Sárgabarackbor házilag – házi sárgabarackbor recept

Mint minden évben, idén is kivettük részünket a szedd magad sárgabarack akcióból. Akik rendszeresen olvasnak minket, azok tudhatják, hogy amiből csak lehet, abból megpróbálkozunk a bor erjesztésével is. Az idei évben különösen rámentünk az édes csemegeborokra. Ezen "akcióterv" keretin belül született meg a házi szamócabor , és a vadcseresznye-sajmeggy házi bor unk is. A sikereken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy mindenképpen ki fogjuk próbálni a sárgabarackbort is. Az ismerőseim, kollégáim elég furcsán nézte rám, amikor előzetesben meséltem nekik ez irányú terveimről, hogy hát bor sárgabarackból? De mondtam nekik, miért ne? Ha pálinkát lehet belőle főzni, bort miért ne lehetne erjeszteni? És nekem lett igazam... a nagyjából egy hónapnyi munka eredménye egy igen finom csemegebor lett, amelyből a következő szezonban is készítünk majd biztosan, mert nagyon-nagyon finom lett, amelynek elkészítését bátran merem ajánlani mindenkinek, mert nem egy túl bonyolult dolog. A befek
Mint minden évben, idén is kivettük részünket a szedd magad sárgabarack akcióból. Akik rendszeresen olvasnak minket, azok tudhatják, hogy amiből csak lehet, abból megpróbálkozunk a bor erjesztésével is. Az idei évben különösen rámentünk az édes csemegeborokra. Ezen "akcióterv" keretin belül született meg a házi szamócabor, és a vadcseresznye-sajmeggy házi borunk is. A sikereken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy mindenképpen ki fogjuk próbálni a sárgabarackbort is. Az ismerőseim, kollégáim elég furcsán nézte rám, amikor előzetesben meséltem nekik ez irányú terveimről, hogy hát bor sárgabarackból? De mondtam nekik, miért ne? Ha pálinkát lehet belőle főzni, bort miért ne lehetne erjeszteni? És nekem lett igazam... a nagyjából egy hónapnyi munka eredménye egy igen finom csemegebor lett, amelyből a következő szezonban is készítünk majd biztosan, mert nagyon-nagyon finom lett, amelynek elkészítését bátran merem ajánlani mindenkinek, mert nem egy túl bonyolult dolog.

A befektetett munka pedig biztosan megtérül majd, arról az élményről nem is beszélve, amit az okoz, hogy az ember a saját maga által készített bort szürcsölgeti a bolti helyett, amelyek között sajnos egyre több a kifogásolható minőségű termék, és (még a jobbak is) tele vannak mindenféle nem oda illő dolgokkal... na de akkor beszéljünk végre arról, hogy mi is kell a sárgabarackborhoz, és hogyan kell azt házilag elkészíteni.

A gyümölcsbor olyan erjesztett alkoholos ital, amelyet nem szőlőből készítenek, mint a bort, hanem más (egynemű) gyümölcsökből. A gyümölcsbor, a gyümölcs nemének megfelelő ital, csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lett. Az úgynevezett "hideg eljárással készített gyümölcsborok készítésekor a gyümölcs íze és zamata csak kismértékben csökken, ugyanakkor a vitamin tartalma, egyes esetekben, a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet. (csipkebogyóbor, ribizlibor stb.).

Hazánk szőlőművelését az 1800-as évek végén filoxéra, a peronoszpóra és egyéb csapás javarészben tönkre tette, ekkor lendült fel a gyümölcsbor készítése. Mivel a szőlőn kívül kevés gyümölcsben van meg megfelelő arányban cukor, sav, csersav és víz, ami segítségével élvezhető borrá válik, a gyümölcsborokhoz gyakran hozzáadnak ezen összetevők közül egyet vagy többet. A cukorra ahhoz van szükség, hogy a bor kiforrjon és elérje a megfelelő alkoholtartalmat. A túlzott savasság csökkentésére vizet, míg az íz javításához savat (citromsav, almasav, borkősav) lehet/szükséges hozzáadni. Mivel hasonló módon készül, a mézbort is a gyümölcsborokhoz sorolják. (Ez nem tévesztendő össze a mézes borral, ami egy mézzel fűszerezett, ízesített, általában - szőlőbor.)

Hozzávalók a házi sárgabarackborhoz:
- 3 kg sárgabarack (nettó súly, magok nélkül)
- 60 dkg + 70 dkg (két részletben)
- 5 g szárított sütőélesztő (opcionális)
- 4 g citromsav vagy borkősav
- 1.5 g borkén

Sárgabarackbor elkészítése házilag:
Mivel is kezdődhetne mással az elkészítés, mint hogy a sárgabarackokat megmossuk (nem súroljuk, csak alaposan leöblítjük), majd hagyjuk őket maguktól megszáradni törölgetés nélkül. Amikor ez megvan, szedjük ketté, és szabadítsuk ki belőlük a magokat. A gyümölcsdarabokat dobáljuk egy tiszta műanyag vödörbe, majd engedjünk rá annyi csapvizet, ami éppen ellepi. Na most az izgalmasabb része: a gyümölcsöt össze kell zúzni. De nem akárhogy, hanem amennyire csak lehet. Ezt mindenki úgy végzi el, ahogyan tudja: kézzel, lábbal, ököllel, marokkal, egy tiszta keverőszállal, vagy bármivel. A lényeg az, hogy a végére egy pépes elegyet kapjunk, amelyből árad a sárgabarack illat. Ez után már csak annyi dolgunk van, hogy takarjuk le egy tiszta konyharuhával, amely engedi szellőzni a cefrét majd, de nem engedi bele a legyeket, muslicákat. Tegyük jól szellőző, szoba hőmérsékletű helyre, és hagyjuk 2-3 napot erjedni. Ez az előerjesztési fázis. Ez azért kell, hogy egyrészt beinduljanak a folyamatok, másrészt könnyebb legyen majd kinyerni a gyümölcsből a lét (mi ezt 2014.07.05-én tettük meg).

Sajnos egyéb irányú teendőink miatt nem sikerült két nap elteltével leszűrni, csak öt nappal az előerjesztés megkezdése után, de semmi baj nem történt, mindössze azt tapasztaltuk, igen erős cefre szaga volt a vödörben úszó, nem túl bizalomgerjesztő izének. :-) Ugyanakkor az előerjedésnek köszönhetően a barack rendesen kieresztette a levét. Most kezdődhet az egész borkészítés legmacerásabb része, a cefre leszűrése (ezt utáljuk a legjobban). Mi ezt általában úgy oldjuk meg, hogy egy konyharuhával kibélelünk egy műanyag szűrőt, és abba szedjük kanállal a cefrét, majd jól kipréseljük. Ezzel el lehet szórakozni egy darabig, és természetesen garantált, hogy az egész konyha úszni fog a sárgabarackos trutyiban, és még a szomszédban cefreszag lesz. :-) De ez az apróság ne tartson vissza senkit, mert megéri a végeredmény a fáradozást.

Ha megvagyunk a leszűréssel, akkor valószínűleg nagyjából négy liter körüli szép sárgabarackszínű erjedésben lévő musthoz jutottunk hozzá. Ennek egy részét langyosítsuk fel, majd keverjük el benne az első adag (60 dkg) kristálycukrot és a citromsavat vagy borkősavat. Amikor ez is megvan, az egészet öntsük egy ötliteres befőttes üvegbe. Akinek nem indult be a vödörben az erjedés, vagy kihagyta az előerjesztési folyamatot, és friss gyümölcsből préselte a mustot, az adhat hozzá porított élesztőt a folyamat biztos beindításához. Ha így tennénk, akkor vegyünk ki a cukrozott mustból három decinyit, langyosítsuk fel, és adjuk hozzá az élesztőt. Tegyük félre tíz percre, hogy az élesztő dolgozhasson, majd amikor már kellően habzik, öntsük az üvegbe. De ismétlem: akinek az előerjesztés sikeres volt, és habzó, jellegzetes illatú cefrét készített, kihagyhatja az élesztőzést nyugodtan. Mi kihagytuk, és anélkül kezdtük meg a zárt erjesztést (2014.07.10-én).

Néhány megjegyzés: sokan kérdezik, miért kell hozzá cukor, miért ennyi, és miért több részletben. A gyümölcsborokból kinyert musthoz mindig adnak cukrot, mert általában a gyümölcsök nem tartalmaznak annyi cukrot, amennyi a legalább 11% alkoholtartalmú bor erjesztéséhez szükséges. Ha pedig a végtermék nem éri el legalább a 11% alkoholtartalmat, akkor nem lesz huzamosabb ideig eltartható. Azonban ha édes bort szeretnénk készíteni, akkor még magasabb, akár 13-15% alkoholtartalom is szükséges lehet a megfelelő íz elérésének érdekében, ugyanis az édes borokban kevésbé érződik az alkoholos íz. A cukrot pedig azért kell több részletben a borhoz adni, mert ha ekkora mennyiséget egyszerre adunk hozzá, akkor olyan mértéket öltene a cukorszint, hogy az már gátolná az élesztőgombák szaporodását. Ezért két részletben cukrozunk, és a második részletet akkor adjuk csak hozzá, amikor az első adag már kierjedt belőle.

Ezután a kis kitérő után folytassuk, ahol abbahagytuk: kezdjük el a zárt erjesztést. Zárjuk le az ötliteres üveget borászati kotyogóval, vagy a blogunkban már ismertetett, azt helyettesítő házi módszerrel. Ha borászati kotyogót fogunk használni, akkor az üveg ne legyen tele, csak maximum 3/4 részig, mert nem lesz elég hely a forrás közbeni habzásnak. Ha a házi módszert használjuk, akkor nyakig tölthetjük az üveget, mert a gumikesztyűben lesz elég hely a folyamatoknak (ezért is szeretjük mi ezt jobban). Akit érdekel a házi kotyogót helyettesítő módszer, az nézze meg az erről készült leírásunkat, mert nem kívánjuk minden borunk alatt újra és újra leírni ugyanazt.

Az erjedés először elég intenzív, majd pár nap elteltével alább hagy, és szépen elcsendesedik. Amikor azt látjuk, hogy már alig pezseg, érdemes egy ízpróbát tartani (nálunk ez 2014.07.16-án történt meg). Ha úgy érezzük, hogy most már szájízünknek megfelelő, akkor befejeződött az erjesztési folyamat. Ilyenkor leginkább száraz-félszáraz jellegű a bor. Aki a csemegebort szereti, annak most jön az utánacukrozás. Ehhez vegyünk ki a léből nagyjából egy edénybe egy liternyit, egy másikba pedig fél liternyit. Az egy litert langyosítsuk fel, majd adjunk hozzá 70 dkg kristálycukrot. Kevergessük addig, amíg teljesen el nem olvad benne a cukor, majd öntsük vissza az üvegbe. És most fogjuk látni, hogy miért vettünk ki két adag lét. (fél liter) léből öntsünk vissza annyit, hogy ismét nyakig legyen az üveg, ami megmaradt, azt pedig fogyasszuk el egészséggel. :-) Ha visszaöntöttük, akkor zárjuk le ismét kotyogóval az üveget, és tegyük vissza oda, ahol eddig volt. Kis idő múltával a friss tápanyagnak (cukor) köszönhetően újra beindul az erjedés (mi az utánacukrozást 2014.06.25-én végeztük el).

Hagyjuk még pár napig erjedni, majd tartsunk újabb ízpróbát. Nekünk elég volt hat nap (2014.07.22.), és éppen megfelelőnek tartottuk. Érzésre elég magasnak tűnt az alkoholtartalma, de ugyanakkor megfelelően édes is volt. Ezért úgy döntöttünk, leállítjuk a forrást. Aki nem akar utánacukrozni az az előbbieket kihagyhatja, és innen folytassa a receptet. Vegyünk ki a borból egy-két decinyit, és ahhoz adjuk hozzá a borként, amit addig kevergessünk, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután öntsük vissza a borba, és keverjük el alaposan. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk ülepedni.

Ha mégis édes bort készítünk, akkor tovább kell erjeszteni. Ha a bor az újabb adag cukor hozzáadása után néhány órán belül nem kezd el újra erjedni, akkor szükség lehet élesztő hozzáadására. Ezt úgy tehetjük meg, hogy kiveszünk egy fél liternyit, felmelegítjük 30 fok körülire, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt, és hagyjuk felfutni. Amikor már centinyi hab van a tetején, akkor visszaöntjük a borba, és jól elkeverjük.

Attól függően, hogy az elején a mustot mennyire sikerült leszűrni, az ülepítés pár naptól pár hétig tarthat. nekünk elég volt hét nap, 2014.07.29-én már meg is történt a lefejtés, és a palackozás. Ehhez egy gumicső fog kelleni, amivel átfejtjük egy másik üvegbe a bort vigyázva, hogy az aljára ülepedett seprő réteg ne kavarodjon fel. Ha ez megvan, tölthetjük a palackokba. Nekünk 6 db 0.75 literes borosüveg lett tele, és kimaradt még kicsit több, mint két deci. Ezt megittuk a fáradtságos munka megérdemelt jutalmaként. :-)

Mindenkinek kellemes borkészítést kívánunk... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Érdekelne, hogy ez vajon mi lehet? -- 60 dkg + 70 dkg (két részletben)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, kérlek olvasd el a receptet, ott van benne a válasz. :-)

      Törlés
  2. Sziasztok!Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy a végén feltétlenül szükséges a borkén hozzáadása?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, különben nem áll le a forrása a bornak, és nem lehet ülepíteni sem majd. Ezen felül a borbetegségekre is fogékonyabbá válik. :-)

      Törlés
  3. Szia!
    Köszönöm a választ :) akkor ezzel kapcsolatban lenne még egy olyan kérdésem,hogy jelenleg 5 literes műanyag flakonban dolgozik a borocska de ha hozzáadom a borként akkor feltétlenül üvegben kell folytatni a folyamatot ha jól értelmeztem a borkén használatát...??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Gratulálok a majdnem kész borodhoz! :-) Igazából mindegy, miben van erjesztve, vagy tárolva, de én jobb szeretem az üveget, abból biztosan nem oldódik ki semmi. De maradhat műanyagban is. :-)

      Törlés
  4. Üdv!

    Most próbálkozok a fentiek alapján, majd leírom az eredményt. :) Mustgáz mérgezés ilyen kis mennyiségnél nem fordulhat elő ugye? Levittem a pincébe a barackot előerjeszteni.

    Szép estét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Néhány liternyi bor esetében nem termelődik annyi széndioxid, hogy kiszorítsa a helyiségből a levegőt. De ha óvatos vagy, és gyertyával a kezedben mész le a pincébe, az nem baj. :-)

      Törlés
  5. Szia, ismét én vagyok, ismét kérdéssel, csak most kajszinál. ;)
    Úgy alakult, hogy épp 10 kg kajszi erjed éppen elő. Mivel ennyit nem terveztem, csak több ág lógott át hozzám a szomszédból mint hittem, több bor is lesz. ;)
    Gondoltam, felét lehetne ízesíteni egy kis vaníliával utóédesítéskor, esetleg fahéjjal. Szerintem lehet, de azért inkább megkérdezem, hogy a vaníliás cukor és a fahéj nem árt neki, ugye? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok :)
      Most elöször fogok barackbort késziteni és azt szeretném kérdezni hogy az elején lehet a barackot botmixerrel pépesiteni??? És még az érdekelne hogy ha már felkéneztem a boromat és már letisztult akkor már semmilyen módon nem tudom után édesiteni???
      Elöre is köszönöm :)

      Törlés
    2. Szervusz! Nem győzöm írni a receptek alatt, hogy bár a botmixerrel nyilván kevesebb idő és fáradtság, de akkor sem jó. Felejtsünk el a botmixert és minden aprítógépet. A bornak tisztának kell lennie, és a lehető legkevesebb lebegő részecskét kell tartalmaznia. Ha kézzel zúzzuk össze a gyümölcsöt, akkor elég nagy darabokban marad, és a héja sem megy szét millió darabra. Kézzel csináljuk, vagy ha gépet akarunk alkalmazni, akkor nem mixer, hanem prés kell. Gyümölcsprés, gyümölcscentrifuga esetleg. Ha mixerrel pépesíted, nem fogod tudni rendesen leszűrni az előerjesztés után. A kénezés, mint tartósítási eljárás után már nem adunk semmit a borhoz, ami idegen anyagot, vagy mikroorganizmust vihetne bele. Édesíteni még kénezés előtt kell. :-)

      Törlés
  6. üdv.érdekelne,ha palackozom,akkor meddig tartható el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán! 1 évig legalább eltartható, ha megfelelően volt lekénezve. De nekem volt olyan saját készítésű gyümölcsborom, amelyik 2 év után is fogyasztható volt még. Szóval elég sokáig eltartható. :-)

      Törlés
  7. Üdv!

    A leírás alapjan pár hete elkezdtem a bor keszítését. Minden jól ment, szépen kiforrt a borom, de mikor a második adag cukor is belekerült az erjedés nem indult újra. Mit lehet ilyenkor tenni vele?
    Válaszodat előre is köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Annak, ha az erjedés nem indul újra, több oka is lehet. Előfordulhat, hogy nem maradt benne elegendő élő élesztőgomba, ilyenkor egy újabb adag élesztő hozzáadása segíthet. De az is lehet, hogy túl tömény lett a sok cukortól. Ez akkor fordulhat elő, ha az előző erjedés nem erjesztette ki az összes cukrot, mert mondjuk valamiért leállt. Érdemes minden adag cukor hozzáadása előtt megkóstolni. Én azt javasolnám, ha még nem késő, hogy adj neki még egy kis élesztőt, hátha... ha úgy sem sikerül, akkor sajnos lehetséges, hogy már nem menthető :(

      Törlés
  8. Én is így jártam. Raktam hozzá 5 g élesztőt fel melegítettem de nem akart a hab fel futni. Természetesen vissza öntöttem élesztővel az üvegbe ennek ellenére hát ha be indul de így se indult be nekem se a második fázis. Most ilyenkor mit lehet tenni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második erjedés nem mindig jár hab képződésével, ez egy sokkal csendesebb erjedés. Nekem olyan is volt, amikor csak lámpa fényénél látszott, hogy sok-sok nagyon apró buborék száll fel az aljáról a tetejére. Ez a csendes erjedés. Ha jönnek fel buborékok az aljáról a tetejére, akkor az erjedés még megy. Ha semmiképp sem indul be, akkor vagy túl cukros, vagy túl magas már az alkoholtartalma. Mindkettő kóstolással ellenőrizhető!

      Törlés
    2. Értem . igen azt meg figyeltem mint ha ici pici kis buborék lenne benne.de nagyon ködös. Hagyhatom így akár több hónapig? Nem fog meg romlani? Másik kérdés ha az alkohol rendben van de picit édesebbet szeretnék még akkor csak elég egy adag cukrot bele tenni és el keverni? Ebben az esetben már nem kell hozzá megint élesztő?

      Törlés
    3. Amikor az erjedés már ennyire lassú, akkor folyamatosan figyelni kell rá. Amikor úgy érzed (kóstolással), hogy az ízlésednek megfelelő a bor, akkor le kell kénezni. A kénezés előtt még cukrozhatod is akár, de a kénezés után már semmit se adjál hozzá. A kénezés előtt figyelni kell rá, mert ha a csendes erjedés is leáll, bármikor elromolhat a borod. Ezért kóstolgassad folyamatosan, és ha úgy érzed, jó lesz, kénezd le, és folytasd onnantól a recept szerint. :) Sok siket kívánok! :)

      Törlés
  9. Héllo tudom hogy épp nem ide tartozik de például aszalt gyümölcsböl is lehetne bort készíteni mondjuk aszalt ananász :) ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Igen, lehet! De csak, ha nem tartalmaznak tartósítószert. Különben nem fog beerjedni. :-)

      Törlés
  10. Üdv!
    Ez a recept működik kopasz illetve őszibarackkal is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Én még sosem készítettem őszibarackból bort, de feltételezem, nem lehetetlen. Ha kipróbálnád, kérlek, írd meg a tapasztalataidat. :)

      Törlés
    2. Citrom pótloval helyettesithetém a citromsavat?

      Törlés
    3. A citromsav jobb lenne, egyszerűbb vele bánni por alakja miatt, mint a tablettás citrompótlóval.

      Törlés
  11. Jó napot! A hozzávalóknál nem látom felsorolva a víz mennyiségét.Köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt írtuk, annyi vízzel engedjük fel a kimagozott, összetört sárgabarackot, ami épp ellepi. Később a szűrésnél meg azt írtuk, nagyjából 4 liternek kell lennie. Ha nincs ennyi, önts hozzá annyi vizet, hogy nagyjából 4 liter legyen.

      Törlés
  12. Üdv! Én nekem olyan kérdésem lenne, hogy neki kezdtem én is kajszibarackból bort csinalni, lett egy 50literes demizsonba baracklevem szépen átszűrve, de nem lett lemérve hány kg, kb mennyi cukor mehet bele? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, így utólag ezt már nehéz lenne megmondani. Nem tudom, mennyi lehetett a víz, mennyire volt érett/édes a gyümölcs. Így utólag már csak azt tudom mondani, hogy ízlésre. Erjedés leálltakor kóstolni, ha nem elég alkoholos, akkor még cukrozni. Mennyiségek nélkül nem lehet pontos számokat mondani.

      Törlés
  13. Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a (bor) élesztőt az zúzás, vízzel felengedés után egyből hozzáadjam, vagy szűrés után. A használati utasítás csak azt írja, hogy minél előbb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én átnéztem a receptet, de olyat, hogy minél előbb tegyük hozzá, nem találtam. Ugyanakkor pontosan leírtam, mikor kell az élesztőt hozzáadni, nem szeretném újra leírni. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu