Lecsó télire tartósítószer nélkül - natúr lecsó

Készülünk a téli időszakra: teljes erőbedobással folyik a befőzés. :-) Bár még nem a legolcsóbb a paradicsom és a paprika, de sikerült kifognom az egyik áruházban egy akciót, aminek keretén belül egészen jó áron jutottunk hozzá az első adag télire való lecsó alapját szolgáló paradicsomhoz, és paprikához. Mikor a hozzávalókat megvettem, épp munkahelyen voltam. Imádjuk a lecsót, így már most elraktuk belőle az első adagot, és ha idén lesz még jó árban a hozzávaló, akkor majd később még folytatjuk a befőzést, és talán kerül még idén lecsó a spájzba... Hozzávalók 10 üveg (720 ml) natúr lecsóhoz: - 5 kg paradicsom - 5 kg paprika Előkészületek: A befőttes üvegeket alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd tiszta vízzel többször is öblítsük át őket. Az sem árt, ha kiforrázzuk az üvegeket. Ezt mi úgy szoktuk, hogy a mosogatószeres átmosás után forró vízzel öblítjük át többször. Ezt végezzük el a fedelekkel is, majd mehetnek egy tiszta konyharuhára, ahol hagyjuk őket maguktól
Készülünk a téli időszakra: teljes erőbedobással folyik a befőzés. :-) Bár még nem a legolcsóbb a paradicsom és a paprika, de sikerült kifognom az egyik áruházban egy akciót, aminek keretén belül egészen jó áron jutottunk hozzá az első adag télire való lecsó alapját szolgáló paradicsomhoz, és paprikához.



Mikor a hozzávalókat megvettem, épp munkahelyen voltam. Imádjuk a lecsót, így már most elraktuk belőle az első adagot, és ha idén lesz még jó árban a hozzávaló, akkor majd később még folytatjuk a befőzést, és talán kerül még idén lecsó a spájzba...

Hozzávalók 10 üveg (720 ml) natúr lecsóhoz:
- 5 kg paradicsom
- 5 kg paprika

Előkészületek:
A befőttes üvegeket alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd tiszta vízzel többször is öblítsük át őket. Az sem árt, ha kiforrázzuk az üvegeket. Ezt mi úgy szoktuk, hogy a mosogatószeres átmosás után forró vízzel öblítjük át többször. Ezt végezzük el a fedelekkel is, majd mehetnek egy tiszta konyharuhára, ahol hagyjuk őket maguktól megszáradni. Nem törölgetjük!

Natúr lecsó elkészítése:
A paradicsomokat és a paprikákat alaposan mossuk meg, majd egy lábasban tegyünk oda forrni vizet. A paradicsomot meg kell szabadítani a héjától. Ennek legegyszerűbb módja, ha kereszt alakban bevágjuk kicsit, majd forrásban lévő vízbe merítjük fél percre. Ha kivesszük a vízből, akkor a héja már könnyen eltávolítható. Ezt végezzük el az összes paradicsommal, majd vágjuk apró kockákra. Nekünk nem volt türelmünk a kockára vágással, több adagban turmixgépbe pürésítettük. Ezt követően mehet főni (nekünk egy kilenc literes fazekunk van, és miután a paprikát is hozzátettük, éppen hogy csak belefért, így azt tanácsoljuk, hogy akinek van nagyobb fazeka, használja azt).

Amíg a paradicsom kis lángon elfővi a levének egy részét, addig dolgozzuk fel a paprikát. Csumázzuk ki, majd vágjuk karikákra. Eközben ne feledkezzünk meg néha kevergetni a paradicsomot. Ha kész a paprika, akkor mehet az is a fazékba. A paprikával együtt még főzzük nagyjából 20 percig. Tovább nem kell, és nem baj, ha ez idő alatt nem főtt meg a paprika. Sőt! Pont ez a cél, hiszen ez natúr lecsó. A valamikori felhasználása során majd ráér megfőni. Pontosan ilyen okok miatt semmilyen fűszert nem raktunk bele, még sót sem.

Ezzel nagyjából el is készültünk. Most elkezdhetjük kiszedni az üvegekbe. Az üvegeket ha lehet, szedjük csurig, és a tetején legyen elég lé. Az sem baj, ha teljesen színültig tesszük. Ekkor a fedél rácsavarásakor egy kicsi lé kifolyhat, de így lesz benne a legkevesebb levegő, ezáltal kevesebb lesz az esélye az elromlásra. A forró lecsó térfogata pedig csökkenni fog mire kihűl, így a későbbi felbontáskor már nem lesz színültig (aki nem bízik a tartósítószermentes befőzésben, az ezen a ponton tegyen minden üveg natúr lecsó tetejére egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot).

Ha az összes üveg meg van töltve, és le van zárva, akkor csomagoljuk őket újságpapírba, és tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki szépen lassan. Ezt próbáljuk úgy megvalósítani, hogy a lecsó teljes kihűléséhez legalább 24 óra kelljen. Mi ezt úgy szoktuk, hogy a franciaágyunk ágyneműtartójának aljára terítünk egy paplant kétrét hajtva, erre pakoljuk az újságpapírba csomagolt üvegeket, majd ennek a tetejére pakolunk még több plédet, takarót, nagypárnát, stb... jelen esetben ez olyan jól sikerült, hogy 36 óra elteltével benyúltam a takarók alá, és még legalább 50-60 fokosak voltak az üvegek. :-) Ha valaki tartósítószer nélkül akar befőzni, akkor ez a rész legalább olyan fontos a teljes csírátlanítás biztosításához, mint az üvegek megfelelő tisztítása...


Ha kihűltek, akkor szedjük ki őket a dunsztból, tisztítsuk meg az esetleg kívül is összekent üvegeket, címkézzük fel őket, és mehetnek a kamrapolcra. Később igen sokféleképp felhasználhatóak. Mindenkinek kitartást a natúr lecsó télire történő befőzéséhez... :-)

Felhasználása télen: Kb. 3-4 vöröshagymát fonnyasszunk meg olajon, majd öntsünk hozzá egy üveg lecsót, ízesítsük kedvünk szerint, és főzzük össze. Jó étvágyat hozzá! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Én olajat öntöttem a lecsó tetejére amikor már az üvegbe volt. Az olajat leöntöm mikor kibontom és abba párolom meg a hagymát hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az sem rossz módszer, de mi szándékosan nem tettünk rá olajat. De jó módszer az is... :-)

      Törlés
    2. Tegnap kaptunk egy csomó paprikát és paradicsomot, úgyhogy azt hiszem lecsó lesz belőle :) Az lenne a kérdésem, hogy kb. mennyi vízbe kell főzni a paradicsomot?

      Törlés
    3. Nem kell vizet adni hozzá, saját levében fő a paradicsom. :)

      Törlés
    4. Az olaj szavatossági idejére figyelni kell, ha tovább tároljuk!

      Törlés
  2. Szerintem elég macerás a paradicsomokat egyenként lehéjazni, ezért én megfőzöm a feldarabolt paradicsomot, majd áthajtom a paradicsom passzírozón. Az így elkészített paradicsomlében főzöm meg az összevágott paprikát. Nekem ez így bevált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki hogy szereti. :-) Annyira nem macerás a paradicsomokat meghámozni, és elméletileg így keletkezik a legkevesebb hulladék. De a te módszereddel sincs semmi baj, főleg, ha neked bevált. :-)

      Törlés
  3. Nem macerás meghámozni még a keményebb paradicsomot sem. Pár másodpercre lobogó forró vízbe kell dobni, utána egyszerűen, gyönyörű szépen meghámozható :)

    VálaszTörlés
  4. Emiatt a recept miatt iratkoztam fel hozzátok (utólagos engedelmetek kérem a tegezéshez). Kipróbáltam, isteni lett, aztán elkezdtem nézelődni nálatok és itt ragadtam. Sok sok okos és finom dolog van nálatok. :) Mindig éhes leszek ha erre járok. :)

    További kellemes főzőcskézést nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Tegezz csak nyugodtan. :-) Igazán örülök, ha jól sikerült a lecsód, és kimondottan jól esik, hogy ennyire tetszenek a receptjeink. Időzz csak nálunk, amennyi jól esik. :-) További jó olvasgatást minálunk...

      Törlés
  5. Én most idén próbáltam először úgy, hogy nem hámoztam a paradicsomot, hanem összerottyantottam feldarabolva, majd botmixerrel teljesen pürésítettem, újra felfőztem 30 percig, majd a feldarabolt tiszta paprikákat úgy nyersen a szintén tiszta üvegekbe pakoltam és amikor mind ott volt a tűzforró paradicsomlét rámertem, persze színültig, száraz dunsztban kihűlt 3 nap alatt, már bent van a kamrapolcon. Ez egy kísérlet, ha beválik így fogom készíteni, mert hihetetlenül gyorsan megvolt. A lényeg a tisztaság.
    Szóval izgatottan várom a telet, amikor is kiderül minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem így is jó lesz, de majd kiderül. ;-)

      Törlés
    2. Megmarad, tettem már el ezzel a módszerrel, csak annyi különbséggel, hogy egész töltenivaló paprikára öntöttem forró paradicsomlevet.

      Törlés
  6. Kriszti 2014 szeptember 09
    Én szoktam bele tenni vöröshagymát is, mert szerintem nem lecsó a lecsó hagyma nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Szerintem valamit nagyon félreértettél. Ez itt a natúr lecsó télire eltehető változata. Ez azt jelenti, hogy ez nem a kész, fogyasztható változat, hanem egy natúr alap. Amikor megéhezik az ember, csak kivesz egy üveggel a spájzból, felvág pár hagymát, megdinszteli, majd arra önt rá egy (vagy több) üveg natúr lecsót. Fűszerezi, főz rajta kicsit, és készen is van.

      Szóval igen, mi is hagymával esszük a lecsót, mert hagyma nélkül már nem is lenne lecsó... mármint a kész étel. De ez nem a kész étel, csak egy natúr alap! :-)

      Törlés
  7. A hagymát miért nem lehet beletenni, mert az az igazi lecsó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az előző hozzászólásra adott válaszom vonatkozik rád is: Ez itt a natúr lecsó télire eltehető változata. Ez azt jelenti, hogy ez nem a kész, fogyasztható változat, hanem egy natúr alap. Amikor megéhezik az ember, csak kivesz egy üveggel a spájzból, felvág pár hagymát, megdinszteli, majd arra önt rá egy (vagy több) üveg natúr lecsót. Fűszerezi, főz rajta kicsit, és készen is van.

      Szóval igen, mi is hagymával esszük a lecsót, mert hagyma nélkül már nem is lenne lecsó... mármint a kész étel. De ez nem a kész étel, csak egy natúr alap! :-)

      Törlés
  8. Nekem ez a recept, ma nagy segítség volt. Írtóra fájnak a lábaim, és a lehető legkevesebb időt szerettem volna ezzel eltölteni. Már rotyog, várom hogy a paprikával is össze forrjon, és mehet az üvegbe. Köszönöm ezt az egyszerű de nagyszerű receptet! Krisztin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztina! Igazán örülünk, hogy ennyire jókor találtál rá a receptünkre. Reméljük, ízleni fog az ebből készített lecsó. :-)

      Törlés
  9. Sziasztok segítsetek miért van kissé keserű íze az eltett lecsómnak.Mindent a leírtak szerint készítek kivéve,hogy hagymával teszem el.Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom megmondani, hogy mitől lett keserű. Nem tudom, fűszerezted-e, és ha igen, akkor mennyire és mivel. Nem tudom, hogy tettél-e bele esetleg zöld paprikákat is, vagy olyan hagymát, amelyiknek sok zöldes színű külső héja volt. Sajnos nem tudom megmondani. De ha nem haragszol meg érte, akkor szerintem legközelebb tedd el hagyma nélkül. Mert akkor olaj sem kell bele, az állaga is más lesz, ráadásul amikor majd kinyitod, hogy lecsót készíts belőle, több főre fog kijutni egy üvegből, mintha már majdnem készen tennéd el. :-)

      Törlés
    2. Névtelennek válasz! A hagymától keseredik meg!

      Törlés
    3. Akkor lesz keserű a lecsó, ha a paprika nem elég érett! Jó húsos paprika jó!

      Törlés
    4. A kimondottan lecsópaprikának árult paprika sem húsos, mégis jó tőle a lecsó.

      Törlés
  10. Sziasztok!Én holnap fogom kipróbálni a receptet,eddig mindig fagyasztottam,de túl sok levet engedett!Sok receptet megnéztem,de a tiétek volt a legszimpatikusabb:-)Annyit szeretnék csak kérdezni,mennyi ideig főzzem a paradicsomot mielőtt beleteszem a paprikát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! A paradicsomot addig szoktuk főzni, amíg levet nem enged, hogy majd abban főjön meg a paprika, mert annak nincs sok leve. Hogy mennyire akarod sűrűre a lecsót, azt nem tudhatom. Ha kevesebb lével szereted, akkor főzd tovább a paradicsomot, hogy főjön el a levéből. Mi nem szoktuk sokáig főzni. :-) Remélem, tudtam segíteni. :-) Jó befőzést! :-)

      Törlés
  11. Szintén így rakom el a natur lecsot,olajat nem rakok rá mert azhosszab ido után egy kicsit megavasodik.

    VálaszTörlés
  12. Engem az 1:1 arány tesz bizonytalanná.Biztos azért,mert én 1 kg paprikához 1 v.1 1/2 darab paradicsomot teszek.Viszont még soha nem föztem be.Gondolod,hogy a sok paradicsom a konzerválást elönyösen befolyásolja?��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla! Ez aztán igazán ne bizonytalanítson el. A paprika és paradicsom arányán nyugodtan változtathatsz (bár azért a 1kg paprikához befőzéskor azért 2-3 paradicsomot legalább tegyél) az ízlésednek megfelelően. :-) A konzerválásban a paradicsomnak semmi szerepe nincsen. A tisztaság, és kellő hőkezelés az, aminek komoly szerepe van a tartósításban. :-)

      Törlés
  13. Ez a recept kitűnő, anyukám is így csinálta annyi különbséggel, hogy nem hámozta meg a "paradejszet", de akkor még ez nem is volt szokás. Ma már én is lepucolom, jobb, gusztusosabb, és kellemesebb az emésztésnek is.
    Sosem rom lik el, de mivel az én "spájzom" /ami egy szellőzős beépített szekrény csak/ nem egy szuper hely, így kicsi nátriumot teszek az üvegek tetejére.
    Nagyon kedvesen válaszoltok a sokszor értetlen kérdésre, de mi "amatőrök" örömmel várjuk és vesszük a kitűnő segítségeiteket!! Köszönet a türelmetekért és a sok-sok mindenért amit adtok! Régi követőtök: Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ernő! Köszönjük szépen az elismerő szavakat. :-) Igyekszünk csak jó dolgokat megosztani veletek. :-)

      Törlés
  14. Sziasztok! Elso befozesem tegnap tortent a receptetek alapjan, de sok masik oldalt is elolvastam. Annyira izgultam, hogy fog sikerulni, hogy ejszaka arra riadtam fel, hogy "uristen elfelejtettem ot percre fejtetore allitani az uvegeket" ..mikor visszaaludtam, azt almodtam, hogy parom megette az osszes befozott lecsomat egyszerre. :D Ugyhogy megnyugodtam mikor ma elolvastam megegyszer ezt a bejegyzest es megneztem a dunszt alatt az uvegeimet. Fejre forditas sem kell es a lecso is felbontatlanul megvan meg. :D Nagyon varom az eredmenyt, koszonom szepen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamária! Igazán örülök a sikerednek. Remélem, ízleni is fog! És igen, ez a fejre fordítgatás nem jó semmire. Elvileg arra lenne hivatott, hogy a forró tartalom érintkezzen a tetővel, és ezáltal azt csírátlanítsa (bár sokan tévesen azt hiszik, hogy csak akkor alakul ki a vákuum az üvegben, de ez persze tévedés). De ha alaposan el volt mosva minden, és nem 600X újrahasznosított kupak kerül az üvegekre, akkor nem teljesen felesleges ez a művelet.

      Törlés
    2. Én a 600X újrahasznosított kupakok problémáját úgy oldom meg, hogy alá befőzőfóliát teszek az üvegekre. Nekem ez a módszer teljesen bevált. :-)

      Törlés
    3. Kedves Timi! Ez egy igazán nagy hiba! A kupakok belső felületén egy nagyon vékony gumi réteg van, ami biztosítja a légmentes záródást. Ez alá nem szabad celofánt tenni, mert akkor a légmentes záródás nem biztosított. Sosem teszünk befőttes üvegre celofánt és kupakot is egyszerre! A kupak arra való, hogy egyszer használjuk, majd kidobjuk, hiszen a belső gumi réteg - mint minden gumi és műanyag - átveszi az ízeket és szagokat, ráadásul sérülhet is. Egyszer használjuk, majd kidobjuk. Nem olyan drágák, hogy trükközni kelljen. Ha emiatt tönkremegy amit eltettünk, többe lesz, mint az a néhány kupak! :)

      Törlés
  15. A paprikát és paradicsomot általában 2:1 arányban használják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is szép napot! ;) Van ugye az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás! Mi így szeretjük 1:1 arányban, ezért a mi receptünk így van. De mindenki olyan arányban keveri a paprikát és a paradicsomot, ahogy azt ő szereti, vagy ahogy megszokta. Számunkra így a legfinomabb, legízletesebb a lecsó! ;)

      Törlés
    2. Sziasztok!
      Fantasztikus minden receptetek!! A hamburgerzsemle Finnországban is nagy siker lett!!Holnap állok neki a lecsónak, de nem bizonytalankodom :) tuti lesz..igaz csak 2,5 kg paprikám van de az saját...és a segítségetekkel télen is imádni fogjuk! Köszönöm!!!!

      Törlés
    3. Kedves Hajni! Igazán örülök, hogy ennyire nagy sikert aratott a bucink. :-) Remélem, más receptjeink is hasonló "karriert" járnak be. :-) Köszönjük szépen a dicsérő szavakat! :-)

      Törlés
  16. Sziasztok!
    Segítsetek legyetek szívesek!
    Tavaly is így raktam el a lecsót, és igen nagy sikere volt. Az idén is így tettem, de most valamitől elkezdett pezsegni, mire a dunsztból kiszedtem. Nem tudom mit csináljak. 10-10 kg paradicsom és paprika (sajnálom kidobni). Most újra felfőzöm, talán nincs minden veszve. De sehol nem találtam utalást ilyen esetre.
    Ötlet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon jó ötlet újra felfőzni, és hagyd legalább 10 percig forrni. Ha eddig nem tettél bele tartósítót, akkor töltsd üvegekbe újra, és mindegyik tetejére most mindenképpen tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot, mivel egyszer már forrásnak indult. Ezután még forrón zárd le, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

      Törlés
  17. Köszönöm a receptet, szuper jó ötlet ez az alap recept! Nem kellett hagymát is cipelnem a boltból, meg még annak a pucolásának, felaprításának munkaidejét is megspóroltam. Hagyma meg télen is jó áron van ;) És igen, így több is fér belôle az üvegekbe! Tettem a tetejére egy kis nátrium benzonátot a biztonsàg kedvéért, csak mert idén a bodzaszörp eltevésnél már egyszer megjártam, felfort és dobhattam ki mindet:( További szép napot és örömteli eltevést mindenkinek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adrienn! Mi minden évben így tesszük el. Egyszerűbb, mint a készen eltett változat, arról nem is beszélve, hogy tovább is eltartható, hiszen amiben olaj, vagy zsír van, azok idővel avasodnak. Az olajat pedig beissza az üveg tetejének belseje, és... szóval, ez a leggyorsabb, legegyszerűbb. :-) Örülök, hogy tetszett a recept! :-)

      Törlés
  18. Ez recept jó, de a lényeget ki hagytátok. Amikor a forró masszát üvegbe töltsük és lapkával le zárjuk akkor az üveget meg kel fordítani, hogy a forró massza lecsírázza a lapkán lévő csirákat. Szerintem nem kel tartósító mert a mosogató szermaradvány öblítés ellenére is, elég szer a gombaölésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hozzászóló! Először is nem masszát főzünk, hanem lecsót! :) Aztán ott folytatnám, hogy több helytelenség is van a hozzászólásodban.

      1.) Felesleges az övegeket fejre állítani, mi sosem tesszük. Az üvegeket színültig kell tölteni, hogy ne maradjon bennük levegő
      2.) A mosogatószer jobb, ha nem marad sem a lapkán, sem az üvegen, mert az egészen biztosan nem csírátlanít, sőt! Biztosan nem tesz semmi jót a lecsónkkal. :-)

      Szóval, én azt mondanám, a legfontosabb a tisztaság. Ha mindent jól elmostunk, akkor nem kell aggódni. A másik fontos dolog, teljesen forrón kerüljön az üvegbe a lecsó. Az utolsó üvegekbe is. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha nem zárjuk el a lángot a főzőedény alatt addig, míg az utolsó adagot is ki nem szedtük. Végezetül pedig, ha tartósítószer nélkül szeretnénk befőzni, akkor dunsztoljuk ki. Nem kell fejre állítgatni az üvegeket, mert az teljesen felesleges! :)

      Törlés
  19. A PARADICSOMOT ha hidegen ledaráljuk paradicsom darálóval, miután 4 részre elvágtuk és kivágtuk belőle a zöld középső részét,akkor már csak be kell sűríteni forrástól 20 perc alatt, ha LUKULLUSZ paradicsomot vettünk, és rátenni a zöldpaprikát és avval együtt készre főzni,hogy ropogós maradjon a paprika. Jó munkát! Gitta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a tippet. Egy ideje már paradicsom paszírozóval csináljuk, ahhoz nem kell előre meghámozni. Amint lesz kis időm, a receptbe is beleírom ezt. :)

      Törlés
  20. Válaszok
    1. Általában a paprika a ludas abban, ha a lecsó megkeseredik. Jó minőségű paprika kell hozzá, és nem kell órákig főzni. :)

      Törlés
  21. Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek ha héjastúl gyümölcscentrifugán átpaszírozom a paradicsomot, az jó megoldás lenne? Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Természetesen ez is lehetséges, de így a paradicsom húsa is a kukába megy. A hagyományos paszírózókon a paradicsomból csak a héj és a mag akad fent, a húsát átpaszírózza. Centrifuga esetén előfordulhat, hogy az értékes rostok is fent akadnak a robotgépben.

      Törlés
  22. A száraz dunszt nálam két keményfalú hűtőtáska, az hűt és megen is tart, azaz szigetel, nem kell mindenhová párnákat, plédeket, paplanokat is halmozni

    VálaszTörlés
  23. Nagymamáink idején nem volt hűtőtáska, de már most van, egyszerűbb, esztétikusabb megoldás, ki mennyit főz be, attól függ, hány hűtőtáska kell, de nekem megfelelő nagy edényeim sincsenek a tömeges befőzéshez, nekem elég ez a kettő. Esztétikus és nagyszerű megoldás szerintem!Én abban dunsztolok mindent, lekvárt is.

    VálaszTörlés
  24. Szia!
    Szeretném kérdezni, hogy paradocsom híján használhatok e sűrített paradicsom konzervzet?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  25. Válaszok
    1. Nem. A hagymát párolni kellene előtte, és akkor már olajos lenne. Mi semmit sem teszünk el olajjal. Az olaj hajlamos avasodni.

      Törlés
  26. Igen igy a legjobb eltenni évek óta ez a módszer nekem bevált, ezért nem változtatok köszönöm a receptet, hogy mások is megismerhetik.
    ez a legjobb.!!

    VálaszTörlés
  27. Ez az un. Natur lecsó télen pörköltbe, magába elkészitve majd akkor hagymával kolbásszal finom lecsó lesz. Így nagyon finom. Aki egyszer így el készíti nem csinálja másképp.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu