Pizzaszósz készítése házilag – finom házi pizzakrém télire

Régóta tervezzük már a házi pizzaszósz, vagy másik nevén a házi pizzakrém elkészítését télire, mert az én drága feleségem istenien finom pizzás kifliket , és talán még annál is finomabb házi pizzát tud sütni. Ezekhez pedig pizzakrém/pizzaszósz kell. A kettő között tulajdonképpen csak az állaga, a sűrűsége a különbség, de összetevőit tekintve ugyanaz. A pizzához eddig is maga készítette mindig a szószt (kis mennyisége miatt azonban ilyenkor az egyszerűsített változatot) , de a pizzás kiflihez eddig a bolti "U" betűs márkájú pizzakrémet vásároltuk. Csakhogy annak íze mindenre hasonlít, csak az igazi pizzaszószéra nem. összetevőit tekintve pedig igen csak hagy maga után kívánni valót, mert tele van nem oda való adalékokkal. Idézünk a honlapjukról: "Összetevők: sűrített paradicsom, cukor, ivóvíz, étkezési só, nyers vöröshagyma, növényi olaj, ételecet, nyers fokhagyma, ízfokozó (Nátrium-glutamát), módosított kukorica-keményítő, őrölt fűszerek, szalonna aroma, sűrítőanyag (x
Régóta tervezzük már a házi pizzaszósz, vagy másik nevén a házi pizzakrém elkészítését télire, mert az én drága feleségem istenien finom pizzás kifliket, és talán még annál is finomabb házi pizzát tud sütni. Ezekhez pedig pizzakrém/pizzaszósz kell. A kettő között tulajdonképpen csak az állaga, a sűrűsége a különbség, de összetevőit tekintve ugyanaz. A pizzához eddig is maga készítette mindig a szószt (kis mennyisége miatt azonban ilyenkor az egyszerűsített változatot), de a pizzás kiflihez eddig a bolti "U" betűs márkájú pizzakrémet vásároltuk. Csakhogy annak íze mindenre hasonlít, csak az igazi pizzaszószéra nem. összetevőit tekintve pedig igen csak hagy maga után kívánni valót, mert tele van nem oda való adalékokkal. Idézünk a honlapjukról: "Összetevők: sűrített paradicsom, cukor, ivóvíz, étkezési só, nyers vöröshagyma, növényi olaj, ételecet, nyers fokhagyma, ízfokozó (Nátrium-glutamát), módosított kukorica-keményítő, őrölt fűszerek, szalonna aroma, sűrítőanyag (xantán-gumi), tartósítószerek (Kálium-szorbát, Kálium-diszulfit*, Nátrium-benzoát), étkezési sav (citromsav), kakukkfű aroma *kén-dioxidot tartalmaz" Egyszerűen szörnyű, mennyi nem oda való alkotóelem van benne. A házi dolgok sokkal finomabbak, ezt tapasztalhattuk az elmúlt napokban is, amikor a házi gulyáskrémet készítettük, ugyanis az is százszorta finomabb lett a bolti változatnál...



Házilag a pizzaszószból is sokkal jobb minőségűt lehet készíteni, amit ha elég ideig főzzük, úgy besűrűsödik, hogy krémes állagú lesz. A hozzávalók között pedig természetesen sem tartósítószer, sem ízfokozó, sem állagjavítók nincsenek. Csak zöldségek és fűszerek vannak benne, és így is el lehet tenni télire...

Hozzávalók a házi pizzakrémhez:
- 1.5 kg befőző paradicsom
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 mokkáskanál kakukkfű
- 3 mokkáskanál konyhasó
- 5 kisebb babérlevél

Házi pizzakrém elkészítése:
Az forrás szerint, ahol a receptet találtuk, a hagymát olajon kell üvegesre párolni, majd utána pépesíteni, de mi nem szeretünk semmit olajosan eltenni télire, ezért ezt a lépést kihagytuk. A paradicsomokat paradicsom paszírozón átnyomtuk, így megszabadultunk a magoktól és a héjtól. A hagymákat és a fokhagymákat pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a fűszerekkel együtt egy lábasba takarék lángon jól összefőztük. Nekünk a kívánt állagot nagyjából két óra főzés után érte el.



Ez valahol középúton van a szósz és a krém között. Ez persze mindenkinél más lehet függően attól, mennyi a víztartalma a zöldségeknek. Ha készen van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a száraz dunsztból, ellenőrizzük, hogy minden kupak homorú-e. Ha nem, akkor ugyanis nem alakult ki az üvegben a tartóssághoz elengedhetetlenül fontos vákuum. Ez azt jelentheti, hogy a kupak nem zár rendesen. Az ilyen üvegekről vegyük le a kupakot, majd mikróban, vagy aki azt nem szereti, lábasban forralja újra a szószt, majd töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva, akkor mehetnek a kamra polcára.



Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben. Garantáltan finomabb, mint a nagyipari változat, és sokkal egészségesebb is annál. Mindenkinek kellemes pizzakrém/pizzaszósz befőzést kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Köszönöm a receptet. Szerintem ki fogom próbálni, mert fiaim nagy pizza fogyasztók...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit. Remélem, tetszeni fog. :-)

      Törlés
    2. Megfogom csináĺni mert már készitettem és fínom lett.

      Törlés
  2. Én is így készítem, azzal a különbséggel, hogy egy kis zellerlevelet is főzök bele. :) Nagyon jó recept...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van aki tesz bele zellert is, mi ebben pont nem szeretjük a zeller ízt, de biztosan úgy is kitűnő. :-) Köszönjük az elismerést ;-)

      Törlés
  3. Éppen most állok neki valami paradicsomos szósznak, mert ivólevem már van, paradicsom meg rengeteg. Szóval tetszik, megcsinálom. A többiből pedig spagettiszósz lesz. Jöhet a tél - kicsit később.

    VálaszTörlés
  4. Én már kb. 15 éve főzök pizzakrémet. A 3 gyermekem nagyon szereti a pizzát, meleg szendvicset.Volt saját paradicsom, és befőzéskor kikísérleteztem. Én sokkal több ízesítőt tettem bele.Üres tormás üvegekbe tettem, és nagy fazékban kidunsztoltam. Felbontás után csak a hűtőben kellett tárolni, és ezért általában 1 alkalommal fel is használtam a felbontott üveget. Nagy sikere van még mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megosztanád velem is a te receptedet? Van, aki sütőben készíti, erdekes. Köszönöm előre is!

      Törlés
  5. szeretném megkérdezni, hogy dunsztolás helyet nem lehet felfordítani az üveget, mint amikor lekvárt készítünk és nem teszünk bele tartósító szert?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindenképpen a dunsztolást javasolnám, mert ebben se tartósítószer, se sok cukor, mint a lekvárokban, se sok só, mint a zöldségkrémekben. Egyedül a tartós hőkezelés garantálja a tartósságot. Én ennél a receptnél nem hagynám el a dunsztolást. :-)

      Törlés
    2. Köszönöm a receptet, meg fogom csinálni. Nem fogom dunsztolni, mert évek óta az a tapasztalatom, hogy forrón üvegbe töltve, csavaros üvegben lezárva, fejre fordított állapotban, talarók között lassan kihülve nem csak a lekvár, de a lecsó, paradicsomlé is eláll tartósítószer nelkül.

      Törlés
    3. Szia! Mi sem mindig dunsztolunk, valóban eláll anélkül is. De ez a fejre állítgatás semmit sem használ. Hiába mondogatom már egy ideje mindenhol :-) Mi nem fordítgatjuk fejre, és sokszor nem is dunsztolunk. Mégis eláll. A lényeg a tisztaság, a tisztaság, a tisztaság. És akkor el fog állni évekig! :-) Amúgy a takarók közé rejtés is dunsztolás, csak azt úgy hívják, hogy száraz dunszt! ;)

      Törlés
  6. A paradicsomot nyersen teszed a paszírozóba?

    VálaszTörlés
  7. Én hűtőtáskába teszem, nekem az a dunszt. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Én nagyon nem szeretem a műanyagot enni. Szerintem a fejrefordítással az a bajom, hogy a forróság a műanyagot meg " izéli" utána meg azt megetetem a csapatommal....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is kell fejre fordítgatni. Ez egy régi beidegződés, ami teljesen felesleges. A befőttes üveg tökéletesen zár, soha egyetlen befőzéskor sem fordítottam fejére egyetlen üveget sem. Mégis mindegyikben tökéletesen kialakult a vákuum, és mindegyik sokáig elállt. Akinek tönkement mégis, ott biztosan nem azért, mert nem állította fejre. A titok a megfelelő tisztatás, hogy lobogó forrón töltsük az üvegekbe az "anyagot", és azt azonnal zárjuk le, mielőtt elkezdene kihűlni. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu