2013. június 25., kedd

Rózsalekvár levendulával tartósítószer nélkül...

Éppen az ehető virágokról olvasgattam az interneten, amikor megláttam, hogy többek között a rózsa szirmai is ehetők, és mint kiderült, ezt például a keleti konyha ki is használja. Ezen roppant mód meglepődtem, mert eszembe sem jutott volna, hogy ez a szép, illatos virág ehető. Amikor rákerestem, hogy mit is lehetne ezzel kezdeni, akkor találtam rá a rózsalekvárra. Több receptet is átnéztem, és végül ezek variálásával és arányaik egyéni módosításával született meg a saját levendulás rózsalekvár receptem. Már csak az alapanyag hiányzott: friss levendula virág és friss rózsaszirmok.

Neki is láttam ezek beszerzésének. :-) Itt fontos megjegyezni, hogy megbízható forrásból kell származzon a virág, hiszen ezt meg fogjuk enni. Ennél az oknál fogva olyan virágok kellenek, amelyeket nem kezeltek semmilyen vegyszerrel, de a bogarak, tetvek sem rágták még ronggyá.

A leírások szerint minél illatosabb virágot sikerül begyűjtenünk, annál illatosabb és zamatosabb lesz a lekvárunk is. Továbbá, sok helyen a receptekben azt írják, a hervadófélben lévő, elvirágzó rózsa szirmai is jók hozzá, de valahogy engem nem vitt rá a lélek, hogy pusztulófélben lévő virágokból készítsem el - hiszen a tyúkhúslevesbe sem a döglődőfélben lévő tyúkot vágják le -, így csak a szép, üdén virító, egészséges rózsákat szedtem le. Nekem a klasszikus rózsaszínű rózsákat sikerült beszereznem, de természetesen bármilyen színű megfelel. De azt érdemes szem előtt tartani, hogy ez a végeredményt is módosítja a szín tekintetében.

Rózsalekvár hozzávalói:
- 160 g friss, megtisztított rózsaszirom (ez nekem 23 közepes rózsa virágból lett meg)
- 1,2 kg alma (megtisztítva ebből nekem 90 dkg lett)
- 20-24 szál friss levendula lemorzsolt virágai
- 60 dkg kristálycukor
- 1 db biocitrom lereszelt héja és leve

Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.

Rózsalekvár elkészítése:
A rózsafejeket alaposan mossuk meg, majd tépkedjük le róla a szirmokat. A rózsaszirmok fehér részét - ahol a virághoz kapcsolódik - ki kell vágni, mert különben megkeseríti a lekvárt. Ez után öblítsük át még egyszer és teregessük ki egy tiszta konyharuhára, hogy megszáradjon. Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra. tegyük lábasba, szórjuk rá a kristálycukrot, és hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy levet engedjen. ha ez megtörtént, tegyük a tűzre, és melegítsük addig, míg a cukor el nem olvad. Ezt követően botmixerrel pépesítsük el teljesen, hogy ne maradjanak almadarabok benne.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már majdnem készen is vagyunk. Itt még az alma és a cukor miatt sárga a színe, de ezen hamar változtatni fognak a rózsaszirmok. Szórjuk bele a forró pépbe a levendula lemorzsolt virágait és a rózsaszirmokat is, majd jöhet bele a biocitrom lereszelt héja és kifacsart leve. A citrom leve segít a szép szín megőrzésében. Forraljuk még 4-5 percig, aztán azonnal töltsük a már előzőleg alaposan kimosott és megszárított befőttes üvegekbe. Az üvegeket zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljön ki szépen lassan...

A rózsalekvárt, mint különleges ínyenc lekvárt fogyaszthatjuk magában, vagy akár gyümölcsjoghurtot is készíthetünk belőle. De ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, ismerőseinknek ezt a különleges ízt...


Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok hozzá... :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...