2013. szeptember 7., szombat

Savanyú káposzta készítése házilag - előzetes!

A savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget fogyasztunk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük nyersen is meg főzve is. Nem feltétlenül azért, mert egészséges, mert jóval előbb szerettük, mint hogy tudtuk volna róla, mennyire egészséges. A bolti változat viszont egyre drágább, már-már kezdi elérni a rendszeres fogyasztáshoz a megfizethetetlen szintet, miközben a fejes káposzta kilónkénti ára a szezon dömpingjében a savanyított káposzta töredéke. Arról nem is beszélve, hogy manapság a boltban kapható zacskós savanyú káposzták nagy része is borként tartalmaznak a káposzta roppanósan tartása érdekében. A piaci változatban is sokat lehet csalódni, mert - tisztelet a kivételnek - sok helyen használnak a savanyításhoz ecetet, vagy vegyszereket a folyamat meggyorsításához, és a nem természetes úton kierjedt végeredmény tartósításához. Ettől függetlenül a termelőktől lehet kapni még jóféle savanyított káposztát, de ki kell kísérletezni, melyik a megbízható termelő. Idén több ok miatt is (anyagiak, várandós feleségem miatt az egészségesebb táplálkozás, mennyiség, stb.) úgy döntöttünk, magunk készítjük el a télire való hordós káposztánkat, ami sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Mivel azonban átlagban havonta kétszer eszünk minden télen székely káposztát, és egyéb finomságokat, nagyobb mennyiségben gondolkodtunk...

Ezeket vettük hozzá:
- 25 kg fejes káposzta (nettó súly, tisztítás után)
- 1 kg durva konyhasó (nem jódozott!)
- 3 g babérlevél
- 7 g egész feketebors
- 7 g egész köménymag
- 2 db képia paprika
- 1 db nyári alma

Valamint feleségem édesanyjától kaptunk egy 30 literes műanyag hordót. Egyelőre ennyit tudunk csak írni, pár nap múlva belekezdünk a projektbe, aztán meglátjuk mi lesz belőle... majd ha elkészült, jövünk a részletekkel! ;-)

UPDATE (2013.10.23.): A káposzta elkészült, és nagyon finom lett. A teljes cikk/recept az alábbi linken olvasható: Savanyú káposzta készítése házilag - hordós káposzta

2 megjegyzés :

  1. Szép napot! Én azt hallottam, hogy a nyári káposzta nem jó eltenni télire! A savanyítása nem lesz jó felfog forrni! Egyszer próbáltuk meg,hogy az előre készre legyalultat tettünk el és felforrt,nem sikerült! Vajon tényleg azért mert különbség van az őszi és a nyári káposzta között?! Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Egy dolgot előre leszögeznék. Egészen nagy bizonyossággal állíthatom, hogy a nyári káposztából is lehet savanyítani, mert mi már több alkalommal is megtettük. :-) Azonban, mivel a nyári káposztának magasabb a víztartalma, és a nyár végi átlaghőmérséklet is magasabb a kora télinél, nagyobb az esélye az elromlásnak is. A nyári káposztához éppen ezért ugyanakkora mennyiség mellett kicsivel több sót szokás használni. Ha teljesen biztosra akarsz menni, és félsz a nyári káposztától, akkor várd ki a télit. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...