2015. július 14., kedd

Körtekompót rozsérő körtéből

Annyira szeretjük a körtekompótot, hogy nem tudtuk kivárni az igazi körteszezont. De akkor honnan vettünk most körtét a körtekompóthoz? Két éve, hogy édesanyám felhívta a figyelmemet egy, a közelükben lévő fácskára, amelyen gyönyörű szép körték érnek ilyenkor. Ő - tévesen - vadkörtének hitte, de hamarosan kiderült, hogy ez az aprócska, édes körte nem más, mint az árpával érő körte, vagy másik nevén a rozsérő körte. Akkor egyszerű körtebefőttet készítettünk belőle, majd tavaly is meglátogatva, majd leszüretelve a fát, mézes körtebefőtt készült ebből a parányi kis édes csodából. Idén is meglátogattam a fát, és ha lehet, most még több termése volt, mint az elmúlt években. Szedtem is egy jó kis adagot (több, mint három kilót), és eldöntöttük a feleségemmel, hogy idén nem befőtt lesz belőle, hanem jelen posztunk alanyát képező körtekompót, és körtés kígyórétes.



Természetesen, aki nem tud beszerezni ilyen körtét, az nyugodtan készítheti bármilyen más befőzésre alkalmas körtefajtából. :-)

Hozzávalók a körtebefőtthöz:
- 1 kg körte (nettó súly, tisztítva, darabolva mérve)
- pár szem szegfűszeg (4-5)
- pár kis darabka fahéj (3-4)
- 2 liter víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet reszelt citromhéj
- 10-12 evőkanál kristálycukor

Körtebefőtt elkészítése:
A körtéket megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Ennél a körténél elég volt felesbe vágni, de aki nagyobb méretű körtéből készíti, akár negyedelheti, nyolcadolhatja is a gyümölcsöket. A megtisztított, darabolt körtéket tegyük egy lábasba, öntsünk rá két liter vizet, adjuk hozzá a citromlevet, fűszereket, cukrot, majd tegyük a tűzre. Forrástól számított 10-15 perc után készen van, elzárhatjuk alatta a lángot.



Hűtsük ki, majd hagyjuk pihenni pár órát, hogy összeérjenek az ízek. Mi hidegen tálaltuk, nagy sikere volt még a 21 hónapos lurkónál is. ;-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...