Bodzavirágbor készítése házilag – házi gyógybor recept

A múlt hónap közepe táján egy kedves ismerősünknél láttunk gyönyörű szép bodzavirágokat , és annyira lázba jöttem a dologtól, hogy meg is kérdeztem, nem lehetne-e megmetszeni a gyönyörű, kártevőktől mentes bodza bokrait. Ő nem hogy csak beleegyezett, de még segített is megtölteni két reklámszatyrot, amelyekből egész úton hazafelé áradt a mámorító bodza illat. :-) Pár nappal később egy kisebb mennyiségből bodzás házi joghurt lett, a nagyobbik feléből pedig a jelen poszt alanyát képező istenien finom bodzavirágbor. :-) Ezzel el is érkeztünk a legújabb házi bor unkhoz, ami egyben a második gyógyborunk is a csipkebogyó-galagonya keverékből készült szíverősít ő után. Már akkor tudni lehetett, hogy ez a bor nagyon jó lesz, amikor forrni kezdett. Az illata ugyanis az egész folyamat alatt belengte a szobát (igen, a szobában forrt a bor, mert a szobánk elég nagy ahhoz, hogy az ötliternyi borból felszabaduló széndioxid mennyisége ne legyen veszélyes) . Az első kóstoláskor ez be is vál
A múlt hónap közepe táján egy kedves ismerősünknél láttunk gyönyörű szép bodzavirágokat, és annyira lázba jöttem a dologtól, hogy meg is kérdeztem, nem lehetne-e megmetszeni a gyönyörű, kártevőktől mentes bodzabokrait. Ő nem hogy csak beleegyezett, de még segített is megtölteni két reklámszatyrot, amelyekből egész úton hazafelé áradt a mámorító bodza illat. :-) Pár nappal később egy kisebb mennyiségből bodzás házi joghurt lett, a nagyobbik feléből pedig a jelen poszt alanyát képező istenien finom bodzavirágbor. :-) Ezzel el is érkeztünk a legújabb házi borunkhoz, ami egyben a második gyógyborunk is a csipkebogyó-galagonya keverékből készült szíverősítő után.

Már akkor tudni lehetett, hogy ez a bor nagyon jó lesz, amikor forrni kezdett. Az illata ugyanis az egész folyamat alatt belengte a szobát (igen, a szobában forrt a bor, mert a szobánk elég nagy ahhoz, hogy az ötliternyi borból felszabaduló széndioxid mennyisége ne legyen veszélyes). Az első kóstoláskor ez be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, mert az íze is nagyon jó volt. Az ülepítés után pedig egy olyan gyönyörű színt vett fel, amelyet egyik fotó sem képes teljességgel visszaadni, így mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését...

Hozzávalók a házi bodzavirágborhoz:
- 30-40 szép nagy bodzavirág ernyő
- 5 g citromsav vagy borkősav (vagy két citrom leve)
- 5 g szárított sütőélesztő
- 1.5 g borkén
- 1 kg kristálycukor
- 4 liter víz

Házi bodzavirágbor elkészítése:
Ez egy roppant egyszerű bor, mert nem kell gyümölcsöt mosni, darabolni, szétnyomni, előerjeszteni, kipréselni, stb.... Sőt, itt pont az a lényeg, hogy felhasználás előtt ne mossuk meg a virágokat, mert akkor az igazán értékes része, a virágpor odavész, márpedig nagyon sok íz- és aromaanyag abban van. Szóval, itt az első lépés, hogy forraljuk fel a megadott mennyiségű vizet, dobjuk bele a leszemezett virágokat (talán a virág leszemezése a legnehezebb ebben, de én TV nézés közben megcsináltam nagyjából harminc perc alatt), és főzzük nagyjából tíz percig. Amikor a virágok már megbarnultak a hő hatására, már jó lesz. Kevergessük át párszor, majd szűrjük le az egészet. Keverjük el benne teljes oldódásig a kristálycukrot, majd hagyjuk langyosra (max. 30 fok) hűlni az egészet. Ezt követően öntsük bele egy ötliteres befőttes üvegbe, majd adjuk hozzá a citromsavat, vagy borkősavat (én személy szerint jobban szeretem a citromsavat, mert a borkősavat is természetes anyagokból állítják elő, de annak kivonásához kénsavat használnak, és az nekem annyira nem szimpatikus). Amikor a savat hozzáadjuk, már semmiképpen sem legyen fém edényben, mert a sav olyan fémsókat oldhat ki az edényből, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre.

Amikor már benne van az ötliteres üvegben, vagy demizsonban, vagy ballonban, vagy akármiben, amiben erjeszteni fogjuk, akkor vegyünk ki belőle néhány decinyit, és ha már nagyon kihűlt volna, akkor melegítsük vissza 30 fokosra nagyjából, majd adjuk hozzá a porélesztőt. Hagyjuk kicsit, hogy ezek jól elszaporodjanak benne. Ennek bizonysága, hogy szépen felhabzik, egy szürkésbarna habréteg alakul ki a tetején. Amikor ez megtörtént, akkor keverjük jól el, és öntsük vissza az üvegbe (Ez nálunk 2014.05.18-án történt meg).

Innentől kezdve nagyon gyorsan beindul a folyamat, így igyekezzünk lezárni az üveget borászati (vagy az annak megfelelő házi készítésű) kotyogóval, hogy a keletkező széndioxid gáz távozni tudjon, de a levegő ne juthasson be, mert akkor megecetesedhetne, megromolhatna a készülő bodzavirágbor. Mivel már ez a sokadik házi készítésű borunk, nem kívánjuk újra leírni, hogyan készül a házi kotyogó, azt bárki megtekintheti az arról készült leírásban. A lezárt üveget tegyük 15-25 fok hőmérsékletű helyre, és hagyjuk erjedni. Az erjedésnek három fázisa van: a zajos erjedés, amikor a bor igazán forr. Ilyenkor a folyadék igen intenzív mozgásban van. Ez a folyamat nagyjából 8-10 nap alatt lezajlik. A második fázis a csendes erjedés, ami akár több hétig is elhúzódhat, és végül az utóerjedés, amikor a bor már éppen, hogy csak gyöngyözik. Ez a végső fázis szintén hetekig tarthat, de itt is (és a másik két fázisnál is) sok befolyásoló tényező lehet, így nehéz lenne pontosan megmondani, hogy kinél meddig fog tartani.

A lényeg, hogy amikor már éppen hogy csak pezseg a bor, ejtsünk meg egy kóstolót. Ha elég jónak érezzük, akkor akár meg is állíthatjuk a folyamatot. Ha így szeretnénk tenni (mi így tettünk 2014.06.02-án), akkor nincs más teendőnk, mint a borként hozzáadni. Ehhez vegyünk ki egy keveset a borból egy edénybe, abban keverjük el a borként teljes oldódásig, majd öntsük vissza. Fedjük le valamilyen légáteresztő anyaggal, hogy tudjon szellőzni. Nem kell félni attól, hogy megecetesedik, mert a borkén ezt nem fogja hagyni. Szép lassan leáll benne minden folyamat, és borunk elkezd ülepedni. A borkén mennyiségével azonban vigyázzunk, hogy semmiképpen se adjunk hozzá többet a leírtnál, mert ha túl sok a borban a kén, akkor fejfájós utóhatása lesz, amikor isszuk. Szóval, fedjük le, és tegyük félre ülepedni.

1-2 hét ülepedés után (ennek a bornak ugyanis nem kell sok idő az ülepedéshez) egy gumicsővel fejtsük át másik üvegbe. Ha nem érezzük elég tisztának, akkor még hagyhatjuk akár több hónapig is ülepedni, de ha nem zavar minket, hogy átlátszó helyett csak áttetsző, akkor akár palackozhatjuk is, majd a palackban az idő múlásával ülepszik még. Mi nem vagyunk ennyire maximalisták, ezért mi, amikor már áttetsző, le szoktuk fejteni, és palackozzuk (ezt ezúttal 2014.06.05-én tettük meg). Korábbi boraink tapasztalatai azt mutatják, hogy az átlátszó szintre történő teljes leülepítés legalább fél év. Mi ennyit nem tudunk várni, mert kellenek az ötliteres üvegek. :-) Nekünk a palackokban ülepszik tisztára. ;-) A képen is látható, hogy ennek a bornak nem volt sok üledék az alján. Palackozás után nekünk ebből az ötliteres üvegből 5 db 0.75 literes és 2 db 0.5 literes borosüveget sikerült megtöltenünk, és maradt még egy-két decinyi, amit helyben megittam. Tehát az 5 literből 4.8 liter lett, ami nagyon jó arány.

A recept könyvből (Bencsik Klára - Koronczai Magdolna: Házi befőzés, tartósítás / Kossuth Könyvkiadó - 1995.) való, amit a feleségem édesanyjától kaptam kölcsön.
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának II. évfolyam, 1. (5.) számában.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia!
    Tavaly én is csináltam bodzavirág bort és nagyon jó lett. Van egy 54 literes üvegballonom, abban készítettem el.. :D Szerinted akácvirágból is lehetne csinálni ugyanilyen eljárással? Most szereztem még egy üvegballont és mindkettővel megpróbálkoznék. A neten kutakodva találtam receptet, de az leforrázza a virágot meg más "érdekességet" is ír. Úgy gondoltam hogy ugyanígy csinálnám meg csak a bodzavirág helyett akácvirággal...

    Üdv. Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs!

      Én is szeretnék egy jó nagy üvegballont, de sajnos eddig nem sikerült hozzájutnom. Akácvirágból pedig még nem próbáltam bort készíteni, de elvileg mindenből lehet. Kérdés, milyen lesz az íze. Ha mégis elkészíted, gyere vissza, és meséld el a tapasztalataidat. :-)

      Törlés
    2. Helo..nem e lenne jobb akor ha a bodzat 1 napig bennehagyynam a vizben s igy jobban atvene a viz az aromakat s csak ezek utan melegitenem fel s adnam hoza a cukrot??!!

      Törlés
    3. Szervusz!

      Lehet áztatni nyugodtan, a bodzaszörpnél mi is alkalmaztuk az egy napos áztatást, de a bornál kifőztük a virágokat, és nem áztattuk. Így is nagyon finom lett. :-)

      Törlés
    4. sziasztok.énis készitettem.bodzabort.nagyon izlett..köszönöm a receptet

      Törlés
    5. Köszönjük, hogy visszanéztél. Örülünk, hogy tetszett a recept. A bodzavirágbor egy nagyon különleges és finom bor. :)

      Törlés
  2. Helo
    Gondoltam egyet s megcsinaltam de az baj hogy az elesztot nem tettem eloszor bele par dl be s utanna az egeszbe ez gondot jelentene....igyiis forr de nem anyira?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs!

      Azt gondolom, így is jónak kell lennie. Ha néhány órán belül nem kezd el pezsegni, majd másnapra forrni, akkor sajnos nem sikerült. Ekkor lehet próbálkozni ismét egy kis élesztővel. Azért jó kiszedni belőle, és a kiszedett léhez még cukrot adni, mert akkor az édesebb lében hamarabb elkezdnek a kis élesztőgombák "dolgozni", így biztosabb az eredmény. :-)

      Majd azért írd meg, mi lett az eredményed... :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt

      Törlés
  3. Jó napot! A hozzávalóknál nem látom felsorolva a víz mennyiségét. 5 literhez kell annyi hozzávaló? köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!

      Teljesen igazad van, ez valahogy lemaradt. hamarosan javítom, de addig is megírom itt neked külön. Kb. 4.5 liter vizet forralj, mert a cukor miatt növekedni fog a térfogat. A lényeg, hogy nem baj, ha kevesebb. Amikor már az üvegben van, és benne van a cukor is, akkor még lehet hozzáönteni nyugodtan tiszta csapvizet, ha kevés lenne. :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt

      Törlés
  4. Kedves Zsolt! Próbáltál-e már hasonló módon zöld dióbol bort csinálni? Szerinted lehetséges? Most megpróbálom, ha Te (mint profi) is lehetségesnek tartod. (Esetleg Te is kipróbálhatod.)

    Köszönettel: István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kitüntető címet, de talán profi azért még nem vagyok... ;-) Nem, nem próbáltam még zöld dióból bort készíteni, de befőttet fogok idén eltenni belőle. Próbálkozni minden esetre lehet, szóval igazán kíváncsi lennék az eredményre. :-) Ha elkészíted, majd írd meg nekünk, milyen lett. :-)

      Törlés
    2. Kérdéseim lennének:
      1. Szerinted mennyi cukrot használjak?
      2. Hogyan készítsem el a diót (darálni, apróra vágni, durvára vágni)?
      3. Kell-e előkezelés (áztatás, stb) szerinted?
      Köszönöm a válaszokat előre is... És természetesen dokumentálom, és átküldöm Neked is (ha jó lesz, az eredményből is küldök, ígérem). ;-)

      Törlés
    3. Én megszurkálnám előtte a diókat, majd kifőzném őket, hogy ne legyenek annyira keserűek: lábasba víz, bele a diók, majd főzni 5-6 percet. Ezután vízcsere, majd újra főzni 5-6 percet. Ezt addig ismételném, míg teljesen meg nem feketednek a diók (kb. 3-4x). Ez után apróra vágnám, mehet rá a cukros víz (5 literhez 1 kg cukor), és élesztővel beerjeszteném. 1-2 két hét forrás után adnék még neki cukrot, majd had erjedjen tovább... nagyjából így kezdenék neki. :-)

      Törlés
  5. Szia! Megcsináltam szombaton. Este hármat kottyant, aztán lehet, hideg volt neki az éjszaka, mert nem indult be az erjedés. Bevittem a lakásba, újra élesztőztem tegnap, de semmi. Mit ronthattam el? Lehet, hogy azt, hogy borélesztőt használtam?
    Tavaly megcsináltam az eperbort borélesztővel, az tökéletes lett (12 litert!), most ugyanennyi liter bodzalé várja, hogy bor legyen belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem tudom, mi lehet a baj. lehet, csak spontán leállt. Nem tudom, hogyan élesztőzted be újra. Az erjesztés elején fontos, hogy a megfelelő hőmérséklet adott legyen. Azt írod, borélesztőt használtál. Azokból van alsó- és felső erjesztésű is, ezért mindenképpen érdemes megnézni a csomagolását, hogy milyen hőmérsékletet ajánlanak hozzá, és azon kell tartani a bort az erjesztés végéig. Megpróbálhatod, hogy kiveszel belőle egy fél liternyit, és a csomagoláson megadott hőmérsékleten feloldasz benne egy kis plusz cukrot (kb. 2 teáskanálnyit), újra beélesztőzöd, majd megvárod míg intenzíven felhabzik...

      Ezen felül nem tudom, hogy az általad használt borélesztő igényel-e valamilyen plusz tápanyagot, amit por, vagy tabletta segítségével szoktak a leendő borba juttatni. Ha ugyanezt a borélesztőt használtad tavaly is az eperborhoz, akkor ez nem lehet gond szerintem.

      Mennyi cukrot tettél a 12 liter bodzaléhez? Ugyanis míg az eper tartalmaz gyümölcscukrot, addig a bodzavirág szinte semennyi saját cukrot nem tartalmaz, így az ebből erjesztett bor tulajdonképpen kristálycukorból erjed, és a bodzavirágból csak íz. és aromaanyagait kapja... szerény számításaim szerint 12 literhez legalább 2.5 kg cukor kellene, és vagy 100 szép bodzavirág...

      Remélem tudtam segíteni, és meg tudod menteni. :-)

      Törlés
    2. Szia! Tegnap megcsináltam de még most is csak alig pezseg. Újra élesztőzzem vagy be fog indulni ? :)

      Törlés
    3. Az nem baj, lassan is kierjed. Amíg pezseg, addig semmi baj. Egyelőre ne élesztőzd tovább, mert a végén még élesztő íze lesz az egésznek...

      Törlés
    4. Szia! Harmadik nekifutásra sima élesztőt használtam, attól szépen beindult, azóta is kotyog, de már alig, illata isteni! Remélem nem lesz nagyon élesztős. Kb. 150 közepes és kicsi virágot és 3 kg cukrot használtam 12 liter vízhez.
      Alig várom a következő borok készítését. Meggybort és kajszibort tervezek még, szintén a te receptjei alapján, ősszel pedig fügebort (ez utóbbit egyszer kóstoltam, azóta sem feledem) :)

      Törlés
    5. Jajj még egy: lassan tele lesz minden hársfavirággal. Egyszer a bodzaszörp mintájára csináltam hársfaszörpöt. Borral vajon eljátszhatom ugyanezt? Nagyon rákaptam a borkészítésre, csak legyen elég üvegem :D
      Köszi a válaszokat!

      Törlés
    6. Szerintem jó lesz a borod. Örülök a sikerednek. :-) Hársfavirágból pedig mi is készítettünk már szörpöt, de bort még nem. El sem tudom képzelni, milyen íze lehet. :-) Fügebor projektünk pedig két éve volt, akkor tönkrement sajnos, talán idén megpróbálkozunk vele újra... talán. :-) Írd majd meg, hogy sikerült végül az ízleléses teszt.

      Törlés
    7. Szia! Azt hiszem, leállt minden folyamat. Megkóstoltam, de épp csak egy kortyot, fejbeütött, szóval borként beletettem. :D
      Jó édes lett, de legalább kevés is elég belőle, hogy ártson. Azt hiszem beszerzek egy fokmérőt, mert már megrendeltem a meggybornak valót, plusz demizsonom is van. Jó lenne tudni, hány fokos lett ez, még majd a többi :)

      Törlés
    8. Ezek szerint akkor jól sikerült. :-) A fokmérővel sajnos csak teljesen kiforrt borokat lehet fokolni, azaz azokat, amelyekben nem maradt sem kierjesztetlen cukor, sem széndioxid. Szóval, fokolóval otthon az édes bort nem fogod tudni megmérni. De ha finom, akkor mit számít? Egyébként olyan 11-14% körül lehet. :-)

      Törlés
  6. Köszi a receptet, pompás bodzavirág bor lett. Most végig próbálom szezon szerint az összeset B-).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jó lett a borod! :-) Szerintem akkor a többi is ízleni fog, de azért majd mesélj. :-)

      Törlés
  7. Kedves Zsolt.
    Azt hiszem eltévesztetted a lefejtés időpontját, mert a kezdetektől a végéig kb 5-6 hét, ezért nem június hanem júliusi időpontban lesz kész.

    VálaszTörlés
  8. Szia Zsolt, sziasztok.
    Egy kerdesem lenne, remelem az oldal meg el. Meg tudom-e csinalni a bort ken nelkul? Sajnos nincs es ahol elek nem is arulnak. Ha igen, mit kell maskepp tennem? Koszonom. Noemi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Ez egy nagyon érdekes kérdés. Biztos, hogy nincs, ahol élsz? Valami más néven? Ugyanis ez alap borászati kellék. Mindenhol, ahol készítenek bort, használnak hozzá ként is. Nem egy modern kori csoda ez. Nézz körül azért. Hátha...

      Törlés
  9. Kedves Zsolt!

    május elején készítettem el a a bodzabort, 25 litert egyszerre devizsonban, amihez így 5 kg cukrot használtam. A gyors erjedés megvolt, pár napja fejtettem le a söprűjét, mikor már alig kotyogott valamit. Erősen édes lett, 12-14% alkoholfokkal, így ízlésre. Érdeklődnék, hogy még veszíthet-e az édességéből, vagy ekkora cukor és alkohol mellett már nem fognak beindúlni a folyamatok és ilyen édes marad?
    Köszönöm előre is!

    Üdv:
    János

    VálaszTörlés
  10. Én most húztam le az enyémet , egy 20 literes üvegbalonban csináltam, A színe szép, de savanyú lett.Nem ecetes, hanem csak savanyú. Így nem nagyon lehet inni, vagy télen forralt bor lesz belőle, vagy mielőtt használom, muszáj egy picit édesíteni,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom. Sok bort készítettünk már, és mindnél írjuk, hogy a végén kénezés előtti utolsó kóstolásnál ha nagyon savanyú, lehet még cukrot adni hozzá, és utána lekénezni. Átnéztem a receptet, és itt ez hiányzik. Sajnálom, hogy kiöntötted. Mi amúgy nem szeretjük a száraz "savanyú" borokat, de ennél kimondottan jónak találtam a savanyú ízt. Lehet, ezért maradt ki a receptből az a rész. De lehet nyugodtan édesíteni kénezés előtt.

      Törlés
  11. Véletlenül már az elején hozzáadtam a borként...van még esély rá, hogy jó lesz ha utólag rakok bele élesztőt vagy öntsem ki inkább?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az baj, mert akkor nem fog beerjedni. A borként éppen azért van, hogy a kész borban leállítsa az erjedési folyamatokat, és eltarthatóvá tegye.

      Törlés
  12. Szia, idén kipróbáltam én is :-D Behűtve igazán kellemes kis ital. Bár azért figyelni kell vele, mert az alkoholtartalma is ott van.....:-D Ez valóban nem egy édes bor....de pont ez a jó benne :-D Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, üt, mint Tyson! :) Örülök, hogy tetszett a recept. :)

      Törlés
  13. Kedves Zsolt!

    Elkészítettem a bort a recepted szerint,15 liter lett. Nagyon finom csemege bor lett, gazdag aromával. Lehet kevés citromsavat tettem bele, mert hamar kiforrt (10 nap), és édes maradt. Boldogan szürcsölgeti a család!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nektek ízlik, akkor teljesen rendben van. Azonban ha úgy érzed, az alkohol tartalma nem éri el egy átlagos borét, akkor inkább tartsd hűtőben. 11% alkoholtartalom alatt hűtés és tartósítás nélkül könnyen betegedhet a bor.

      Törlés
  14. Szia! Két kérdésem lenne. Ha a leírt mennyiség többszörösét készítem el, akkor minden összetevő felszorozhatom (dupla, tripla) pl, vagy vannak elemek, amit ne sokszorozzak meg vagy csak elenyészően emeljek (pl: borkén vagy más)?

    Másik kérdésem: Van valamilyen arány az instant élesztő és a borélesztö között? Utóbbit használtam 20 l-hez 20g-ot, de a leírás alapján 100 l hez lehet 20-40 g-ot adni. Azt se tudom, hogy mit eredményez ha túltolom az élesztőt. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borélesztőt érdemes úgy adagolni, ahogy a csomagoláson fel van tüntetve. A stőélesztőn nincs ilyen instrukció, mert nem erre a célra készítik. Így azt egyéni kísérletek alapján lőttem be. Amúgy ha túltolod az élesztőt, akkor ha nem forr ki belőle rendesen, lehet kis élesztő íze, de ez a megfelelő ülepítéssel orvosolható. A mennyiségeket pedig fel kell szorozni, ha többet készítes.

      Törlés
  15. Kedves Zsolt örülök a recepteknek amit itt megoszt velünk nagyon hasznosak e receptek alapján kezdtem neki a megybornak amit követett az almabor idén hozzájuk csatlakozott a cseresnye és a körtebor.Köszönöm a hasznos tanácsokat is ami lépésről lépésre levan írva.

    VálaszTörlés
  16. megforrt a bodzaszörpöm, lehet belőle bodza bort csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kell szagolni. Ha cefrés szaga van, akkor lehet. Ha más büdös szaga, akkor nem sajnos.

      Törlés
    2. Én is így jártam, összeöntöttem őket az üvegekből két 5 literes üvegbe, ma fejtettem le, ütős lett. Picit opálos, de finom.

      Törlés
  17. Szia Zsolt! ennek a bodzavirágbornak meddig kell erjedni? most 2022.május 28.án indult az erjedés mennyi idő után lehet belerakni a borként? amúgy a kotyogó néha blugyan egyet egyet de fel van fúvódva a kesztyű mert abból csinaltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Addig kell erjeszteni, ameddig jönnek fel buborékok az aljáról. Borként akkor rakjuk bele, ha már leállt a forrás. A forrás ideje változó lehet a körülményektől függően. Ha már nem pezseg, mehet bele a borkén.

      Törlés
  18. Szia Zsolti! Amatőr kérdés, a végén azt írod, fedjük le 2 hétre valami légáteresztő anyaggal. Pl egy rongy. Nem megy ki az alkohol? Ekkor már simán tárolható lakótérben?

    VálaszTörlés
  19. Szia Zsolt! 25 literhez 5ször annyi élesztőt tegyek, vagy elég az 5 gramm a beindításhoz? Kevés élesztővel nem fog beindulni?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu