Joghurt készítése házilag Spoonz bio-joghurtkultúrával

A múlt hónapban már írtunk a házi joghurtkészítésről. Akkor a bolti joghurtot - úgymond - fialtattuk tejben, ami egészen jó eredményt hozott, és akkor úgy gondoltuk, hogy ez így teljesen rendben van, finomabb joghurtot nem is készíthetnénk otthon. Benne van minden, aminek egy natúr joghurtban lennie kell. De aki már ismer minket, az tudja, hogy nem elégszünk meg sosem az alapmegoldásokkal, mindig keressük az extrát, a nem megszokottat, és a hagyományos módszereket. Már amikor azt a változatot kipróbáltuk, elhatároztuk, be fogunk szerezni valahonnan joghurtkultúrát, és a kaukázusi kefirhez hasonlóan, ezt is kipróbáljuk közvetlen módon előállítani direkt erre a célra kitenyésztett baktériumkultúrával. Keresgélésünk a Spoonz Team Hungary honlapjára vezetett minket, ahol nagyon dicsérték a saját, Spoonz bio-joghurtkultúrájukat   (mint utólag számunkra is kiderült, cseppet sem alaptalanul) . Webáruházukban még joghurtkészítő szettet is lehet kapni, ami nem más, mint egy hőtartó dob
A múlt hónapban már írtunk a házi joghurtkészítésről. Akkor a bolti joghurtot - úgymond - fialtattuk tejben, ami egészen jó eredményt hozott, és akkor úgy gondoltuk, hogy ez így teljesen rendben van, finomabb joghurtot nem is készíthetnénk otthon. Benne van minden, aminek egy natúr joghurtban lennie kell. De aki már ismer minket, az tudja, hogy nem elégszünk meg sosem az alapmegoldásokkal, mindig keressük az extrát, a nem megszokottat, és a hagyományos módszereket. Már amikor azt a változatot kipróbáltuk, elhatároztuk, be fogunk szerezni valahonnan joghurtkultúrát, és a kaukázusi kefirhez hasonlóan, ezt is kipróbáljuk közvetlen módon előállítani direkt erre a célra kitenyésztett baktériumkultúrával.


Keresgélésünk a Spoonz Team Hungary honlapjára vezetett minket, ahol nagyon dicsérték a saját, Spoonz bio-joghurtkultúrájukat (mint utólag számunkra is kiderült, cseppet sem alaptalanul). Webáruházukban még joghurtkészítő szettet is lehet kapni, ami nem más, mint egy hőtartó doboz, egy egyliteres befőttes üveg és egy hőmérő. Gondoltunk egyet, és rendeltünk egy joghurtkészítő csomagot, és egy doboz bio-joghurtkultúrát, ami 6 db 15 grammos tasakot tartalmaz. Egy ilyen kis tasak egy liter joghurt előállításához elegendő.

Nem sokra rá kézhez kis kaptuk a csomagot, amit nagy izgalommal bontottunk ki. A rákövetkező szabad hétvégénken pedig nekiálltunk házi joghurtot készíteni. Az eredmény mindenben felülmúlta mind a boltokban kapható natúr joghurtokat, mind pedig az azokból otthon fialtatottakat. A Spoonz bio-joghurtkultúra segítségével előállított joghurt krémesen lágy, íze pedig tényleg mennyei. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy próbálja ki (még akkor is, ha eddig boltiból készítette otthon), mert ezután biztosan új értelmet nyer az a szó, hogy joghurt. Lehet, hogy elsőre ez túlzásnak tűnhet, de a különbség nagyjából annyi, mint a bolti 40% gyümölcstartalmú, agyoncukrozott, agyontartósított és ízfokozókkal teletömött bolti lekvár, és a házilag elkészített 80-90% gyümölcstartalmú, ízfokozókat sosem látott, alig cukrozott lekvárok között. Mérföldekben mérhető...

"...Gyanítjuk, hogy joghurtot egyébként már azóta fogyaszt az emberiség, amióta tejet is – úgy közel hat-hétezer éve. A tejből – hűtőszekrény híján – spontán alakultak ki a savanyú tejtermékek, csak nem volt jó a marketingjük, és a színes dobozokra is várni kellett néhány emberöltönyit. Természetesen annyi máshoz hasonlóan, a joghurt eredete körül is több legenda kering. Egyesek szerint a kaukázusi Elbrusz-hegységben készült az első joghurt, de olvashatunk arról is, hogy titkos receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak. S állítólag a rettegett mongol Dzsingisz kán is ludas a dologban, már amennyire éppen vele akart kitolni az egyik követe bosszúból, és víz helyett tejet öntött a kulacsába, hogy aztán rákenje a dolgot az éppen meghódított falu népére. A tej megsavanyodott, joghurttá vált, és valószínűleg ízlett a hadúrnak, mert nem jegyeztek fel különösebb vérengzést az incidens kapcsán.

A joghurt szó minden bizonnyal török eredetű, a savanyú tejtermékeket yogurutnak hívták. A törökök anno rengeteg joghurtot fogyasztottak – manapság is kedvelik –, és már a hódító hadjáratok idején biztosan ismerték az egészségre gyakorolt több tucatnyi jótékony hatását is. I. Ferenc, miután orvosai komoly gyomorproblémáin nem tudtak segíteni, a török szultán orvosától kért segítséget, aki a joghurt titkos receptjével és egy birkacsordával érkezett az udvarba. Birkatejből készített joghurttal gyógyította meg az uralkodót. Ez idő tájt gyorsan el is terjedt a joghurt fogyasztása, majd sajnálatos módon pár száz évre feledésbe merült. A 20. század elején egy orosz biológus, Ilja Metchnikoff kutatásai – amelyekért Nobel-díjat is kapott – bebizonyították, hogy a joghurtban található élő kultúrák és az úgynevezett jó baktériumok megakadályozzák a bélben a toxikus anyagok elszaporodását. A felfedezés után a joghurtfogyasztás Európa-szerte ismét nagyon népszerű lett. S hogy manapság hogyan áll a helyzet, azt nem kell ragoznunk.

Lassan a vízcsapból is joghurt folyik, pedig éppen a nagyipari gyártás az, amely sajnos a joghurt legfontosabb és legegészségesebb alkotóelemeit gyilkolássza. Ha egy boltban kapható joghurt dobozán feltűnően hosszú eltarthatósági időt tüntetnek fel, joggal gyanakodhatunk. Ha hűtés nélkül nem púposodik fel a doboz, nem készülődik felrobbanni, akkor bizony több benne a tartósítószer és a káros adalékanyag, mint az élő kultúra. Az ilyen joghurtban magas hőkezeléssel elpusztították az élő joghurtkultúrát, és vele együtt minden áldásos hatását is.

Bár mostanában se szeri, se száma a reklámokban a hangzatos és barátságos, intelligens joghurtbaktériumoknak, nem árt tudni, hogy minden tejből az Acidophilus nevű baktérium varázsol joghurtot. Ez a baktérium tejsavat képez, megsavanyítja a tejet, másfelől pedig megakadályozza a tejben a káros baktériumok elszaporodását. Az így kialakult joghurtkultúra 1 grammjában 10 millió élő baktériumot, többféle és jótékony hatású mikroorganizmust tartalmaz. A joghurtban minden olyan tápanyag megtalálható, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Elsősorban segít egyensúlyban tartani a bélflórát, az emésztést,  csökkenti a májban a zsírlerakódást, gátolja a rákkeltő anyagok képződését, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterint, jó hatással van a vérnyomásra, erősíti az érfalat, meggátolja az érelmeszesedést, így hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Nemhiába, hogy Kaukázusban kiugróan magas életkort megélt emberek matuzsálemi korát a gyakori joghurtfogyasztással magyarázzák..."
Forrás: hvg.hu

Hozzávalók a Spoonz bio-joghurthoz:
- 1 tasak (15 gramm) Spoonz bio-joghurtkultúra
- 1 liter tej (ha teljesen biojoghurtot akarunk, akkor biotej)
- 1 Spoonz joghurtkészítő szett

Házi joghurt elkészítése Spoonz bio-joghurtkultúrával:
Az első lépésként mossuk el a szetthez tartozó üveget, majd hagyjuk magától megszáradni (nem törölgetjük el). Ezt követi a tej csírátlanítása, már ha nyers tejet vettünk. Amennyiben valamilyen bolti hőkezelt tejet veszünk, már nem szükséges felforralni a tejet, elég csak felmelegíteni 43-45 fokra. Amennyiben mégis nyers házi tej mellett döntöttünk, először forraljuk fel a tejet, majd hűtsük vissza 43-45 fokra, ugyanis azok a jótékony baktériumok, amelyek a tejből joghurtot varázsolnak, ezen a hőmérsékleten érzik a legjobban magukat, így tudnak a legjobban dolgozni. 40 fok alatt működésük lelassul, és előbb alszik meg a tej, minthogy joghurt lenne belőle, magasabb hőmérsékleten pedig károsodnak, 60 fok felett pedig pusztulásnak indulnak.

Így már talán érthető, hogy miért kell a joghurtkészítő szett. Az ebben található hőtartó doboz (inkubátor) gondoskodik arról, hogy amíg a joghurt el nem készül (minimum 8 óra), ezen a hőmérsékleten maradjon az tej. :-) Természetesen megoldható ez a szett nélkül is, de akkor vacakolni kell a száraz dunsztnál megszokott módon (takarók, párnák, ágyneműtartó, stb.). Mi úgy gondoljuk, a kényelem megéri azt a néhány ezer forintot, amennyibe a Spoonz joghurtkészítő szett kerül, mert nem csak, hogy sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, de újra és újra felhasználható, azaz csak egyszer kell megvenni.

Szóval, a tejet melegítsük fel 43-45 fokra. Ezt a hőmérsékletet a szetthez kapott hőmérő segítségével tudjuk figyelni. Ha a tej elérte a kívánt hőmérsékletet, akkor töltsük bele az üvegbe (nem árt előmelegíteni az üveget, hogy ne hűtse vissza a tejet), majd bontsunk fel egy tasak Spoonz bio-joghurtkultúrát, és öntsük bele a tejbe. Keverjük el csomómentesen, és az üveget zárjuk le a fedelével. Tegyük be az üveget a hőtartó dobozba (inkubátor), majd helyezzük rá a tetejét. Tegyük egy nem túl huzatos, szoba hőmérsékletű helyre, és hagyjuk dolgozni legalább 8 órán keresztül. Ennyi idő éppen elegendő, hogy finom, lágy, nem túl savanyú joghurtot kapjunk. Ha valaki a savanyúbb joghurtok rajongója, akkor hagyja tovább érni, mert a 8 óra elteltével egyre intezivebben fog savanyodni (nem romlani!).

Ha úgy ítéljük meg, hogy készen van, vegyük ki az üveget az inkubátorházból, hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük be pár órára pihenni a hűtőbe. Ezt követően fogyaszthatjuk natúr, ízesíthetjük mézzel, friss gyümölcsökkel, de felhasználhatjuk saláták ízesítésére is. Kiváló minőségű, maximálisan élőflórás natúr joghurtot készítettünk, ami a hőtőben akár 4-5 napig is eláll. Ha pedig elfogyott, készítsünk egy újabb adagot, mert ha rendszeresen fogyasztjuk, gyomor- és bélflóránk egészen biztosan meg fogja hálálni. :-)


Mindenkinek kellemes joghurtkészítést kívánunk... mi biztosan rendszeresen fogjuk készíteni! :-)

Akinek megtetszett a cikk által bemutatott Spoonz bio-joghurtkultúra, és szeretné kipróbálni, regisztráljon a webáruházban, és rendelje meg. Garantáltan nem fog csalódni. A rendelésnél meg kell adni egy meghívó kódot is (Szponzor ID), ami nem más, mint: HU0000001132

UPDATE 2015.05.14 - AZ ÁRAKRÓL KÖZKÍVÁNATRA:
Az adatok a mai nap szerinti webshop árakat tükrözik Magyar forintban értve.
- Joghurt készítő szett (Inkubátor, 1 literes üveg, analóg hőmérő): 5580 Ft áfával együtt.
- Biojoghurt készítő por 6 x 1 l: 6510 Ft áfával együtt.
- Ha 3 vagy annál több csomag szerepel egy rendelésben, akkor: 6 x 1 l: 5766 Ft áfával együtt.

(Az itt feltüntetett árak a mai napon (2015.05.14. teljes mértékben valós adatokat tükröznek, azonban a Spoonz Team Hungary bármikor módosíthatja árait, amelyről nem köteles engem tájékoztatni, és én sem fogom folyton frissíteni a bejegyzést.)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Kedves Zsolt, árakról tudnál információt adni? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nem szeretnék a blogban árakat kiírni, mert nincsen mód a bejegyzések utólagos módosítására, így ha később az árak változnának, itt téves információk szerepelnének. A bejegyzésben található linken lehet regisztrálni a webáruházba, ahol ezt követően lehet pénznemet választani, és akkor láthatóvá válnak az árak. Hogy kívülről miért nem látszanak, azt az üzemeltetőtől kell megkérdezni. Mi nem vagyunk viszonteladói a
      Spoonz joghurtnak, mi mindössze egy véleményt írtunk a termékről. :-)

      Törlés
    2. Sziasztok, én is az áron akadtam fent (és megmondom, nem szívesen regisztrálok valahova csak azért, hogy megtudjam mennyiért árulják, amit árulnak). Ha már a szponzor ID-t kiírtad, akkor azért egy körülbelüli árat is megadhatnál...

      Törlés
    3. Szia! A szponzor ID-t muszáj vagyok kiírni, mert sajnos anélkül, csak úgy nem lehet regisztrálni. Árat továbbra sem fogok kiírni, de nem mondom azt, hogy ez a legolcsóbb. Ugyanakkor a webáruház esetleges hibáiért nálam hiába reklamáltok. :-)

      Törlés
    4. Szia! Ezek nem reklamációk voltak, hanem egy kérdés, ami ezek szerint többekben is felmerült és teljesen érthetetlen, a titkolódzás.

      Törlés
    5. Közkívánatra a Spoonz Team Hungary webshopjának jelenleg aktuális áraival kiegészítettem a bejegyzést. :-)

      Törlés
  2. Sziasztok! Egy biobolt honlapján találtam: a befőttesüveg a dobozzal valamivel kevesebb mint 6 000 , a joghurtkultúra pedig valamivel kevesebb mint 7 000 forint. Közvetlenül a gyártótól rendelve feltételezhetően valamennyivel olcsóbban lehet hozzájutni mint egy boltban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közkívánatra a Spoonz Team Hungary webshopjának jelenleg aktuális áraival kiegészítettem a bejegyzést. :-) Olcsóbb tőlük, mint a biobolttól... ;-)

      Törlés
  3. Szeretnék regisztrálni, de a kódodat nem fogadja el, azt írja nem létező. :-( Segítesz? Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szponzor ID-k a közelmúltban változtak, nekem pedig csak most volt érkezésem frissíteni a posztot. Az ID-t cseréltem a helyesre, valamint a mai nappal (ismét) aktualizáltam az árakat is. :-)

      Törlés
  4. Szponzor ID-t nekem is nem létezőnek mondja...Tudnál segíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szponzor ID-k a közelmúltban változtak, nekem pedig csak most volt érkezésem frissíteni a posztot. Az ID-t cseréltem a helyesre, valamint a mai nappal (ismét) aktualizáltam az árakat is. :-)

      Törlés
  5. Szeretném megkérdezni, hogy a 6*1L mit jelent? Mert a leírásban 15g-ról (1 tasak) van szó, míg a webshopban 6*1 l a csomag tartalma. Vagy ez azt jelenti, hogy a csomagban 6db 15 grammos tasak van, amiből 6 1literes joghurtot lehet előállítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Róbert, pontosan úgy van, ahogy írod: 6 X 15 g van egy csomagban, és ez 6 x 1 liter joghurt előállításához elegendő. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu