Szeretjük a
medvehagymát, mert finom és egészséges. Minden évben várom a
medvehagyma szezonját, mert egyszerűen imádom azt a különleges zöldes fokhagymás ízt. A blogunknak is többször volt már főszereplője ez a roppant egészséges növény. Készítettünk már belőle
medvehagymás savóitalt, illetve
medvehagymás kefirkrémet, de még a
medvehagymaszár kovászolását is kipróbáltuk.
Ezúttal arra gondoltam, az egyéb
zöldségkrémeink mintájára magát a medvehagymát próbálom meg eltenni télire, hogy azt az év bármely szakában fel tudjam használni bármilyen célra, bármilyen étel ízesítésére. Nem bántam meg, hogy nekifogtam, mert egy kimondottan finom, ízletes és gusztusos medvehagymakrém lett az eredmény, amellyel bármilyen ételt bátran ízesíthetünk, de akár szendvicsfeltétként is használhatjuk...
Hozzávalók a medvehagymakrémhez:
- friss medvehagyma
- konyhasó
Medvehagymakrém elkészítése:
Az elkészítés nagyon egyszerű. A medvehagymát a szár részekkel együtt zöldségaprítóval pépesítsük, majd mérjük meg a medvehagymapépet. A sót úgy kell számítani, hogy minden 1 kg pépre 20 dkg sót számítunk. Ez 16%-os sótartalmat eredményez, amely elegendő ahhoz, hogy tartósítószerek nélkül akár évekig eltartható legyen hűtés nélkül is. Nem kell megijedni a só mennyisége miatt, hiszen ezt nem magában esszük, csak ízesítésre használjuk. Az étel sózásakor vegyük figyelembe ezt, és akkor könnyedén kompenzálható a sótartalom. Ha mégis kevesebb sót szeretnél használni, megteheted, de akkor vagy tartósítószert is kell adni hozzá, vagy hűtőben kell tartani, és hamar el kell fogyasztani. Nekünk bevált ez a sózási arány, évek óta állnak különböző
zöldségkrémek a spájzunkban anélkül, hogy megromlottak volna. Szóval, mérjük ki a szükséges mennyiségű sót, keverjük össze a medvehagymapéppel. Ezt követően töltsük befőttes üvegekbe, és mehetnek is a kamra polcára.
Tiszteletem! Ebben az esetben olaj sem kell a tetejére lezárásnak?
VálaszTörlésNem, nem kell. :)
TörlésNekem nem jön ki a 16%! :O Neked hogy sikerült? Most 16 vagy 20?
VálaszTörlésCsupán matek az egész! Minden 1 kg péphez hozzáadunk 20 dkg sót. Az összesen 1,2 kg, atat 120 dkg. 120-nak a 20 hány százaléka? Ja igen! Pontosan 16,66666666666667%! Így lesz a végterméknek kerekítve 16% a sótartalma. 😉
TörlésKedves Zsolt! Sterilizált üvegekbe töltsük az elkészített medvehagyma-krémet ( mosogatógépben magas hőfokon kimosott üvegekre gondolok )? Ami még felmerült bennem: mielőtt hozzákezdünk az egész pürésítési művelethez, meg kell mosni, kiterítve szárítani, papírtörlővel leitatni a nedvességet a medvehagyma-levelekről? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Emy
VálaszTörlésA mosogatógépből frissen, melegen kivett üveg jó lesz. A leveleket meg kell mosni, és elég csak hagyni, hogy megszáradjanak, nem kell törölgetni őket. 🙂
Törlés