2015. július 4., szombat

Vöröshagymakrém télire, avagy a házi hagymakrém receptje

Az idén már készítettünk tartósítószermentes házi fokhagymakrémet, tavaly szintén tartósítószermentes házi paprikakrémet valamint házi ételízesítőt tettünk el, de repertoárból hiányzik még a vöröshagymakrém. Gondolom, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mire jó ez, mi értelme ennek, mikor a boltban az év bármely napján kapható vöröshagyma, méghozzá emberi áron, de ha mégsem lenne, akkor kapható tubusos vöröshagymakrém is. Akkor hát minek vacakolna ezzel bárki is? Elmondom, mi miért készítjük el: egy ismerősömtől kaptunk saját kertből való hagymát, méghozzá elég sokat, ami sajnos a mi spájzunkban (bérház) nem tartható el sokáig, mert romlásnak indul hamar ebben a nagy melegben. Ezért úgy döntöttünk, e módon fogjuk eltarthatóvá tenni.



A bolti vöröshagymakrém pedig a megszokott nagyipari termék tele adalékanyagokkal és tartósítószerrel. Nézzük, mi is szerepel a bolti "U" betűs márkájú vöröshagymakrém tubusán: "nyers vöröshagyma (82%), étkezési só (12%), növényi olaj, módosított kukorica-keményítő, étkezési sav (citromsav), sűrítőanyag (xantán gumi), tartósítószerek (Kálium-metabiszulfit*, Kálium-szorbát). * kén-dioxidot tartalmaz" Ezzel szemben a mi hozzávalóink a következők: konyhasó (16%), vöröshagyma (84%). Remélem, mindenkinek egyértelmű, miért nem veszünk ilyet (sem) a boltban...

Hozzávalók a házi vöröshagymakrémhez:
- vöröshagyma
- konyhasó
- citromsav (opcionális)

Vöröshagymakrém elkészítése:
Az elkészítése roppant egyszerű feladat, ugyanakkor készüljünk fel, hogy meg fogjuk könnyezni. :-) Az egész azzal kezdődik, hogy megpucoljuk a hagymákat, majd legalább negyedekre vágjuk. Beletesszük a zöldségaprítóba, és felaprítjuk vele. Aki szereti, készítheti rusztikusra (nagyobb hagymadarabokkal benne), de akár teljesen el is lehet pépesíteni. Amikor fel van aprítva, egy tálba tesszük, és megmérjük. Minden kilogramm hagymapéphez fél mokkáskanál citromsavat (a citromsav azért kell bele, nehogy elkezdjen az idő múlásával elszíneződni a hagymakrém. Akit ez esetleg nem zavar, akár el is hagyhatja, mert a tartósításban nincs szerepe), és 20 dkg sót mérünk (tehát 1 kg esetén 20 dkg só, így lesz a végeredmény 1.2 kg), majd alaposan elkeverjük és tiszta befőttes üvegekbe töltjük. A lapkákkal (kupakok) lezárjuk, és mehet a spájzba. Az egyéb nem főzött zöldségkrémeknél megszokott módon nem kell sem hőkezelni, sem befőzni, sem tartósítószert keverni hozzá, ugyanis a só tartósít.



Itt azonban megjegyezném, hogy kell a 16% sótartalom, ennél kevesebbel orosz rulettet játszunk, mert vagy megmarad, vagy elromlik. Ezért nem érdemes azon töprengeni, hogy túl sok a só, és elég ebbe kevesebb is. Az ételekbe egyébként is mindig teszünk sót, így legfeljebb majd kevesebb hozzáadott só kell a főzéskor, mert a hagymakrémben már van só. A bolti vöröshagymakrém is csak azért tartalmaz relatíve kevesebb sót (11,5%), mert tartósítószert is adtak mellé (mondjuk úgy meg tényleg sok ez a só, de biztos olcsóbb, mintha hagyma lenne benne helyette).



Ha a megadottak szerint járunk el, akkor egy sokkal magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező, finom házi vöröshagymakrémünk lesz, amelyet szinte bármely ételben használhatunk, és hagymatartalma 84% lesz, még úgy is magasabb arány a boltihoz képest, hogy abban kevesebb só van...

Mindenkinek kellemes vöröshagymakrém készítést kívánunk! :-)

7 megjegyzés :

  1. Sziasztok! próbálta már valaki? Tapasztalat?
    Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, nem fogsz csalódni. Ha kételkedsz, kezd kisebb mennyiséggel. Mi már mindenhez ezt használjuk. A pörkölt alaphoz is. Nem kell hagymát pucolni, nincsenek könnyek, nincs hagyma kockázás. Csak beledobjuk az olajba, épp csak kétszer megkeverjük, meg is dinsztelődött. Nagyon szeretjük. Csak bele kell kalkulálni a főzésbe, hogy ebben só is van...

      Törlés
  2. Kipróbáltam. Most főztem lecsót vele, amibe nem tettem sót. Rettenetesen sós lett. Számomra kevesebb só kell bele. A fokhagymánál jó, mert abból kevés kell, és nem sózza el az ételt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kevesebb sót nem lehet bele tenni, mert ennyi kell ahhoz, hogy tartósítószer nélkül elálljon. Lecsóhoz éppen emiatt ez pont nem jó, mert abba arányaiban elég sok hagyma kell. De pörköltekhez és bármilyen ételhez, amibe nem kell sok, ahhoz tökéletes. De azt tényleg nem javaslom, hogy kevesebb sót tegyél bele, mert akkor el fog romlani...

      Törlés
  3. Próbáltam,sajnos keserű lett,nem tudom mitől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nincs benne semmi, ami megkeseríthetné, így ez csak a hagyma miatt lehet. Nem tudom, talán új hagyma volt, és nem volt még elég "érett". Sajnálom, hogy nem sikerült. Ha van kedved, próbáld ki még egyszer majd másik alapanyaggal, mert amúgy nagyon hasznos, ha van ilyen a spájzban. Sokszol jól jön nekünk is. :)

      Törlés
  4. Fokhagymát is rendszeresen teszek el,azzal nincs gond.

    VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...