2013. december 1., vasárnap

Borkősav (E 334)

A borkősav (E 334) számos gyümölcs természetes alkotóeleme. Először a 18. században, szőlőből izolálták. A természetben az elméletileg elképzelhető két molekulaformából csak az egyik fordul elő, amelyek szerkezetükben csak a molekulát alkotó atomok térállásában különböznek. Csak az L(+) borkősav használható fel élelmiszer adalékként.

A borkősav íze erősen savanyú, a citromsavéhoz (E 330) hasonló. A citromsavhoz hasonlóan a borkősavat is savanyítószerként és savanyúságot szabályozó anyagként használják számos különböző élelmiszer esetében. Komplexképző tulajdonsága révén a borkősav segíti az antioxidánsok működését. Mivel nem köti meg a levegőben levő nedvességet, italporokhoz és pezsgőtablettákhoz jól használható.

Előállítás:
Borkészítés során a törkölyben, a törköly lepárlása után visszamaradó anyagokban, illetve a hordó alján káliumhidrogén- és kálciumtartarát-tartalmú anyagok maradnak vissza. Ezekből kénsav segítségével vonják ki a borkősavat.

Használat: 
A borkősav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A borkősav mennyiségi korlátozás nélkül többek között az alábbi élelmiszerek esetében engedélyezett: 
- Gyümölcs- és zöldséglevek 
- Frissítő italok 
- Ital- és pezsgőporok 
- Gyümölcs- és zöldségkonzervek 
- Lekvár, dzsem, gyümölcszselé 
- Édesség, desszert, fagylalt 
- Zselésítő cukor 
- Kocsonya, aszpik

A borkősavat a fentieken kívül sütőipari emulgátorok (E 472 a-f) előállítására is használják.

Biztonság: A borkősav veszélytelennek számít.

Saját hozzáfűzés: mi nagyon ritkán használjuk a borkősavat, a legtöbbször csak megemlítjük, hogy ezt is lehet használni. Mi inkább citromsavat használunk helyette.
Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...