2014. július 6., vasárnap

Rácos cukkini tejfölös-gombás lecsóval

Az eredeti neve "Rácos padlizsán" volt, de mi nem szeretjük a padlizsánt semmilyen formában. A cukkinit azonban imádjuk, ezért az én egyetlenemnek a fejében megfogant az a gondolat, hogy mi lenne, ha padlizsán helyett cukkinit tenne bele. Nekem azonnal megtetszett az ötlet, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt fogja elkészíteni, aztán majd meglátjuk, hogy milyen lesz...


Elkészült, és finom lett. Nekem nagyon-nagyon ízlett, ezért megmondtam a feleségemnek, hogy ilyet nem most ettünk utoljára. Rábólintott, mert neki is ízlett. Reméljük, hogy nektek is ízleni fog...

Hozzávalók a Rácos cukkinihez:
- 60 dkg cukkini
- 60 dkg burgonya
- 4 evőkanál olaj
- 2 vöröshagyma
- 4 paprika
- 4 paradicsom
- 30 dkg csiperke gomba
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika vagy (házi) édes paprikakrém
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika vagy (házi) csípős paprikakrém
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- oregánó
- bazsalikom
- konyhasó
- őrölt bors

Rácos cukkini elkészítése:
A cukkiniket hámozzuk meg, a végeiket vágjuk le, majd vágjuk nagyjából 5-7 mm-es szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, esetleg oregánóval és bazsalikommal megszórhatjuk. Ezt követően tegyük félre egy kicsit pihenni. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk karikára, és sós vízben főzzük meg. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot tisztítsuk meg, majd vágjuk fél-egy centis kockákra (aki nem szereti a paradicsomhéjat az ételben, előtte vágja be késsel, majd fél percre merítse forró vízbe, majd hámozza meg). A gombát mossuk meg, majd vágjuk fél centinél nem vastagabb szeletekre.

Ha megvagyunk az előkészületekkel, akkor nekiállhatunk a tényleges főzésnek. Egy magas falú serpenyőben kevés olajon pároljuk meg a cukkini karikákat, majd ha kész, szedjük ki őket egy tányérra. A serpenyőbe ezután mehet bele a hagyma, amit szalmasárgára dinsztelünk. Ezt követően hozzáadjuk a gomba szeleteket, majd ezzel is pároljuk egy kicsit. Mikor a gomba már levet engedett, akkor hozzáadhatjuk a kockákra vágott paprikát és paradicsomot is. Az egészet összepároljuk kicsit, és ezután jöhet bele a fűszerpaprika, a paprikakrém, majd legvégül hozzáadjuk a kevés liszttel elkevert tejfölt, amivel kicsit besűrítjük az egészet. 3-4 négy percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről (ha esetleg túl híg lenne, óvatosan hinthetünk rá még lisztet, ha azonban túl sűrű lenne, kevéske vízzel hígíthatjuk).

Ha készen van, akkor vegyünk elő egy hőálló sütőtálat, és kenjük ki vajjal. Az aljára kezdjük el felváltva pakolászni a krumpli és a cukkini karikákat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennek a tetejére öntsük a tejfölös-gombás lecsót, majd végezetül tegyük be az egészet a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 15 perc alatt készre sül.

Amikor elkészült, tálalhatjuk kenyérrel, vagy anélkül. Akárhogyan is, de mindenképpen egy nagyon finom egytálétel a végeredmény. Cseppet sem bántuk meg, hogy padlizsán helyett cukkinivel készítettük. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...