2013. augusztus 9., péntek

Zöldséges csirkeragu cukkinivel és padlizsánnal

Tombol a forróság odakint és idebent is egyaránt. A lakásban harmincöt fok van, a konyhában éppen csak egy fokkal kevesebb. :-( Ilyen melegben az embernek ahhoz van a legkevesebb kedve, hogy a konyhában ácsorogjon a lángoló gázrózsa mellett. Enni azonban muszáj, így mindenképpen főzni kellett valamit. Az én drágám épp csak pihegett a forró szobában a forró levegőt kavargató ventilátor előtt, ami olyan érzést kelt az emberben, mintha egy légkeveréses sütőben ücsörögne. Mivel babát várunk, így eszembe sem jutott elvárni, hogy ebben a pokoli hőségben ő főzzön. Megbeszéltük, hogy ma valami egyszerű, gyors étel kerül az asztalra. Így esett a választás a jelen posztunk alanyát képező zöldséges csirkeragura...

Hozzávalók a zöldséges csirkeraguhoz:
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg paradicsom (lédús)
- 1-2 dl paradicsomlé (csak ha a paradicsom nem enged elég levet)
- 2 nagyobb padlizsán
- 2 közepes cukkini
- 2 nagyobb lila hagyma
- 4 paprika (kaliforniai vagy tölteni való)
- étolaj
- morzsolt kakukkfű
- morzsolt bazsalikom
- morzsolt majoranna
- morzsolt petrezselyem
- morzsolt rozmaring
- konyhasó
- őrölt bors

Zöldséges csirkeragu elkészítése:
A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, majd forró olajon egy magas falú serpenyőben forgassuk meg, míg szép fehér nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá az előzőleg nagyobb kockákra vágott zöldségeket a paradicsom kivételével. Sózzuk, borsozzuk, majd a zöldségekkel süssük tovább. Ha már úgy ítéljük meg, hogy jó, akkor adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, és lassú tűzön forgassuk addig fakanállal, míg ki nem engedi a levét. Ha a paradicsom nem a leglédúsabb fajta, akkor szükséges lehet egy-két deci paradicsomlével történő felöntés. Ha elegendő leve van, akkor fedjük le, és lassú tűzön főzzük össze az egészet, majd amikor már majdnem jó, ízesítsük a zöld fűszerekkel. Én a kakukkfűből és a rozmaringból egy csipetet, a petrezselyemből három, a többiből két csipetet adtam hozzá. Ha kész van, akkor lefedve hagyjuk pihenni egy kicsit, hogy kellőképp összeérjenek az ízek.

Tálalható rizzsel, sült krumplival, tésztával, vagy akár natúrban friss, puha kenyérrel. Mi, a feleségemmel ez utóbbi módon ettük. istenien finom volt, és annak ellenére, hogy alapvetően zöldséges étel, kimondottan laktató. Mi megvártuk míg majdnem teljesen kihűl, ami a mai napon épp langyosat jelentett...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a gyorsan elkészíthető finomsághoz. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...