A
medvehagyma egy olyan dolog, amiről sokat hallottam már, de még egyáltalán nem találkoztam vele eddig. Azt sem tudtam, hogy milyen az íze. A fővárosban lakunk - annak is a közepén -, így errefelé nem nagyon lehet csak úgy kimenni a szabadba, és szedni. Ennek (is) köszönhetően ezidáig csak sóvárogtam utána. Azonban mivel évről évre növekszik a népszerűsége ennek a
természetes csodaszernek, egyre több helyen lehet kapni. Most már nem csak a piacokon, de néha még a boltokban is ránk kacsint a zöldséges pultról. Ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy csomaggal, és megismerkedem vele közelebbről is. Nem bántam meg. Kinézetre leginkább a sóskára emlékeztet, íze azonban leginkább a fokhagymára hajaz. Az erős, lédús és roppanós szára még kellően csípős is - akár a fokhagyma -, míg zöld levele ennél jóval lágyabb.
Gondolkodtam, mit készíthetnék belőle. Mivel a napokban arra készültem, hogy a
házi vajkrém és a
házi mascarpone nyomán készítsek egy jó kis kefirkrémet, úgy döntöttem, első medvehagymás ételem egy jó kis medvehagymás-kapros kefirkrém lesz. Elkészítettem, és annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, megosztom az olvasóinkkal is...
Hozzávalók a medvehagymás-kapros kefirkrémhez:
- 5 szép nagy levél
medvehagyma
- kapor ízlés szerint
- 2 csapott mokkáskanál konyhasó
- 2 nagy pohár (450 gramm) élőflórás kefir
Medvehagymás-kapros kefirkrém elkészítése:
Az elkészítése nagyban hasonlatos a
házi vajkrém és a házi mascarpone elkészítési módjához. A két nagy doboz kefirt öntsük bele egy nagyobb edénybe, adjuk hozzá a sót, keverjük össze alaposan, majd öntsük bele egy sűrű szövésű anyagba (géz, konyharuha, textilpelenka, stb.), majd ebben kössük batyuba, és akasszuk fel valami hűvös helyen. Tegyünk alá egy tálat, amibe csepeghet az értékes
tejsavó. Hagyjuk így 12 órán át csepegni. Ha letelt az idő, bontsuk ki a batyut, és a benne lévő sűrű kefirkrémet tegyük egy lezárható műanyag edénybe. A
medvehagymát és a kaprot (ha nem szárítottat vettünk), vágjuk apró darabokra, majd keverjük el egyenletesen a kefirkrémben. tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk, hogy az ízek pár óra alatt összeérjenek. Ezzel el is készült az istenien finom medvehagymás-kapros kefirkrém.
Kenhetjük kenyérre, zsemlére, pirítósra, de akár egy
finom, meleg lángos feltétjének is kiváló (ma így is ettem). Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a medvehagymás-kapros kefirkrémhez... :-)
UPDATE 2014.04.03 - Később a kinyert tejsavót többféleképpen is felhasználhatjuk. Mi leginkább nyersen, mindenféle hőkezelési eljárás nélkül használjuk, mert úgy marad meg benne a legtöbb értékes anyag. Készíthetünk belőle remek tejsavó alapú zöldség- és gyümölcsitalokat például. A zöldségitalokhoz kiválóan alkalmas a sós tejsavó, de a gyümölcsös savóitalokhoz jobb a sótlan savó. Ez esetben a krémet előre ne sózzuk meg, csak majd a lecsepegtetést követően - amikor a medvehagymát is hozzákeverjük. Persze ez esetben kevesebb só fog kelleni...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése