Az elmúlt napokban több medvehagymás recept et is közzétettünk. Ami közös volt bennük az az, hogy a medvehagymák nak csak a levelét használtuk fel hozzájuk, a szárukat azonban nem. Azokat gondosan összegyűjtöttük, és mostanra lett annyi, hogy érdemben is foglalkozzunk vele. Hogy honnan jött a medvehagyma szár kovászolásának ötlete? Pofon egyszerű a válasz: az egyik kedvencem a kovászos uborka , de jó sok fokhagymával. Annyira isteni íze van a kovászos uborka levében érlelt fokhagymának, hogy egyszerűen imádom. A medvehagyma szárának pedig erőteljes fokhagyma íze van, így gondoltam, teszek vele egy próbát. :-) Elárulom, hogy nem bántam meg, mert egy igazán különleges csemege lett belőle, csak az a kár, hogy kevés... Hozzávalók a kovászolt medvehagyma szárhoz: - 1 csokor medvehagyma szára - 1 csokor friss kapor (ha nincs, jó a szárított is) - 1 liter csapvíz - 1 evőkanál konyhasó - 1 zsemle, vagy kisebb szelet kenyér Kovászolt medvehagyma szár elkészítése: Az elkészítés
Az elmúlt napokban több medvehagymás receptet is közzétettünk. Ami közös volt bennük az az, hogy a medvehagymáknak csak a levelét használtuk fel hozzájuk, a szárukat azonban nem. Azokat gondosan összegyűjtöttük, és mostanra lett annyi, hogy érdemben is foglalkozzunk vele. Hogy honnan jött a medvehagymaszár kovászolásának ötlete? Pofon egyszerű a válasz: az egyik kedvencem a kovászos uborka, de jó sok fokhagymával. Annyira isteni íze van a kovászos uborka levében érlelt fokhagymának, hogy egyszerűen imádom. A medvehagyma szárának pedig erőteljes fokhagyma íze van, így gondoltam, teszek vele egy próbát. :-) Elárulom, hogy nem bántam meg, mert egy igazán különleges csemege lett belőle, csak az a kár, hogy kevés...
Hozzávalók a kovászolt medvehagymaszárhoz:
- 1 csokor medvehagyma szára
- 1 csokor friss kapor (ha nincs, jó a szárított is)
- 1 liter csapvíz
- 1 evőkanál konyhasó
- 1 zsemle, vagy kisebb szelet kenyér
Kovászolt medvehagymaszár elkészítése:
Az elkészítés tekintetében nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest. A medvehagymaszárakat mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy száraz konyharuhára. Vegyünk elő egy befőttes üveget, az aljára tegyük a kaprot, majd állítsuk bele a medvehagymaszárakat, amelyeket előzőleg olyan hosszúra vágtunk, hogy nagyjából 4-5 centivel legyenek rövidebbek, mint az üveg, hogy kényelmesen elférjen a tetején a zsemle majd. Szóval, állítsuk bele a hagymaszárakat az üvegbe. Egy edénybe engedjünk langyos (max. 30 fokos) csapvizet, amiben keverjük el a konyhasót. Nálam az 1 liter víz / 1 evőkanál só arány bevált, de természetesen ez módosítható egyéni ízlés alapján. Ezt a vizet öntsük bele az üvegbe, majd nyomjunk a tetejére egy zsemlét. Fedjük le egy kistányérral, és tegyük szoba hőmérsékletű helyiségbe.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez az egészséges finomsághoz. A levét pedig ki ne öntsük, mert az egy igazi kincs. Tele van tejsavbaktériumokkal, amelyek kimondottan előnyös hatással bírnak az emésztőrendszerünkre, ezért érdemes a kovászos lét is elfogyasztani. :-)
Sajnálom,hogy csak most látogattam erre az oldalra. Köszönöm a hasznos tanácsokat!
VálaszTörlésNe sajnáld, lesz jövőre is medvehagyma szezon, majd akkor térj vissza a receptért... :-)
TörlésIsteni finom mióta kipróbáltam tavaly csak erre vártam h ismét szezonja legyen. Köszi az ötletet.
VálaszTörlés