Gyros pizza készítése házilag - ahogy mi szeretjük

Már napok óta beszéljük a feleségemmel, hogy ideje lenne már megint készíteni egy jó adag gyros pizzát, mert azt (is) nagyon szeretjük. Kellemesen ötvözi a görögös kapros-joghurtos ízvilágot az olasz paradicsomossal, mi pedig mindkettőt imádjuk. Általában havonta legalább egy alkalommal elkészíti az én drága feleségem, főleg ilyenkor, mikor idénye van a hozzá való finom zöldségeknek, a paradicsomnak és a kígyóuborkának. Itt most, ebben a posztban egy adagnyihoz mérjük a hozzávalókat, mert nem biztos, hogy mindenki annyira nagyétkű, mint mi. Mi ugyanis mindig két adagot készítünk... :-) Hozzávalók egy adag gyros pizzához: - 30 dkg csirkemell - gyros füszerkeverék - 1 nagy pohár tejfől (315 g) - 2 gerezd fokhagyma - 1 cs. kapros-joghurtos fűszerkeverék - 1 nagyobb v. 2 kisebb paradicsom - 1/4 kígyóuborka - 30 dkg finomliszt - fél csomag élesztő - 1,5 dl tej - 0,5 dl étolaj - 3/4 evőkanál konyhasó Előkészületek: A csirkemellet kockákra vágjuk, két evőkanál olívaola
Már napok óta beszéljük a feleségemmel, hogy ideje lenne már megint készíteni egy jó adag gyros pizzát, mert azt (is) nagyon szeretjük. Kellemesen ötvözi a görögös kapros-joghurtos ízvilágot az olasz paradicsomossal, mi pedig mindkettőt imádjuk.



Általában havonta legalább egy alkalommal elkészíti az én drága feleségem, főleg ilyenkor, mikor idénye van a hozzá való finom zöldségeknek, a paradicsomnak és a kígyóuborkának. Itt most, ebben a posztban egy adagnyihoz mérjük a hozzávalókat, mert nem biztos, hogy mindenki annyira nagyétkű, mint mi. Mi ugyanis mindig két adagot készítünk... :-)

Hozzávalók egy adag gyros pizzához:
- 30 dkg csirkemell
- gyros füszerkeverék
- 1 nagy pohár tejfől (315 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 cs. kapros-joghurtos fűszerkeverék
- 1 nagyobb v. 2 kisebb paradicsom
- 1/4 kígyóuborka
- 30 dkg finomliszt
- fél csomag élesztő
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj
- 3/4 evőkanál konyhasó

Előkészületek:
A csirkemellet kockákra vágjuk, két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy evőkanál gyros fűszerkeverékkel ízesítjük. Ebben a pácban hagyjuk kicsit összeérni az ízeket, majd serpenyőben kisütjük. A paradicsomot és a kígyóuborkát karikákra vágjuk.

Gyros pizza elkészítése:
A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk éledezni. :-) Ha ez megvan, akkor mindent összekeverünk, és hagyjuk megkelni a tésztát. A megkelt tésztát kinyújtjuk, és zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. A tetejét kevés olajjal megkenjük, hogy ne száradjon ki, majd előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt félkészre sütjük.

A tejfölbe keverjük bele a kapros-joghurtos fűszerkeveréket, majd reszeljük bele a fokhagymagerezdeket. Ezzel a finom alappal kenjük be egyenletes vastagsággal a félkészre sütött pizzatésztát. Erre jöhetnek a megsütött fűszeres csirkemellkockák, a paradicsom és uborka karikák, majd előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 percig sütjük.

Ezt követően elkészültünk, már csak tálalni kell, ha még lehet, melegében. Isteni finom. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu