Meggybefőtt tartósítószer nélkül – meggybefőtt télire

Már nagyon készültünk az én drága feleségemmel a meggybefőzésre, de valahogy itt, Budapesten a piacokon a meggy ára nem volt éppen barátinak nevezhető. Aztán egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a munkahelyemtől nem messze egy sörsátor alatt zöldségeket és gyümölcsöket árulnak. Amikor jobban szétnéztem, akkor vettem észre, hogy gyönyörű, nagy szemű meggyet árul kilónként 350 forintért, de sikerült úgy megállapodnunk, hogy ha egyszerre megveszek 10 kg-ot, akkor 300 Ft/kg áron megkapom. Hát így is tettem, megvettem egy egész rekesszel (10 kg) . Annyira finom meggy volt, hogy azt elképzelni sem lehet. Siettem is haza vele, mert az én drága feleségem akkor már az előkészületeket végezte: elpakolt a konyhapultról, kimosta az üvegeket és a tetőket, tisztába tette, és megetette a kilenc hónapos gyermekünket, stb. Így lett, hogy idén tizenöt üveg meggybefőttet sikerült eltennünk, ami nekünk hármunknak bőven elég lesz a télre. Ezzel amúgy nagyon nagy szerencsénk volt, mert egy igen kedve
Már nagyon készültünk az én drága feleségemmel a meggybefőzésre, de valahogy itt, Budapesten a piacokon a meggy ára nem volt éppen barátinak nevezhető. Aztán egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a munkahelyemtől nem messze egy sörsátor alatt zöldségeket és gyümölcsöket árulnak. Amikor jobban szétnéztem, akkor vettem észre, hogy gyönyörű, nagy szemű meggyet árul kilónként 350 forintért, de sikerült úgy megállapodnunk, hogy ha egyszerre megveszek 10 kg-ot, akkor 300 Ft/kg áron megkapom. Hát így is tettem, megvettem egy egész rekesszel (10 kg).



Annyira finom meggy volt, hogy azt elképzelni sem lehet. Siettem is haza vele, mert az én drága feleségem akkor már az előkészületeket végezte: elpakolt a konyhapultról, kimosta az üvegeket és a tetőket, tisztába tette, és megetette a kilenc hónapos gyermekünket, stb. Így lett, hogy idén tizenöt üveg meggybefőttet sikerült eltennünk, ami nekünk hármunknak bőven elég lesz a télre. Ezzel amúgy nagyon nagy szerencsénk volt, mert egy igen kedves ismerősünk felajánlotta, hogy náluk megszedhetjük a meggyfát, de amikor éppen ott lett volna az ideje a szedésnek, sehogy sem akart összejönni rá egy fél nap szabadidő, így az annak ellenére, hogy nagyon vártuk már, elmaradt (ennek ellenére is szeretnénk megköszönni neki a felajánlást, a többi nem rajta múlott). És akkor jött a véletlen, hogy rátaláltam a fent említett árusra... :-)



Hozzávalók 10 db 720 ml meggybefőtthöz:
- 5 kg szép, nagy szemű meggy
- kristálycukor
- csapvíz
- nátrium benzoát (opcionális)

Meggybefőtt elkészítése tartósítószer nélkül:
Az első lépés - lévén befőzésről van szó - az üvegek és a fedelek (lapkák) forró vizes, mosogatószerrel történő elmosása- Ezt követően öblítsük át alaposan őket, és hagyjuk maguktól megszáradni. Nagyon fontos, hogy ne törölgessük el őket, hiszen akkor nem kívánatos kórokozókat juttathatnánk az üvegekbe. Amíg száradnak, kezdjük el megtisztítani a meggyet. Szárazzuk le, majd alaposan mossuk meg. Aki akarja, magozza ki, mi maggal együtt tettük el. Amint ezzel megvagyunk, tegyünk oda egy lábasba vizet forrni. Amíg a víz felforr, kezdjük el az üvegeket megtölteni a meggyel. Minden üveget rakjunk nyakig úgy, hogy menet közben néha kocogtassuk óvatosan az asztalhoz, hogy minél több férjen bele. Nekünk átlagosan 49-52 dkg meggy (magozatlanul) fért az üvegekbe (ellentétben a boltban kapható meggybefőttekkel, amelyeknek a lével együtt is csak 35 dkg a töltő tömegük). Ha megvagyunk vele, akkor jöhet a cukrozás. Minden üvegbe tegyünk három evőkanál kristálycukrot.



Mire ezzel végzünk, bizonyára felforrt a víz is. Egy teljesen tiszta merőkanállal kezdjük el szedni a forró lét az üvegekbe, majd lazán tegyük rájuk a lapkákat. Még ne zárjuk le. Vegyünk egy lábast, amibe belefér több üveg is, majd az aljára terítsünk le egy konyharuhát. Tegyünk annyi üveget a lábasba, amennyi belefér, majd körülötte is töltsük fel forró vízzel. Tegyük oda melegíteni, és amikor már az üvegekben is gyöngyözik a lé, akkor szorosan zárjuk rá a tetőt, vegyük ki a léből, és tegyük egy napra takarók közé dunsztolódni. Ezt a folyamatot végezzük el a többi üveggel is. Másnap a dunsztból kivéve mehetnek a kamrapolcra.

Megjegyzés az opcionális nátrium benzoáthoz: Akinek nincs lehetősége/helye/ideje a dunsztolással járó macerákhoz, és nem ódzkodik a tartósítószerektől, az kihagyhatja a dunsztolást (itt kérek meg mindenkit előre, hogy hagyjuk a "ha tartósító nélküli recept, akkor mit keres benne ez a rész" című megjegyzéseket. A recept alapvetően tartósítószermentes, csak megemlítjük, hogy azzal is el lehet készíteni). Ők a forró vizes lábasból való kivétel után tegyenek egy késhegynyi nátrium benzoátot az üvegekbe, majd jól zárják rá a tetőt.

De amennyiben lehetőségünk van rá, készítsük befőttjeinket (is) tartósítószerek nélkül. Mindenkinek kellemes meggybefőzést kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Én azzal a különbséggel készítem, hogy a gyöngyöző vízben a lezárt kupakkal (a víz a tető széléig érjen,) kb 15-20 percig gyöngyöző vízben főzöm úgy, hogy a tetőt is locsolom, hogy vákuum keletkezzen. Ezt követően kb 20 perc alatt először óvatosan, majd gyorsabban cserélve a vizet lehűtöm, letörlöm, és a polcokra rakom. Így nem kell dunsztolni szárazban, mert a 20 perces gyöngyöző (kb. 90 C-fokos)vízben ez megtörténik. kb. 20 éve így készítem a meggyet, cseresznyét, uborkát. (nem puhul meg.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi jobban szeretjük a száraz dunsztot, ha nem teszünk bele tartósítószert, mert hosszabb ideig van kitéve a hőhatásnak. Egyébként a vákuum nem attól alakul ki, hogy locsoljuk a kupakot, hiszen a száraz dunsztban sincs locsolva, mégis vákuum lesz az üvegben. Az attól lesz, hogy a meleg dolgok mindig nagyobb térfogatúak, ezért amikor lehűl a befőtt, odabent mindennek csökken a térfogata, és szeretne levegőt beszívni, de nem tud, mert a kupak nem engedi. Ehhez nem kell locsolni a kupakokat. :-)

      Törlés
  2. Legegyszerűbb, ha enyhén cukros vízben dobod a gyümölcsöt és mikor elkezdene forrni kiszeded szűrőkanállal az üvegekbe. A lével, amiben főzted ráöntöd és szorosan rácsavarod a tetőt. 5 percig fejre állítod és mehet a száraz dunsztba. Mindig így teszem el tartósítószer nélkül és kivétel nélkül mind eláll.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Ne haragudj, de nekem ez nem tűnik egyszerűbbnek. Egyik oldalon ott a mi módszerünk:
      - meggyet be az üvegbe
      - meggyre rászórni az üvegben a cukrot
      - sima csapvizet forralni
      - a csapvizet rámerni a meggyre, és lezárni
      az edényt elég megszárítani, hisz sima víz volt benne, és már mehet is a helyére. Merőkanállal ugyanez a helyzet. Nem cukros ragacsos minden, nem kell mosogatni. ;)

      A másik oldalon ott az általad leírt módszer, ahol a lábas is, a merőkanál is csupa cukros ragacsos. Ha töltés közben melléfolyik a lé (megesik), akkor ott is minden cukros ragacsos. Ha kész vagyunk, lehet mosogatni, konyhapultot törölgetni. Nekem a mi módszerünk lényegesen egyszerűbbnek tűnik. És így ha megmarad a felöntőléből, akkor nem cukros vizet öntök a csapba. :-)

      Törlés
    2. 6 kg meggy ment a kukába mert most lusta voltam szirupban megfőzni és aztán üvegekbe mérni a meggyet. 30 percig főztem üvegestől és hagytam kihűlni abban a vízben amelyikben üvegestől főtt. Mind felpuffadt rá néhány napra. Nekem a Névtelen módszere vált be, anyukám is így rakja csak gondoltam könnyítek a munkámon, hát többé nem fogok.

      Törlés
  3. Ezzel a modszerrel cseresznyet el lehet-e tenni??? 😊 vagy esetleg van-e jo tippetek hogyan kezdjek hozza? 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi sosem teszünk el cseresznyét befőttnek, mert a cseresznyének szinte semmi íze nem marad befőzve. De alapjában véve igen, ugyanezen recept alapján a cseresznyét is el lehet tenni. :-)

      Törlés
    2. En sem akartam,de a parom ragaszkodik hozza, ugyhogy nincs valasztasom 😁

      Törlés
  4. Glicint is lehet használni cukor helyett?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu