2013. július 15., hétfő

Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül - kajszibarack

Sárgabarack. Szeretjük, mert szép, finom és egészséges. Szeretjük befőttnek, szeretjük lekvárnak, szeretjük frissen. Ma Törökbálinton voltunk sárgabarackot szedni. Nagyon jutányos áron adták, kilója csupán kétszáznyolcvan forint volt, ami idén az általunk látott eddigi legjobb ár. Így sebtiben szedtünk is belőle 18 kilót. :-) Igaz, apró barackok voltak, de mit számít az? Több célra is felhasználtuk, de persze ezekről szépen sorban fogunk is írni. Jelen posztunk csak a sárgabaracklekvárról szól.

Mint azt már korábban írtuk, nem rajongunk a sok cukorért, ezért a lekvárkészítésnél oly divatos 1:1 arányt (1 kg gyümölcshöz 1 kg cukor) sem követjük. Nálunk a bevált arány a 4:1 (4 kg gyümölcshöz 1 kg cukor).  Ez pont megfelelő arány ahhoz, hogy a gyümölcs íze érvényesüljön, de mégis kellemesen édes legyen. Persze, így nagyon oda kell figyelni a tisztaságra, mert kevés cukorral és tartósítószer nélkül, ha az ember nem figyel eléggé, akkor könnyen kárba mehet a munka...

Hozzávalók 9 üveg (370 ml) sárgabaracklekvárhoz:
- 2,8 kg sárgabarack
- 70 dkg kristálycukor

Előkészületek:
Az üvegeket a lapkákkal együtt mossuk el alaposan mosogatószerrel, majd többször is öblítsük ki. Ezt követően tegyük őket száraz, tiszta konyharuhára, és hagyjuk őket megszáradni. Nem törölgetjük el!

Sárgabaracklekvár elkészítése:
A sárgabarackokat mossuk meg, magozzuk ki, majd turmixgépben pépesítsük. Mi nem szoktuk meghámozni, mert a sárgabaracknak a héja nem vastag, hamar megfő, és a turmixgépes pépesítés miatt nem is lesz darabokban a lekvárban. A pürésített gyümölcshöz adjuk hozzá a kristálycukrot, majd tegyük oda főni. Forrástól számítva legalább harminc percet főzzük. Innentől bármikor üvegekbe rakhatjuk. A főzési idő csupán attól függ, ki milyen sűrű lekvárt szeretne. Mi a feleségemmel nem szeretjük, ha csákánnyal kell kiszedni az üvegből, így mi fél óránál tovább nem főztük. Aki nem bízik a csírátlanítás és a dunsztolás hatásosságában - pedig lehet benne bízni -, az rakhat bele a cukorral együtt két csomag 3 az 1-ben dzsemfixet. Ez esetben nem kell négy-öt percnél tovább főzni. Én nem rajongok ezért a megoldásért...

A kész lekvárt minél előbb szedjük üvegekbe, és azonnal zárjuk le őket. Ha nincs benne dzsemfix, akkor csomagoljuk újságpapírba, és tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljön ki szépen lassan. Ha tettünk bele dzsemfixet, akkor ez elhagyható. Akkor csak állítsuk feje tetejére pár perce a frissen töltött üvegeket, majd forgassuk vissza, és úgy hagyjuk kihűlni.

Ha kihűltek az üvegek, akkor ellenőrizzük, hogy mindegyiknek homorú-e a teteje. Ha nem, akkor nem zár rendesen a tető. Az ilyen üvegeket tartalmát vagy pár napon belül fogyasszuk el, vagy szedjuk ki az üvegből, forraljuk fel ismét, és megint zárjuk le, dunsztoljuk...

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a lekvárfőzéshez. :-)

10 megjegyzés :

  1. én ezt megcsinálom és irok hogy milyen lett a lekvárom köszönőm a leírást. üdv magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel várjuk a beszámolódat! :-)

      Törlés
  2. Két napja hasonlóképpen tettem el 17 üveggel. Mi még kevesebb cukorral készítjük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok a sárgabarack lekvárodhoz. :-)

      Törlés
  3. 6 kilót tett el a kis feleségem .
    Viszont a végeredményt elfeleztük :) Ez az 5 üveg a tied , ez meg az enyém :) A tiedre nem teszünk bazsalikomszárat , az enyémre teszünk :) Két kis 5 centis darabkákat , kiválóan segít a tartósításban . Nem marad érezhető íze felbontáskor ! Ezt egy külföldi portálon olvastam tippként . Gondoltam megosztom veletek ;) Üdv
    Barna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sosem hallottam még arról, hogy sárgabarack befőttre bazsalikom. Egyszer biztosan ki fogjuk próbálni! :-) Köszönjük a tippet! :-)

      Törlés
  4. Néhány éve épp indultunk volna a Balatonra a gyerekek után,amikor rám telefonált a barátnőm,hogy mehetek a barackért.Gondolhatjátok,tizenöt kiló barackot kaptunk azonnali befőzésre. Úgy összekapkodtuk a lekvárt áldottjóemberemmel,hogy kimaradt a tartósító. Bevágtuk a dunyha alá az összes üveget,magunkat pedig az autóba és irány Szárszó. Amikor hazaértünk,akkor vettük észre a szekrény szélén maradt bontatlan tartósítószert.Azóta én sem használom. :)Üdv. Veronika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veronika! A megfelelő tisztaság és a befőzési szabályok betartásával tökéletesen lehet eltenni bármit télire tartósítószerek nélkül is. :) Mindazonáltal örülök a sikereteknek! ;)

      Törlés
  5. Én nem szoktam dunsztolni sem, a forró lekvárt kanalazom a steril üvegekbe, rá a fedő, lefordítom az üveget és pár napig az asztalon várja, hogy levigyük a pincébe. Eddig még nem volt gond ebből...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megfelelő sterilitási szabályok betartása mellett nincs szükség dunsztolásra. Ugyanakkor sajnos ez nem mindig megoldható, ezért a dunsztolás, mint biztonsági eljárás nem árt, ha alkalmazva van. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...