2014. augusztus 6., szerda

Csirkemelles rakott karfiol/brokkoli

A csirkemelles rakott karfiol/brokkoli az én drága feleségem egyik nagy kedvence. Már nem emlékszünk pontosan melyikből, de valamelyik recept beküldős újságból való. Sajnos olyan régóta készítjük, hogy már lassan a négyzethálós házi receptes "könyvnek" kikopik az az oldala. De hát ez van, ha valamit nagyon szeret az ember. Amúgy is nagy kedvence az egyetlenemnek mind a brokkoli (ez nem volt benne az eredeti receptben, csak mi variáltuk bele), mind a karfiol, mind pedig a csirkemell...



...ebben a gasztro-kompozícióban pedig mindenképpen egy nagyon finom, ízletes variánst alkot, amelyet úgy gondolom, mindenkinek érdekes kipróbálni.

Hozzávalók a csirkemelles rakott karfiol/brokkolihoz:
- 2 tasak gyorsrizs
- Egy közepes karfiol (kb. 1 kg) vagy vegyesen karfiol és brokkoli
- 50 dkg csirkemell filé
- 3 dkg vaj
- 5 dl tejföl (mi egy 800 grammos vödrös tejfölt elhasználunk rá, de nem muszáj ennyi)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- fél deci olaj
- konyhasó
- őrölt bors
- házi ételízesítő
- trappista sajt (opcionális)

Csirkemelles rakott karfiol/brokkoli elkészítése:
A rizst házi ételízesítővel, őrölt borssal ízesített vízben puhára főzzük. A karfiolt és brokkolit kis rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben 2-3 perc alatt fehérre sütjük a külső részét, őrölt borssal, sóval, házi ételízesítővel ízesítjük, rátörjük a fokhagymákat, és pici olajat teszünk alá. Ha ezzel megvagyunk, összekeverjük, kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt puhítjuk. Amikor készen van, a fedőt levéve megpirítjuk.

 

Egy közepes méretű hőálló tálat kivajazunk, és rétegezzük: egy sor karfiol/brokkoli, majd a párolt rizs, ezt bőségesen megkenjük tejföllel, rátesszük a fűszeres csirkemell kockákat, ezt még egyszer megismételjük, és a tetejét tejföllel zárjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. A tetejére tehetünk még egy kis reszelt sajtot is, de ez már egyéni ízlés dolga. Ha mégis reszelünk rá sajtot, akkor azzal együtt tegyük még vissza 10-15 percre, hogy jól rásüljön. Amikor a sajt kezd megpirulni, akkor készen van.

 

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a nagyon finom és nem túl nehéz ételhez. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...