teljesen független attól, hogy kapott már előtte boltit, vagy sem. Nem kis mini gépek, hogy mindent szeressenek.
    A kezdeti kóstolgatások során a krumpli volt az első, amit kapásból visszaköpött a pici és megérezte bármibe is kevertük, még a kedvenc sütőtökjét se volt hajlandó megenni, pedig minimális krumpli ment bele. Ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyunk egyformák, és ez igaz a babákra is. Mi általánosságban írtuk, hogy imádni fogják. :-) De azt hiszem, azt sehol sem sugalltuk, hogy mini gépek lennének... de köszönjük szépen a kiigazítást :p

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu