Diólikőr készítése házilag zöld dióból – házi zölddió-likőr

Aki ivott már házi diólikőrt, az tudja, hogy milyen finom dologról van szó. A bolti diólikőrök meg sem közelítik a házi diólikőrt, ami mivel hogy a még éretlen, zöld dióból készül, inkább nevezhető zölddió-likőrnek. Idén elhatároztuk, hogy mi is belefogunk ennek az istenien finom italnak az elkészítésébe, ami egyébiránt egyben gyógyital is, ahogy Zilahay Ágnes már régen (1892) megírta, kitűnő gyomorerősítő is... Zilahy Ágnes - Valódi magyar szakácskönyv (1892): Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer. Mi most ezt az alapreceptet bővítettük ki egy kicsit fűszerekkel, és cukorral, hogy ne diópálinka, hanem diólikőr legyen belőle. Az arányokon mindenki módosítson magának nyugodta
Aki ivott már házi diólikőrt, az tudja, hogy milyen finom dologról van szó. A bolti diólikőrök meg sem közelítik a házi diólikőrt, ami mivel hogy a még éretlen, zöld dióból készül, inkább nevezhető zölddió-likőrnek. Idén elhatároztuk, hogy mi is belefogunk ennek az istenien finom italnak az elkészítésébe, ami egyébiránt egyben gyógyital is, ahogy Zilahay Ágnes már régen (1892) megírta, kitűnő gyomorerősítő is...



Zilahy Ágnes - Valódi magyar szakácskönyv (1892): Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer.

Mi most ezt az alapreceptet bővítettük ki egy kicsit fűszerekkel, és cukorral, hogy ne diópálinka, hanem diólikőr legyen belőle. Az arányokon mindenki módosítson magának nyugodtan, ha több pálinkája is van, de mivel nekünk pont ennyi volt itthon, így ehhez számoltuk a mennyiségeket...

Hozzávalók a házi diólikőrhöz:
- 1.7 liter házi pálinka (vagy vodka)
- 4-5 dl csapvíz
- 4 rúd fahéj
- 1 vaníliarúd
- 3 csillagánizs
- 10 szegfűszeg
- 1 narancs héja (csak a sárga rész, a fehér nem kell)
- 30-32 zöld dió
- 80 dkg cukor
- 5 literes üveg

Mikor gyűjtsük a zöld diót?
A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. A lényege, hogy a diók már minél nagyobbak legyenek, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha leszedünk egyet, átszúrjuk egy hústűvel, vagy kötőtűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó. Ugyanezt ellenőrizhetjük akár egy késsel is, ekkor vágjuk félbe a diót, és ha a kés könnyedén szeli keresztül, akkor jó.


Zöld dió, a zöld csoda: a diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes. A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek. A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum-számba menő különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.

Diólikőr elkészítése házilag:
A diólikőr elkészítése azzal kezdődik, hogy zöld diót szedünk a fáról, majd alaposan megmossuk, felhúzunk egy gumikesztyűt (ezt tessék komolyan venni, mert annyira megfogja az ember kezét, hogy korom fekete lesz, és lemosni nem lehet, meg kell várni, míg lekopik), majd negyedekre vágjuk a diókat. A negyedelt diót rakjuk egy nagy befőttes üvegbe, öntsük nyakon a jó fajta házi pálinkával, vagy akár vodkával, dobáljuk bele a fűszereket. Itt jegyezném meg, hogy a narancs héjából csak a sárga rész kell, a fehér nem. Én ezt egy egyszerű zöldséghámozóval vágtam le a narancsról. Fontos továbbá, hogy a narancsot mossuk meg rendesen a felhasználás előtt. A végén öntsük bele a cukrot is, majd alaposan zárjuk le az üveget.

Mire minden fűszert az üvegbe teszünk, már valószínűleg elkezdődött a folyamat, és elszíneződött a pálinka. Ez a folyamat egészen addig fog folytatódni, mígnem egészen fekete nem lesz az ital. Azonban ezzel még nincsen vége. A diólikőr majd valamikor legkorábban is október november környékén lesz fogyasztható, addig érnek az ízek az üvegben. Hetente rázzuk fel, és amíg lehetőségünk van rá, minden nap tegyük ki a napsütésre, hogy a meleg elősegítse a folyamatot. A cukor már a második napra feloldódik benne.

Nagyjából két-négy hét elteltével szűrjük le (a jobb oldali fotón 3 napja áznak a diók). A kiszedett fűszereket öntsük le nagyjából fél liter vízzel, alaposan mossuk át benne a fűszereket és a diókat, hogy kioldja belőlük a bennük maradt értékes pálinkát. Ezt követően dobjuk ki a fűszereket, de a diót, ha kedvünk van, akár meg is ehetjük, hiszen rendkívül egészséges, de tartsuk szem előtt, hogy ugyanolyan magas lesz az alkoholtartalma, mint magának a likőrnek. A vizet, amivel átmostuk a diókat és a fűszereket öntsük a leszűrt likőrhöz, alaposan keverjük el, majd palackozhatunk kedvünkre...

Tipp: ha a zölddió-likőrrel párhuzamosan készítünk zölddió-befőttet is, akkor a likőrből kiszedett diókat és fűszereket a szirupfőzési szakaszban (ami, ha a kettőt egyszerre kezdtük el, akkor nagyjából egy időben történik) hozzáfőzhetjük a zölddió-befőtthöz is. Ez esetben nem feltétlen kell majd bele rum, vagy rum aroma, de ezt a bővebben leírjuk a Zölddió-befőtt, avagy zöld dió szirupban – az istenek csemegéje bejegyzésünkben.

Nekünk összesen 2.3 liter lett belőle. Palackozva tegyük a kamrába, és várjuk vele legalább két-három hónapot (most is megkóstolhatjuk, de még kissé nyers az íze), a legjobb azonban, ha karácsonyig nem nyúlunk hozzá. Addigra a most még haragoszöld likőrnek be kell barnulnia szépen, és az ízek, aromák is összeérnek.



Kellemes likőrkészítést kívánunk mindenkinek. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Hogy is van akkor ez a fahéj kérdés? 1 vagy 4? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! 4 rúd, az 1 rúd az vanília, csak el lett írva. Javítani fogom, köszönöm.

      Törlés
  2. Sziasztok!

    Micsoda itóka! :)
    Ha van kedvetek játszani, szeretettel várlak titeket ezzel a recepttel a Vigyázz, kész, főzz! játékon: http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2015/06/nyari-izek-telire-vkf-73-fordulo.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz!

      Köszönjük szépen a felhívást, hamarosan jelentkezünk a játékba. ;-)

      Törlés
  3. Dió likőrt nagymamám csinálta,de hol veszek zöld diót Pesten? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Látom, már kaptál választ. A zöld diót nem lehet venni, azt diófáról kell szedni akkor, amikor belül még nem alakult ki a csonthéj. Ez általánosságban szent Iván éj előttre esik, de ez sokban függ az adott évi időjárástól, és a tengerszint feletti magasságtól, hiszen a hegyekben akár hetekkel is később érheti el a dió az ideális állapotot.

      Törlés
    2. Ahol ad pálinkát (de vidéken bisztosan találsz)

      Törlés
  4. Màr sehol :)
    Szent Ivàn éj előtt kell szedni, akkor még nem kemény belül.
    Jövőre ekkor menj sétàlni csalàdi hàzas részre és a lepotyogott diókat szedd össze. Én is azokat kapkodtam fel,felvàgtam pàrat, hogy jó-e és nem volt bajuk, a jég verhette le. 5-6 szemet kaptam a fàról is a gazdàjàtól. Én ezekből csinàltam befőttet. Isteni, tegnap tettem üvegekbe. De 2 hetet àznia kellett, úgyhogy én júni 15. körül szedtem! Még puha volt a belseje! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea! Egy hozzászólásban válaszolnék mindkét hozzászólásodra. Először is gratulálok a zölddió-befőttedhez. :-) A szirupot önmagában is elteheted, és használhatod egyfajta öntetnek például fagylaltokhoz. De felöntheted házi pálinkával is, és akkor - bár egy kissé hamis - diólikőröd is lesz. :-)

      Törlés
  5. Viszont azt tudja valaki, hogy a megmaradt fűszeres, igen cukros szirupból mit tudok készíteni? Finom aromàja van, sajnàlom kiönteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2:1 arányban összekeverve házi pálinkával egy kis hamis diólikőrt készíthetsz belőle. 2 rész pálinkához 1 rész cukros szirupot keversz, és hagyod állni pár hónapig. Előtte a szirupot alaposan szűrd le. ;)

      Törlés
  6. Van 2 diófánk,a nyáron megcsinálom.

    VálaszTörlés
  7. Az a 4-5 deci víz ami a receptbe van írva, az az amivel majd a diókat meg a fűszereket át kell mosni? És amiután kioldja belőle a pálinkát, mit kell a pálinkás vízzel csinálni?
    Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Igen, az az a víz, és a végén hozzá kell önteni a pálinkához is. Ezzel hígítjuk egy kicsit, hiszen ez likőr lesz. Tisztán túl nagy lenne az alkoholtartalma. :-)

      Törlés
  8. Tavaly csináltam először, de nekem keserű lett sajna:s Mire figyeljek, mitől lehet? Lehet, hogy későn szedtem a diót? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófia!

      A keserűségét a cukor és a dió mennyiségével tudod szabályozni. Vagy túl sok lett a dió, vagy túl kevés a cukor. Az azonban bizonyos, hogy a diólikőr a gyomorkeserűk közé tartozik, azaz alapvetően kesernyés íze van. De az állásban ez az íz lágyul. A frissen készített diólikőr kimondottan "zöld" ízű. Karcos és keserű. Ilyenkor a színe is olajzöld még. A spájzban azonban nagyjából fél év alatt bebarnul, és eközben az ízek is összeérnek benne. Ezért mondják, hogy karácsonykor kell felbontani először, mert akkorra már nagyon finom. :-)

      Törlés
    2. Kedves Zsófi!
      Az így elkészített diólikőr mindig keserű lesz, aperitifnek jó. Ha nem szereted a keserű ízt (én se) az alkohol és fűszerek hozzáadása előtt 10-14 napig áztasd napi 1-2x cserélt vízben az előzetesen megszurkált diókat, majd felvagdosást követően jöhet rá az alkoholos cucc. Így garantáltan nem lesz keserű, sőt nagyon finom, a színe nem lesz fekete, csak mély aranybarna-barna. A közismert diólikőr keserű, ez nem, és szerintem finomabb is. Szerintem sokkal jobb, ha tiszta szesz van rajta, vagy legalább ízesítetlen vodka, akkor nem lesz undok pálinka íze. Próbáld ki, megéri. Üdv Balázs

      Törlés
  9. Köszönöm, idén újra kipróbálom!

    VálaszTörlés
  10. Szia, ha már a csonthéj képződés elindult(lehet késsel vágni) akkor abból még lehet csinálni?
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mi nem javasoljuk, de elméletileg lehet. Gyakorlatilag nem próbáltuk már keményedő dióból elkészíteni.

      Törlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok! Idén próbálkozom először mind a likőrrel, mind a befőtt keszítesével. Azt szeretném megtudni, hogy az üvegeket le kell zárni, vagy inkább maradjanak nyitva? A befőttnél nyitva hagytam az üvegeket, de a likőrt lezártam. Jól csináltam?
    Köszi a választ előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, zárd le, különben egyrést elkezd párologni az alkohol, másrészt mindennek pálinka szaga lesz. :)

      Törlés
    2. Sárosi Nagy Erzsébet2018. július 3. 17:46

      Egyik helyen karácsonyig kell áztatni a diót másikon 2 hónap múlva leszűrni, oké de mit csinálok a kiszűrt diókkal. Ugye nem kell kidobni.???

      Törlés
    3. Én ugyanakkor raktam el zölddió-befőttet, így a kiszedett dió egy része abba került, de igen, sajnos nagy része a kukába landolt.

      Törlés
  13. Lehet cukor helyett mézzel (nem felfőzve!) készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László! Mézzel lehet készíteni, de főzés nélkül nem. Befőtt! A nevében is benne van! Ha nem főződ, akkor tartósítószer kell majd hozzá, ami szintén kinyírja a méz minden áldásos hatását. Szóval inkább főzzed. :)

      Törlés
  14. Kedves Zsolt! Köszönöm a választ, de én a likőrre gondoltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László!
      Elnézést, elnéztük.
      Természetesen lehet! :)

      Törlés
  15. Valóban karácsony tájékán kezdtük meg a szirupban eltett diót, nagyon finom, kellemes, nem mindennapi csemege. Édesanyám a diótorta díszítésére használta a cikkekre vágott diót, a szirupját rummal, vagy konyakksl vegyítve igen finom diólikőrt készített.

    VálaszTörlés
  16. Üdv,
    Most csináltam először likőrt.
    Sajnos a szűrésről kevés infó van.
    Hihetetlen macera volt, saját kútfőből két réteg függönyanyagon küldtem át.
    Nem volt meggyőző a végeredmény, ezért plusz egy harisnyán is átszűrtem.
    Sokáig tartott...
    Még egy kérdés: a palackban szépen elvan karácsonyig vagy néha adni kell neki levegőt?
    Köszi a választ!
    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nekem a szűrés nem volt macerás. :) Én lezárva tartottam, de hetente 1-2 alkalommal kinyitottam levegőzni kis időre. :)

      Törlés
  17. Heló. Idén kipróbálnánk mi is csak vanilia rudat nem talalok sehol. Helyettesithetem vanilia porral vagy cukorral ?

    VálaszTörlés
  18. Egy rúd vanília 2000ft fölött van. Csoda hogy lehet kapni!!!

    VálaszTörlés
  19. Az lenne a kerdesem, hogy ha beneztem, es a vizet (4dl) raontottem mar most, akkor mi fog tortenni? Remelem igy is mukodik... Vasarnap, tehat 5 napja tettem be a likor osszes hozzavalojat, es mar most elegge barnas, tehat olyan, mint a kepeken.. van remeny? �� koszonom a valaszt elore is.. viola

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár jó is lehet. A tömény alkoholban hamarabb áznak ki az ízek. De azért majd számolj be róla, milyen lett. :)

      Törlés
    2. Jelentem jó lett, nagy sikere van. ��Tény, hogy az elején többet kellett összerázni, a cukor nehezebben oldódott. És kiraktam többször a napra is. Természetesen mikor leszűrtem, már nem higitottam tovabb vizzel...�� Summa summarum, jó lett, és finom�� de azert jovore kiprobalom az eredeti receptet is. Koszonom, hogy valaszoltatok. Boldog Karacsonyt. Viola

      Törlés
    3. Igazán örülök, hogy végül siker koronázta. Fogyasszátok egészséggel. :)

      Törlés
  20. Mi is készítettünk zölddió likőrt, de víz helyett édes vörösbort használtunk, a cukor helyett pedig repcemézet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt biztosan ki fogjuk próbálni. Nagyon jól hangzik. :)

      Törlés
    2. Szia!
      Megkérdezhetem, hogy a vörösboros-repcemézes változatnak mi a receptje és hogy készül?
      Azt is ki kell tenni a napra?

      Törlés
  21. Szia Zsolt! Az üveget ezalatt a 2-4 alatt le kell zárni tetővel, vagy csak elég lefedni? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak frisentartó fóliával szoktam lezárni, hogy ne párologjon. Azt kb. két naponta cserélem, amikor ákevergetem kicsit. :)

      Törlés
  22. Kedves Zsolt, most tettem befőttesüvegbe minden hozzávalót. Azt hiszem, a befőttesüvegen 3 l-es. A cukor nagyon vastagon gyűlt össze az üveg alján, azt szeretném kérdezni, hogy ez a majd 1 kg cukor nem túl sok-e? A te képeden mintha kevesebb lenne cukor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az üveg alján lévő cukor szép lassan el fog olvadni. És nem, nem volt sok nekünk. A zöld dió alapvetően igen keserű, ezt kompenzálja a cukor. :) Az én képemen azért kevesebb a cukor, mert a napra raktam ki, és gyorsan elkezdett olvadni. Valamint picit meg is kevertem.

      Törlés
  23. Egyébként nagyon köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  24. Bejelentkeztem, de mégsem a nevemmel írtam.
    Üdvözlettel: Bernát

    VálaszTörlés
  25. Most meddig kell áztatni,mikor kell palackozni? 2-4 hét múlva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az attól függ, milyen körülmények között ázott. Nekem hamar jó lett, mert kint volt a tűző napon egész nap. Ha bent, a lakásban tartjuk, akkor több idő kell neki. Ezért írtam 2-4 hetet. :)

      Törlés
  26. A diót László napján kell leszedni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu