Mézsör készítése házilag – házi méhsör, avagy a márc

Már igen régóta gondolkodom azon, hogy a sok házi borunk után ki kéne próbálni a házi sörfőzést is. Erre idén kerül sor elsőnek, és ha már házi sörfőzés, akkor mi is lehetne az első próbálkozás, mint a nagy múltú mézsör, vagy másként mondva a méhsör. Az interneten keresgélve azonban azt kellett tapasztaljam, hogy az állapot kaotikus, mert sok helyen a nagy mennyiségű méz és víz elegyének alkoholos erjesztésének magas alkoholtartalmú végeredményét nevezik mézsörnek, ami tévedés. Azok leginkább mézbor ok, ha pedig széndioxid is marad bennük, akkor gyöngyöző mézbor ok. A sör azonban, bár hasonló, mégis más dolog. A sör főzéssel indul, majd egy nyílt előerjesztést követően teljesen légmentesen zárt tartályban (ez lehet bármilyen erjesztőedény) , nyomás alatti utóerjesztéssel készül. Ezen felül a sörfőzés egyik alapvető kelléke a komló, ami a sörök megszokott ízvilágát adja. Arra azonban számítsunk, hogy a házilag erjesztett mézsör íze egészen más lesz, mint amiket a boltokban le
Már igen régóta gondolkodom azon, hogy a sok házi borunk után ki kéne próbálni a házi sörfőzést is. Erre idén kerül sor elsőnek, és ha már házi sörfőzés, akkor mi is lehetne az első próbálkozás, mint a nagy múltú mézsör, vagy másként mondva a méhsör. Az interneten keresgélve azonban azt kellett tapasztaljam, hogy az állapot kaotikus, mert sok helyen a nagy mennyiségű méz és víz elegyének alkoholos erjesztésének magas alkoholtartalmú végeredményét nevezik mézsörnek, ami tévedés. Azok leginkább mézborok, ha pedig széndioxid is marad bennük, akkor gyöngyöző mézborok.



A sör azonban, bár hasonló, mégis más dolog. A sör főzéssel indul, majd egy nyílt előerjesztést követően teljesen légmentesen zárt tartályban (ez lehet bármilyen erjesztőedény), nyomás alatti utóerjesztéssel készül. Ezen felül a sörfőzés egyik alapvető kelléke a komló, ami a sörök megszokott ízvilágát adja.

Arra azonban számítsunk, hogy a házilag erjesztett mézsör íze egészen más lesz, mint amiket a boltokban lehet kapni. Azok nem is mézsörök, hanem mézzel ízesített almasörök, vagy éppen natúr sörök. A legjobbak a mézzel ízesített gyümölcssörök, amelyek gyümölcslé koncentrátumból készülnek természetes mézaroma (ez már önmagában vicc) hozzáadásával. Alkoholtartalmuk alig 2%, agyon vannak cukrozva, és még a széndioxidot is utólag adják hozzá a legtöbb esetben. Így aki azt a műanyag ízt szereti, semmiképpen se álljon neki a ház mézsörnek, mert csalódni fognak. :-)

Akik azonban frászt kapnak azoktól a műanyag italoktól, és vágynak a természetes ízekre és aromákra, bátran fogjanak neki, mert nem fognak csalódni. :-)

A mézsör vagy méhsör viszonylag alacsony alkoholtartalmú ital, melyet széles körben fogyasztottak mindenhol, ahol a méz hozzáférhető volt. Érdekesség, hogy a név méhsör formája igazából a germán meth-sör formából származik, nem a méh s rejtőzik benne. Bár gyakran keverik a márccal, a két ital nem azonos. Míg a mézsör sörélesztővel erjesztett mézlé volt felfőzve, addig a márc gyakorlatilag szőlőtörkölyön (vagy más gyümölcsön) megerjesztett mézes levet jelentett, azaz nem más volt, mint mézbor. A márc szó etimológiája bizonytalan, talán köze van a murci szóhoz, aminek szintén kérdéses az eredete.

A középkori Magyarországon a búcsúk kedvelt üdítőitala volt: egy sajtár mézet két sajtár vízben felforraltak, csillagánizst adtak hozzá, majd erjesztették. Mind a mézsör, mind a márc előállítása az Árpád-kori Magyarországon fontos tevékenység, a szolgálónépek által űzött foglalkozások egyike volt, ami az udvar, a királyi udvarházak italellátásában játszott szerepet. A mézsör készítése végigkísérhető a középkor évszázadaiban, mint a sörfőzés egyik ága. A mézsör fogyasztása Magyarországon mára feledésbe ment, az 1800-as évek végének adatai is már csak Angliában, Skandináviában és a keleti szláv országokban említik meg.

Az Árpád-korból fennmaradt oklevelek említették a márcadót. 1138-ban II. Béla király is felsorolta adománylevelében a dömösi prépostsághoz tartozó 59 község adókötelezettségeit, mely "tartozmányok" között többek között évenként 175 akó mézsör is fel volt sorolva.

Nos, a fenti forrás szerint csak méz, víz és csillagánizs kell hozzá, de úgy gondolom, napjainkban már a sörök alapvető összetevője a komló, aminek hiányában nem azt az ízt kapnánk, amit egy sörtől elvárhatnánk. Ezért a klasszikus receptet annyiban módosítottuk, hogy adtunk hozzá némi komlót is, amit nem mi szüreteltünk. A közelünkben ugyanis nincs lelőhely. A gyógynövény boltokban azonban 20-30 grammos kiszerelésekben lehet kapni a szárított komlót aprópénzekért, így mi magunk is egy ilyen helyen vettük. A mienk 30 grammos volt, és 290 Ft-ot kértek érte.

A hozzávaló akácmézet pár napja rendeltük Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől, mert már korábban is rendeltünk tőle, és termékeivel elégedettek vagyunk, hiszen kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon. Ami pedig ráadás, hogy még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)

Hozzávalók a házi mézsörhöz:
- 75 dkg akácméz (50 dkg + 25 dkg két részletben)
- 3-5 púpozott evőkanál szárított komló
- 1.5 dkg élesztő
- 2-3 db csillagánizs
- 1 szelet hagyományos kenyér (vagy két szelet toast kenyér)
- 5 liter víz

Házi méhsör elkészítése:
Egy fazékban forraljuk fel a vizet (nálunk ez 2014.06.08-án történt meg). Amikor már rotyog, vegyük minimumra alatta a lángot. Mérjük ki egy edénybe az akácmézet, majd merőkanállal szedjünk ki a forrásban lévő vízből fél liternyit. Teljes oldódásig kevergessük, majd öntsük vissza a fazékba. A komlót és a csillagánizst érdemes fűszerzsákba tenni, és úgy a vízhez adni, mert akkor nem kell majd szűrögetni. Én erre a célra a feleségemtől elkért harisnya fejrészét használtam fel. Onnantól, hogy a fűszereket hozzáadtuk, forraljuk legalább fél órát, de az sem fog neki megártani, ha egy óráig főzzük (mi két órán keresztül főztük). Fedőt tegyünk rá, hogy ne váljon gőzzé az egész... :-)

A komló mennyiségéhez annyit fűznék hozzá, hogy nem szentírás. Ha többet adunk hozzá, akkor keserűbb sört fog eredményezni, ha kevesebbet, akkor édesebbet. A méz mennyisége pedig - annak cukortartalma okán - a végeredmény alkoholtartalmát fogja szabályozni. Több mézzel erősebb lesz, de ennél kevesebbet semmiképpen se adjunk hozzá, mert akkor már nagyon gyenge lenne. Miután kellő ideig főztük, vegyük le a tűzről, öntsük át az erjesztő edénybe (nekünk ez egy műanyag vödör lett), majd hagyjuk lehűlni legalább 30-35 fokig. Ez azért fontos, mert az élesztőgombák e fölött a hőmérséklet felett már nem érzik jól magukat. Ennél az átöntésnél érdemes megmérni, hogy megvan-e még az öt liter, mert ha elfőtt egy része, akkor azt most lehet pótolni forró vízzel. Mi 5.5 literre öntöttük fel, mert a kenyér (amit mindjárt hozzáadunk az élesztővel) is fog felszívni lét, és az alkoholos erjedés során is lesz minimális térfogatveszteség.

És akkor most jön az a rész, ahol igazándiból elkezdődik a házi mézsör erjesztési szakasza. A kenyeret enyhén pirítsuk meg, majd az élesztővel kenjük meg az egyik oldalát. A kenyereket tegyük a söralaplé tetejére élesztős felével felfelé. Hogy miért pont élesztős felével felfelé? Igazából fogalmam sincsen, így olvastam egy leírásban, de igazából szerintem ennek nincs jelentősége. Hogy miért kell bele a kenyér? Nem kötelező beletenni, lehet csak élesztőt hozzáadni, de a kenyérben lévő gabonák és a kovász kellemes felhangot kölcsönöznek a készülő házi mézsörünknek.

Miután az élesztős kenyeret beletettük, fedjük le egy konyharuhával, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre, hogy szépen beinduljon az erjedés, majd hagyjuk így két napig. Mire eltelik ez a két nap, beindulnak az erjedési folyamatok a lében, aminek köszönhetően zavaros lesz az egész. Ekkor még sem színre, sem szagra, sem pedig ízre nem hasonlít a sörre. A két nap elteltével azonban épp itt az ideje, hogy az addigra eléggé szétázott kenyeret kivegyük a söralapléből. Ha megtörtént (ezt mi 2014.06.10-én végeztük el), akkor takarjuk le ismét, majd hagyjuk még 2-3 napig így erjedni. Van ahol azt írják, hetekig kell nyíltan erjedni, de szerintem ez csak az elromlás esélyét növeli.

Pár nap múlva viszont - addigra már az illata kezd sör jelleget ölteni - áttölthetjük egy jól záró, nyomást jól tűrő edénybe, ahol zártan fogjuk tovább erjeszteni (ezt mi 2014.06.13-án tettük meg). Mi erre a célra egy ötliteres PET palackot választottunk (többféle ásványvíz is kapható ilyen kiszerelésben), mert ezek a flakonok akár 8-10 bar nyomást is kibírnak, nyugodtan fejlődhet odabent a széndioxid. Mielőtt áttöltjük ebbe a flakonba, vegyünk ki egy liternyit, és abban oldjuk fel a második adag (25 dkg) mézet, és így folytassuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy amikor az odabent fejlődő széndioxid gáznak köszönhetően megnő odabent a nyomás, és kinyitjuk az üveget, intenzív habképződés veszi kezdetét. Így ha teletöltjük az üveget, akkor minden felnyitásnál a kifutást kockáztatjuk. Ezért mi nem töltöttük teljesen tele az üveget - ez a képen is jól látható.

Amikor megtelt az üveg, zárjuk le alaposan, és hagyjuk így. Az üvegben végbemenő erjedési folyamatnak köszönhetően a méz cukortartalma szép lassan alkohollá alakul. Ez a folyamat széndioxidot termel, ami ahogy nő a nyomás, úgy oldódik bele egyre jobban a sörbe. Mivel azonban az élesztőgombák bizonyos nyomás felett leállnak, és nem dolgoznak tovább, naponta egyszer engedjük ki a felesleges gázokat az üvegből, majd zárjuk vissza. Ezt egy-két hétig tegyük meg minden nap, miközben néha egy szívószállal kóstoljunk bele. Amikor úgy érezzük, jó, akkor lepalackozhatjuk kisebb üvegekbe. A legjobb, ha üres sörösüvegekbe palackozunk, de ha nincs koronazárónk, akkor nem fogjuk tudni lezárni. Ez esetben használjunk fél literes PET palackokat (mi 2014.06.20-án palackoztuk).

Palackozás után 13-16 fokos helyiségben pihentessük még legalább 2-3 hétig. Ezt követően jól behűtve fogyasszuk. A széndioxid tartalma valamelyest elmarad majd a boltban kapható sörökétől. Ez azért van, mert azok más eljárással készülnek. Azokban már nincsen élő élesztőgomba, le vannak szűrve többszörösen. Ezen folyamat közben veszít a saját széndioxid tartalmától, amit utólagos hozzáadással pótolnak palackozáskor. Így a bolti söröknek jóval magasabb a széndioxid tartalma. A korsóról készült kép közvetlenül a palackozáskor készült, azért zavaros még. A poszt legelső fotója a palackozást követő második napon készült, addigra úgy letisztult a sör. :-)

A mi házi sörünk azonban kissé opálosabb lesz, ha csak nem állunk neki mi is többszörösen szűrögetni. Mi nem tettük, minket nem zavar, ha kicsit zavaros. Cserébe azonban tele van élő élesztőgombákkal, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, így akár még azt is mondhatnánk, hogy amellett, hogy házi sörünk közelebb áll a természetes dolgokhoz, még egészségesebb is bolti társainál... :-)

Mindenkinek kellemes házi sörfőzést kívánunk... :-)
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának II. évfolyam, 2. (6.) számában.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Ez nagyon hasznos bejegyzés, köszönöm, hogy közzétetted. Egy valamit szeretnék megkérdezni. 26-os, vagy 28-as korona kupakot használtál? Nekem is vannak ilyen jó üvegeim, én is elkészíteném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Megmondom neked őszintén, nincs egyelőre koronazáróm, mert egy hirtelen hóbort szülte ezt az első sört, de mindenképpen be akarok majd egyet szerezni, mert már megvan a fejemben a következő sör ötlete.

      Ezeket az üvegeket direkt óvatosan nyitottam fel, így vissza tudtam rá zárni kis bütyköléssel a saját kupakjait, így nem néztem, milyen méret. De ettől függetlenül az elkészítést mindenképpen ajánlom. :-)

      Törlés
  2. Kedves Zsolt a házilag előállított borokból van vásárlási lehetőség, amennyiben igen milyen módon? Elérhetőséget kérnék szépen ha lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nem készítünk semmiből sem kereskedelmi mennyiséget, és értékesítéssel sem foglalkozunk. Nekünk ez csak hobbi. Mint láthatod, a receptek ötliteres mennyiségekről szólnak. Eladni nem tudunk, nem is akarunk ilyesmivel foglalkozni. Azonban a legtöbb házi bor elkészítése roppant egyszerű, akár te magad is elkészítheted egy kis idő ráfordításával. Egészen biztosan jobban is fog ízleni, ha saját kezed munkája van benne. Minden esetre köszönjük a megkeresést. :-)

      Törlés
  3. Kedves Zsolt!
    Nagyon jó kis írás, úgy gondoltuk mi is kipróbáljuk. Kérdésem lenne, hogy a nyomást jól tűrő edény helyett lehet-e használni a vizes kotyogóval ellátott tartályt? Gondolom így nem kell naponta nyitogatni, hogy a túlnyomást elkerüljük.
    Köszönettel, Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci!

      Először is elnézést a kései válasz miatt, nyaraltunk. :-) A kotyogóval az a baj, hogy túl alacsony nyomást tart csak az erjesztőedényben, és így nagyon csekély lesz a késztermék széndioxid tartalma. Ha van mód arra, hogy utólag dúsítsd széndioxiddal, akkor jó a kotyogó is, de ha ha erre nincs lehetőség, akkor érdemesebb valamilyen nyomást jól bíró edényben erjeszteni.

      Üdvözlettel,
      Zsolt!

      Törlés
  4. Kotyogóval is erjeszthetitek, nem probléma ha erjedés végére kevés CO2 marad benne. Palackozáskor a fél literes üvegekbe 3-4 g cukor kell (vagy azzal egyenértékű méz) és akkor a zárt palackban alakul ki a megfelelő CO2 tartalom, így készülnek a házi sörök is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Köszönjük a tippet, legközelebb ki fogjuk próbálni ezt a megoldást is, mert bizony kevés lett a CO2... :)

      Törlés
  5. Kedves Zsolt!

    Köszönöm a cikket, ez alapján elkészítettem az első mézsöröm :) Nagyon ízlett, illetve a kóstoló közösség is jókat mondott róla. Amit tapasztaltam, hogy bár elég szénsavas, a palackozást követően egyáltalán nem volt habja, ez jellemző, vagy én szúrtam el valamit?

    Üdv:
    Dávid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök a Te és a mézsöröd sikerének is, mert ez az én és a receptem sikere is egyben. :-) Gratulálok. :-) Amúgy habja nekem sem volt túl sok...

      Törlés
  6. Azt ertem, h a komlo aramainak kinyeresehez forraljuk a levet. De azt nem ertem, h miert forraljuk a mezzel egyutt. Vagyis a mezet miert nem a komlo-forralas utan, a lehutott lehez adjuk hozza? Azt gondolnam, h a forralassal a mezben talalhato ertekes, de erzekeny osszetevok tobbseget tonkreteszem. Vagy ellenkezoleg, a mezben vannak olyan (egyebkent hore-bomlo) osszetevok, amik gatolnak az elesztok szaporodasat, s ezert forraljuk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A dolog lényege, hogy a méz antibakteriális hatású, aminek köszönhetően igen jó baktérium és gombaölő hatással bír. Nem tudom, hogy ha forralással ezt a hatását nem vesszük el, képes lesz-e beerjedni, vagy kiöli az élesztőgombákat is. Egy biztos, minden mézsör receptben, amiket eddig olvastam, a mézet is forralták/főzték. Feltételezem, ezen tulajdonsága miatt. :-)

      Törlés
  7. szia :) elkezdtük ocsémmel, és sajnos főzés során elfelejtettük félre rakni az egynegyedét, elhasználtuk az összes mézet. ez nagy katasztrófa? vagy van bármilyen hatása a sör minőségére, ízére, alkoholtartalmára stb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyula! Azért kell a végén plusz egy kis mézet hozzáadni, hogy a utolsó, zártan történő erjesztés során biztosan legyen benne egy kis cukor, hogy felszaporodjon a szén dioxid. Ezt pótolhatjátok kristálycukorral is majd... :-) Szóval semmi baj nem történt! :-)

      Törlés
  8. Üdvözletem!

    Meg van mindenem e recept kipróbálásához a bátorságot és a kedvet is beleértve. Egy valami azonban kicsit visszatart. Panellakó vagyok. A végerjesztés hőfoktartományával hadilábon állok így nyáron... "Palackozás után 13-16 fokos helyiségben pihentessük még legalább 2-3 hétig." plusz hűtő nem fér a lakásba, a jelenlegibe meg nem garantált 2-3 hétre a sör helye...

    Mit tegyek? Mondjak le róla, vagy neki vághatok-e így is? A hőmérsékletet 20-25 fok között tudom tartani a lakásban klímával...

    Köszönöm előre is a segítőkész válaszokat!

    VálaszTörlés
  9. Mire beírtam a kérdést végül is megkaptam a választ is, de be írom ide is, hátha másnak is hasznos lehet.

    A hőmérsékletek az élesztőtől függenek, mivel nekem felső erjesztésű (Top) élesztőim vannak, ezek a 20-25 fokot kedvelik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy megtaláltad a választ, mert én még csak most jutottam el odáig, hogy válaszoljak. De a válasz, amit találtál, helyes... :-)

      Törlés
  10. Helló!

    Az lenne a kérdésem, hogy a normál sütőélesztő is jó hozzá, vagy vásároljak hozzá speciális sörélesztőt?

    A választ (és a receptet is) köszönöm!
    Üdv.: Higyed Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!

      Az én véleménye az, hogy jó a sütőélesztő is (én is azzal készítettem), de a hivatásosok szerint az nem jó. Szerintem ez nagyrészt csak szakmai büszkeség részükről, de ez is megérthető végül is. Én rád bízom a döntést, de szerintem mindkettő jó. :-)

      Törlés
    2. Én megérdeklődtem, volt osztálytársaimtól (akik sör és erjedés szakon végeztek), hogy mi a különbség, mert a neten nem tudtam kiigazodni...
      Nos egyedül a "tisztaság", tehát az aktív gombaszámban van, állítólag a sütőélesztő a legalja... :)

      Törlés
  11. Te se érts félre:) Én is kezdő igen csak amatőr léhűtő vagyok... Én lecsós vagyok, vagy ha úgy jobban tetszik, akkor lekvárzsibbasztó :)

    Én csak kiegészítettem, itt a segítő készségedet a nép felé, azzal a kevés tudáskával, amit itt-ott felcsipegettem... Na de most megyek és neki állok a recepted kipróbálásának élőben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj. :-) Nagyon kíváncsi leszek, hogy fog tetszeni a végeredmény. Azért majd gyere, és számolj be a fejleményekről... :-)

      Törlés
  12. Üdv. Most palackoztuk ki, cukor helyett ugyan úgy mézzel, próbálok neki bubikat adni. A két próba pohár bár szénsavmentes volt, de egész sör jellege lett, de a méz is átjön rajta...

    Többit majd bővebben, de ha tudnánk valami privát elérhetőséget cserélni, szívesen tapasztalat cserélnék veled :)

    VálaszTörlés
  13. Helló!

    Bepalackoztam az első adag mézsörömet! Az íze egész jó! Az a bajom, hogy van egy hűtőm, ami 7-8 fok körül tud hűteni (ez a legkisebb fokozat), vagy van egy kb 20 fokos helyiség: Így egyik sem felel meg a leírásnak. Van valami javaslatod?

    Előre is köszönöm!

    Üdv.: Higyed Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a hőfokot aZ ÉLESZTŐ HATÁROZZA MEG (1-2...5 CELSIUS fok eltérést még tolerálnak a gombácskáink...)

      Törlés
    2. Budafoki sütőélesztőt használtam, de akárhogy is kerestem, nem találtam meg, hogy milyen hőfokot szeret!

      Törlés
    3. Az sajna, ami a receptben írva vagyon...

      Törlés
    4. Sajnos nincs rá lehetőségem jelenleg, de ezt rövid időn belül orvosolni fogom, viszont ez már be lett palackozva, és félek, hogy megromlik!

      Törlés
    5. Ha így, egy hét elteltével tudom megfelelő hőmérsékletű helyiségbe tenni, az már késő, esetleg megromolhatott?

      Törlés
    6. Próba szerencse. Először mindenképp kóstold meg. Ha ízre nem romlott, akkor tedd megfelelő hőmérsékletű helyre. Ha nem indul be, akkor elpusztult benne az élesztő, ekkor esetleg adhatsz még hozzá.

      Törlés
    7. Köszi! Majd leírom, mi lett az eredmény!

      Törlés
    8. Ha beindul, mennyire lesz látható? Bocsi a sok kérdés miatt, de nem csináltam még ezelőtt hasonlót!

      Törlés
  14. első 10 liter mérlege: 9 liter finom, gyenge, mézsör és egy liter finom édes Törley jellegű mézpezsgő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Tudom, hogy a pezsgő borászati eljárással készül, de volt két flakonom aminek az aljára ujjnyi vastagon lekerült a kiülepedett élesztő. Ez teljesen gömbölyűre fújta a flakon alját és a kupakot is. De az anyag teljesen pezsgőszerű lett állagra, pezsgésre és ízre is...

      Ja palackozásnál 5 gramm környéki mézet adtam még hozzá félliterenként

      Törlés
  15. Hello!

    Még mielőtt elkezdeném a mézsör készítést,azt szeretném megkérdezni,hogy ha én esetleg a komlót ki szeretném hagyni, akkor kell-e valamit máshogy csinálnom a sör készítése során?

    A választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor!

      Nyugodtan kihagyhatod a komlót. Semmit sem kell emiatt másképp csinálni. Annyi csupán, hogy a komló nélkül inkább fog ízében a borokra, pezsgőkre hasonlítani, mint a sörre, hiszen annak ízében igen meghatározó szerepe van a komlónak. De kihagyhatod nyugodtan... :-)

      Törlés
  16. Hey Hey a Kérdésem a következö lenne ugyan ezt el e lehet 3 liter vizböl késziteni? és ha igen mik az arányok mivel elsöre csak probaként lenne üdv Norbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Norbert!

      Természetesen elkészíthető 3 liter vízzel is. Ez esetben a többi hozzávaló mennyiségét is arányosan csökkenteni kell. Ez egy egyszerű osztással kiszámolható. :) Kellemes kísérletezést kívánok! :)

      Törlés
  17. szeve
    ez a reszt valahogy nem vágom

    Mielőtt áttöltjük ebbe a flakonba, vegyünk ki egy liternyit, és abban oldjuk fel a második adag (25 dkg) mézet, és így folytassuk.
    szobal az 5 l böl kiveszünk 1 l hozza adjuk a 25 dkg mezet es összekeverjuk a többi 4 literrel ?
    en mar az elejen hozza adtam a 75 dkg mezet az baj?

    Üdv Norbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj, ez a komment valahogy elkerülte a figyelmemet. Azért kell több részletben hozzáadni a mézet, mert ha túl tömény az oldat, nem, vagy csak nagyon nehezen erjed be. De ha neked sikerült beerjeszteni úgy is, hogy egyszerre hozzáadtad a teljes mennyiséget, akkor természetesen nem baj. Úgy is jó lesz. Ha pedig nem erjedt be, akkor könnyen lehet, hogy ez volt a baj.

      Törlés
  18. Helló! Én nem akarok italt készíteni, sem ezt, sem mézbort, mert azt is elolvastam, egyszerűen csak szeretnék egy szakértőt megkérdezni egy bizonyos dologról, amit nem értek. Arról van szó, hogy régi korok epikus irodalmának vagyok nagy olvasója, és a sumérektől kezdve az ókori görögökön át az ógermánokig rengeteg sok mitikus irodalmi műben főszerepben vannak különböző mézsörök meg mézborok. Na de itt van a Kalevala, amiben viszont sima sört készítenek. (Komló + árpa.) Idézem: "Felforralja kotyvalékját,
    Fõzi árpás söritalát,
    Nyári szorgos nagy napon át,
    Ködös félszigetnek orrán,
    Enyhe földszeletnek ormán,
    Új vödörnek válújába,
    Nyírfa kádnak nyílásába.

    Fõzni már a sört kifõzte,
    Megkeletni mégse gyõzte,
    Tanakodik, tépelõdik:
    "Ember ehhez míg emeljen,
    Még mi a nyilát szemeljen
    Élesztõjéül a sernek,
    Karcosba kelesztõszernek?" Rájönnek, hogy mézet kell beletenni, és hoz is nekik egy méhecske mézet. Ezután van az, hogy "Oszmotár meg a sör közé,
    Kapó karcosba keveré,
    A sör attól kezd, ím, kelni,
    Az ifjú ital tüzelni
    Új vödörnek válújában,
    Nyírfa kádnak nyílásában,
    Kádak színéig kavargott,
    Szélükön kibuggyant, csorgott,
    Földre futni volna kedve,
    Pallón áradni szeretne."
    Engem az érdekelne, hogy ha a méznek eleve olyan hatása van, hogy ezzel erjesztették a sima sört, akkor hogyan lehet, hogy a mézborba, mézsörbe külön kell élesztőt tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, az általad említett idézetben sehol sem szerepel, hogy a mézet, mint erjesztő anyagot használták. Azonban egyszerű logikával rá lehet jönni, hogy a méz a cukortartalom miatt kellett. Az élesztőgombák ott vannak a levegőben is, csak tápanyag kell nekik, az pedig a cukor. Az ősök arra jöttek rá, hogy a méz hozzáadása után beerjedt az ital. Ők akkor még - lévén nem volt egyáltalán biokémia - nem tudhatták, hogy a méz nem azért segített az erjedésben, mert erjesztő anyag, hanem azért, mert sok, és megfelelő tápanyag van benne az eredéshez. Tehát a méz nem erjesztő anyag, hanem erjeszthető anyag. De csak hígítva. Szóval, ez lehet a nagy hókuszpókusz titka ;-)

      Törlés
    2. Értem. Nagyon köszönöm!

      Törlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Norbert! Tudom, nagyon kezdő hibának tűnhet, de véletlenül a válasz helyett az adminisztrációs felületen a törlésre kattintottam. :( Így sajnos nem tudok válaszolni, mert nem emlékszem, mi volt a pontos kérdés. Ha esetleg újra leírnád, nagyon szívesen válaszolnék... a kellemetlenségért elnézésedet kérem!

      Törlés
    2. Semmi baj meg esik :)
      na szoval nem is volt annyira lenyeges hanem most eppen mas gondom lenne vagyis baris azt hiszem h gond :D
      10 l sort keszitettem kedden vettem ki a szet azott kenyeret az oldatbol ma is ugy mond keves erjedesi habja van az gond lenne ? vagy mikor vagy mirol lathhato hogy sikerul vagy esetleg valamit el b****tam?
      az oldat kesernyes mivel a 10 l oldathoz 28g komlot vettem!
      üdv es kossz elore is

      Törlés
    3. Nem feltétlenül hiba, ha az erjedés lassan történik. Ha pezseg, akkor oké. Majd, ha zubogni szeretne, zubogni fog. :-) Nem rontottál el semmit, van mikor lassabban indul be az erjedés. :)

      Törlés
  20. Szeva hat azert meg ijedtem mivel csak 1.5 kg finom házi akac mezrol van szo :D :D :D :D
    ma fogom at rakni muanyag uvegbe es kezdodik a nyitogatasi folyamat :) majd meg lessuk hogy mit mond :D :D :D par nap mulva hogy ihato avagy nem :D majd jelentem koszonom a gyors valaszt udv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a fejleményeket. De amíg teljesen ki nem forr, lehet egy kis élesztős mellékíz, de a folyamat végére annak el kell tűnnie. :-)

      Törlés
  21. Baj van :D mivel nem megfelelo nyomas nem biro 8 l flakonba raktam (az lett mondva birja a nyomast hat kiderult h nem) meg e lehet oldani kotyogoval h ne nyomja szet a flakont?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A boltokban lehet kapni 5 literes Szentkirályi ásványvizet (ez nem a reklám helye) buborékmentes kivitelben. Több tudományos kísérlet is igazolta már, hogy ezek a pille palackok nagyon jól bírják a nyomást. Én ilyen flakonba készítettem, és nem nyomta szét a palackot. Ha te többet készítesz, mint 5 liter, akkor készítsd kettőben, vagy háromban is akár. Én ezt javasolnám.

      Törlés
    2. Na de annyi a gond hogy felem nincs olyan 5 l äsvänyvizes flakon!
      Na de en most meg oldottam kotyogoval!igy a nyomas levezetödik szoval most nem kell nyitogatni mivel a csövön keresztül a kisuvegbe amibe viz van abba távozik a felesleg nyomas! az is jo megoldas vagy kötelezö a nyitogatos folyamat
      üdv köszi elöre is

      Törlés
    3. A kotyogóval annyi a gond, hogy kisebb nyomást tart a flakonban, ezért előfordulhat, hogy a buborék mennyisége, ami benne marad nem lesz elegendő a sör jelleghez. De ettől még biztosan finom lesz. Úgy tudod nyomást növelni a tartályban kotyogóval, hogy nagyobb edénybe, mondjuk vödörbe teszel vizet, és a gumicsövet lenyomod egész az aljáig. Ekkor ugyanis a távozni szándékozó gázoknak nagyobb mennyiségű víz ellenállását kell legyőznie. :-)

      Törlés
  22. Nagyon jo :) Thx na majd jelentem ;) mi a szitu :)

    VálaszTörlés
  23. Szia!

    Nagyon hasznos cikk sokat segített!

    Olyan kérdésem lenne, hogy az mennyire normális, hogy a koronazárra lezárt üvegben, a palackozás után még javában folyik a széndioxid termelődés. Hagytam állni két hétig, és miután kibontottam az üveget gejzírként tört elő a hab, sőt olyan is történt, hogy véletlen felborítottam a földön álló lezárt üveget, és a nyomás hatására rendesen szétdurrant.

    Túl korán palackoztam, vagy valahol máshol rontottam el?
    Illetve, még olyan kérdésem lenne, hogy lehet megállapítani az elkészült ital alkoholfokát? Szerinted ehhez a sörhöz is használható a Ballin-fokoló?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A lezárt üvegben is tovább erjed, ha marad benne kierjesztetlen cukor. Elvileg azt szokás csinálni, hogy kivárod, míg teljesen kierjed, és palackozáskor dobsz minden üvegbe egy kockacukrot, és úgy zárod le. Ekkor újra beindul az erjedés, ez előidéz széndioxid szint emelkedést, de a csekély mennyiségű cukor miatt hamar le is áll az erjedés. A tiédben palackozáskor sok volt még a kierjesztetlen cukor. Ha van még ilyen üveged, akkor tedd őket 12 fok alatti hőmérsékletre, mert ott már nagyon lelassul az erjedés. Ha beteszed hűtőbe, ott pedig le is áll, és nem nő tovább a nyomás a palackokba. :-) Az alkoholfok megállapításhoz nem értek. Engem nem is szokott érdekelni, hogy őszinte legyek. Úgysem adom el. :-) Megkóstolom, és érzem, hogy jó, vagy nem jó... nem számolgatom a százalékokat. :-) Ezért nem is tudom megmondani, hogy széndioxid tartalmú lének hogyan lehet megmérni a fokát... :-)

      Törlés
  24. Krisztián en is jartam hasonlo keppen mind te en csak ossze koccintottam a 2 uveget es mind a 2 a kezembe szet robbant :D csak alltam ott mind akit betonba ontottek!!!!!en 2.5 hétutan palackoztam es megis szet nyomta!
    a mostani fözetbe 3 napja nyitogatom baar furcsallom az izet valamiert :S (az elozo fozet ize jobban hasonlitott a sörere ez meg meg valamiert nem vagy csak lehet bemagyarazom magamnak :D)
    El lehet rontani a sör izet ? valami uton modon ? vagy meg tul hamar kostolgatom :D ?! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha túl hamar kóstolgatod, akkor lehet még élesztőíze van... :-)

      Törlés
  25. :D Lehet sose tudni ,
    De ami aggaszt hogy keves a hab kébzödes :S az elsö fözetnek annak olyan szep habja volt mikor kinyitottam ennek meg ha van 1 cm akkor nagyon jo :S a hab kepzödes mitöl függ ??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A benne lévő széndioxidtól. A frissen kinyitott kóla is úgy habzik, mint az ultra, de ahogy fogy ki az üveg, és csökken a CO2 szint, úgy csökken a habzása is. A habzást a felszálló buborékok idézik elő ugyanis. :-)

      Törlés
  26. Szeva
    en azzal nagyon is tisztaba vagyok amit le irtal,
    az elso fozetem es a masodik is ugyan olyan co2 tartalmu de a hab kepzodes mas az elsobe nagyon nagy volt a 2. ba alig most meg mar nagyon semmi szoval lehet nemsokara palackozom is ....
    es 1 kis üvegbe meg probaltam meg raztam es na kakor volt neki szep hab termelodese :D :D
    ahogy par kommentnel olvastam irtad hogy kis cukrot bele palackozas elott üvegenkent 1 teaskanallal az sok lenne vagy inkabb fellel?! tegyek bele

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elég a fél mokkáskanál cukor is, nehogy szétpukkanjon a palack. :-) Amúgy, ha minden olyan, mint az első főzetnél, akkor nem tudom, miért más a habzása...

      Törlés
  27. Annyi hogy az elsö fözetben erdei viragos mez volt ebben pedig akac :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor lehet, hogy emiatt van. Nem tudom, én is akácmézből csináltam, és nekem sem volt olyan hú de nagy habzása. majd kipróbálom, virágmézzel is. :-)

      Törlés
  28. Szia! Megcsináltam nagyjából a te kottád alapján (kicsit combosabb a keverék, 1 kg méz, és mivel nem volt a boltban, kihagytam a komlót). Ma lett 50 napos. Forrott rendesen, most szép tiszta. És ihatatlan, nagyon rossz, élesztő ízű lett. Differenciáldiagnosztikám eddig; a fürdőszoba padlózata fűtött, ott volt a folyamat elején. Túl meleg volt neki? Viszkózusabb, sűrűbb az oldat, nem forrt meg rendesen? Utálnak az istenek?
    Te mit mondasz, hol rontottam el, és főleg ; menthető-e még a projekt? Köszönettel Gergő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igazából akkor mondhatjuk azt, hogy kb. mindent másképp csináltál, mert amit itt leírsz, annak már semmi köze az én mézsör receptemhez. :-) Az élesztőíz két esetben fordulhat elő: 1.) túl lett élesztőzve, 2.) nem forrt ki rendesen, valamiért a folyamat idő előtt leállt. A túl meleg a 27 fok feletti hőmérsékletet jelenti. Ha ennél melegebb lett az üvegben a folyadék, akkor igen, tönkremehetett. Meg kell kóstolni, ha az akármilyen íz mellett még nagyon édes is, akkor tuti nem forrt ki rendesen. Ez esetben (ha még nem lett lekénezve) le lehet szűrni, és újra beélesztőzni, és hagyni kiforrni. Ha már le lett kénezve, akkor ez bizony már így maradt. Azonban azt jó tudni, hogy a sörös ízt a komló adja. Komló nélkül ez már inkább hajaz a mézborra, de az is másképp készül kicsit (van mézbor receptünk is)

      Törlés
  29. Köszi a választ. Igen, közelebb van a borhoz, sajna folyamatosan hiánycikk a komló, Magyarországról kell beszereznem a következőhöz. A baj az, hogy nem édes egyáltalán, az orosz kvászhoz hasonló. Annyit csináltam, hogy adtam hozzá friss akácmézet, hagytam 2 napot dolgozni. Lekénezve nincs, pár fokkal jobb lett, de nem az igazi. Nincs csüggedés, indítom a következő adagot. Tudsz ajánlani jó mézbor receptet? Megpróbálom mindkettőt. Köszi Gergő
    Ps a helyiek (észak-Finnország) viszont nagyon beindultak tőle, náluk nagy sikert aratott

    VálaszTörlés
  30. Szia Zsolt!
    Nagyon érdekesnek tűnik a recept, kiszeretném próbálni. Mennyire veszélyes?
    Pl, Metil alkohol is termelődhet benne vagy más méreg? Illetve gyömbérrel és fahéjjal ízesíthető?
    Van CO2 dúsító gépünk, az nagyon elrontaná az egészet?
    A válaszaidat előre is nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erik! Én nem hallottam még róla, hogy sörkészítéskor valakinek is metil alkohol termelődött volna. Szerintem egyáltalán nem veszélyes. :-) Ízesíteni bármivel lehet, amit te szeretnél. A CO2 dúsító pedig kimondottan hasznos lehet, mert azzal be tudod állítani a CO2 szintet egy valódi söréhez hasonló szintre. :-)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ, amint kész jelentkezem :D

      Törlés
  31. én is elkezdtem, most pihen a szentkirályis 5L-esben. eddig minden a terv szerint halad. viszont! 1-2 dolgot én még beleírtam volna a cikkbe, elkerülendő a gyakran feltett kérdéseket. az egyik a 27 fokos maximum erjesztési hőmérséklet, a másik, hogy az erjedés során leülepedett élesztőt szerintem nem érdemes beleönteni a palackokba, anno készitettem kvászt, ahol belekerült az élesztőből is elég sok, és az az egészet el tudja rontani. szerintem inkább sör, mint élesztő íze legyen. külföldön, ahol ezt a cuccot meadnek hívják, csővel töltik palackokba, és akkor a mozdulatlan palack alján marad minden felesleges "cucc", aminek nem kell a palackokba kerülnie.magyarul átszivatjuk a tiszta folyadékot a palackokba az erjesztő közegből. az utólagos kockacukor/méz trükk is működik, ha alacsony a szénsavtartalom. valamint még egy jó tippet olvastam én is, célszerü a sört ezúttal pezsgősüvegekbe palackozni, mert azok jobban beerják (hehe) a nyomást, és nem robbannak fel, ha egymáshoz koccintjuk őket(vagy akár az asztalhoz).a recept egyébként nagyon jó, imádom az ilyen kézműves, otthon elkészíthető dolgokat. nagyon kiváncsi vagyok az enyém milyen lesz, ánizsmaggal csináltam.
    a végére két kérdés: ha az ember sörélesztővel csinálja, abból mennyi kell az 5 literhez? és ha komlópellet is van hozzá, abból kb mennyi kell az 5 literes főzetbe, hogy ne legyen keserű? köszi előre is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Köszönöm a hasznos tippeket. Az erjesztési hőmérséklettartományt valóban elfelejtettem leírni, ezért elnézést kérek. Sörből ez az első,amit otthon próbáltam készíteni, így sok tapasztalat még nem volt hozzá. De majd belejövök (mint a házi gyümölcsborokba) idővel. :-) A sörélesztők éppen úgy, mint a borélesztők is, nem egyformák. Többféle kapható. Ezek felhasználásával kapcsolatban azt szoktam javasolni, hogy kövesse mindenki az élesztő csomagolásán feltüntetett útmutatót mind a felhasználandó mennyiség, mind pedig az erjesztési hőmérséklettartomány tekintetében. :-) Majd írd meg, milyen lett a söröd. Nagyon kíváncsi lennék a tapasztalataidra. ;-)

      Törlés
  32. Üdv! Két egyszerű kérdésem lenne. Komló helyett lehet búzát használni? Ha nem, akkor miért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a komló nélkül sosem lesz igazán "sör" íze. Búza meg nem kell bele, mert mézből erjesztjük. A sörök általában vagy maláta + komló, vagy búza + komló kombinációból készülnek. A komló, illetve a búza az erjedési alapanyagot, tápanyagot szolgáltatja az erjedést véghez vivő bombák számára, míg a komló leginkább a sörök kesernyés, jellegzetes ízét adja. A mézsörben se búza, se maláta nincsen, ahelyett van a méz. A komló itt is leginkább a "sör" íz miatt van benne, így én semmiképp sem próbálnám búzával helyettesíteni. :-)

      Törlés
  33. Üdv!
    Ha nem lett elég keserű lehet rajta valahogy javítani?
    Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  34. Szia Zsolt!

    Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyire lesz édes zamata a sörnek?

    Válaszodat előre köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nekem a kellő mennyiségű komlótól sör íze lett. Nem hagytam túl édesre, mert a sört sör ízűen (enyhén kesernyés) szeretem. Ezekkel az arányokkal ilyen lesz.

      Törlés
  35. Tisztelt Zsolt!
    Már régóta szemezgetek a recepteddel és most végre eldöntöttem hogy megcsinálom. Viszont felmerült néhány kérdés amire örülnék ha választ kapnék ( a probléma a nagy menyiséggel van itt most 25 literről beszélünk).
    1.Ekkora menyiségnél is elég lehet ha 2-3 kenyeret teszek a tetejére és a rákent élesztőmenyiséget növelem?
    2. Az problémát okozhat ha 10 literesével főzöm le és a végén összeöntöm?
    3. 30Literes műanyag hordóba légmentesen lezárva erjeszthetem a teljes folyamat ideje alatt? (a hordóból kupákkal merve tervezzük meginni)
    4. Csak akácmézzel működik a folyamat vagy keverhetem esetleg répce mézzel, virágmézzel?
    5. Valahol olvastam hogy a nagyobb mennyiségű méz erősebbé (alkoholosabbá) teszi, a tied ezekkel az arányokkal mennyire volt erős? Esetleg ha erősebbet akarok a 25 literhez 6 kiló méz megfelelő lehet?

    Tudom hogy ez így egyszerre sok kérdés de előre is köszönöm a válaszokat!
    Köszönettel: Richárd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! 1.) Igen, elég a 2-3 kenyér. 2.) Nem, nem okoz problémát. 3.) Erjesztheted műanyag hordóban, de ha kész, palackozni kell, különben szökni fog a széndioxid belőle. 4.) Bármilyen mézzel keverheted. 5.) Pont érezni lehetett a mézet rajta. Csinálhatod 6 kg mézzel. Remélem, nem késtem el nagyon a válaszokkal. :)

      Törlés
  36. Üdv, elkezdtem elkészíteni, de lenne egy kérdésem. Ma került az 5 literes Szentkirályisba, istenesen pezseg, rendesen hallani, plusz lehetett hallani ahogy pattangat a flakon. A kupak kissé púpos. Ez mennyire oké, ill. mennyire kell attól tartanom, hogy felrobban?

    VálaszTörlés
  37. Hello, azta szeretném megkérdezni hogy meddig tárolhato kotonazaras utan huvos helyen az mézsör?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy nagyon jó kérdés, de nem tudom. Pár hétig biztosan, de nálam addig sem tartott, előbb elfogyott. :)

      Törlés
  38. Szervusz Zsolt!
    Én jelenleg házikenyér sütésben vagyok benne már jó ideje, ezért érdekelne, hogy kovásszal készülhet-e a mézsör? Folyamatosan van friss kovászom ebből mennyit tegyek bele? Vagy esetleg ha megszárítom akkor abból mennyi kell? Így nem tennék bele kenyeret sem.

    VálaszTörlés
  39. Üdv mindenki!
    Jelenleg a 3. napnál tartok, eddig tökéletes minden, a kenyeret már kivettem és kezd erősen alkohol és méz illata lenni, viszont a tetején sötétbarna hab van ez mit jelent? A másik dolog, amikor átöntöm a lezárt üvegbe akkor az alján lévő lerakódással együtt tegyem vagy az ne kerüljön bele?

    VálaszTörlés
  40. Szia!

    Én most fogom elkezdeni!
    Van amit máshogy csináltál, ha esetleg csináltál még ilyet?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu