2014. szeptember 12., péntek

Sváb almatorta, avagy a csudajó almatorta

Lassan de biztosan megkezdődött az almaszezon, és mivel szabolcsi gyökerekkel (is) rendelkezünk, így egy dolog biztos, hogy ilyenkor almát eszünk almával (köszönhetően a rokonoknak). Idén sincs ez másképpen. Túl vagyunk az idei első almakompóton, elkészült az első adag (bár ez éppen vad fajtából) idei almabor, és itt közöljük a szezon első almás sütemény receptjét, ami nem más, mint a sváb almatorta, vagy ahogyan sok helyen az interneten szerepel, a csudajó almatorta.



Ennek a süteménynek, vagy tortának az elkészítése egyáltalán nem túl időigényes, íze azonban annál jobb. Bátran merjük ajánlani akár vendégvárásra is, garantált sikere lesz.

Hozzávalók a sváb almatortához:
- 50 dkg alma
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 12,5 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só.

A sváb almatorta tetejére:
- 3 evőkanál házi baracklekvár
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál víz



Sváb almatorta elkészítése:
A tojásokat, a porcukrot, a sót, a citromlevet, és a citromhéjat keverőtálba tesszük, és robotgéppel összekeverjük, majd a puha vajat is hozzáadjuk, és ezzel még tovább verjük. Végül a sütőporos lisztet is hozzákeverjük. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és elsimítjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, s ezekkel körberakjuk a tészta tetejét (akinek van kedve művészieskedni, az itt szabadjára engedheti kreativitását, és a legkülönbözőbb módokon pakolhatja a tetejére az alma darabokat. Lehet gerezdekben, vékony szeletekben, karikákban. Lehet szépen sorban, körkörösen, vagy csak úgy véletlenszerűen. Mindenhogy nagyon finom lesz, az biztos.). A lekvárt a vízzel és a fahéjjal kicsit felmelegítjük, aztán egy szilikon ecsettel rákenjük az almákra. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.



Ha kész, fahéjjal elkevert porcukrot szitálhatunk a tetejére tálaláskor. Nagyon finom sütemény, garantált sikere lesz akkor is, ha családi körben, és akkor is, ha vendégeink körében kívánjuk elfogyasztani. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...