Medvehagymás savóital – frissítő, egészséges zöldségital

Egyszer már írtunk tejsavó ból készíthető italról ( Epres savóital ), de akkor a natúr, sótlan tejsavót ízesítettük gyümölccsel. Most azonban egy másik felhasználási módról lesz szó. A házi vajkrém , vagy házi kefirkrém készítése közben ugyanis sót adunk az alapanyaghoz, így a melléktermékül megmaradt  tejsavó  is sós lesz. Sós  tejsavó ból pedig gyümölcsitalt készíteni nem túl célszerű. A minap azonban medvehagymát vettünk, és abból készítettünk tegnap istenien finom medvehagymás kefirkrémet , így ismét lett  tejsavó nk, amiből valamit készíteni kellett. Gondoltam, ha már medvehagymalázban égünk, akkor miért ne próbáljuk ki a medvehagymás savóítalt... A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumo
Egyszer már írtunk tejsavóból készíthető italról (Epres savóital), de akkor a natúr, sótlan tejsavót ízesítettük gyümölccsel. Most azonban egy másik felhasználási módról lesz szó. A házi vajkrém, vagy házi kefirkrém készítése közben ugyanis sót adunk az alapanyaghoz, így a melléktermékül megmaradt tejsavó is sós lesz. Sós tejsavóból pedig gyümölcsitalt készíteni nem túl célszerű. A minap azonban medvehagymát vettünk, és abból készítettünk tegnap istenien finom medvehagymás kefirkrémet, így ismét lett tejsavónk, amiből valamit készíteni kellett. Gondoltam, ha már medvehagymalázban égünk, akkor miért ne próbáljuk ki a medvehagymás savóítalt...



A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.

Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elősegíti a zsírégetést segíti elő, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.

Az interneten keresgélve tejsavó alapú italok után arra kellett rájönnöm, hogy sajnos a világháló telis-tele van olyan savóital receptekkel, amelyeket főzni, azaz közel 100 fokra hevítve kell elkészíteni. Ezzel csak egyetlen baj van: a vitaminok igen nagy százaléka ekkora hőmérsékleten lebomlik, és így az áldásos tejsavó igen csak veszít az értékéből. Nagyjából ugyanez a helyzet a medvehagymával is. Ezért úgy döntöttem, a saját fejem után fogok menni, és olyan változatot készítek, amelyikben "nyersen", azaz főzés nélkül van a medvehagyma és a tejsavó is. A végeredmény pedig egy istenien finom, egészséges és frissítő ital lett... :-)

Hozzávalók a medvehagymás savóitalhoz:
- 8-10 szép nagy levél medvehagyma
- 7 dl sós tejsavó

Medvehagymás savóital elkészítése:
Az elkészítés nem egy nagy mutatvány. Vágjuk apró darabokra a medvehagymát, majd adjuk hozzá a savóitalhoz. Botmixerrel pépesítsük, majd tegyük a hűtőbe pihenni egy-két órára. Ezalatt az idő alatt rendesen kiázik a medvehagyma. Akit nem zavarnak benne a darabok, akár így is hagyhatja. Én leszűrtem, a medvehagymát jól kipréseltem, majd megettem. :-) A savóitalt pedig üvegekbe töltöttem. Íze nagyon finom, kellemesen csípős, de ugyanakkor nagyon frissítő.

Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy hagymaszagú, így nem biztos, hogy ez a megfelelő ital, ha társaságba készülünk. Egyébként pedig biztosan rendkívül egészséges, hiszen egyesül benne két, önmagában is nagyon egészséges dolog...

A medvehagyma fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést, valamint tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért..

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg. Általában a hagymaformák idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.
Megjegyzés:
Eltarthatósága nem sok, mindösszesen néhány nap. Ezért nem érdemes nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy el is fogy. Viszont cserébe, amiért nem forraltuk fel az értékes tejsavót, a benne lévő élő baktériumkultúra - ez természetes része - segít rendben tartani a bélflórát. Ha forraljuk, akkor tovább lesz eltartható, de oda ez az áldásos hatás is.

Aki akarja, kipróbálhatja más hagymafélékkel kombinálva is, vagy esetleg egyéb fűszerek hozzáadásával. Mi most ezt csak így egyszerűen készítettük el, de így is nagyon, nagyon finom lett. Mindenkinek kellemes felfrissülést kívánunk az egészséges medvehagymás savóital által... :-)

A tejsavó összetevőiről, élettani hatásairól a www.tejedes.hu oldalon olvashattok bővebben. Érdemes megnézni.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu