2015. május 28., csütörtök

Cukkinis csirkemell majdnem bakonyi mártásban...

Ez az étel egy saját recept lesz, mert eredetileg nem bakonyi csirkemellet akartunk, de kicsit későn vettük észre, hogy nincs itthon gomba, aztán az is kiderült, hogy a paprika és a paradicsom sem elég, az idő meg annyira vacak, hogy ki akar boltba menni ilyenkor? Összedugtuk hát a fejünket a feleségemmel, és körbenéztünk, mi van itthon. Van még a tavaly eltett isteni finom natúr lecsóból, gondoltuk, az pont jó lesz majd a paradicsom és a paprika helyett. Na igen, de ott volt még a gomba kérdése. Hiszen mitől lenne bakonyi, ha nem lenne benne gomba? No mindegy, ha nincsen gomba, hát nincsen.



Volt azonban még a fagyasztóban szeletelt cukkini (szintén tavalyról), és mivel szeretjük a cukkinit, meg jól is megy a paradicsomos ételekhez, megállapodtunk benne, hogy ezúttal gomba helyett cukkini lesz benne. Mivel azonban az elkészítés módja egyebekben teljesen megegyezik a bakonyi csirkemellével, gondoltuk a címben azért mégis benne hagyjuk az erre való utalást. Az étel egyébként nagyon finom lett, csak ajánlani tudom mindenkinek. Főképp, ha kevés az ideje, mert jelentős időt lehet megspórolni azzal, hogy nem kell zöldséget aprítani...

Hozzávalók a cukkinis csirkemellhez:
- 50 dkg csirkemell
- 20 dkg cukkini
- 3 fej közepes vöröshagyma
- egy üveg finom házi natúr lecsó
- 0.5 l főzőtejszín
- fűszerpaprika
- őrölt bors
- konyhasó
- 1 dl étolaj
- 1 mokkás kanál őrölt kömény
- 1 csipet morzsolt oregánó
- 2 csipet morzsolt majoranna
- 2 csipet morzsolt bazsalikom

Cukkinis csirkemell elkészítése majdnem bakonyi módra:
Az elkészítés menete szinte teljesen megegyezik a csirkemell bakonyi módra receptünknél leírtakkal azzal a különbséggel, hogy itt nem kell annyit vacakolni a zöldségek felaprításával. A hagymát kell megpucolni, és fél karikákra vágni, valamint a csirkemellet kockákra (no meg a cukkinit felkarikázni, ha a boltból van, és nem a fagyasztóból). Ha a csirkemellet felkockáztuk, akkor sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön addig forgatjuk egy magas falú edényben az olajon, míg ki nem fehéredik. Eddigre már enged egy kis levet is. Ha egyöntetűen szép fehér mindenhol, akkor szedjük ki egy tányérra, és a hátra maradt lébe pároljuk üvegesre a hagymát.



Ha ez is megvan, borítsuk bele a finom natúr házi lecsó alapot, ebbe jöhet rögvest a karikázott cukkini is. Egy kicsit pároljuk össze az egészet, majd fűszerezzük (pirospaprika, kömény, oregano, bazsalikom, majoranna, só, bors). Ha nincs annyi leve, hogy szépen tudjon főni, akkor maximum egy-két deci vizet önthetünk hozzá, majd fedjük le, és jó fél órát a legkisebb lángon hagyjuk főni.



Ha megfőtt, jöhet bele főzőtejszín. Ezzel jól forraljuk össze. Ha jó minőségű a tejszín, és nem volt túl sok leve az összefőtt alapnak, akkor valószínűleg elég sűrű. Ha mégis túl híg lenne, akkor egy kis liszttel sűríthetjük. Mi tésztával ettük, nagyon finom volt, mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...