2018. április 1., vasárnap

Mézes krémes házilag készítve

Nálunk az ünnepek mindig a sok-sok finomság köré épülnek. Hosszú menü, sok-sok ínycsiklandó étellel, süteménnyel. Nem volt ez másként idén húsvétkor sem. Az én drága feleségem ötlete volt, hogy készítsünk mézes krémest. Mivel nálunk az ünnepi készülődéskor nem csak az a dolgom - férfi létemre -, hogy felpócolt lábakkal, sörrel a kezemben nézzem a bárgyú ünnepi televíziós műsorokat, hanem aktívan részt is veszek mindig a sürgés-forgásban (nem csak a sörös rekesz körül), így minden számomra ismeretlennek tűnő süteményötletét vad szemöldökráncolással fogadom, mondván, hogy én úgysem vagyok édes szájú, és biztosan nem is fogom szeretni azt a sütit, meg hogy minek annyi, nem világháborús inségre készülünk, csak a húsvétra. De aztán az én egyetlenem mindig elmondja, hogy de már ettél ilyet, és te ezt igazából szereted, és biztos most sem lesz másképp. És olyan meggyőzően tudja ecsetelni, hogy én vagyok a feledékeny, hogy szinte már-már könyörgöm egy cavintonér...



De viccet félre, kiderült, tényleg ettem már ilyet, csak nem emlékeztem a nevére, és persze, hogy egy édes szájú nagy gyerek vagyok, aki imádja a mézes krémest (is)! Így hát nekiálltunk az elkészítésnek, és csak azt mondhatom, minden fáradtságot megért, mert isteni lett! Az eljövendő feledékenységeimre felkészülve leírom ide, hogy IMÁDOM A MÉZES KRÉMEST! Ha még nem kóstoltad, mindenképp próbáld ki te is! Csak vigyázat! FÜGGŐSÉGET OKOZ! :D

A tészta hozzávalói:
- 12 dkg méz
- 10 dkg margarin
- 16 dkg kristálycukor
- 60 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- fél deciliter tej
- fél citrom leve
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- konyhasó

A krém hozzávalói:
- 1 tasak vanília ízű pudingpor
- 3 deciliter tej
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 (bio) narancs reszelt héja
- 0.5 dl citromlé
- 0.5 dl rum

A máz hozzávalói:
- 20 dkg málnalekvár
- 20 dkg ét tortabevonó

A margarint a mézzel, és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral, és a citromlével, majd gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral a fahéjjal, és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, és fakanállal jól összekeverjük. Ragacsosabb tészta lesz belőle. Fél órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük.A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen átgyúrjuk. Négy rudat formálunk belőle, majd egyenként kinyújtjuk liszttel beszórt, két sütőpapír között. A felső sütőlap legyen 25*35 cm, mert így könnyen körbe tudjuk vágni a tésztát, hogy szép, egyforma méretű lapokat kaphassunk majd. Ha kinyújtottuk, és levágtuk a széleket, a sütőpapírral együtt húzzuk át a tepsibe, majd a felső sütőpapírt óvatosan szedjük le a tésztáról. A kinyújtott tészta mehet a sütőbe 5-8 percre, hogy szép világosra süljön. Utána a tepsin, vagy arról lecsúsztatva egy sima felületen hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a pudingport a tejjel sűrű krémmé főzzük, és hagyjuk kihűlni (azért néha kavargassuk meg, hogy ne bőrösödjön a teteje). A margarint keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, és adjuk hozzá a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük hozzá a citromlét és a rumot, majd kanalanként keverjük össze a vajas krémmel. Ha magos lekvárt vettünk, akkor először egy szűrőn szűrjük át, majd forrósítsuk fel. Az első lapot a tepsibe/tálcára tesszük, megkenjük a krém felével, aztán rátesszük a második lapot, ezt megkenjük a lekvár felével, erre tesszük a harmadik lapot, amire a krém másik fele jön. Majd erre tesszük az utolsó lapot, amit megkenünk a maradék lekvárral. Ezután én egy éjszakára is úgy hagytam, abban a tároló tortaformába, lezárva, hűvös helyen. Másnapra felvett annyi nedvességet a tészta a lekvárból, hogy mehetett rá az olvasztott csokoládé. Ezután szintén elraktam egy-két órára, s utána szeleteltük. Az állás, a pihentetés kifejezetten jót tesz ennek a süteménynek, mert annál puhább lesz. Akár két napot is lehet várni azzal, hogy felvágjuk (nálunk ez nem jött össze). Sőt, a tésztáját már 1-2 héttel korábban is meg lehet sütni. Száraz, hűvös helyen, tálcára fektetve, alufóliába csomagolva tárolható.

Jó szívvel ajánlom, egy igazán fenséges sütemény.

3 megjegyzés :

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...