Vadcseresznye-sajmeggy házi bor – csemegebor recept

Még tavasz vége felé találtam rá véletlenül egy igen különleges fára, ami első ránézésre - főképp kérge, levelei alapján - cseresznyefának tűnt, de valahogy az akkor még zöld bogyói sokkal apróbbak voltak. Elhatároztam, hogy figyelemmel fogom kísérni a fa sorsát, és meglátom majd, hogy miféle termése lesz, ha beérik. Ez június közepére meg is történt. Bogyó alig voltak nagyobbak fél centiméternél, teljesen beérve igen feketék voltak. A gyümölcsöt megkóstolva ízvilága igen érdekesnek tűnt, mert egyszerre volt édes, savanyú és keserű. A fát több szögből is lefotózva megmutattam kertészeknek, valamint több növényhatározós facebook csoportban is kértem segítséget. Ennek egyhangú eredménye az lett, hogy maga a fa - jellegzetességei alapján - leginkább vadcseresznyére , népiesebb nevén madárcseresznyére hasonlít, a gyümölcs viszont méretében, ízében, illatában, és abban, hogy leve erősen festő a sajmeggyre , vagy más néven a törökmeggyre hajaz. Ebből lett, hogy nagy valószínűséggel a ké
Még tavasz vége felé találtam rá véletlenül egy igen különleges fára, ami első ránézésre - főképp kérge, levelei alapján - cseresznyefának tűnt, de valahogy az akkor még zöld bogyói sokkal apróbbak voltak. Elhatároztam, hogy figyelemmel fogom kísérni a fa sorsát, és meglátom majd, hogy miféle termése lesz, ha beérik. Ez június közepére meg is történt. Bogyó alig voltak nagyobbak fél centiméternél, teljesen beérve igen feketék voltak. A gyümölcsöt megkóstolva ízvilága igen érdekesnek tűnt, mert egyszerre volt édes, savanyú és keserű. A fát több szögből is lefotózva megmutattam kertészeknek, valamint több növényhatározós facebook csoportban is kértem segítséget. Ennek egyhangú eredménye az lett, hogy maga a fa - jellegzetességei alapján - leginkább vadcseresznyére, népiesebb nevén madárcseresznyére hasonlít, a gyümölcs viszont méretében, ízében, illatában, és abban, hogy leve erősen festő a sajmeggyre, vagy más néven a törökmeggyre hajaz. Ebből lett, hogy nagy valószínűséggel a két növény keresztezéséről lehet szó.

Mindegy is, a lényeg, hogy azon nyomban megtetszett a növény különlegességénél fogva, és megszedtem egy jó nagy szatyrot belőle, hogy ez legyen az alanya a legújabb vadnövényből készült gyümölcsborunknak. Először ugyan kicsit féltem a kesernyés íz miatt, de furcsa módon ez a felhang már a két napos előerjesztést követően eltűnt, és egy egészen kellemes ízű mustot eredményezett a gyümölcs. Így utólag, hogy a bor már készen van, megkockáztatom, hogy az egyik legfinomabb csemegeborunk lett.

A gyümölcsbor olyan erjesztett alkoholos ital, amelyet nem szőlőből készítenek, mint a bort, hanem más (egynemű) gyümölcsökből. A gyümölcsbor, a gyümölcs nemének megfelelő ital, csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lett. Az úgynevezett "hideg eljárással készített gyümölcsborok készítésekor a gyümölcs íze és zamata csak kismértékben csökken, ugyanakkor a vitamin tartalma, egyes esetekben, a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet. (csipkebogyóbor, ribizlibor stb.).

Hazánk szőlőművelését az 1800-as évek végén filoxéra, a peronoszpóra és egyéb csapás javarészben tönkre tette, ekkor lendült fel a gyümölcsbor készítése. Mivel a szőlőn kívül kevés gyümölcsben van meg megfelelő arányban cukor, sav, csersav és víz, ami segítségével élvezhető borrá válik, a gyümölcsborokhoz gyakran hozzáadnak ezen összetevők közül egyet vagy többet. A cukorra ahhoz van szükség, hogy a bor kiforrjon és elérje a megfelelő alkoholtartalmat. A túlzott savasság csökkentésére vizet, míg az íz javításához savat (citromsav, almasav, borkősav) lehet/szükséges hozzáadni. Mivel hasonló módon készül, a mézbort is a gyümölcsborokhoz sorolják. (Ez nem tévesztendő össze a mézes borral, ami egy mézzel fűszerezett, ízesített, általában - szőlőbor.)



Hozzávalók a vadcseresznye-sajmeggy házi borhoz:
- 2 kg vadcseresznye-sajmeggy hibrid
- 60 dkg + 70 dkg kristálycukor (két részletben)
- 4.5 l csapvíz
- 4 g citromsav vagy borkősav
- 5 g szárított sütőélesztő (opcionális)
- 1.5 g borkén

Vadcseresznye-sajmeggy házi bor elkészítése:
A gyümölcsöket szabadítsuk meg a száruktól, majd alaposan mossuk át. Ezt követően tegyük egy műanyag vödörbe, engedjünk rá annyi vizet, ami ellepi, majd alaposan zúzzuk össze. Annál jobb, minél jobban sikerül szétroncsolni a szemeket. A végére a egy olyan erősen vöröses fekete lét kapunk, ami mindent megfog, ami hozzáér. Ezért érdemes a zúzást gumikesztyűben végezni, már ha kézzel zúzunk. Mi kézzel zúztuk. A magok összegyűlnek a vödör alján, de egyelőre ezt nem kell kiszedni belőle. Takarjuk le a vödröt egy konyharuhával, majd tegyük szoba hőmérsékletű helyre, és hagyjuk két napig előerjedni. Naponta kétszer keverjük át, de ennél több dolgunk egyelőre nincs vele (mi ezt 2014.06.14-én végeztük el).

Ha eltelt a két nap, akkor szűrjük át egy nagyon kis lyukú szűrőn, vagy sűrű szövésű anyagon. A mustot öntsük egy ötliteres üvegbe. Két liter vizet langyosítsunk meg, majd teljes olvadásig kevergetve adjunk hozzá 60 dkg kristálycukrot. Ebben a langyos lében keverjük el citromsavat vagy borkősavat is, majd öntsük a meggyléhez (feltéve, hogy a cukros lé nem melegebb 30 foknál. Ha melegebb, hagyjuk hűlni kicsit, nehogy a meleg lé elpusztítsa az előerjesztett mustban eddigre felszaporodó élesztőgombákat). Az üveget engedjük fel annyi vízzel, hogy nyakig legyen.

Amint ezzel is megvagyunk, zárjuk le az üveget borászati kotyogóval, vagy a blogunkban már ismertetett, azt helyettesítő házi módszerrel. Ha borászati kotyogót fogunk használni, akkor az üveg ne legyen tele, csak maximum 3/4 részig, mert nem lesz elég hely a forrás közbeni habzásnak. Ha a házi módszert használjuk, akkor nyakig tölthetjük az üveget, mert a gumikesztyűben lesz elég hely a folyamatoknak (ezért is szeretjük mi ezt jobban). Akit érdekel a házi kotyogót helyettesítő módszer, az nézze meg az erről készült leírásunkat, mert nem kívánjuk minden borunk alatt újra és újra leírni ugyanazt (Az erjesztés kezdete nálunk 2014.06.16.).

Az erjedés először elég intenzív, majd pár nap elteltével alább hagy, és szépen elcsendesedik. Amikor azt látjuk, hogy már alig pezseg, érdemes egy ízpróbát tartani (nálunk ez 2014.06.25-én történt meg). Ha úgy érezzük, hogy most már szájízünknek megfelelő, akkor befejeződött az erjesztési folyamat. Ilyenkor leginkább száraz-félszáraz jellegű a bor. Aki a csemegebort szereti, annak most jön az utánacukrozás. Ehhez vegyünk ki a léből nagyjából egy edénybe egy liternyit, egy másikba pedig fél liternyit. Az egy litert langyosítsuk fel, majd adjunk hozzá 70 dkg kristálycukrot. Kevergessük addig, amíg teljesen el nem olvad benne a cukor, majd öntsük vissza az üvegbe. És most fogjuk látni, hogy miért vettünk ki két adag lét. A plusz cukor ugyanis növeli a térfogatot, és nem fért volna bele mind az üvegbe. A másik (fél liter) léből öntsünk vissza annyit, hogy ismét nyakig legyen az üveg, ami megmaradt, azt pedig fogyasszuk el egészséggel. :-) Ha visszaöntöttük, akkor zárjuk le ismét kotyogóval az üveget, és tegyük vissza oda, ahol eddig volt. Kis idő múltával a friss tápanyagnak (cukor) köszönhetően újra beindul az erjedés (mi az utánacukrozást 2014.06.25-én végeztük el).

Hagyjuk még pár napig erjedni, majd tartsunk újabb ízpróbát. Nekünk elég volt négy nap (2014.06.29.), és éppen megfelelőnek tartottuk. Érzésre elég magasnak tűnt az alkoholtartalma, de ugyanakkor megfelelően édes is volt. Ezért úgy döntöttünk, leállítjuk a forrást. Aki nem akar utánacukrozni az az előbbieket kihagyhatja, és innen folytassa a receptet. Vegyünk ki a borból egy-két decinyit, és ahhoz adjuk hozzá a borként, amit addig kevergessünk, míg teljesen fel nem oldódik. Nem kell megijedni, hogy teljesen bebarnítja az eddig vöröses feketés bort. Az egész bor színét nem fogja elrontani, csak ebben a pár deciben túl tömény, azért lesz ilyen. Öntsük vissza a borba, és keverjük el alaposan. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk ülepedni.

Ha a bor néhány órán belül nem kezd el újra erjedni, akkor szükség lehet élesztő hozzáadására. Ezt úgy tehetjük meg, hogy kiveszünk egy fél liternyit, felmelegítjük 30 fok körülire, majd a hozzáadjuk a szárított élesztőt, és hagyjuk felfutni. Amikor már centinyi hab van a tetején, akkor visszaöntjük a borba, és jól elkeverjük. Ez vonatkozik az erjesztés elkezdésére is. Ha az elején nem indul be a folyamat egy napon belül, akkor adjunk hozzá élesztőt.

Attól függően, hogy az elején a mustot mennyire sikerült leszűrni, az ülepítés pár naptól pár hétig tarthat. nekünk elég volt két nap, 2014.07.01-én már meg is történt a lefejtés, és a palackozás. Ehhez egy gumicső fog kelleni, amivel átfejtjük egy másik üvegbe a bort vigyázva, hogy az aljára ülepedett seprő réteg ne kavarodjon fel. Ha ez megvan, tölthetjük a palackokba. Nekünk 5 db 0.75 literes borosüveg lett tele, és kimaradt még kicsit több, mint fél liter. Ezt megittuk a fáradtságos munka megérdemelt jutalmaként. :-)

Mindenkinek kellemes borkészítést kívánunk... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Tisztelt Zsolt!
    Azt szeretném kérdezni, hogy egyszerű cseresznyéből is készíthetek a leírtak szerint bort (amiben csak cseresznye van és nincs sajmeggy) vagy ha nem akkor tudna esetleg ajánlani receptet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Természetesen lehet egyszerű cseresznyéből is bort készíteni, mivel bor készítésére szinte minden erjedni képes gyümölcs alkalmas. A különbség annyi, hogy a cseresznye ha nagyon édes fajta, akkor lehet több citromsavat kell hozzáadni, hogy meglegyen a kellően savas környezet, mert anélkül nem tudnak az élesztőgombák dolgozni, és csak megy nyúlósodik az egész és tönkremegy. Ha nem akar sok citromsavat használni, akkor érdemes más savanykás gyümölcs levét legalább egyharmad arányban hozzákeverni... jelenleg sajnos erre nincsen receptem, de most felkeltette az érdeklődésemet, így idén lehet készítek, és akkor megosztom a receptet is majd. :-)

      Üdvözlettel,
      Zsolt

      Törlés
    2. Köszönöm a választ! Izgatottan várom, hogy készítsen ilyen bort is!

      Törlés
  2. Helo..az udvarunkon van par megy fa megy egy cseresznye is erdemes lenne mindketobol csinaljak egy kis bort?
    Menyire kulonbozik az izvilaguk egymastol?
    Par tipo esetleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs!

      Bizonyára ettél már meggyet is, cseresznyét is. Ha így van, akkor biztosan tudod, hogy az egyik édes, a másik savanykás. Az egyik puha, lédús, a másik roppanós, húsos. Szóval, teljesen más az ízviláguk. Ettől függetlenül lehet mindkettőből bort készíteni, hiszen minden gyümölcs alkalmas arra, hogy bort készítsünk belőle. :-)

      Törlés
  3. Kedves Zsolt! Idén úgy alakult, hogy cseresznyém lesz bőven, ellenben a bőtermő meggyfámon alig van pár szem. Van kb. 2-3 kg cigánymeggyem egy másik fán - a meggyborhoz szoktam használni, nagyon szép színt ad a bornak. Idén viszont nincs annyi meggyem. Szerinted az milyen lehet, ha a cseresznyebor készítéskor a cseresznye cefrébe belekeverem a cigánymeggyet? Vmi pikáns ízvilágot képzelek hozzá a végeredményhez......a cigánymeggy eléggé savanyú....gondolom, akkor a cseresznyeborhoz hozzáadott citromsav mennyiségét csökkentenem kéne a hozzáadott meggy függvényében....Előre is köszi válaszodat. Üdv: Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci! Én mindenképpen azt javasolnám, hogy próbáld ki. És igen, ez esetben a citromsavval (és a cukorral is) kísérletezni kell. Ha kipróbáltad és jó lett, kérlek gyere vissza, és írd meg ide kommentbe a receptet pontos arányokkal. Nagyon érdekelne. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu