2015. május 24., vasárnap

Bodzaszörp bodzavirágból – az isteni házi bodzavirágszörp

A házi bodzaszörp, vagy pontosabban a házi bodzavirágszörp szerintem sokunk gyermekkorának kedvenc ízeid idézi vissza. Amikor én kicsi voltam, imádtam a bodzaszörpöt. A szomszéd gyerekek édesanyja mindig isteni finom szörpöt készített a kertben illatozó bodzavirágokból, aztán persze mindenki azt itt egész nyáron. Aztán felnőttem, és valahogy hosszú évekig kimaradt az életemből a finom, házi bodzaszörp, mígnem idén úgy döntöttem, hogy ezt is elkészítem...



...nem bántuk meg az elkészítését, mert nagyon ízletes és finom bodzaszörp lett belőle. Ha pedig valakinek kérdése lenne, hogy mit lehet még bodzavirágból készíteni, annak ajánljuk figyelmébe a ház bodzavirágbort, ami egy illatanyagokban és zamatokban igen gazdag száraz bor lett, vagy a házi bodzás joghurt receptünket, amit szintén tavaly készítettünk el, és az is nagyon finom volt... de tervben van a bodzavirág-limonádé is! :-)

Hozzávalók a bodzavirágszörphöz:
- 20-30 frissen szedett bodzavirág ernyő
- 1 kg kristálycukor
- 1.5 liter víz
- 0.25 kg citrom leve, (vagy 4 teáskanál citromsav)

Minden bodza alkalmas emberi fogyasztásra? Nem, csak a fekete bodza. A mérgező rokona, a gyalogbodza nem fogyasztható. Az alábbi leírásból azt is megtudhatod, hogyan különböztessed meg őket: Fekete bodza - a misztikus gyógynövény

Bodzavirágszörp elkészítése:
Az a jó a szörpökben, hogy roppant egyszerűen elkészíthetőek. Nincs ez másként a bodzaszörppel sem. Annyi a dolgunk, hogy a frissen szedett virágernyőket amennyire csak lehet, megszabadítjuk a zöld szárrészektől, mert az kellemetlen ízt kölcsönözhet a szörpnek. Szóval, csipegessük le a virágokat szárakról, majd forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt, adjuk hozzá a citromsavat. Ennek két szerepe van: egyrészt savanyítja kicsit, másrészt megőrzi a szép sárga színt, így nem barnul be a forralástól és a cukortól a szörp. Keverjük el a citromsavat, majd borítsuk a vízbe a virágokat, keverjük el alaposan, fedjük le, majd hagyjuk így pihenni legalább 10-12 órát.



Ezt követően szűrjük le finom lyukú szűrőn, majd a szűrőben maradt virágokat alaposan nyomkodjuk ki. Ha megvagyunk vele, akkor a maradék mehet a kukába, vagy a komposztálóba. Az intenzív illatú bodzalét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és alaposan főzzük össze (kb. 10 perc). Ezt követően töltsük üvegekbe. A fent írt menyiségekből nagyjából 1.8 liter szörpünk lett. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd mehetnek a kamrába, ha kihűltek. Tartósítószert nem tettünk bele, így kisebb (300 ml-es) üvegekbe tettünk. A megbontott üveget hűtőben kell tárolni, és nagyjából egy hónapon belül fogyasszuk el.



Ha melegebb helyen akarjuk tárolni hosszabb ideig, akkor a befőzés szabályait követve vagy nagyon steril körülmények között kell dolgoznunk, vagy kell hozzá adni valamilyen tartósítószert is...

Mindenkinek kellemes szörpkészítést kívánunk... :-)

6 megjegyzés :

  1. Már második éve készítem így, és nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Kérlek nyugtassatok meg, hogy úgy is el fog állni ez a csodás szörpi, hogy nem dunsztoltam ki - merthogy mivel nem írtátok, eszembe sem jutott!!! Pedig nem ma kezdtem a befőzést, de kissé dekoncentrált voltam azt hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timi!

      Amennyiben kellőképp forró volt, amikor üvegekbe töltötted, és még azonnal jól záródó kupakokkal le is zártad, minden bizonnyal tartósan el fog állni. De ha nem tudott a megfelelő vákuum kialakulni az üvegekbe, akkor lehet még baj belőle. De szerintem minden rendben lesz, hiszen nem először csinálod, mint írtad. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...