2014. március 22., szombat

Tökfőzelék habarva - kaporral és fűszerpaprikával

Egész kicsi gyermekkorom óta szeretem a tökfőzeléket. Egyszerűen imádom ezt az ízig-vérig magyaros ételt, amit általában csak simán, fehéren készítenek el az emberek, de nekem az a véleményem, hogy kiskanál fűszerpaprika kihozza minden ízét, zamatát, ezért én rakok bele azt is. Azért beszélek egyes szám első személyben, mert a feleségem nem szereti a tökfőzeléket, ezért ez mindig csak és kizárólag nekem készül. :-)



Szóval, sokféleképpen el lehet készíteni: rántva paprika nélkül, rántva paprikával, habarva paprika nélkül, habarva paprikával. Kaporral és fokhagymával, vagy akár minden nélkül teljesen natúr. Én szeretem az ízek harmóniáját, így a mi konyhánkban mindig kerül bele minden: paprika, kapor, fokhagyma, és az eredmény mindig egy istenien finom tökfőzelék...

Hozzávalók a habart tökfőzelékhez:
- 2 kg gyalult főzőtök
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál 20% ételecet
- 4-5 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 1 liter víz
- 2 mokkáskanál só
- 1 csomag friss kapor

Habart tökfőzelék elkészítése:
A két fej vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd egy kevés olajon dinszteljük meg. Ha megvan, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát, a sót, és tegyük bele a gyalult tököt. Ha a fagyasztott tökkel dolgozunk, akkor mehet bele egybe, megfagyva, majd kiolvad. Engedjük fel egy liter vízzel, és tegyük oda kis lángon a tűzre. Ha a tök kiolvad már - vagy frissen gyalult tökkel dolgozunk -, akkor adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és ezzel főzzük tovább. Amikor megfőtt a tök (nagyjából fél-háromnegyed óra), a tejbe keverjük el a lisztet, és ezzel habarjuk be az főzeléket. Rottyantsuk meg egy kicsit, hogy kellően besűrűsödjön, majd zárjuk le alatta a tüzet. Ezt követően hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadhatjuk az ecetet. Elvileg menet közben is lehet, de fennáll az esélye, hogy az ecet elkezdi kicsapni a tejből a savót, ezért én mindig akkor adom hozzá, amikor már nem annyira forró az étel.

Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Feltétként kerülhet rá pörkölt, sült hús vagy akár fasírt is. Ennek már csak a fantáziánk szab határt. Én most feltét nélkül készítettem, és anélkül fogom fogyasztani is előételnek, mert a második fogás elég gazdag húsban és ízekben (másik poszt lesz), így a tökfőzelék most csak a bemelegítő.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

4 megjegyzés :

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...