2015. július 21., kedd

Kefir készítése házilag bolti alapanyagokból – házi kefir boltiból

Nagyjából két éve már, hogy összeállítottunk egy posztot a házi kefirkészítésről, de akkor kaukázusi kefirgomba segítségével készítettünk nyers termelői tejből finom házi kefirt. Az a posztunk azóta is igen nagy népszerűségnek örvend, de sajnos a hozzászólásokból az derült ki, hogy nem mindenki tud hozzájutni a kefirgombához, vagy éppen a termelői tejhez. A most bemutatásra kerülő házi kefirkészítési módszert nevezhetnénk akár szlengesen "városi" módszernek is, mert a hozzávalói a boltból valók. Természetesen itt is ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehetséges, jó minőségű terméket vegyünk, mert ez kihatással lesz a végeredményre is. Na de akkor lássuk, mi is kell a finom házi kefirhez...Egy liter bolti tejből, és egy nagy doboz szintén bolti élőflórás kaukázusi kefirből közel 700-800 gramm finom, a beoltáshoz használt bolti kefirénél jobb állagú kefirt készíthetünk, ha a savót lészűrjük alóla. Ha összekeverjük a savóval, akkor pedig közel 1.4 kg kefirünk lesz.

Hozzávalók a házi kefirhez:
- 1 liter 3.6 % ESL tej
- 1 nagy doboz (350-450g) élőflórás kaukázusi kefir

Az ESL tejről: az ESL technológiával kezelt tej lényege, hogy nagyon rövid ideig (mindössze pár pillanatig) tartják magas (100-130 fok körüli) hőmérsékleten a tejet, majd, és ezzel csírátlanítják, azaz tartósítják, majd gyorsan lehűtik. Szerintem ez sokkal közelebb a termelői tej minőségéhez, mint az UHT tejek, amelyeket az előbbinél hosszabb ideig tesznek ki 135 fok körüli hőmérsékletnek, így tovább állnak el. Szerintem UHT tejből is lehet kefirt készíteni, de én az ESL technológiával tartósítottat javasolnám. Ha többet szeretnél tudni a tejekről, akkor a Tudatos Vásárló erről írt cikke neked szól.

Termelői tejből is lehet? természetesen termelői tejből is lehet kefirt készíteni, de akkor előtte fel kell forralni a tejet, majd lehűteni szoba hőmérsékletűre. Ebben az esetben nagyobb az esélye, hogy a levegőből olyan mikroorganizmusok kerülnek bele, amelyek káros folyamatokat indítanak be. Így termelői tej esetén előfordulhat, hogy nem kefirt kapunk. Ez nem riogatás, és nem ijesztgetés, csak figyelmeztetés. Természetesen ha tudja valaki garantálni a kellően tiszta környezetet, akkor lehet próbálkozni termelői tejjel is, de ez a poszt most alapvetően a gyors, forralásmentes megoldásról szól.

Házi kefir elkészítése:
Az elkészítése roppant egyszerű, vegyünk elő egy 1750 ml űrtartalmú befőttes üveget, alaposan mossuk ki, majd öntsük bele a szoba hőmérsékletű tejet. Ehhez öntsük hozzá a bolti élőflórás kefirt, majd az üveget a tetejével jól zárjuk le, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre legalább 24 órára. Ha sűrűbb kefirt akarunk, akár másfél napig is hagyhatjuk, ha hígabbat, akkor kevesebb idő is elég neki. A folyamat lényege, hogy az élőflórás kefirben lévő kefirgombák és tejsavbaktériumok a tejben elkezdik a tejcukrot lebontani, és kefirré alakítják a tejet. A folyamat közben a savó kiválik a tejből, a kefir pedig feljön a savó tetejére. Ez a folyamat pedig széndioxid képződéssel jár, azaz a befőttes üveg fedele púpos lesz, de nem kell ettől megijedni.Amikor úgy érezzük, hogy készen van, akkor két út közül választhatunk: ha a savanykásabb kefirt kedveljük, akkor a savót nem kell leszűrni a kefir alól, csak alaposan keverjük össze. Ebben az esetben savanykásabb, több, de hígabb kefirünk lesz. Ha a kevésbé savanykásat, azaz a kissé édesebb kefirt szeretjük, akkor óvatosan kanalazzuk le a kefirt a savóról, majd a végén egy sűrű szöveten szűrjük le. Így kevesebb, de édesebb, sűrűbb kefirünk lesz.


Fontos! A készítés közben semmilyen fém eszközt ne használjunk, mert nem tesz jót a kefirnek. Az elfogyasztása természetesen történhet már fém evőeszközzel.Hűtőben pár napig eltartható. Nem mondom, hogy extrém nagy összeg spórolható meg vele, de elméletben például akár két liter tejet is adhatunk egy nagy kefirhez, csak akkor lehet több idő kell hozzá. Ilyen irányba még nem kísérleteztünk, de majd fogunk, és akkor megírjuk az eredményeket. Minden esetre kellemes érzés a saját kefiremet enni...

Mindenkinek kellemes kefirkészítést kívánunk! :-)

6 megjegyzés :

 1. EN KEFIRGOMBAT HASZNALOK ES NYERS KECSKE TEJET.FENSEGES KEFIR KESZUL BELOLE.NO CUKOR VAGY ALLERGIA.NEM TESZEM HUTOBE ..HADD FERMENTALODJON ...ANNAL EGESZSEGESEBB.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ismerjük a kefirgombás változatot is, írtunk már arról is egy posztot régebben: Kaukázusi kefir házilag - kaukázusi kefirgomba :-)

   Törlés
  2. Tok jol hangzik! Tuti egeszseges!

   Törlés
 2. Kefírgombát hol lehet vásárolni ? Ára?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt most nem kefirgombás receptről van szó. Nézz szét annál a receptünknél, amelyiknél bemutattuk a kefirgombát. A poszt alatti hozzászólások között van, aki ingyen ajánlott fel bárkinek gombát. ;-)

   Recept: Kaukázusi kefir házilag - kaukázusi kefirgomba

   Törlés
 3. Kellemes "hajnalt" (itt haromnegyed kilenc van, meg szerdan!!) Mivel en Venezuelaban vagyok, ?van valamilyen "hivatalos", latin megnevezese a "élőflórás kefir" gombanak/elesztonek. Itt, nem "kedves" a kefir, azt hiszem hogy nem ismerik, de, nekem nem tetszik a yogurt :))), es, SEHOL tudok szerezni kefirt! (az e_mail cimem: gaborlang1951@gmail.com) Nagyon koszonom a segitseget, Udvozlet, Gabor

  VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...