Ételízesítő házilag (szárított) – házi vegeta tartósítószer nélkül

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal  (Bővebb infó itt:  moksa.hu ) . Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is) , holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi három éve a nedvesen elrakott házi ételízesítőt mutattuk be, most elkészítettük a szárított változatot is. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. De egy biztos, mindenképpen megéri elkészíteni... Hozzávalók az ételízesítőhöz: 1.3 kg sárgarépa 70 dkg petrezselyemgyökér 

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu). Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások.

Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi három éve a nedvesen elrakott házi ételízesítőt mutattuk be, most elkészítettük a szárított változatot is. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. De egy biztos, mindenképpen megéri elkészíteni...

Hozzávalók az ételízesítőhöz:
  • 1.3 kg sárgarépa
  • 70 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 70 dkg karalábé
  • 40 dkg zeller
  • 4 db nagyobb paradicsom
  • 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg kelbimbó
  • 30 dkg karfiol
  • 30 dkg káposzta
  • 2 csokor petrezselyem zöld (vagy 3 x 8 g szárított, morzsolt)
  • 2 csokor zeller zöld
  • konyhasó (elhagyható)
Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, turmixgéppel is ledarálhatja a zöldségeket, én a húsdarálót választottam. Daráljuk le a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Ezt követően tegyük az egészet egy nagy konyharuhába, majd csavarjuk ki belőle a nedvességet. Ha megvan, terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tálcába, majd tegyük meleg, szellős helyre, ahol pár nap alatt pergősre szárad.

Miért kell só a szárított ételízesítőbe?

Elvileg nem kell, akár el is hagyható. Azonban azt tudni kell, hogy ha nincs benne só, és párát kap, akkor elkezdhet penészesedni. A hozzáadott só ezt hivatott meggátolni. De aki úgy gondolja, hogy neki nem kell hozzá só, az akár el is hagyhatja, és száríthatja anélkül is.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Én érési időben a hozzávalókat aprítógépben aprítom /karikára, kockára/ és aszalógépben szárítom. Szárazon aprítógépben apróra töröm. Minden hozzávalót egy kicsit megsózok, majd jól zárható sötét edényben elrakom. Ősszel, amikor az utolsó hozzávaló is ily módon készen van, összeöntögetem az összeset, és a következő egész évben ezt használom. Én ugyan káposztafélét nem teszek bele, a lestyánt fontosnak tartom, mert ettől lesz "vegetás". Kevés sót fontos beletenni, mert különben nem marad pergős, száraz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugyanigy szaritom,viszont poritas utan teszek bele keves kemenyitot es par csepp olajat is (ezzel jol szetmorzsolom,igy minden zoldseg visszakapja az eredeti szinet);nem avasodik,nem romlik

      Törlés
    2. Szervusz! Pont azért készítjük házilag, hogy semmi más ne legyen benne csak zöldségek, és esetleg só. Szerintem a keményítőnek semmi keresnivalója sincs sem az ételízesítőben, sem abban a levesben, amit ízesíteni fogok vele. Olajat pedig semmilyen szárítmányhoz nem keverünk. De mindenki úgy készíti, ahogy akarja. Mi az ilyen recepteknél a természetességre törekszünk. :-)

      Törlés
    3. klara.sverteczki2016. június 10. 10:52

      Értem én, hogy szárítás, kicsavarjuk előtte, de így nem veszítünk sok vitamint?

      Törlés
    4. Nos, a vitamintartalomnak semmi köze ehhez. Azt ugyanis tudni kell, hogy a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma onnantól, hogy leszakították a szárukról, folyamatosan csökken, míg pár nap, esetleg hét elteltével már nem sok vitamin marad bennük. Pont ezért van az, hogy a modern kor embere hiába eszik minden nap zöldséget, gyümölcsöt, ha azok multinacionális áruházláncoktól származnak. Ott ugyanis képesek hosszú hónapokig tárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, és mire az áruházba jut, már csak ránézésre friss. Az alma, amit ma megveszünk, lehet hogy több, mint egy éves. A házi tárolással sincsen ez másképp. Akárhogyan tesszük el (ez esetben) az ételízesítőt, pár héten belül szinte minden vitamin lebomlik benne.

      De ha még benne is maradna, akkor is csak úgy jutna el a szervezetünkbe, ha nyersen ennénk. Ha főzéskor az ételbe rakjuk, akkor a hő hatására a még megmaradt vitaminok nagy része is elbomlik. Ezért mondják, hogy nyersen kell enni a zöldséget, gyümölcsöt, mert úgy egészséges. Megfőzve már azon kívül, hogy rosttartalmuk miatt lazítják a székletet, túl sok áldásos hatásuk nincs a szervezetünkre.

      Törlés
  2. Ebből kb mekkora mennyiség lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Ebből nagyjából 3 kg lesz nedvesen. Szárítva nem mértem meg, szóval nem tudom. :-)

      Törlés
  3. Nagyszerű recept! Már alig várom, hogy elkészítsem és én is házi ételízesítőt használhassak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy megtetszett a recept! Majd meséld el, hogy vált be. :-)

      Törlés
  4. megcsináltam, fantasztikus lett!!

    VálaszTörlés
  5. En most lészítem màr nagyoon vàrom!!

    VálaszTörlés
  6. Tavaly e recept alapján készítettem, szenzációs volt. Az egész családnak jutott belőle. Ma állok neki az újabb adagnak, ezúttal duplázva az adagokat. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy ennyire bevált a receptünk, és ilyen nagy sikere volt. :-) Gratulálok hozzá!

      Törlés
  7. Noncsi mama Nagyon bevált recept szeretjük .

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu